Witam. Nosze sie z zamiarem kupna aparatu i prosze o rade. Generalnie pierwszy i najwiekszy dylemat to - dobry kompakt, czy lustrzanka (oly 8080 or nikon 8800, czy canon eos 350d+sigma 18-125). Naprawde sporo czytalem i wiem sporo nt. roznic pomiedzy lustrzanka i kompaktem, ale mimo to nie moge sie zdecydowac. Oczywiscie gdyby nie roznica w cenie nie mialbym takiego dylematu(najtaniej moglbym kupic interesujacy mnie zestaw canona za ok 1000 usd - w stanach rzecz jasna, natomiast oly to ok 500 usd, zas nikon ok 700-roznica troche duza;(). Najkrocej moje pytanie moglbym strescic tak:
Czy posiadajac eosa z obiektywem sigmy 18-125; 3,5-5,6 (i tylko takim obiektywem-nic dodatkowego, takze zewnetrzna lampa nie wchodzi w rachube) bede w stanie robic LEPSZE zdjecia niz np. 8080?
Wiem ze glebia ostrosci bedzie lepsza (pytanie tylko czy przy takim obiektywie bedzie to duza roznica?).
Wiem ze szumy nieporownywalne -tyle ze przy iso50 w kompakcie sa one na poziomie zupelnie satysfakcjonujacym, a z doswiadczenia wiem -3 lata z canonem g2, ze jakies 95 procent zdjec robie w takiej wlasnie czulosci, wiec wyzszych niz 100 czulosci w lustrzance bede uzywal sporadycznie.
Czy oprocz tych dwoch cech lustrzanka jest w stanie zaoferowac mi cos wiecej w kwestii jakosci zdjecia (zalozmy, ze szybkosc nie jest dla mnie wazna, np. czy dynamika sceny bedzie lepsza (chodzi mi o odwzorowanie szczegolow w ciemnych i jasnych partiach obrazu)?
Jeszcze trzy pytanka troche odbiegajace od powyzszych dywagacji:
1). Jak to jest z filtrami (np. UV), czy po przykreceniu go do kompakata/lustrzanki bede mogl normalnie zalozyc na obiektyw dekielek czy za kazdym razem trzeba filtr odkrecac/przykrecac?
2). Czy ktos moze uzywal telekonwerterow do kompaktu? Jak wplywa to na jakosc obrazu- moze ktos zna jakis link ktory by prezentowal wfekty dzialania telekonwerterow? Czy jest sens kupowania czegos w cenie ok 100 usd (2xpowiekszenie)
3) Wiecie moze jak to jest z ladowarkami dostarczanymi do aparatow z usa? Czy beda one dzialac rowniez na 230 VOLT? Jesli nie to jakie jest najlepsze rozwiazanie powstajacego w tym momencie problemu?
PS.
Wiem ze moglbym sobie poszukac, ale nie mam za duzo czasu-mam ograniczony dostep do netu, prosze wiec jesli ma ktos marudzic ze od tego jest wyszukiwarka, by sobie darowal i poszedl popstrykac.
Dziekuje za odpowiedzi![]()