Zobacz pełną wersję : płynne przybliżanie
Proszę się nie śmaić, ale być może zadam głupie pytanie (ale dopiero się uczę).
Dotychczas fotografie robiłem cyfrowym aparatem z reguły na ustawieniach automatycznych, ale trochę mnie to wciągnęło i chcę dalej poznawać tajniki fotografii.
Namówiłem rodzinę, aby kupili mi aparat Canon 350d - dziś go nawet oglądałem i bawiłem się nim, ale....
chyba miałem pecha. trafiłęm na sprzedawcę, który chyba był większym amatorem ode mnie
Pytanie: czy w cyfrowych lustrzankach jest dostępny "płynny zoom", czyli czy mogę za pomocą wizjera kadrować ujęcie (płynnie przybliżać i oddalać - oczywiście w zakresie możliwości danego obiektywu)? CZy tylko mogę przestawiać np. 18mm 24mm 35mm 55mm.
Mam na myśli taki zoom jaki dają cyfrowe kompakty
Sprzedawca mi pokazywał, ale tylko wychodizło ustawienia ostrości - blisko, daleko, nie było możliwości "najechania" np. na jakiś przedmiot
Proszę o informację
mozna zmieniac ogniskowa dokladnie w zakresie jaki posiada obiektyw czyli np obiektyw 24-70, ma zakres 24mm ÷ 70 mm
kadrowac na wizjerze w dSLR nie mozna!
Tomasz Golinski
19-07-2005, 22:31
oczywiscie ze zoom jest plynny, jesli tylko jest w ogole. tak jak i w kompaktach.
Moze podpiety byl obiektyw staloogniskowy. Z obiektywami zoom zmieniasz ogniskowa plynnie.
czyli, czy dobrze rozumię - ogniskowa się zmienia, ale jak napisał Jac nie widze tego w wizjerze, tylko dopiero na zrobionej fotce (czyli na jej podglądzie) ??
nie blad zle napisalem nie widzisz tego na wyswietlaczu, chodzilo mi o wyswieltacz ... w wizjerze widzisz tak jak wyjdzie fotka
nie dobrze ;] jak krecisz pierscieniem ogniskowej w obiektywie to w wizjerze przybliza i oddala sie obraz :) ale nie mozna kadrowac przez ekran LCD
PS: jak pisalem ten post to tego u gory jeszcze nie bylo :)
właśnie dziwne, ze u niego nic się nie zmianiało w wizjerze - o tym, ze na LCD jest dopiero po wykonaniu pstryk to wiem, ale w wizjerze nic nie chciało się przybliżyć - wchodził w menu, szukał, kombinowało i nic .... ;-)
W wizjerze widac to co bedzie widac na zdjeciu. Wiec w wizjerze ogniskowa tez zmienia sie plynnie. Popros sprzedawce zeby podpial jakiegos zooma to sam zobaczysz.
Tomasz Golinski
19-07-2005, 22:40
bo do przyblizania menu nie jest potrzebne tylko pierscien na obiektywie
lal moze ten sprzedawca mial podpieta stalke ? :D ciekawe ile sprzedaje dslr`y ;]
to jest nie mozliwe zeby sie zmianialo na zdjeciu a niezmienialo w wizjerze.. zakladajac ze to byl jeden z produkowanych dSLR na Ziemi... no chyba ze fotka ciagle byla ta sama a on jedynie zoomowal juz zrobiona fotke - przyblizał taką lupką z + lub oddalal z - :-)
to jest nie mozliwe zeby sie zmianialo na zdjeciu a niezmienialo w wizjerze.. zakladajac ze to byl jeden z produkowanych dSLR na Ziemi... no chyba ze fotka ciagle byla ta sama a on jedynie zoomowal juz zrobiona fotke - przyblizał taką lupką z + lub oddalal z - :-)
pogratulować sprzedawcy wiedzy o tym co sprzedaje :mrgreen:
pewnie była stałka a na ekranie gościu Ci pewnie powiększał lub pomniejszał obraz - ( + , _ ) do podglądu zdjęcia - to nie był zoom
właśnie dziwne, ze u niego nic się nie zmianiało w wizjerze - o tym, ze na LCD jest dopiero po wykonaniu pstryk to wiem, ale w wizjerze nic nie chciało się przybliżyć - wchodził w menu, szukał, kombinowało i nic .... ;-)
Może nie zdjął kapsla z obiektywu :P W wizjerze widać, jak zoomujesz , płynnie nawet :)
Silent Planet
20-07-2005, 11:04
Wiecie, a mi się wydaje, że koleś nawet nie zaglądał do wizjera - on za wizjer uważa ekran LCD.
To by wszystko wyjaśniało.
-=Festyk=-
20-07-2005, 11:28
No to rzeczywiscie sprzedawca roku.Biedny klient tego sklepu.
popieram Silent Planet, tez wydaje mi sie ze autor posta myli wizjer z ekranem lcd i spodziewal sie ze obraz bedzie wlasnie na lcd wyswietlany w czasie rzeczywistym, jesli mozemy to tak umownie nazwac : ) blad, takie "plynne zoomowanie" masz tylko przez wizjer, no w koncu to przeciez dslry, lustro do czegos zobowiazuje, poza tym ze jest wygodniejsze... pozdrawiam adepta : )
Riccardo
20-07-2005, 13:48
Pytanie: czy w cyfrowych lustrzankach jest dostępny "płynny zoom", czyli czy mogę za pomocą wizjera kadrować ujęcie (płynnie przybliżać i oddalać - oczywiście w zakresie możliwości danego obiektywu)? CZy tylko mogę przestawiać np. 18mm 24mm 35mm 55mm.
To moze ja jeszcze odpowiem w taki sposob - mozesz plynnie przestawiac, oznaczenia na obiektywie (18, 24...) sa tylko dla Twojej wygody zebys mniej wiecej wiedzial jaka ogniskowa ustawiles. Oczywiscie miedzy tymi cyferkami sa wartosci posrednie, mozesz ustawiac jak Ci sie podoba :-D