Zobacz pełną wersję : tokina 28-70 2,8 czy 28-80 2,8 ?
ktos ma moze pojecie w ktory z obiektywow lepiej zainwestowac ? ktory jest lepszy i dlaczego ? pozdrawiam...
KuchateK
19-07-2005, 16:12
Nie ma tamronow i trzeba kombinowac :mrgreen:
Sorry za ot ;)
nie ma za co kuchatek, ale bylbym wdzieczny za rade : ) bo mam okazje kupic jeden z nich
ktos ma moze pojecie w ktory z obiektywow lepiej zainwestowac ? ktory jest lepszy i dlaczego ? pozdrawiam...
Było!
http://canon-board.info/showthread.php?t=2762&page=1&pp=10
Sam się rozpisywałem tam o porównaniu jedno i drugiego.
Mogę tylko dodać że od paru dni jestem posiadaczem (nareszcie!!!) dslra. I w związku z tym ogarnia mnie lekka choroba pt. tesujemy obiektywy :). Podobno z wiekiem przechodzi. No więc jak już będę miał jakieś sensowne wnioski co do działania 350D z 28-80 f 2.8 PRO, napiszę
Na razie mogę powiedzieć że śmiesznie wygląda taki zestaw :)
mhmm wszystko przeczytalem brzmi bardzo optymistycznie, poza jednym powaznym wywodem, reszta wlasciwie topicu jest zasmiecona, a teraz Twoja opinia jak sie sprawuje ?
Cóż mam Tokinę ATX Pro II 2,6-2,8 28-70 z Eosem 10D dla mnie rewelacja...
temat uwazam za zamkniety ;) nabylem juz Tamrona, i tez smiga pozdrawiam o dzieki za podpowiedzi :)
thorin gdzie dorwałeś tego "skurczybyka" ?? ;)
na allegro, w sumie za nieduze pieniadze - 900zl, ale sa jeszcze dwa za 1100, jesli sie nie myle i aukcje sie juz nie skonczyly wiec sie spiesz :)
C41photocrew
26-07-2005, 10:03
A nie wolalbys sigme 24-70 F2.8 EX DG??
ja czy Tomo ? nie w sumie juz mi sie chyba nie chce zmieniac, jestem zadwolony z Tamrona, bo i czym sie rozni od sigmy ? :) poza tym ten moj to raczej dobvry egzemplarz
--------------------------------------------------------------------------------
witam,
piszecie głównie o DSLR, a ktory z nich do analoga - eos 3? tyle dobrego mozna znalezc w necie o Tokinie 28-70 2.8 SV, wiec dlaczego tyle osob pozbywa sie jej na allegro - zastanawia mnie...
jedni pisza, ze Tokina swietna po przymknieciu do min 4, innie ,ze mydlo...
Im wiecej czytam, tym wiekszy metlik w glowie.
Takze zastanawia mnie jakos zdjec z canona 17-40/4 L (wiem ,ze inny zakres ogniskowych, ale tez o takim mysle) - nie powala na kolana... Fakt, ze jestem nieco zboczony na punkcie ostrosci - ale wychodze z zalozenia, ze wydajac na obiektyw 1400 (tokina)-2800 (Lka) oczekuje juz, ze przez slaba jakosc/ostrosc moje zdjecia nie beda lekcewazone (np. przez gazety podroznicze)...
reasumujac - prosze o pomoc osoby uzywajace obiektywow 28-70/100 do ANALOGOW o porady i jesli to mozliwe przeslanie sampli (jesli macie skany oczywiscie) na macios@gmx.de
Z góry dziekuje
Pozdrawiam
Maciej
Myślicie, że Sigma 24-70 2,8 jest godnym odpowiednikiem niedostępnego od jakiegoś czasu Tamrona 28-75 2,8?
nie bede nawet probowal pisac o czyms o czym bladego pojecia nie mam :) nie probuje uzywac spychologii ale o wszystkim mozna poczytac na forum, a z tego co czytalem to basnie mozna pisac :) poprzegladaj forum, bylo o tym duzo, a jesli juz masz kase to dzien w dzien odswiezaj allegro klikajac "tylko nowe", moze uda Ci sie upolowac okazje tak jak mi :) pozdrawiam, aha szklo tamrona rzeczywiscie zyleta, ze sie pochwale, zdjeciami koncertowymi, z czego pierwsza powinna poakazac jego jakosc, reszta niewazna,
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4494&page=5&pp=10