Zobacz pełną wersję : opuszczony cmentarz w Trójmieście ??
sirgerwazy
05-03-2009, 22:51
Witam
Czy ktoś może polecić jakieś miejsce na sesje w stylu gotyckim w Trójmieście bądź okolicach ??
z gotykiem bedzie ciężko..., opuszczony cmentarz jest w gdyni kolibkach, ale czy coś tam sie jeszcze ostało, nie wiem... w rumi na ulicy kościelnej są ruiny starego kosciola i troche starych grobów... a na przeciwko kosciół parafialny z nową illuminacją... przymierzam sie do niego od jakiegos czasu...
januszP.
14-03-2009, 08:26
Polecam cmentarz żydowski. Ul. Stoczniowców z Centrum na "Stary" Chełm po lewej. Został odkrzaczony. Pozostała wypalona kaplica. I kilka ciekawych nagrobków na górce.
Trzeba odryglować bramę i pamiętać o jej zamknięciu;-)
Polecam cmentarz żydowski. Ul. Stoczniowców z Centrum na "Stary" Chełm po lewej. Został odkrzaczony. Pozostała wypalona kaplica. I kilka ciekawych nagrobków na górce.
Dla mnie brzmi ciekawie, idziemy?:-)
obok góry Donas w Gdyni (niedaleko kaczych buków) są jakieś*pozostałości cmentarza kilka nagrobków itp .
obok góry Donas w Gdyni (niedaleko kaczych buków) są jakieś*pozostałości cmentarza kilka nagrobków itp .
Mógłbyś podać jakieś namiary? Link do google maps itp? Mam parę kilometrów do kaczych buków więc jakby pogoda dopisała to bym pojechał zobaczyć czy jakiś ciekawy motyw da się tam uchwycić... :P
Kajtek_bez_Majtek
15-03-2009, 17:24
Niewiele z niego zostało. Kilka drewnianych krzyży, z 2-3 rozbite groby. Ale widać że ktoś o te resztki dba. Jak byłem robić zdjęcia jakoś w październiku to były świeże kwiaty i znicze. Najłatwiej dojść idąc żółtym szlakiem. Od dąbrowy odbija się w pewnym momencie w lewo. Jakbym szedł to bym trafił :) Opisać ci tego nie potrafię.
Tezet-gdynia
15-03-2009, 18:05
http://www.opuszczone.com/index_2.php?s=galerie -> pomorskie -> "Budynek szpitalny". A moze ktos kojarzy gdzie to wkoncu jest ? Miejsce nie wiadomo czy jeszcze fajne, ale klimat widac ma, sam chcialem sie tam wybrac na gotyk sesje ale kogo bym nie spytal to nikt nie wie gdzie to jest :\
Kajtek_bez_Majtek
15-03-2009, 18:16
To chyba to (http://forgotten.pl/miejsce.php?id=80&sid=48f4bfbdc5ac6) miejsce.
Tezet-gdynia
15-03-2009, 18:30
Oooo, dobrze wiedziec ze jeszcze taka strona instnieje ;) zawsze tylko patrzylem na opuszczone.com ;) Dzieki !
malkontent
15-03-2009, 20:51
Znam to miejsce doskonale, do 18 roku życia tam chodziłem do lekarza specjalisty - przewlekła choroba płuc.
Jak pójdzie się kawałek w las powinien tam być jeszcze jeden mały opuszczony budyneczek.
Jest to na terenie szpitala dziecięcego obok szpitala MW na ul. Polanki.
A może przy okazji zorganizujemy plenerek wiosenny?
Tezet-gdynia
15-03-2009, 21:47
Ja tez jestem jak najbardziej za, ale moze w kwietniu ? :) Chetnie bym to miejsce odwiedzil :)
Jak dla mnie może być, nie pali mi się i mogę poczekać trochę czasu. Ważne aby jakiś konkretny termin z wyprzedzeniem wybrać, tak aby wszyscy sobie mogli zarezerwować czas.
a tak ten szpital wygląda w środku :
http://www.fotoblog.printpol.pl/
jeszcze obok wieży na górze donas jest to http://www.panoramio.com/photo/2145748 - ale nie pamiętam czy to to gdzie kiedyś* byłem
Tezet-gdynia
15-03-2009, 22:33
To moze rzuce date i bedziemy wiedzieli czy pasuje komus jesli chodzi o ten szpital ;) 11.04 :) Chyba ze ktos ma inny pomysl ? Mam tylko nadzieje ze bedzie w miare ladna pogoda :)
"Opuszczony cmentarz???" - Przez kogo??? :shock::shock::shock:
;)
To moze rzuce date i bedziemy wiedzieli czy pasuje komus jesli chodzi o ten szpital ;) 11.04 :) Chyba ze ktos ma inny pomysl ? Mam tylko nadzieje ze bedzie w miare ladna pogoda :)
Witajcie (nie wiem czy jest tu jakieś specjalne miejsce do powitań), czy przygarniecie "nowicjuszkę" ? ;) Jeśli będę miała wolne chciałabym przyjechac na ten spocik i dowiedzieć się czegoś od Was - na razie niestety uczę się z książek i 4um - a to niestety za mało
a tak ten szpital wygląda w środku :
http://www.fotoblog.printpol.pl/
Mam wrażenie że wnętrze trochę się zmieniło, kiedy te zdjęcia były robione ?
Kajtek_bez_Majtek
16-03-2009, 13:13
jeszcze obok wieży na górze donas jest to http://www.panoramio.com/photo/2145748 - ale nie pamiętam czy to to gdzie kiedyś* byłem
To właśnie ten stary cmentarz na górze Donas, jak widać niewiele zostało.
To właśnie ten stary cmentarz na górze Donas, jak widać niewiele zostało.
ale nie wygląda mi na opuszczony (czy zapuszczony)...
opuszczony, zapuszczony, zdewastowany cmentarz to na Gorze Szubieniczej - obok stadionu Lechii.
http://www.rzygacz.webd.pl/galgen/
anzelm-74
21-03-2009, 00:24
Chętnie się z Wami wybiorę na wspólne focenie. Mieszkam koło góry DONAS-około 10 min szybkim krokiem.
Pozdro.
Tezet-gdynia
26-03-2009, 22:27
Kwiecien coraz blizej, czasu coraz mnie. 11 kwietnia zbliza sie dosc szybko. Czy wszystkim nadal pasuje data ? Gdzie wkoncu sie wybieramy ?
ps. Padlo pytanie czy nowi tez moga. Uwazam ze nie wazne czy nowi, czy starzy (stazem), kazdy moze ;) I nie wazne czy foci, czy czesciej stoi z drugiej strony obiektywu. Kazda osoba moze skorzystac ;)
Kwiecien coraz blizej, czasu coraz mnie. 11 kwietnia zbliza sie dosc szybko. Czy wszystkim nadal pasuje data ? Gdzie wkoncu sie wybieramy ?
ps. Padlo pytanie czy nowi tez moga. Uwazam ze nie wazne czy nowi, czy starzy (stazem), kazdy moze ;) I nie wazne czy foci, czy czesciej stoi z drugiej strony obiektywu. Kazda osoba moze skorzystac ;)
Ja jestem zainteresowany, co prawda miałem ostatnio pomysł aby wybrać się o poranku do orłowa, ale w jakieś ruiny też chętnie się zapuszczę.
Ja także nie mam nic przeciwko 'nowym' forumowicz(k)om :) Po to są te spotkania anonsowane na forum, aby dotarły do jakiejś liczby czytelników. Jeśli (a pewnie tak) są tu jakieś zamknięte kręgi to takie informacje rozchodzą się drogą tel/mail/gg/PM a nie publicznymi postami :)
I nie wazne czy foci, czy czesciej stoi z drugiej strony obiektywu. Kazda osoba moze skorzystac ;)
Własnie, dobry pomysł podsunąłeś..:-) skoro już wybieramy się (potencjalnie) na cmentarz, to może ma ktoś znajomą modelkę, noszącą się w stylu Gothic..? Co prawda malowana też może być, ale naturalna* lepsza..;-)
*Naturalna w sensie, nosząca się tak na codzień, a nie malowana specjalnie na potrzeby sesji:-)
PS: Mi 11 Kwietnia pasuje, zależy od godziny, bo rano nie mogę, ale domyslam się, że na miejsce wybierzemy się w okolicach północy..;)
Niestety nie znam żadnej modelki siedzącej w tych klimatach...
Tezet-gdynia
27-03-2009, 03:23
Panowie, panie, doszedl jeszcze jeden pomysl :D W sopocie, niedaleko aqua parku jest ponoc jakis opuszczony hotel. Klimat podobno nie z tego swiata. Tak pomyslalem ze cmentarz = troche temat moze byc ograny i lekko nudnawy (jakie zdjecia mozna robic na cmentarzu, nawet opuszczonym) wiec jeszcze puki jest czas podsuwam ten pomysl ;)
malkontent
27-03-2009, 08:13
Panowie, panie, doszedl jeszcze jeden pomysl :D W sopocie, niedaleko aqua parku jest ponoc jakis opuszczony hotel. Klimat podobno nie z tego swiata. Tak pomyslalem ze cmentarz = troche temat moze byc ograny i lekko nudnawy (jakie zdjecia mozna robic na cmentarzu, nawet opuszczonym) wiec jeszcze puki jest czas podsuwam ten pomysl ;)
Opuszczony hotel - proponuję Nadole, to jest klimat.
Jest to wyprawa na cały dzień, ale tematów w okolicy nie zabraknie.
W promieniu kilku kilometrów jest tam jeszcze kilka fotogenicznych miejsc.
jestem za, tylko czy ktoś tutaj wie gdzie dokładnie jest ten hotel?
Nadole to fajny pomysł, ale z organizacją może być ciężej... do Sopotu chyba każdy ma blisko :P
Tezet-gdynia
28-03-2009, 00:41
Rob, gdzie jest hotel czy ktos wie ? Jeszcze nie wiem, ale sie dowiem gdzie to jest ;) Moze sam zwiedze w dzien i zrobie jakas mini relacje ;) Bede teraz jezdzil do gdanska codziennie to ktoregos razu wyjade wczesniej i poszukam ;)
Zapewne chodzi o tzw. Miramar. Nie jest to hotel a raczej dom turysty czy cos w tym rodzaju, ogolnie calkiem fajne miejsce na focenie pod warunkiem, że ktoś lubi opuszczone, zdewastowane i zaśmiecone miejsca. Byłem tam latem zeszlego roku, trafic bardzo latwo - obiekt widac doskonale z Al. Niepodlegosci, tuż za stacją benzynową na wysokości stacji SKM Sopot Kamienny Potok. Do środka dostaliśmy się przez piwnicę.
Tutaj (http://www.flickr.com/photos/5y12u3k/sets/72157605519481406/) kilka "zdjęć" z tego miejsca.
Obecnie dość "interesującym" miejscem wydaje się ul. Uczniowska na Letnicy, wszystkie zabudowania lezace z tej strony gdzie buduja stadion ida do rozbiorki - czesc budynkow juz jest zrownana z ziemia ale w niektorych wciaz mieszkaja ludzie. Widok jest niesamowity - ciekawy temat na reportaz. Idac dalej jest jeszcze opuszczona szkola, podobno ma byc remontowana ale jesli dewastacja bedzie szla dalej w tym tempie to do 2010 roku moze juz nie byc co remontowac.
Tezet-gdynia
29-03-2009, 01:32
Dokladnie, Miramar :) Ich oferta zostala w internecie jako hotel ;) Mysle ze moze teraz nie mieszajmy i pojdzmy tam gdzie byl plan, a miramar zostawmy na osobny plener ?
A jak sie zrobi cieplo to na 90% mam juz zamowiona tancerke(ki) ktore chetnie zapozuja w mrocznych strojach, z mrocznymi makijazami, w jakims opuszczonym/cmentarnym miejscu;)
Rob, gdzie jest hotel czy ktos wie ? Jeszcze nie wiem, ale sie dowiem gdzie to jest ;)
Ja wiem ;P Byłam tam dwa tygodnie temu zrobić małą wizję lokalną ;) Jutro postaram się ogarnąć i wrzucić kilka fotek, które udało mi się cyknąć. Generalnie obiekt jest wielki i mocno zdewastowany. Złomiarze pozbawili go wszystkich możliwych studzienek kanalizacyjnych z okolicy i zabrali się nawet za zbrojenia. ;P Poza tym widać, że paintball`owcy też upodobali sobie to miejsce ;)
Nie ogarnęłam jak można zedytować poprzedniego posta więc wrzucam link do fot hotelu > Tutaj (http://my.opera.com/marta69/albums/show.dml?id=727350). Robione na szybko dlatego takie byle jakie ;P Ale miejscówka jest naprawdę ciekawa jeśli ktoś lubi takie klimaty. :twisted:
Nie ogarnęłam jak można zedytować poprzedniego posta więc wrzucam link do fot hotelu
Edytowac da się tylko pół godziny od czasu napisania posta, potem mozliwośc przepada, choć mogą Ci jeszcze połączyć;)
Co do hotelu; fajny, fajny, mi się bardzo podoba, trochę przypomina ten budomel Poznaniaków, czy jaką tam inną ruderę..:p Gdyby ktoś miał jeszcze zaznaczone gdzie to na mapce, albo na satelicie (moze podac współrzędne geo, mam Google Earth:mrgreen:) to byłoby świetnie, jak nie, to sam dojdę gdzie to jest..;) Generalnie Sopotu nie znam, bo się tam nie obracam, ale na al. Niepodległosci chyba trafię..:lol:
Pozdrawiam
Nie ogarnęłam jak można zedytować poprzedniego posta więc wrzucam link do fot hotelu > Tutaj (http://my.opera.com/marta69/albums/show.dml?id=727350). Robione na szybko dlatego takie byle jakie ;P Ale miejscówka jest naprawdę ciekawa jeśli ktoś lubi takie klimaty. :twisted:
czy to na pewno jest Nadole (opis w Twojej galerii), zawsze wydawało mi się że nadole jest przy Żarnowcu...
Tezet-gdynia
30-03-2009, 23:44
No wlasnie, mi tez cos nie pasuje, miramar wyglada chyba troche inaczej, ale mozliwe ze ciagnie sie tak bardzo wglab ;) Swoja droga, przejzdzalem w sobote, niedziele i dzis obok tego miramaru, i poprostu jesli ta nazwe sie juz zna to nie sposob nie zauwazyc :) Slider jesli pytasz o miramar to juz tlumacze gdzie to jest :) Jak jest salon Porshe w sopocie, na granicy z gdynia, to po drugiej stronie jest wielka tabliczka: MIRAMAR, i za tabliczka wieeeeelki opuszczony budynek - swoja droga, nigdy na niego nie zwrocilem uwagi :| ! Jest doslownie 20 metrow od ulicy ;)
czy to na pewno jest Nadole (opis w Twojej galerii), zawsze wydawało mi się że nadole jest przy Żarnowcu... Mój błąd - myślałam że ten opuszczony hotel w Nadolu nazywa się Miramar ;) Sorry za zamieszanie ;) W takim razie do tego sopockiego Miramaru też bym się wybrała, tam mnie jeszcze nie było ;)
Pozdrawiam
Jakiś czas temu byłem przy tym budynku w Sopocie i wszystkie drzwi i okna były pozabijane deskami. Nie wiem czy teraz coś się zmieniło. Ale moga być małe problemy z wejściem.
Tezet-gdynia
10-04-2009, 08:24
11.04 juz jutro ;) Robimy cos ?
11.04 juz jutro ;) Robimy cos ?
a co w końcu miało być (miejsce i czas)? Bo już się pogubiłem :P
Tezet-gdynia
10-04-2009, 11:27
Zdaje sie ze szpital w gdansku ;) Ale mozna w sumie dzis dogadac ta kwestie
sirgerwazy
10-04-2009, 15:30
wow
nie spodziewałem się ze moje pytanie o cmentarz wzbudzi taka dyskusje :)
do rzeczy: jestem jak najbardziej za jutrzejszym plenerem:)
proponuje jakas poranna porę 8.00-9.00??
teraz tylko pytanie o miejsce zbiorki...
karolinałukaszewiz
15-04-2009, 21:45
witajcie,
Czy ktos moze mi wytłumaczyć jak dojść do tego opuszczonego szpitala w gdansku, by;am ostatnio w jakims opuszczonym szpitalnym budynku, ale nie wiem czy to to.Był zamkniety, tzn nie bylo klamki, byly tasmy bialo czerwone odgradzajace, ale weszłam.Czekam na dokladne info bo niestety nie wiem jak tam dojsc.
pozdrawiam gorąco
a może coś więcej na temat lokalizacji tego, w którym byłaś ?
Jeśli to było na terenie szpitala dziecięcego na polankach to podejrzewam, że chodzi o ten sam budynek.