Zobacz pełną wersję : Doradźcie proszę
Tomasz83
16-07-2005, 21:05
Witam. Nosze sie z zamiarem kupna aparatu i prosze o rade. Generalnie pierwszy i najwiekszy dylemat to - dobry kompakt, czy lustrzanka (oly 8080 or nikon 8800, czy canon eos 350d+sigma 18-125). Naprawde sporo czytalem i wiem sporo nt. roznic pomiedzy lustrzanka i kompaktem, ale mimo to nie moge sie zdecydowac. Oczywiscie gdyby nie roznica w cenie nie mialbym takiego dylematu;) (najtaniej moglbym kupic interesujacy mnie zestaw canona za ok 1000 usd - w stanach rzecz jasna, natomiast oly to ok 500 usd, zas nikon ok 700-roznica troche duza;(). Najkrocej moje pytanie moglbym strescic tak:
Czy posiadajac eosa z obiektywem sigmy 18-125; 3,5-5,6 (i tylko takim obiektywem-nic dodatkowego, takze zewnetrzna lampa nie wchodzi w rachube) bede w stanie robic LEPSZE zdjecia niz np. 8080?
Wiem ze glebia ostrosci bedzie lepsza (pytanie tylko czy przy takim obiektywie bedzie to duza roznica?).
Wiem ze szumy nieporownywalne -tyle ze przy iso50 w kompakcie sa one na poziomie zupelnie satysfakcjonujacym, a z doswiadczenia wiem -3 lata z canonem g2, ze jakies 95 procent zdjec robie w takiej wlasnie czulosci, wiec wyzszych niz 100 czulosci w lustrzance bede uzywal sporadycznie.
Czy oprocz tych dwoch cech lustrzanka jest w stanie zaoferowac mi cos wiecej w kwestii jakosci zdjecia (zalozmy, ze szybkosc nie jest dla mnie wazna;), np. czy dynamika sceny bedzie lepsza (chodzi mi o odwzorowanie szczegolow w ciemnych i jasnych partiach obrazu)?
Jeszcze trzy pytanka troche odbiegajace od powyzszych dywagacji:
1). Jak to jest z filtrami (np. UV), czy po przykreceniu go do kompakata/lustrzanki bede mogl normalnie zalozyc na obiektyw dekielek czy za kazdym razem trzeba filtr odkrecac/przykrecac?
2). Czy ktos moze uzywal telekonwerterow do kompaktu? Jak wplywa to na jakosc obrazu- moze ktos zna jakis link ktory by prezentowal wfekty dzialania telekonwerterow? Czy jest sens kupowania czegos w cenie ok 100 usd (2xpowiekszenie)
3) Wiecie moze jak to jest z ladowarkami dostarczanymi do aparatow z usa? Czy beda one dzialac rowniez na 230 VOLT? Jesli nie to jakie jest najlepsze rozwiazanie powstajacego w tym momencie problemu?
PS.
Wiem ze moglbym sobie poszukac, ale nie mam za duzo czasu-mam ograniczony dostep do netu, prosze wiec jesli ma ktos marudzic ze od tego jest wyszukiwarka, by sobie darowal i poszedl popstrykac.
Dziekuje za odpowiedzi;)
Tomasz Golinski
16-07-2005, 21:09
1. na filtry mozna zakladac dekielki. nie wiem czy w kompaktach sa w zestawie odpowiednio duze, ale zawsze mozna dokupic
2. podobno porazka
3. ladowarki zazwyczaj sa 110/230V czyli dzialaja. problem moze byc z wtyczka, ale kabel jest typowy i mozna podmienic.
Skłoń sie ku lustrze.
a jak je bedziesz miał to i czułości wieksze niż 100 na pewno używać będziesz mógł nie przejmując sie szumami.
Obiektyw też w przyszłości do nie go dokupisz.Nad ekspozycja sam musisz popracować.
djtermoz
16-07-2005, 23:02
Generalnie pierwszy i najwiekszy dylemat to - dobry kompakt, czy lustrzanka
Porownujac nie zapomnij o wymiarach i masie (i ktory bardziej pasuje do Twojego stylu fotografowania).
Czy posiadajac eosa z obiektywem sigmy 18-125; 3,5-5,6 (i tylko takim obiektywem-nic dodatkowego, takze zewnetrzna lampa nie wchodzi w rachube) bede w stanie robic LEPSZE zdjecia niz np. 8080?
Hmm, i tak i nie:
Tak - jesli zmusisz sie troche by posiedziec przed komputerem i nauczyc sie postprocessingu RAWow, jesli chcesz probowac robic zdjecia przy zastanym slabym swietle (tutaj sie przyda wysokie, czyste ISO w lustrzance).
Nie - jesli wymagasz super ostrych i podkoloryzowanych fotek prosto z aparatu.
Wiem ze glebia ostrosci bedzie lepsza (pytanie tylko czy przy takim obiektywie bedzie to duza roznica?).
Bedzie (w porownaniu do kompaktu)
Wiem ze szumy nieporownywalne -tyle ze przy iso50 w kompakcie sa one na poziomie zupelnie satysfakcjonujacym, a z doswiadczenia wiem -3 lata z canonem g2, ze jakies 95 procent zdjec robie w takiej wlasnie czulosci, wiec wyzszych niz 100 czulosci w lustrzance bede uzywal sporadycznie.
He, he... kazdy tak mowi na poczatku. Ale gdy sie sciemnia a ty nie masz statywu to jeszcze to jedno zdjecie z reki zrobisz z 350D a z kompaktem to juz pozostaje tylko blyskanie lampa gdzie popadnie albo liczenie sie z obecnoscia szumu jak w czasie snieznej zamieci.
czy dynamika sceny bedzie lepsza (chodzi mi o odwzorowanie szczegolow w ciemnych i jasnych partiach obrazu)?
Jak najbardziej (kiedys byl jeden watek na rec.foto.cyfrowa gdzie porownywano 2 identyczne zdjecia z kompaktu i lustrzanki - wyszlo niby tak samo ale okazalo sie ze lustrzanka rejestruje wiecej detali).
Czy ktos moze uzywal telekonwerterow do kompaktu? Jak wplywa to na jakosc obrazu- moze ktos zna jakis link ktory by prezentowal wfekty dzialania telekonwerterow? Czy jest sens kupowania czegos w cenie ok 100 usd (2xpowiekszenie)
Jesli jest to Raynox to mozna probowac. Ale jesli jest to King to lepiej wydac te kase na piwo.
Wiecie moze jak to jest z ladowarkami dostarczanymi do aparatow z usa? Czy beda one dzialac rowniez na 230 VOLT? Jesli nie to jakie jest najlepsze rozwiazanie powstajacego w tym momencie problemu?
Ladowarki dzialaja co wiem z wlasnego doswiadczenia. Musisz tylko kupic przejsciowke do wtyczki (albo kabel).
Czy posiadajac eosa (...) bede w stanie robic LEPSZE zdjecia niz np. 8080?
wszystkie róznice, które wypisałeś są słuszne (GO, głebia kolorów, szumy itp. itd.) i już one wystarczają, aby wybrać lustro.
ale jest jeszcze jedna i podstawowa rzecz, która W OGÓLE umożliwia robienie zdjęć, czyli mechanizm AF: w kompakcie go tak naprawdę nie ma i zanim aparat uatawi ostrość, to obiekt znika... w lustrze tego problemu nie ma :!:
robiłeś g2?
zastanów się, ile razy aparacik robił obiektywkiem łiiiii-łuuuu-łiii-łuu i na końcu piiiiiiiit nie ustawiając ostrości, a ty straciłeś fajne ujęcie ;-)
jeżeli ci to nie przeszkadza, możesz dalej rozważać kompakty.
jeżeli chcesz to zmienić, bierz lustro. :cool:
acha, spojrzałem właśnie na ładowarkę do 350D: jest na 100-240V AC 50/60Hz - czyli spoko - będzie działać wszędzie, nawet w japonii. kabel zasilający zwykły "płaski" z wąską dwużyłową wtyczką, których mamy pełno od różnych "magnetofonów_typu_grundig" ;-)
Nie na wszystkie filtry zalozysz oryginalny dekielek. Jesli zdecydujesz sie np. na Hoya PL-CIR S-HMC to wowczas dekielek nie bedzie pasowal. Pozostaje znalezienie jakiegos zastepczego o wiekszej srednicy.
Z ladowarkami z USA to poza wtyczka (zaden problem - nozyczki + polska wtyczka = jest OK) to osobiscie widzialem ladowarki pracujace tylko na 110 V. Pewnie jest to zadkosc ale zdazyc sie moze. Zatem przed zakupem nalezy sprawdzic. Inne pytania to juz chyba musisz sam przetestowac. Ja do Sony 717 mialem oryginalny konwerter i uwazam, ze spisywal sie doskonale.
jakie nozyczki ? jaka polska wtyczka ? osobiscie posiadam wlasnie amerykanska wersje 300d, rebelke sie znaczy, i kabel oryginalny jest po prostu wypinanya do ladowarki mozna podpiac kabel europejski, kupujac go gdzies lub jak ktos mowil wymontowywujac z jakiegos boomboxa, co do pozostalych pytan, jesli nie zalezy Ci na artystycznych fotach i 90 % zdjec jakie robisz sa z cyklu "u Cioci na imieninach" to kup kompakt, najlepiej zaawansowany, jeszcze lepiej zeby bylo to wlasnie f-717 (Tomek Goliński powie precz z sony, ale ten model ma swietne szklo i stosunkowo niskie poziomy szumow, w odroznieniu od f-828, tam to juz jest kolorowa telewizja : ) ja popieram przedmowcow, szybkosc, jakosc oraz mozliwosc rozbudowy to mnie sklonilo do kupna lustra zamiast kompaktu, (moja opinia moze byc jednak stronnicza, bo bylem juz skazony analogowym canonem). pozdro
jakie nozyczki ? jaka polska wtyczka ?
Nozyczki najlepiej ostre, a wtyczka z dwoma okraglymi bolcami :mrgreen:
Pytanie dotyczylo nie Rebela lecz ladowarek dostarczanych do aparatow. Nie zostal w nim okreslony konkretny typ i model sprzetu. Sony czy canon faktycznie mozna bezproblemow dostosowac do warunkow europejskich. Natomiast inny sprzet pracujacy na prad z aku nie musi posiadac takich udogodnien :roll:
no tak, moja pomylka bo siedzac na forum canona nie zakladam za jakis wywrotowiec zamierza sie radzic czy kupic z usa olympusa i mu wtyczka nie bedzie dzialac, podchwytliwe i pokretne pytania, moze zaczniemy rozmawiaco optyce nikona ? : )
Podobno jest niezla :oops: :oops: :oops:
Tomasz Golinski
17-07-2005, 19:53
...kup kompakt, najlepiej zaawansowany, jeszcze lepiej zeby bylo to wlasnie f-717 (Tomek Goliński powie precz z sony, ale ten model ma swietne szklo i stosunkowo niskie poziomy szumow, w odroznieniu od f-828, tam to juz jest kolorowa telewizja : )
Ale jak sie zepsuje, to nie licz na serwis. Lepiej od razu kupuj nowy aparat...
Ale jak sie zepsuje, to nie licz na serwis. Lepiej od razu kupuj nowy aparat...
no tak to troche jak patrzenie na narzeczona przed slubem, jak sie roztyje to juz wolami od stolu nie odciagniesz, wiec sie nie zen : ) ja takich dylematow nie mam, choc kto wie tfu tfu jakie beda moje doswiadczenia z serwisem canona, polecalbym za to autorowi topicu www.dpreview.com dokladne poogladanie zdjec i zdecydowanie co mu najbardziej pasuje.