Zobacz pełną wersję : Makro - odległośc ostrzenia
Witam! mam obiektyw C 28-105 3,5-4,5 USM II , mocowałem go odwrotnie , wszystko jest okej , tylko że ostrzenie jest z bardzo bliska ;( A pająki,robaki , pszczoly moga sie tego przestraszyc . Słyszałem duzo roznych sposobów , z Heliosami , pierscieniami , z soczewkami , lecz nie mogłem wyczytac od jakiej odległości od obiektywu one ostrza ?
I pytanie drugie : Czy aby fotografowac ptaki itd potrzebny jest obiektyw o ogniskowej ok 200 , 300 mm ? czy do tego mojego obiektywu można cos dokupic żeby był okej ?
Witaj .
Słyszałem o czym takim ,jak EXTENDER x1,4 i x2 .
To pieroństwo mnoży ci ogniskową.
Ale w przyrodzie równowaga musi być, więc ogniskowa kosztem światła:)
No i sam extenderek może kosztować ok. 1k PLN :)
w zasadzie to, ma ktos moze jakas dobra stronke, na ktorej mozna przeczytac o tym jak obliczyc skale odwzororwania, min odleglosc ostrzenia na podstawie parametrow obiektywu i pierscieni/mieszka ?
Witaj .
Słyszałem o czym takim ,jak EXTENDER x1,4 i x2 .
a sprawdziłeś listę kompatybilności tego pieroństwa :-)
Extendery są kompatybilne tylko z wybranymi obiektywami EF, w tym EF 70-200mm f/2.8L USM, EF 70-200mm f/2.8L IS USM, EF 70-200mm f/4L, EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM, EF 400mm f/4 DO IS USM oraz serią stałoogniskowych obiektywów L 135mm i wyższe.
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Extenders/index.asp
podpowiem jeszcze, że receptą na obejście tych ograniczeń jest zaklejanie niektórych styków lub użycie telekonwerterów innych producentów (Sigma, Kenko, itp), ale zabiegi te w połaczeniu z obiektywem 28-105 nie mają raczej sensu...
w zasadzie to, ma ktos moze jakas dobra stronke, na ktorej mozna przeczytac o tym jak obliczyc skale odwzororwania, min odleglosc ostrzenia na podstawie parametrow obiektywu i pierscieni/mieszka ?
ten link był na forum już setki razy...
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1
Narazie z tymi konwerterami dajmy sobie spokoj ;) bardziej interesuje mnie ta odleglosc ostrzenia w makro ;)
a sprawdziłeś listę kompatybilności tego pieroństwa :-)
(...)
podpowiem jeszcze, że receptą na obejście tych ograniczeń jest zaklejanie niektórych styków lub użycie telekonwerterów innych producentów (Sigma, Kenko, itp), ale zabiegi te w połaczeniu z obiektywem 28-105 nie mają raczej sensu...
Styki to jedno. Canonowskie konwertery maja przede wszystkim wysunięte ryje, co fizycznie uniemożliwia podpięcie większości obiektywów.
:) gwozdzt , no nie sprawdziłem listy kompatybilności tego pieroństwa :) , ale kiedyś w Fotojokerze ktoś mówił że jak sobie to u nich kupię, to z mojej 250-tki zrobi mi sie armata 500. Czyli bujdy ...?
Styki to jedno..
Znaczy co z tymi stykami robimy ?;)
mój stary soligor z 40d-50d nie współpracuje więc mu styki zakleiłem scotem, i tak trzeba ostrzyć ręcznie a przysłonę nie przymykam bo ciemnio. po co komu tabele i skale odwzorowania? ma być tak by było dobrze a czy wyszło w skali 1:200 czy 300:1 to co mnie to obchodzi. tylko telekonwertery załatwią sprawę, soczewki i pierścienie oraz odwrotne mocowanie spowodują, że trzeba będzie dotknąć obiektywem nosa muchy.
Do zdjec o jakich kolega zeflik pisze to raczej bardziej przydatne bylyby np. Kenko Extension zamiast Extender.
Pozdrawiam.
Witam! mam obiektyw C 28-105 3,5-4,5 USM II , mocowałem go odwrotnie , wszystko jest okej , tylko że ostrzenie jest z bardzo bliska ;(
Panie, toż to makro - musi być blisko :)
Jak chcesz z większej odległości uzyskać skalę 1:1, to musisz mieć coś o dłuższej ogniskowej. Najdłuższe są chyba Tamron i Canon macro 180mm.
Jest też np. Sigma 70-300 APO Macro, która przy 300mm pozwala uzyskać skalę 1:2 z odległości OIDP 95cm. Tak samo chyba Tamron o podobnych parametrach.
I pytanie drugie : Czy aby fotografowac ptaki itd potrzebny jest obiektyw o ogniskowej ok 200 , 300 mm ? czy do tego mojego obiektywu można cos dokupic żeby był okej ?
Zależy jakie ptaki i w jakich ujęciach - sokół, zimorodek, pingwin, kura domowa... ;)
Czasem trzeba czegoś dłuższego, czasem wystarczy krótsze. A na kolibra, to nawet coś makro... ;)
Najprościej, to weź swój sprzęt i przejdź się na spacer. Zrób parę zdjęć ptaków i się przekonasz, czy Ci wystarczy.
Do zdjec o jakich kolega zeflik pisze to raczej bardziej przydatne bylyby np. Kenko Extension zamiast Extender.
Extender też - pytanie było dwuczęściowe. Niestety, odpowiadający nie zaznaczyli, na którą część odpowiadają...
A naprzykład jakby kupic Sonnara 135 3.5 to by cos z tego było?
Normalnie on ostrzy gdzies chyba z 1,5m , a zastosowanie pierścieni by rozwiazało ten problem ?
Mówie oczywiscie o makro ;)
A naprzykład jakby kupic Sonnara 135 3.5 to by cos z tego było?
Normalnie on ostrzy gdzies chyba z 1,5m , a zastosowanie pierścieni by rozwiazało ten problem ?
Tak, zawsze dodanie pierścieni pozwala zmniejszyć odległość ostrzenia, przy czym im dłuższy obiektyw, tym więcej pierścieni (lub mieszka) trzeba dołożyć - aby uzyskać skalę 1:1, należy dodać tyle pierścieni, ile wynosi ogniskowa obiektywu. W takim przypadku odległość przedmiotowa i obrazowa będą sobie równe i wyniosą dwukrotność ogniskowej.
http://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1
Tutaj możesz zobaczyć co byłoby z Sonnara (u mnie Hanimex 135/2,8 ) i kilku obiektywów o innych ogniskowych :smile: :wink: :
http://canon-board.info/showpost.php?p=563751&postcount=183
Wszystkie odległości podane od matrycy, a nie przedniej soczewki.