Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Problem z 40D

karon
    Guest

Domyślnie Problem z 40D

Witam,

Posiadam 40D od kilku dni wraz z tamronem 28-75mm po przesiadce z kompaktu Fuji, i podczas probnych zdjec w studiu zauwazylem dwie bardzo niepokojace sprawy. A mianowicie gdy probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400 pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia, przy zwiekszaniu przyslony pas sie powieksza. To pierwszy problem Drugi to problem z ustawieniem WB gdy probuje go manualnie ustawic obiektyw wogole mi nie ostrzy i nie moge wykonac zdjecia. Probowalem recznie ustawiac i wykonalem zdjecie po czym gdy chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB.Proze o pomoc bardziej aawansowanych uzytkownikow.

Pozdrawiam,karon

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karon Zobacz posta
    Witam,

Posiadam 40D od kilku dni wraz z tamronem 28-75mm po przesiadce z kompaktu Fuji, i podczas probnych zdjec w studiu zauwazylem dwie bardzo niepokojace sprawy. A mianowicie gdy probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400 pojawia sie czarny pas u dolu zdjecia, przy zwiekszaniu przyslony pas sie powieksza. To pierwszy problem Drugi to problem z ustawieniem WB gdy probuje go manualnie ustawic obiektyw wogole mi nie ostrzy i nie moge wykonac zdjecia. Probowalem recznie ustawiac i wykonalem zdjecie po czym gdy chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB.Proze o pomoc bardziej aawansowanych uzytkownikow.

Pozdrawiam,karon
    1. "...probuje ustawic przyslone dla wartosci powyzej 400" - masz na mysli ISO ?
    2. "...chcialem ustawic WB pojawiala sie informacje ze sie nie nadaje do ustawienia WB" - gdzie to tak masz ?

Jakie parametry miales w trybie M ?
    Ponizej 1/250 lampy nie synchronizuja. Chyba, ze w trybie HSS...
    WB ustawiasz na AWB lub podczas wywolania jak robisz w RAW.

Uzywalem T28-75 w studio i obiektyw nie ma nic wspolnego z w/w problemem.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Z opisu wynika, że ma na myśli czas a nie przysłonę.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

witam,

co do pojawiającego się czarnego paska. ten film powinien co nieco wyjaśnić.
    http://www.youtube.com/watch?v=LjOK2FK0Izs

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No właśnie też odniosłem wrażenie, że chodzi o czas.
    Jak tak to normalne bo lampa nie synchronizuje na takim czasie i po prostu tak jakby część klatki podczas błysku jest przesłonięte przez migawkę.(lampa błyska wtedy kiedy migawka się już zamyka - im krótszy czas tym grubszy pas (ale rym xD) )
    Z tym balansem bieli to dziwne jakieś rzeczy. Co w ogóle rozumiesz przez manualnie a co przez ręcznie? Jak pracujesz w studio wystarczy dać WB na światło błyskowe, bądź ustalić ręcznie wartość na 5600K(tak mniej więcej mają światła błyskowe, możesz jeszcze sprawdzić w papierach lampy - powinno być)

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Po prostu Tamron.
    Po prostu może oszczędź sobie i innym takich bzdur?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Po prostu Tamron.
    Są tacy, którzy potrafią się przedstawić jednym zdaniem

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal
    Po prostu Tamron.
    Są tacy, którzy potrafią się przedstawić jednym zdaniem
    Nie mając do tego zielonego pojęcia o tym, co piszą.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Dopiero zaczyna Awatar Lary

Domyślnie

1 Czas ustaw na 250 i będzie ok (taki jest czas synchronizacji z lampami 40)
    2. Balans bieli nie może być przyczyną, tego że obiektyw nie chce ostrzyć.
    obecnie rozgryzam PocketWizard TT1 i TT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Nie mając do tego zielonego pojęcia o tym, co piszą.
    Nie ma pojęcia na jakiej podstawie tak piszesz. Nie wiem chcesz mnie obrazić czy nie wiem jakie masz motywy. Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem". Pomyśl kolego zanim cos napiszesz.

M>S>

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów