Zobacz pełną wersję : World Press Photo of the Year
Co myślicie o pierwszym miejscu? jak Wam się podoba zdjęcie ?
:???:
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/7487ded94b7209a3m-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7487ded94b7209a3)
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=blogsection&id=19&Itemid=223&bandwidth=high
Fotograf1995
13-02-2009, 20:50
Coś dla szumofobów, 2 miejsce w reportażach ma zdjęcie absolutnie zaszumione :D A 3 miejsce w kategorii Życie Codzienne zdobyło zdjęcie Polaka.
Wg mnie bardzo słaby rok - zdjęcia w większości średnie, niektóre delikatnie mówiąc słabe. Chyba niewrażliwy jestem artystycznie... ;)
Szału nie ma,a pierwszego miejsca nie rozumiem wogóle:mrgreen:
Przeglądam, przeglądam i trochę przeraża mnie ilość zdjęć wykadrowanych na środek. Zainwestowaliśmy tysiące w L-ki i MkIII, a nie zainwestujemy kilku $ w używaną książkę do fotografii i nie poczytamy o kompozycji.
Nie jestem tradycjonalistą, ale ten notoryczny centralny punkt jest delikatnie mówiąc irytujący
teraz widzę jak na dłoni, że nawet idiotyczne zdjęcie może zostać przez kogoś docenione, z drugiej strony mamy całą masę zdjęć, które moim zdaniem nie powinny się tu pojawić bo są zwyczajnie słabe i całą masę zdjęć, które chętnie powiesiłbym na elewacji swojego domu bo są warte pokazania. Najlepsze zdjęcie 2009 miało przynieść chyba tylko jeden skutek, dalsze gadanie kryzys to, kryzys tamto... . Zdjęcie musi być "na czasie" żeby być dobre? Bo innej cechy tego zdjęcia nie widzę.
w zakładce contest>since1955 mamy wszystkie wygrane fotografie. istnieje jakiś album, który zawiera je wszystkie?
Najlepsze zdjęcie 2009 miało przynieść chyba tylko jeden skutek, dalsze gadanie kryzys to, kryzys tamto... . Zdjęcie musi być "na czasie" żeby być dobre? Bo innej cechy tego zdjęcia nie widzę.
Nie rozumiem pytania. Przecież to konkurs fotografii PRASOWEJ, więc logika nakazuje, że nagrodzone zdjęcia w większości przypadków będą dotyczyły aktualnych wydarzeń...
Co do ogólnego wrażenia. Faktycznie poziom tegorocznej edycji lekko odstaje od poprzednich. Aczkolwiek i tak trzyma wysoki poziom. Natomiast zdjęcie roku jest dla mnie świetne. Autor pokazał kryzys z drugiej strony. Strony, która mnie osobiście zaskakuje. Świetne zdjęcie i świetny cały reportaż (zachęcam zerknąć, wtedy ta fotografia roku nabiera jeszcze większej wymowy).
Widzę że podzielacie moją konsternację co do pierwszego zdjęcia... Po prostu nie rozumie co w nim może urzec ... Trzeb też pamiętać że to jest reporterka tam nie musi być idealnych kadrów i kolorów (powinien być przekaz)...
Nie rozumiem pierwszego miejsca wiec pytam może wy coś zobaczycie ...
Widzę że podzielacie moją konsternację co do pierwszego zdjęcia... Po prostu nie rozumie co w nim może urzec ...
Nie rozumiem pierwszego miejsca wiec pytam może wy coś zobaczycie ...
Jest to zdjęcie wielowarstwowe, niedosłowne. Pokazuje kryzys inaczej, nie w postaci wykresów czy też maklerów trzymających się za głowę (częsty widok co zapewne dostrzegł każdy, kto czyta regularnie prasę), ale z punktu widzenia normalnej rodziny. Rodziny, której się nie poszczęściło. Nie masz pieniędzy, nie masz czym spłacić kredytu to wypad z własnego domu. Bez kasy i z długami jesteś zwykłym bandziorem, na którego można wyciągnąć broń. Genialne zdjęcie!
Ja to widzę na tym zdjęciu. Nie wiem z czego to wynika. Może inaczej postrzegam świat, a może po prostu patrzę na to zdjęcie z większą wrażliwością...
giltoniel
13-02-2009, 22:39
wrażenie deja vu - to mi się nasuwa bo obejrzeniu galerii konkursowej.
A tak poważnie to przekaz na pewno jest,co autor miał na myśli wie tylko on ,być może przypadkowy pstryk i tyle,co do wyboru,przypadku już chyba nie ma być może poprostu nie rozumiemy tego przekazu.
Jest to zdjęcie wielowarstwowe, niedosłowne. Pokazuje kryzys inaczej, nie w postaci wykresów czy też maklerów trzymających się za głowę (częsty widok co zapewne dostrzegł każdy, kto czyta regularnie prasę), ale z punktu widzenia normalnej rodziny. Rodziny, której się nie poszczęściło. Nie masz pieniędzy, nie masz czym spłacić kredytu to wypad z własnego domu. Bez kasy i z długami jesteś zwykłym bandziorem, na którego można wyciągnąć broń. Genialne zdjęcie!
Ja to widzę na tym zdjęciu. Nie wiem z czego to wynika. Może inaczej postrzegam świat, a może po prostu patrzę na to zdjęcie z większą wrażliwością...
Tak, tak...głębia, głębia i dalej sięga...
:mrgreen:
Jakby zdjęcia miało tytuł, dajmy na to, sierżant Boryczko poluje na Fifika, to jakżeby było uniwersalne...jakże...i humanitarne...
A widzimy, że trzecie miejsca w news i historii to jakby podobne? Ciekawe jakbym tam jeszcze ja był z rybim okiem....
I nie rozumiem tego pieprzenia, że reportaż to musi przekaz mieć a reszte można olać. Potem takie zdjęcia i nagrody się pojawiają...
No.1 to 3 miejsce w general news, kadr kosmos, wygląda jak zaarażowana na mgła
No.2 to 2 miejsce w people in the news, co za moment, bite w ciemno?
No.3 to cała seria Icons of war photography by Li Jiejun - zdecydowanie za pomysł, bo przecież nie timing ;)
Jarek Jaworski
13-02-2009, 23:13
Pierwsze miejsce i caly reportaz nie jest moze genialny, ale opowiada o najwazniejszym wydarzeniu 2008 r. i powiedzmy jest OK. Natomiast te materialy:
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1432&Itemid=223&bandwidth=high
i
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_photogallery&task=view&id=1461&Itemid=223&bandwidth=high
powiem szczerze, mnie przerazaja swoja banalnoscia.
Natomiast te materialy:
powiem szczerze, mnie przerazaja swoja banalnoscia.
Zabawne że najbardziej oryginalne reportaże zakwalifikowałeś jako banalne. Wg. mnie banałem jest cała reszta, a to są perełki którym oddaję pokłon, mimo że oglądanie męskich kroczy to nie moja działka
Tak, tak...głębia, głębia i dalej sięga...
:mrgreen:
Jakby zdjęcia miało tytuł, dajmy na to, sierżant Boryczko poluje na Fifika, to jakżeby było uniwersalne...jakże...i humanitarne...
A widzimy, że trzecie miejsca w news i historii to jakby podobne? Ciekawe jakbym tam jeszcze ja był z rybim okiem....
I nie rozumiem tego pieprzenia, że reportaż to musi przekaz mieć a reszte można olać. Potem takie zdjęcia i nagrody się pojawiają...
No.1 to 3 miejsce w general news, kadr kosmos, wygląda jak zaarażowana na mgła
No.2 to 2 miejsce w people in the news, co za moment, bite w ciemno?
No.3 to cała seria Icons of war photography by Li Jiejun - zdecydowanie za pomysł, bo przecież nie timing ;)
Ręce opadają jak czytam takie komentarze... Popracuj nad wyobraźnią bo najwyraźniej dostrzegasz tylko to co przesyłają twoje receptory wzroku.
Jarek Jaworski
13-02-2009, 23:35
Zabawne że najbardziej oryginalne reportaże zakwalifikowałeś jako banalne. Wg. mnie banałem jest cała reszta, a to są perełki którym oddaję pokłon, mimo że oglądanie męskich kroczy to nie moja działka
Od reportazu oczekuje, ze dowiem sie czegos nowego o swiecie i ludziach. Skoczkow w czasie ewolucji i plaze z lotu ptaka juz widzialem i nic nowego w tym temacie nie pokazano. Wole ogladac, w tym roku, reportaze z kategorii
"Daily Life"
Ręce opadają jak czytam takie komentarze... Popracuj nad wyobraźnią bo najwyraźniej dostrzegasz tylko to co przesyłają twoje receptory wzroku.
Czuje nadchodzący argument, że o gustach...itd...
A konkretnie to który zmysł mam pobudzić?
Myślałem, że fotografa atakuje głównie wzrok? :shock:
Fotograf1995
13-02-2009, 23:49
Przeglądam, przeglądam i trochę przeraża mnie ilość zdjęć wykadrowanych na środek. Zainwestowaliśmy tysiące w L-ki i MkIII, a nie zainwestujemy kilku $ w używaną książkę do fotografii i nie poczytamy o kompozycji.
Nie jestem tradycjonalistą, ale ten notoryczny centralny punkt jest delikatnie mówiąc irytujący
Oj kolego, nie wmówisz mi, że zwycięscy Grand Press Photo muszą kupować podręczniki do fotografii.
Od reportazu oczekuje, ze dowiem sie czegos nowego o swiecie i ludziach. Skoczkow w czasie ewolucji i plaze z lotu ptaka juz widzialem i nic nowego w tym temacie nie pokazano. Wole ogladac, w tym roku, reportaze z kategorii
"Daily Life"
Ja z kolei wolę banalny temat pokazany w niebanalny sposób niż na odwrót. Bo płaczącego murzyna z maczetą widziałem, i mało mnie interesuje czy to Uganda czy Bronx.
Plażę też widziałem, ale pokazanie tego o różnych porach dnia w takiej fajnej syntetycznej formie to zdecydowanie coś co preferuję.
Nie zrozum mnie źle, nie krytykuję Twojego podejścia, ale po prostu mnie nudzi oklepana tematyka i oklepane ujęcia. Bo dla mnie liczy się kreatywność. Bycie w efektownym miejscu i efektownym czasie to jednak jeszcze nie wszystko.
Z tego też powodu podoba mi się reportaż o Obamie. Kilka naprawdę dobrych ujęć w cholernie nudnym pod względem dynamiki temacie
Szanowni błyskotliwi krytycy, zróbcie po prostu lepsze zdjęcia i wygrajcie ten konkurs. Pokazcie wreszcie światu, na czym polega fotografia prasowa, bo przecież świetnie to wiecie.
Szanowni błyskotliwi krytycy, zróbcie po prostu lepsze zdjęcia i wygrajcie ten konkurs. Pokazcie wreszcie światu, na czym polega fotografia prasowa, bo przecież świetnie to wiecie.
Wydaje mi się , że jest temat i jest dyskusja lodzie coś piszą - można poznać ich opinie (nieważne czy pochlebną czy krytyczną). Takim stwierdzeniem Rolej ucinasz ją , nieładnie wchodząc ludziom na ambicję , pewnie że nie wygrali tego konkursu . Zawsze można zrobić coś lepiej lub gorzej co nie znaczy że niemożna rozmawiać . dzięki temu wątkowi przeczytałem wiele fajnych opinii jak np Zemun którego wrażliwość jest Ciut inna niż moja ... dla mnie jest tak oczywistym że należy spłacać kredyty a jak nie to trzeba się wynieść z już nie swojego mieszkania , że nie potrafiło mnie to zdjęcie urzec ...
Akurat wrażliwość (fotograficzną) Zemuna podzielam. Piszesz, że nieładnie wchodzę ludziom na ambicję. A co ładnego znajdujesz w czymś takim: "Wg mnie bardzo słaby rok - zdjęcia w większości średnie, niektóre delikatnie mówiąc słabe. Chyba niewrażliwy jestem artystycznie..." Są i inne mądrości, każdy może przeczytać więc po co cytować.
Chodzi mi jedynie o to że Twoja poprzednia wypowiedź jest dokładnie w tym samym stylu którą teraz przytoczyłeś ... mało wnosi do dyskusji a jedynie krytykuje krytykujących ...
Chociaż nawet nie do końca ponieważ wojkij napisał na tema...
Nie należy się też od razu unosić , być może mylnie ją odebrałem ;)
Pozdrawiam
Konsos
szczerze mowiac, to mam przed soba ta ksiazke:
http://www.amazon.com/Worlds-Top-Photographers-Photojournalism-Greatest/dp/2940378053
i te zdjecia z tegorocznego Word Press Photo jakos tak... nie podskakuja.
w zbyt duzej czesci mam wrazenie, ze temat przytlacza wykonanie i jest nadmierna skladowa nagrody. z drugiej strony, jest to po czesci wpisane w definicje fotoreportazu i trudno miec o to pretensje. natomiast nieodmiennie przychodza mi do glowy slowa mojego znajomka zapytanego o opinie na temat zdjec: "ziewlem, pierdlem, wyszlem". tak banalnie, bo nie ma sie nad czym rozwodzic...
ze zdjec/serii ktore mi sie podobaja, bo kilka mozna wybrac...
People in the news: 1st prize stories
Spot News: 3rd prize stories
General News: 2nd prize singles
General News: 3rd prize stories
People in the News: 2nd prize singles
Sports Features: 3rd prize singles (mowcie sobie co chcecie, ale Gudzowaty jest gosc)
Sports Features: 3rd prize stories
Contemporary Issues: 1st prize stories
Contemporary Issues: 2nd prize stories (mila odmiana od tematow oczywistych jak konstrukcja cepa)
Daily Life: 1st prize stories
Daily Life: 3rd prize stories
Portraits: 2nd prize stories
Arts and Entertainment: 1st prize stories
Arts and Entertainment: 3rd prize stories
natomiast dzial Nature, to jest * jakas profanacja... :evil:
Chodzi mi jedynie o to że Twoja poprzednia wypowiedź jest dokładnie w tym samym stylu którą teraz przytoczyłeś ... mało wnosi do dyskusji a jedynie krytykuje krytykujących ...
Nie należy się też od razu unosić , być może mylnie ją odebrałem ;)
Pozdrawiam
Konsos
Są różne roczniki WPP, lepsze i gorsze. Z każdego mozna sie wiele dowiedzieć i nauczyć oglądając i analizując nagrodzone oraz dopuszczone do wystawy zdjęcia. Dużo więcej niż z niektórych z powyższych postów.
Edit: A teraz do akustyka, bo mój post zawisł na stronie zanim zobaczyłem jego opinię: Rzeczywiście w przypadku fotografii prasowej składowa temat przeważa. I już.
Są różne roczniki WPP, lepsze i gorsze. Z każdego mozna sie wiele dowiedzieć i nauczyć oglądając i analizując nagrodzone oraz dopuszczone do wystawy zdjęcia. Dużo więcej niż z niektórych z powyższych postów.
ale to, ze ogladajac zdjecia mozna sie wiecej nauczyc, niz bijac na ich temat piane, to jest oczywista oczywistosc.
nie zmienia to faktu, ze cos moze robic wrazenie lub nie robic. a o to zdaje sie chodzilo
ale to, ze ogladajac zdjecia mozna sie wiecej nauczyc, niz bijac na ich temat piane, to jest oczywista oczywistosc.
nie zmienia to faktu, ze cos moze robic wrazenie lub nie robic. a o to zdaje sie chodzilo
A kiedy ja biłem tą piane??!!:( Starałam sie tylko wyrazić,ze nie dla wszystkich ta oczywistoś jest tak oczywista. Kolega co mu odpowiadałem sugerował, że wartościowa dyskusja sie rozwija a to akurat dla mnie - póki co - takie oczywiste nie jest. Co do dalszego ciągu, to chodzi o to, ze na mnie zrobi wrażenie zdjęcie, którego Ty byc może nawet nie zauważysz. I odwrotnie. Kżdy z nas widzi inaczej. Być może jednak należymy do tych, co nieco łatwiej i trafniej odrózniamy dobre zdjęcia od złych. A krtyteria w fotografii prasowej są odrobinę inne. Czasem na miare 1. miejsca.
Zgadza się Rolaj że "Z każdego mozna sie wiele dowiedzieć i nauczyć oglądając i analizując nagrodzone oraz dopuszczone do wystawy zdjęcia." Nikt chyba tego nie negował , ale wtedy to będzie jedynie jednostronne patrzenie i bardzo osobiste ...a ja chciałem poznać róże opinie... To trochę tak jak z autorytetem "mistrza" jedni zawsze przytakują inni rozmawiają i się spierają - czasem dochodzą do tych samych wniosków co "mistrz" (ale temat jest bardziej przemyślany ;)) .
Proponuję zakończyć tą filozoficzną dyskusję która niefortunnie rozpocząłem kolego Rolaj i przejść do rozmowy na temat zdjęć .
A kiedy ja biłem tą piane??!!:(
na pewno nie wtedy, kiedy czytales ze zrozumieniem, bo to w tym watku chyba jeszcze nie mialo miejsca.
w ktorym momencie odniosles wrazenie, ze zaatakowalem Cie takim zarzutem? bo ja w zadnym momencie nie mialem takiego zamiaru
Odpowiadam z opóznieniem, (akustykowi) bo sie staram ze zrozumieniem. Fotografia prasowa jest w gruncie rzeczy szalenie specyficzna. Czasem dobre zdjęcie prasowe wyprane z kontekstu jest mało warte. Ten kontekst sie liczy. I to taki konkurs jest. Masz rację konsos. Dobrze było by porozmawiać o zdjęciach. Mądrze.
Świetny argument, zrób lepsze zdjęcie, nagraj lepszą piosenkę, nakręć lepszy film, namaluj lepszy obraz...
Z drugiej strony mogę powiedzieć z ręką na sercu że w MOJEJ opinii zrobiłem lepsze fotki niż wiele spośród nagrodzonych, ale nie wygrałem. I co? I nic, życie, fotografia nie jest do zmierzenia kalkulatorem. Jeśli jakimś dysponujesz to mi go użycz, póki co kierując się swoim poczuciem estetyki, a z racji wyuczonego zawodu i zainteresowań uważam że jest ono więcej niż przyzwoite, stwierdzam że sporo fotek w tegorocznym WPP jest wtórna, nudna i banalna.
.... stwierdzam że sporo fotek w tegorocznym WPP jest wtórna, nudna i banalna.
w tym problem wlasnie... nie znasz w wiekszosci kontekstow... nie czytales artykulow ktore obrazowaly fotografie.. wiec Cie nudza bo dla Ciebie nie ma tam tresci..
tu przeciez nie chodzi o walor artystyczny jako taki tylko przekaz.. a przekazu bez kontekstu nie zrozumiesz..
wiec mozemy sobie dywagowac.. ze wnetrze opuszczonego domu jest malo atrakcyjne... bo gdyby to byl dom zbombardowany gdzies w iraku mysle iz zachwyty bylyby wieksze bo i odrobina egzotyki by byla...
ze kadr centralny... moze to nie bylo pozowane tylko chwycilo kawalek zycia ktore nie zawsze jest idealne..
moze to ma pokazac jak szybko swiat moze ulec zniszczeniu bo przeciez to jest dom do niedawna jeszcze tetniacy zyciem, pelen byc moze rozwrzeszczanych usmiechnietych dzieciakow i rodzicow z nadzieja na lepsze jutro.. a nagle musi byc przetrzasany przez uzbrojonego policjanta.. bo stalo sie cos zlego.. male zdawaloby sie wydarzenie... kryzys.. bo kto z nas realnie mysli ze kryzys go bezposrednio dotknie..? przeciez kryzys to nie wojna... nie ma bombardowan, czolgow etc.. a jednak rowniez w jednej chwili obrocil w nicosc to wszystko o czym napisalem wyzej... co widac na fotografii..
mnie osobiscie tez nie powala to foto..
ale fotografia prasowa ma cos opowiadac.. a ta opowiada o czyms co ma wlasnie miejsce.. kryzysie i w takim kontekscie wpisuje sie w rzeczywistosc..
pasqdne czasy to i zdjecia nie beda chyba piekne.. :roll:
w tym problem wlasnie... nie znasz w wiekszosci kontekstow... nie czytales artykulow ktore obrazowaly fotografie..
Niespodzianka - znam angielski w bardzo dobrym stopniu, a już na pewno w wystarczającym aby przeczytać te lakoniczne opisy pod fotografiami, typu "konflikt w Gruzji", czy "bezdomni w Sao Paulo"
W tym momencie kontekst znam, lecz wartość zdjęcia nie zmienia się ani na jotę.
Również nie zgadzam się z tym że nie chodzi o walor artystyczny. Dobra fotka prasowa ma i jedno i drugie. Zresztą popatrz na moje ulubione zdjęcie z tej edycji, czyli skoczek w dal pokryty finezyjnie zmierzwionym piaskiem. To jest zdjęcie świetne, niebanalne, a na tle typowej fotki sportowej, która ma często więcej tej jakże pożądanej treści - bezsprzecznie zwycięskie.
Nikt i nic nie przekona mnie że forma jest mniej ważna niż treść. Również nie kupuję tekstów w stylu "wybierz, albo to albo to". Nie. Ja chcę I formę I treść. In bulk! :)
mnie osobiscie tez nie powala to foto..
ale fotografia prasowa ma cos opowiadac.. a ta opowiada o czyms co ma wlasnie miejsce.. kryzysie i w takim kontekscie wpisuje sie w rzeczywistosc..
pasqdne czasy to i zdjecia nie beda chyba piekne.. :roll:
No właśnie problem w tym, że to zdjęcie nie mówi o niczym. Gdyby nie podpis i to nikt by się nie zorientował o co chodzi.
Szczerze powiedziawszy oglądałem setki lepszych zdjęć i Wy pewnie też. Zdjęcie gościa ze śniadaniem to dla mnie kompletna porażka !!
Przestaje wierzyć w mit World Press Photo :-(
eee przesadzacie... to dzielenie wlosa na czworo... ale jak chcecie to sie bawcie w to :)
mnie jak napisalem ta fotka mnie tez nie powala ale to nie ja bylem w gremium ktore decydowalo o tym komu dac nagrode a komu nie i nie wiem czym sie kierowalo.. uwazacie ze robicie lepsze fotki to sprobujcie sie przebic... wiem ze to nie jest latwe ale nie mozna tez tylko narzekac.. :)