Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Makro - odległośc ostrzenia

Coś już napisał

Domyślnie Makro - odległośc ostrzenia

Witam! mam obiektyw C 28-105 3,5-4,5 USM II , mocowałem go odwrotnie , wszystko jest okej , tylko że ostrzenie jest z bardzo bliska ;( A pająki,robaki , pszczoly moga sie tego przestraszyc . Słyszałem duzo roznych sposobów , z Heliosami , pierscieniami , z soczewkami , lecz nie mogłem wyczytac od jakiej odległości od obiektywu one ostrza ?

I pytanie drugie : Czy aby fotografowac ptaki itd potrzebny jest obiektyw o ogniskowej ok 200 , 300 mm ? czy do tego mojego obiektywu można cos dokupic żeby był okej ?

Domyślnie

Witaj .
    Słyszałem o czym takim ,jak EXTENDER x1,4 i x2 .
    To pieroństwo mnoży ci ogniskową.
    Ale w przyrodzie równowaga musi być, więc ogniskowa kosztem światła
    No i sam extenderek może kosztować ok. 1k PLN

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

w zasadzie to, ma ktos moze jakas dobra stronke, na ktorej mozna przeczytac o tym jak obliczyc skale odwzororwania, min odleglosc ostrzenia na podstawie parametrow obiektywu i pierscieni/mieszka ?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sepi75 Zobacz posta
    Witaj .
    Słyszałem o czym takim ,jak EXTENDER x1,4 i x2 .
    a sprawdziłeś listę kompatybilności tego pieroństwa :-)

Extendery są kompatybilne tylko z wybranymi obiektywami EF, w tym EF 70-200mm f/2.8L USM, EF 70-200mm f/2.8L IS USM, EF 70-200mm f/4L, EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM, EF 400mm f/4 DO IS USM oraz serią stałoogniskowych obiektywów L 135mm i wyższe.
    http://www.canon.pl/For_Home/Product...ders/index.asp

podpowiem jeszcze, że receptą na obejście tych ograniczeń jest zaklejanie niektórych styków lub użycie telekonwerterów innych producentów (Sigma, Kenko, itp), ale zabiegi te w połaczeniu z obiektywem 28-105 nie mają raczej sensu...

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    w zasadzie to, ma ktos moze jakas dobra stronke, na ktorej mozna przeczytac o tym jak obliczyc skale odwzororwania, min odleglosc ostrzenia na podstawie parametrow obiektywu i pierscieni/mieszka ?
    ten link był na forum już setki razy...
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...porady.php?p=1
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Coś już napisał

Domyślnie

Narazie z tymi konwerterami dajmy sobie spokoj bardziej interesuje mnie ta odleglosc ostrzenia w makro

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    a sprawdziłeś listę kompatybilności tego pieroństwa :-)
    (...)
    podpowiem jeszcze, że receptą na obejście tych ograniczeń jest zaklejanie niektórych styków lub użycie telekonwerterów innych producentów (Sigma, Kenko, itp), ale zabiegi te w połaczeniu z obiektywem 28-105 nie mają raczej sensu...
    Styki to jedno. Canonowskie konwertery maja przede wszystkim wysunięte ryje, co fizycznie uniemożliwia podpięcie większości obiektywów.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

gwozdzt , no nie sprawdziłem listy kompatybilności tego pieroństwa , ale kiedyś w Fotojokerze ktoś mówił że jak sobie to u nich kupię, to z mojej 250-tki zrobi mi sie armata 500. Czyli bujdy ...?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wats0n Zobacz posta
    Styki to jedno..
    Znaczy co z tymi stykami robimy ?

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

mój stary soligor z 40d-50d nie współpracuje więc mu styki zakleiłem scotem, i tak trzeba ostrzyć ręcznie a przysłonę nie przymykam bo ciemnio. po co komu tabele i skale odwzorowania? ma być tak by było dobrze a czy wyszło w skali 1:200 czy 300:1 to co mnie to obchodzi. tylko telekonwertery załatwią sprawę, soczewki i pierścienie oraz odwrotne mocowanie spowodują, że trzeba będzie dotknąć obiektywem nosa muchy.
    canon

Coś już napisał
    Miasto
    Brooklyn, NY

Domyślnie

Do zdjec o jakich kolega zeflik pisze to raczej bardziej przydatne bylyby np. Kenko Extension zamiast Extender.
    Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów