PDA

Zobacz pełną wersję : Raw i Kolory

PrzemQs
15-02-2009, 04:49
Mam 2 pytania do Was...
Moją czterdziestka do tej pory robiłem w max JPG dziś włączyłem opcje RAW+JPG... Wracam po sesji do domu kopiuje zdjęcia okazuje się ze są każde po 2 razy JPEG!! Przestawiam NA sam RAW i robi ok RAW'Y o co kaman?

Drugie to już nie dotyczące tego podforum ale spytam :) Obrabiam foty w LR i później w PS zapisuje wszystko ładnie na kompie wygląda kolorki wporzo itd. (i w programach i po zapisaniu w podglądzie Windows'owskim ) Wrzucam na portal typu digart/OPh/Canon-Board i jest kicha (może nie kompletna) ale kolory jakby lekko sprane ;/ o co chodzi??

Czekam na odpowiedzi NA TEMAT i Z Góry dziękuję :-D

ExploRa
15-02-2009, 05:17
Jak przenosisz pliki przez kabel USB pod winda, to tak jest (pliki sie dubluja...). Uzywanie czytnika CF wygodniejsze i mniej zametu :) Kolory przed wystawieniem pliku jpg do www musisz z RAWa zamienic z AdobeRGB na sRGB (w PS lub odrazu w LR, jak to ostateczna obrobka) i kolory beda jak potrzeba. Pytanie co z LR produkujesz i dajesz do PSa ? JPG/TIFF/PSD ? A moze kompresja jest za duza w jpg i kolory ulatuja w kosmos ? :)

PrzemQs
15-02-2009, 14:41
Dobra niech bedzie ze sie dubluja ale gdzie w takim razie RAWY??? a ja wrzucam JPG lub Raw najpierw do LR obrabiam zapisuje (probowalem i w sRGB na poczatku wczoraj przelaczylem na AdobeRGB) nastepnie wrzucam do Psa... Ostrzenia podraz oczu itd. Zapisuje i na kompie ok a wrzucajac jak juz pisalem na strone jest lipa... Mysle ze to na poziomie PS'a robię coś nie tak...

Krzychu
15-02-2009, 14:51
Dobra niech bedzie ze sie dubluja ale gdzie w takim razie RAWY??? a ja wrzucam JPG lub Raw najpierw do LR obrabiam zapisuje (probowalem i w sRGB na poczatku wczoraj przelaczylem na AdobeRGB) nastepnie wrzucam do Psa... Ostrzenia podraz oczu itd. Zapisuje i na kompie ok a wrzucajac jak juz pisalem na strone jest lipa... Mysle ze to na poziomie PS'a robię coś nie tak...

Najprawdopowodbniej to zapisujesz z profilem którego nie widzi przeglądarka...

A na temat to zapoznaj się z wyszukiwarką, bo pytasz o rzeczy które były tysiąc razy...

Vitez
15-02-2009, 21:32
Mam 2 pytania do Was...
Moją czterdziestka do tej pory robiłem w max JPG dziś włączyłem opcje RAW+JPG... Wracam po sesji do domu kopiuje zdjęcia okazuje się ze są każde po 2 razy JPEG!! Przestawiam NA sam RAW i robi ok RAW'Y o co kaman?

PRZYKLEJONY wątek:

http://canon-board.info/showthread.php?t=29087

:roll:

Drugie to już nie dotyczące tego podforum ale spytam :) Obrabiam foty w LR i później w PS zapisuje wszystko ładnie na kompie wygląda kolorki wporzo itd. (i w programach i po zapisaniu w podglądzie Windows'owskim ) Wrzucam na portal typu digart/OPh/Canon-Board i jest kicha (może nie kompletna) ale kolory jakby lekko sprane ;/ o co chodzi??

http://canon-board.info/showthread.php?t=42378

Czekam na odpowiedzi NA TEMAT i Z Góry dziękuję :-D

Czekam na zrozumienie Regulaminu (nie jest napisany po starochińsku - tekst MacGyvera :twisted: ) , szczególnie Punktu 3.

http://canon-board.info/announcement.php?f=19&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Z góry dziękuję :)