Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: płynne przybliżanie

Mieszany widok

stalkat
    Guest

Domyślnie płynne przybliżanie

Proszę się nie śmaić, ale być może zadam głupie pytanie (ale dopiero się uczę).
    Dotychczas fotografie robiłem cyfrowym aparatem z reguły na ustawieniach automatycznych, ale trochę mnie to wciągnęło i chcę dalej poznawać tajniki fotografii.
    Namówiłem rodzinę, aby kupili mi aparat Canon 350d - dziś go nawet oglądałem i bawiłem się nim, ale....
    chyba miałem pecha. trafiłęm na sprzedawcę, który chyba był większym amatorem ode mnie

Pytanie: czy w cyfrowych lustrzankach jest dostępny "płynny zoom", czyli czy mogę za pomocą wizjera kadrować ujęcie (płynnie przybliżać i oddalać - oczywiście w zakresie możliwości danego obiektywu)? CZy tylko mogę przestawiać np. 18mm 24mm 35mm 55mm.
    Mam na myśli taki zoom jaki dają cyfrowe kompakty

Sprzedawca mi pokazywał, ale tylko wychodizło ustawienia ostrości - blisko, daleko, nie było możliwości "najechania" np. na jakiś przedmiot

Proszę o informację

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

mozna zmieniac ogniskowa dokladnie w zakresie jaki posiada obiektyw czyli np obiektyw 24-70, ma zakres 24mm ÷ 70 mm

kadrowac na wizjerze w dSLR nie mozna!
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 19-07-2005 o 22:34

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

oczywiscie ze zoom jest plynny, jesli tylko jest w ogole. tak jak i w kompaktach.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Moze podpiety byl obiektyw staloogniskowy. Z obiektywami zoom zmieniasz ogniskowa plynnie.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

stalkat
    Guest

Domyślnie

czyli, czy dobrze rozumię - ogniskowa się zmienia, ale jak napisał Jac nie widze tego w wizjerze, tylko dopiero na zrobionej fotce (czyli na jej podglądzie) ??

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

W wizjerze widac to co bedzie widac na zdjeciu. Wiec w wizjerze ogniskowa tez zmienia sie plynnie. Popros sprzedawce zeby podpial jakiegos zooma to sam zobaczysz.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie blad zle napisalem nie widzisz tego na wyswietlaczu, chodzilo mi o wyswieltacz ... w wizjerze widzisz tak jak wyjdzie fotka

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie dobrze ;] jak krecisz pierscieniem ogniskowej w obiektywie to w wizjerze przybliza i oddala sie obraz ale nie mozna kadrowac przez ekran LCD

PS: jak pisalem ten post to tego u gory jeszcze nie bylo

stalkat
    Guest

Domyślnie

właśnie dziwne, ze u niego nic się nie zmianiało w wizjerze - o tym, ze na LCD jest dopiero po wykonaniu pstryk to wiem, ale w wizjerze nic nie chciało się przybliżyć - wchodził w menu, szukał, kombinowało i nic .... ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stalkat
    właśnie dziwne, ze u niego nic się nie zmianiało w wizjerze - o tym, ze na LCD jest dopiero po wykonaniu pstryk to wiem, ale w wizjerze nic nie chciało się przybliżyć - wchodził w menu, szukał, kombinowało i nic .... ;-)

Może nie zdjął kapsla z obiektywu :P W wizjerze widać, jak zoomujesz , płynnie nawet
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów