Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: SX1 IS max czas migawki - problem

Gregs
    Guest

Thumbs down SX1 IS max czas migawki - problem

Witam,

Mam problem z ustawieniem migawki w SX1 IS. Aparat w trybie TV oraz M nie pozwala na ustawienie czasu dłuższego niż 1sek, a powinien maksymalnie dać ustawić 15sek. Czy ktoś z was spotkałsię z takim problemem?
    czy związane jest to z jakimiś ustawienieami w menu? czy też firmaware w moim egzemplarzu jest do bani?

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Spróbuj może przywrócić ustawienia fabryczne.
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregs Zobacz posta
    Aparat w trybie TV oraz M nie pozwala na ustawienie czasu dłuższego niż 1sek,
    Hmm.. a kombinowałeś coś z parametrami, czysłoną, ISO? Szczerze mówiąc starałem się w moim S3 doprowadzić do czegoś takiego, żeby nie mozna bylo wyciągnąc czasu dłuższego od 1 sek, ale działo sie tak tylko, gdy przy wyższych czułościach, światlomierz aparatu uznał, że dłuższy czas nie będzie potrzebny.. I pomimo mojego ustawienia np 10 sek, "redukował" czas, do powiedzmy 1 sek (ale nie byla to reguła) w Twoim przypadku tez jest coś w stylu ograniczenia, czy tak po prostu (jakas blokada) nie da się ustawić dłuższego czasu od tej 1 sek?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

Problemem jest niestety to, że nie zajrzałeś do instrukcji. SX1 ma maksymalny czas 1 sek. Wyjątkami są niektóre tryby SCN (bodajże nocny, długa przesłona, sztuczne ognie - nie pamiętam dokładnie). W połowie marca będzie update firmware-u, ale tego raczej nie zmienią. Pozostaje czekać na portowanie CHDK.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    Problemem jest niestety to, że nie zajrzałeś do instrukcji. SX1 ma maksymalny czas 1 sek.
    Co za bezsens.. Po co to ograniczenie..? i czemu w trybach SCN aparat miałby mieć większa swobodę doboru parametrów niż w trybach manualnych..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Gen
    Guest

Domyślnie

Niestety…
    W trybach Tv czy M ustawiasz czasy tylko do 1 sekundy. Regulacja między 1 - 15 sekund jest tylko w trybie SCN – Długie czasy.
    W obecnej instrukcji napisali, że robiąc zdjęcia z dłuższymi czasami, trzeba chwilę poczekać na zrobienie kolejnego, aby aparat zdążył z redukcją szumów. Wychodzi na to, że aparat nie daje sobie rady z szybką obróbką takich zdjęć i jak po update będzie możliwość zapisu w RAW - więc bez obróbki, to może się to zmieni.

Gregs
    Guest

Domyślnie

no to się wkurzyłem
    tak zaawanasowany aparat i czas na manualau max 1 sek? to absurd.
    mam starą A60 i tam wszystko śmiga bez problemu.
    we wszelkich specyfikacjach piszą że aparat obsługuje czasy do max 15 sek, nie wyszczególniając że tylko na jakimś automatycznym trybie nocnym.
    Ale plama dla Canona.
    W instrukcji nic na ten temat nie ma, tylko się trzeba domyslać - bo instrukcję oczywiście czytałem.
    W głowie mi się to nie mieści, że w trybie manualnym nie można ustawić nic więcej niż 1sek - po co mi taki manual??

chyba oddam aparat do sprzedawcy

wszystkim dziękuję serdecznie za pomoc
    pozdrawiam

Ale plama dla Canona, no nie mogę,,,,,,

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Proponuje urządzić pikietę albo nawet jakiś happening pod siedzibą Canon Polska.

Gregs
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Proponuje urządzić pikietę albo nawet jakiś happening pod siedzibą Canon Polska.
    czy to jakaś zaczepka?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wg mnie to nowa polityka canona, nie będzie zaawansowanych kompaktów, będą full auto kompakty, zamiast hybryd seria xxxxD, już pracują nad nowym typem AF w liveview

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów