Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z 40D

karon
24-02-2009, 20:20
Witam,

Posiadam 40D od kilku dni wraz z tamronem 28-75mm po przesiadce z kompaktu Fuji, i podczas probnych zdjec w studiu zauwazylem dwie bardzo niepokojace sprawy. A mianowicie gdy probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400 pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia, przy zwiekszaniu przyslony pas sie powieksza. To pierwszy problem:) Drugi to problem z ustawieniem WB gdy probuje go manualnie ustawic obiektyw wogole mi nie ostrzy i nie moge wykonac zdjecia. Probowalem recznie ustawiac i wykonalem zdjecie po czym gdy chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB.Proze o pomoc bardziej aawansowanych uzytkownikow.

Pozdrawiam,karon

sluzalekmichal
24-02-2009, 20:33
Po prostu Tamron.

ExploRa
24-02-2009, 21:12
Witam,

Posiadam 40D od kilku dni wraz z tamronem 28-75mm po przesiadce z kompaktu Fuji, i podczas probnych zdjec w studiu zauwazylem dwie bardzo niepokojace sprawy. A mianowicie gdy probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400 pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia, przy zwiekszaniu przyslony pas sie powieksza. To pierwszy problem:) Drugi to problem z ustawieniem WB gdy probuje go manualnie ustawic obiektyw wogole mi nie ostrzy i nie moge wykonac zdjecia. Probowalem recznie ustawiac i wykonalem zdjecie po czym gdy chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB.Proze o pomoc bardziej aawansowanych uzytkownikow.

Pozdrawiam,karon

1. "...probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400" - masz na mysli ISO ?
2. "...chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB" - gdzie to tak masz ?

Jakie parametry miales w trybie M ?
Ponizej 1/250 lampy nie synchronizuja. Chyba, ze w trybie HSS...
WB ustawiasz na AWB lub podczas wywolania jak robisz w RAW.

Uzywalem T28-75 w studio i obiektyw nie ma nic wspolnego z w/w problemem.

Wats0n
24-02-2009, 21:24
Z opisu wynika, że ma na myśli czas a nie przysłonę.

darekpdp
24-02-2009, 21:55
witam,

co do pojawiającego się czarnego paska. ten film powinien co nieco wyjaśnić.
http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs

pozdrawiam

Goomis
25-02-2009, 01:14
No właśnie też odniosłem wrażenie, że chodzi o czas.
Jak tak to normalne bo lampa nie synchronizuje na takim czasie i po prostu tak jakby część klatki podczas błysku jest przesłonięte przez migawkę.(lampa błyska wtedy kiedy migawka się już zamyka - im krótszy czas tym grubszy pas (ale rym xD) )
Z tym balansem bieli to dziwne jakieś rzeczy. Co w ogóle rozumiesz przez manualnie a co przez ręcznie? Jak pracujesz w studio wystarczy dać WB na światło błyskowe, bądź ustalić ręcznie wartość na 5600K(tak mniej więcej mają światła błyskowe, możesz jeszcze sprawdzić w papierach lampy - powinno być)

Po prostu Tamron.
Po prostu może oszczędź sobie i innym takich bzdur?

remol71
25-02-2009, 07:49
Po prostu Tamron.

Są tacy, którzy potrafią się przedstawić jednym zdaniem :D

woyd
25-02-2009, 08:42
Po prostu Tamron.

Są tacy, którzy potrafią się przedstawić jednym zdaniem :D

Nie mając do tego zielonego pojęcia o tym, co piszą.

Lary
25-02-2009, 09:11
1 Czas ustaw na 250 i będzie ok (taki jest czas synchronizacji z lampami 40)
2. Balans bieli nie może być przyczyną, tego że obiektyw nie chce ostrzyć.

sluzalekmichal
25-02-2009, 09:17
Nie mając do tego zielonego pojęcia o tym, co piszą.

Nie ma pojęcia na jakiej podstawie tak piszesz. Nie wiem chcesz mnie obrazić czy nie wiem jakie masz motywy. Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem". Pomyśl kolego zanim cos napiszesz.

M>S>

djcargo
25-02-2009, 09:28
Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem".

M>S>

Może po prostu tak jak kolega z pierwszego posta chciałeś ustawić mu przesłonę na 400. A po ustawieniu ręcznego WB - Tamron przestał Ci ostrzyć. No błagam, nie róbmy z siebie wielbłądów.

karon
25-02-2009, 10:03
Witam,

Nawiazujac do wczesniejszych wypowiedzi....chodzilo o czas, malo precyzyjnie sie wyrazilem i wychodzi na to ze aparat wspolpracuje z lampami do czasu 400. Co do balansu bieli to ustawialem ja wedlug instrukcji na bialej kartce, na ktorej to obiektyw nie chcial mi ustawic ostrosci. MANUALNIE=RECZNIE :) Co do samego obiektywu to poza ta mala przypadloscia spisuje sie wysmienice, ostrzy bardzo ladnie i AF pracuje dobrze, jak narazie nie mialem z nim zadnych problemow.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Wats0n
25-02-2009, 11:02
Czekaj...
1. Zobacz dokładnie zdjęcia na czasach między 1/250 a 1/400 - powinien byc dostrzegalny spadek jasności u dołu kadru, który stopniowo (wraz ze skracaniem ekspozycji) zacznie przypominać ów demoniczny czarny pas.
2. Czy dobrze rozumiem, że próbowałeś ZŁAPAĆ OSTROŚĆ NA BIAŁEJ KARTCE? Czystej, białej, niezadrukowanej? Nic dziwnego że się nie dało. BTW, do wzorca balansu bieli ostrość jest niepotrzebna.

No ale zawsze można wytłumaczyć to inaczej. Tamrony, masony i cyklisty. ;)

karon
25-02-2009, 11:37
1) Dokladnie tak sie dzieje, jest zauwazalny spadek jasnosci.
2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.

ExploRa
25-02-2009, 12:19
2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.

Nie mozna ? Jak ustawisz w trybie M parametry takie czy siakie, zdjecie bedzie zrobione. Czy po wcisnieciu spustu, nic sie nie dzieje ? Obiektyw na MF i jedziesz, przy kartce do WB nie trzeba ostrosci, zreszta i tak nie zlapiesz w trybie AF (nie ma nic kontrastowego...)

canis_lupus
25-02-2009, 13:44
Ja sądzę, że wszystkie problemy by się wyjaśniły po przeczytaniu instrukcji.

karon
25-02-2009, 14:05
Nie mozna ? Jak ustawisz w trybie M parametry takie czy siakie, zdjecie bedzie zrobione. Czy po wcisnieciu spustu, nic sie nie dzieje ? Obiektyw na MF i jedziesz, przy kartce do WB nie trzeba ostrosci, zreszta i tak nie zlapiesz w trybie AF (nie ma nic kontrastowego...)

To juz wiem ze nie trzeba ostrosci, we wczesniejszych postach byla o tym mowa. Dokladnie, po wcisnieciu spustu aparat milczy. Instrukcje przeczytalem ze dwa razy, gdyz przesiadlem sie z kompaktu i nie mialem wczesniej do czynienienia z lustrzankami:)

ExploRa
25-02-2009, 14:29
To juz wiem ze nie trzeba ostrosci, we wczesniejszych postach byla o tym mowa. Dokladnie, po wcisnieciu spustu aparat milczy. Instrukcje przeczytalem ze dwa razy, gdyz przesiadlem sie z kompaktu i nie mialem wczesniej do czynienienia z lustrzankami:)

A obiektyw miales w trybie AF ? Jak nie zlapal ostrosci AF, to i fotki nie zrobisz... W MF Ty decydujesz...

canis_lupus
25-02-2009, 17:53

A mnie się cały czas wydaje, że mylisz MF z M.
MF to manualny fokus - ustawiane przełącznikiem na obiektywie.
M to tryb robienia zdjęć, gdzie sam ustalasz czas i przesłonę - nie ma nic wspólnego z ostrzeniem.

Artur79
25-02-2009, 18:01

domyslam sie ze z prawej strony w wizjerze zapala sie zielona "dioda" ? moze poprostu jestes za blisko kartki i obiektyw nie moze jej "zlapac" ? do balansu z kartki pobierana jest tylko próbka z tego srodkowego kólka, wiec spoko mozesz sie odsunac.

Goomis
25-02-2009, 23:02

Znaczy się i tak i nie ;-) Po prostu zdjęcie do wzorca bieli nie musi być ostre ale jeżeli obiektyw działa w trybie AF(auto focus)to aparat nie zrobi zdjęcia dopóki nie otrzyma potwierdzenia o uzyskaniu ostrości(o tym zapewne nie wiedziałeś) ;-) A w Twoim przypadku nie miał prawa otrzymać bo:
1. ostrzyłeś na czystą białą kartkę - Układ autofocusa potrzebuje jakiegoś kontrastowego punktu
2. ostrzyłeś ze zbyt bliskiej odległości - każdy obiektyw posiada minimalną odległość ostrzenia - w tamronie na przednim pierścieniu masz skalę odległości ;-)

Taka mała rada - najpierw dobrze zapoznaj się z aparatem i panowaniem nad światłem a potem próbuj sił w studio - to jest dosyć wymagający temat ;-)

Czarny pas czy też spadek jasności jest właśnie spowodowany niższym czasem niż czas synchronizacji. Albo pracuj na czasie 1/250, albo możliwe, że lampa/lampy z których korzystasz mają tryb high speed - włącz go to da Ci dostęp do krótszych czasów ;-)

Pozdrawiam!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Nie ma pojęcia na jakiej podstawie tak piszesz. Nie wiem chcesz mnie obrazić czy nie wiem jakie masz motywy. Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem". Pomyśl kolego zanim cos napiszesz.

M>S>

może trzeba było dokładnie przeczytać pierwszy post autora i chwilę pomyśleć, zanim napisze się bzdury, że to wszystko tamrona wina...
No ale, mam 2puszki i 2elki - jestem gość! Tamron to ścierwo - to jego wina...
Pewnie iść po najmniejszej linii oporu...

sluzalekmichal
26-02-2009, 09:36
No ale, mam 2puszki i 2elki - jestem gość! Tamron to ścierwo - to jego wina...
Pewnie iść po najmniejszej linii oporu...

HA,ha,ha, dobre...
A mnie się wydaje, że każdy człowiek ma prawo do swojej opini, uważasz inaczej Twoje sprawa. Twój Tamron działa ok. - Twoja sprawa. Szanuj opinie innych, bo każdy na tym forum ma inne doświadczenia i jest innym człowiekiem. Chcesz żeby kady miał taką opinie jak Ty? To chyba bez sensu. Pomyśl nad tym.

Pozdrawiam
M.S.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorry - każdy

Kubak82
26-02-2009, 11:08
A mnie się wydaje, że każdy człowiek ma prawo do swojej opini, uważasz inaczej Twoje sprawa.

Szanuj opinie innych, bo każdy na tym forum ma inne doświadczenia i jest innym człowiekiem.

Michal, bez urazy ale tu nie chodzi o opinie ale o to ze twoj wpis a)nic nie wniosl do tematu 2) rowniez wg. mojej opinii byl nietrafiony - co ma wspolnego obiektyw z synchronizacja lampy albo WB :confused:

tamron jest jaki jest - sam mialem z nim rozne doswiadczenia ale w tym wypadku nie ma on nic do rzeczy, za to Ty bronisz swojej tezy jak niepodleglosci z uporem godnym lepszej sprawy :mrgreen:

sluzalekmichal
26-02-2009, 11:47
Ok. Trzymajcie się wszyscy. Życze dużo udanych zdjęć.
Pozdrawiam
M.S.

karon
26-02-2009, 15:08
Znaczy się i tak i nie ;-) Po prostu zdjęcie do wzorca bieli nie musi być ostre ale jeżeli obiektyw działa w trybie AF(auto focus)to aparat nie zrobi zdjęcia dopóki nie otrzyma potwierdzenia o uzyskaniu ostrości(o tym zapewne nie wiedziałeś) ;-) A w Twoim przypadku nie miał prawa otrzymać bo:

Rzeczywiscie o tym nie wiedzialem, teraz jest juz wszystko jasne , dzieki:)

Taka mała rada - najpierw dobrze zapoznaj się z aparatem i panowaniem nad światłem a potem próbuj sił w studio - to jest dosyć wymagający temat ;-)

Nie mam na to czasu, ucze sie na biezaco. Robie zdjecia modowe na potrzeby website. Po przesiadce z kompaktu ktory spisywal sie przyzwoicie, w jakims sensie lustro to maly szok w pozytywnym slowa znaczeniu.

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc i bardzo rzeczowe odpowiedzi.

skydiver
01-03-2009, 14:10
witam,

co do pojawiającego się czarnego paska. ten film powinien co nieco wyjaśnić.
http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs

pozdrawiam

Nagadaliście się Panowie...a chyba nikt nie zauważył, że sztuczka z filmu pozwala uzyskać czas synchronizacji nawet 1/8000s.

dziobolek
01-03-2009, 15:35
Nagadaliście się Panowie...a chyba nikt nie zauważył, że sztuczka z filmu pozwala uzyskać czas synchronizacji nawet 1/8000s.

A skąd ten wniosek???

I owszem, zauważyłem (pewnie nie tylko ja), tyle że wymaga to posiadania dodatkowych lamp sterowanych fotocelą. Jak narazie sprawdzone tylko z lampami studyjnymi

Pozdrówka!

sirlukas
01-03-2009, 15:40
Tak, wystarczy włączyć lampy na światło zastane ;)

woyd
01-03-2009, 15:56
[...] tyle że wymaga to posiadania dodatkowych lamp sterowanych fotocelą. Jak narazie sprawdzone tylko z lampami studyjnymi

Pozdrówka!

dziobolek - 100% lamp które znam posiada fotocele.
Szczerze mówiąc rzecz niezwykle ciekawa, ale jak dla mnie ma 1 minus - lampy w trybie fotoceli są przekleństwem, gdy pracuje się na tłumnych imprezach, gdzie co druga osoba ma jakąś małpkę i m_u_s_i pstrykać zdjęcia w kluczowych momentach, kradnąc światło fotografowi. Przeżyłem to na 2 imprezach (ślub i komunia) i zainwestowałem w system radiowy. No za pomocą fotoceli nie da się odpalić innych lamp przy silnym oświetleniu.