Zobacz pełną wersję : SX1 IS max czas migawki - problem
Witam,
Mam problem z ustawieniem migawki w SX1 IS. Aparat w trybie TV oraz M nie pozwala na ustawienie czasu dłuższego niż 1sek:twisted:, a powinien maksymalnie dać ustawić 15sek. Czy ktoś z was spotkałsię z takim problemem?
czy związane jest to z jakimiś ustawienieami w menu? czy też firmaware w moim egzemplarzu jest do bani?
Spróbuj może przywrócić ustawienia fabryczne.
Aparat w trybie TV oraz M nie pozwala na ustawienie czasu dłuższego niż 1sek:twisted:,
Hmm.. a kombinowałeś coś z parametrami, czysłoną, ISO? Szczerze mówiąc starałem się w moim S3 doprowadzić do czegoś takiego, żeby nie mozna bylo wyciągnąc czasu dłuższego od 1 sek, ale działo sie tak tylko, gdy przy wyższych czułościach, światlomierz aparatu uznał, że dłuższy czas nie będzie potrzebny.. I pomimo mojego ustawienia np 10 sek, "redukował" czas, do powiedzmy 1 sek (ale nie byla to reguła) w Twoim przypadku tez jest coś w stylu ograniczenia, czy tak po prostu (jakas blokada) nie da się ustawić dłuższego czasu od tej 1 sek?8-)
Problemem jest niestety to, że nie zajrzałeś do instrukcji. SX1 ma maksymalny czas 1 sek. Wyjątkami są niektóre tryby SCN (bodajże nocny, długa przesłona, sztuczne ognie - nie pamiętam dokładnie). W połowie marca będzie update firmware-u, ale tego raczej nie zmienią. Pozostaje czekać na portowanie CHDK.
Problemem jest niestety to, że nie zajrzałeś do instrukcji. SX1 ma maksymalny czas 1 sek.
Co za bezsens.. Po co to ograniczenie..?:confused: i czemu w trybach SCN aparat miałby mieć większa swobodę doboru parametrów niż w trybach manualnych..
Niestety…
W trybach Tv czy M ustawiasz czasy tylko do 1 sekundy. Regulacja między 1 - 15 sekund jest tylko w trybie SCN – Długie czasy.
W obecnej instrukcji napisali, że robiąc zdjęcia z dłuższymi czasami, trzeba chwilę poczekać na zrobienie kolejnego, aby aparat zdążył z redukcją szumów. Wychodzi na to, że aparat nie daje sobie rady z szybką obróbką takich zdjęć i jak po update będzie możliwość zapisu w RAW - więc bez obróbki, to może się to zmieni.
no to się wkurzyłem:evil::evil::evil:
tak zaawanasowany aparat i czas na manualau max 1 sek? to absurd.
mam starą A60 i tam wszystko śmiga bez problemu.
we wszelkich specyfikacjach piszą że aparat obsługuje czasy do max 15 sek, nie wyszczególniając że tylko na jakimś automatycznym trybie nocnym.
Ale plama dla Canona.
W instrukcji nic na ten temat nie ma, tylko się trzeba domyslać - bo instrukcję oczywiście czytałem.
W głowie mi się to nie mieści, że w trybie manualnym nie można ustawić nic więcej niż 1sek - po co mi taki manual??
chyba oddam aparat do sprzedawcy
wszystkim dziękuję serdecznie za pomoc
pozdrawiam
Ale plama dla Canona, no nie mogę,,,,,,:mad::mad::mad::mad:
Proponuje urządzić pikietę albo nawet jakiś happening pod siedzibą Canon Polska.
Proponuje urządzić pikietę albo nawet jakiś happening pod siedzibą Canon Polska.
czy to jakaś zaczepka?
Wg mnie to nowa polityka canona, nie będzie zaawansowanych kompaktów, będą full auto kompakty, zamiast hybryd seria xxxxD, już pracują nad nowym typem AF w liveview ;)
W obecnej instrukcji napisali, że robiąc zdjęcia z dłuższymi czasami, trzeba chwilę poczekać na zrobienie kolejnego, aby aparat zdążył z redukcją szumów. Wychodzi na to, że aparat nie daje sobie rady z szybką obróbką takich zdjęć i jak po update będzie możliwość zapisu w RAW - więc bez obróbki, to może się to zmieni.
Przy długich czasach, aparat robi drugą, ciemną ramkę, którą soft odejmuje od włAściwej w celu wyeliminowania hot pikseli, dlatego trwa to dłużej. Ciemna ramka ma czas taki sam jak zdjęcie.
Co do niemożliwości stosowania długich czasów w trybie ręcznym, aż nie chce się wierzyć. Może jest jakaś zależność, np. być może można uruchomić długie czasy po wyłączniu stabilizacji. Szukałbym tego typu zależności.
Za parę miesięcy zaanonsują SX2 i trzeba będzie czymś przekonać ludzi do jego kupna. RAW-y w SX1 będą po aktualizacji firmware-u w połowie marca, więc trzeba zostawić sobie inne funkcje dla następnych modeli. Możliwość montowania filtrów, dłuższa migawka itp...