Zobacz pełną wersję : wywołanie zdjęć
takpoprostu
12-02-2009, 09:40
Hej... Czy napisał by mi ktoś, jakie formaty zdjęć można wywołać z cropa x1,6 ? Chodzi o to, by był pełen kadr, a nie przycięte po wywołaniu...
sluzalekmichal
12-02-2009, 09:45
102x152mm - masz prawie idealnie, inne formaty musisz kadrować.
Pozdrawiam
M>S>
takpoprostu
12-02-2009, 10:04
czyli 10x15 ... a większe ?
czyli 10x15 ... a większe ?
IMHO to już zależy od oferty labu. ważne, tylko, żeby współczynnik boków był ten sam i jest ok:p większych odbitek o proporcjach 3:2 już nie ma?
15x23, tylko szoda że mało który zakład takie wywołuje :(
Wszytko zależy od fotolabu. Najbliżej proporcji 3:2 to 10x15; 20x30; 30x45; 40x60; 60x90 przy czym zagłębiając się w szczegółowe wymiary okaże się, że 30x45 to w rzeczywistości jest 30,5x45, a to nie do końca jest 3:2 (gdzie fotolab tam inne wymiary :?). Najlepiej iść do laboratorium i poprosić o dokładne wymiary papieru i rozdzielczość maszyny (dpi) z jaką wykonuje odbitki. Testowałem wiele fotolabów i bardzo często okazywało się, że pomimo dokładnego przygotowania pliku coś było obcięte (maszyna nie naświetla 100% obrazu tylko trochę mniej). Dlatego jak na papierze ma być w 100% to co w komputerze, to ładuję ramkę dookoła przygotowanego pliku. Efekt jest taki, że dostaję się zdjęcie z ramką wokół niego. Ramkę obcina się i otrzymujemy zdjęcie takie jak ma być- naturalnie będzie mniejsze wymiarowo o wielkość obciętej ramki. Nie znam innej metody, ale jeśli na odbitce ważny jest każdy milimetr to chyba jedyna metoda.
Hej... Czy napisał by mi ktoś, jakie formaty zdjęć można wywołać z cropa x1,6 ? Chodzi o to, by był pełen kadr, a nie przycięte po wywołaniu...Dokładnie takie same jak z FF. Co ma do rzeczy crop? Nie rozumiem pytania. Możesz wywołać i 10m na 15m i też będzie dobrze, o ile będziesz takie zdjęcie oglądał z odległości adekwatnej do rozmiarów zdjęcia. Byle by się proporcje zgadzały.
15x23, tylko szoda że mało który zakład takie wywołuje :(
a moze wystarczy udać się w miejsce gdzie jest maszyna (a nie tylko punkt przyjęć) i poprosić? Ja w taki sposób bez problemu uzyskałem odbitki 15x22,5 mimo, ze w cenniku były tylko 15x20/21
Poprosiłem właściciela/laboranta* żeby mi odbitek nie kadrował, ten powiedział że nie ma sprawy, rolka papieru i tak ma szerokość 15cm a długość może być w pewnych granicach zmienna, więc wystarczy, że dopłacę 10% ceny (bo więcej papieru zużyje) i bez problemu zrobił mi takie odbitki.
* w jednej osobie
Tomasz1972
12-02-2009, 14:50
a moze wystarczy udać się w miejsce gdzie jest maszyna (a nie tylko punkt przyjęć) i poprosić? Ja w taki sposób bez problemu uzyskałem odbitki 15x22,5 mimo, ze w cenniku były tylko 15x20/21
Poprosiłem właściciela/laboranta* żeby mi odbitek nie kadrował, ten powiedział że nie ma sprawy, rolka papieru i tak ma szerokość 15cm a długość może być w pewnych granicach zmienna, więc wystarczy, że dopłacę 10% ceny (bo więcej papieru zużyje) i bez problemu zrobił mi takie odbitki.
* w jednej osobie
W niektórych systemach naświetlania wydłużenie papieru wiąże się z całą masą kosztownych kalibracji, więc w praktyce nie jest możliwe wydłużenie zdjęcia "od ręki".
Słuchajcie , formaty ( szerokość)papieru do laba to:
89, 127 , 152 , 178 , 203 , 305 mm i na labie FRONTIER 500 na którym pracuję nie ma problemu z wydłużeniem formatu , naświetla 300 lub 600dpi , ale najlepiej pisać 300dpi w formacie np. 102x152 , 127x178 ,152x216 i nie ma problemu czy z ramką czy bez ,chwestia dogadania się w labie.jest bardzo dużo możliwości.
W niektórych systemach naświetlania wydłużenie papieru wiąże się z całą masą kosztownych kalibracji,
piszesz "w niektórych", zatem załóżmy na roboczo, że dotyczy to jakichś 20%
z drugiej strony:
szkoda że mało który zakład takie wywołuje :(
tutaj przez analogię założymy, że "mało który" również znaczy 20%
zatem pozostaje nam 60% zakładów, które potencjalnie warto o to zapytać, poprosić, pomęczyć... :-)
Tomasz1972
12-02-2009, 15:22
Dodaj jeszcze 20% labów, w których mają możliwość, ale niepotrafią lub im się nie chce :)
sluzalekmichal
12-02-2009, 15:42
W praktyce mozesz osiąnąć każdy format. W labie gdzie zlecasz wydruk zwróć uwagę, by przy przekadrowaniu zachowano proporcje zdjęcia. Powstały biały pasek z góry lub z dołu niech lab obetnie na gitolynie po wydruku. Chyba, że chcesz mieć od razu białą ramkę - obcięcie bedzie wymagało wówczas większej wprawy. Tak naprawdę wszysto zależy od technicznych możliwości maszyny, zdolności i chęci drukujacego.
W dobrym labie nie ma kłopotu ze zdefiniowaniem sobie niemal dowolnego formatu odbitki oczywiście w ramach tego jaki papier mamy załadowany akurat do maszyny. U mnie np. nie ma kłopotu ze zrobieniem odbitek w formacie choćby 15x30 ;p Wszystko zależy od laboludka i jego chęci współpracy.
Pozdrawiam