Zobacz pełną wersję : Dwa Pytania:Optyka--Lampa
czarny1978
10-02-2009, 23:21
Witam mam canona 350D świeżo zakupioną i potrzebuje odpowiedzi na dwa nurtujące tematy :
1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?
2:Ciągle szukam jakiś szkiełek ale prawdziwe szkła są bardzo drogie a w dobie kryzysu kasy brak więc tak zastanawiałem się czy by kupić starsze obiektywy M42 lub FD do tego pierścień redukcyjny i za symboliczne złotówki można bardo fajne zdjęcia robić.Zdjęcia jakie chce robić to raczej plenerowe ślubne na spokojnie bo to wszystko trza manualnie ustawiać ,pytanie czy to zda egzamin ten starszy system do moje 350D
380 EX to pierwsza lampa działająca w E-TTL. Z 350 bedzie działać, tyle że w pełnym automacie. Zapomnij o manualu...
1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?
Tak. E-TTL II to nie funkcja lampy, a korpusu - po prostu aparat pobiera od obiektywu dane o odległości ostrzenia i uwzględnia je przy dobieraniu mocy błysku. Każda lampa z E-TTL będzie prawidłowo współpracować z korpusem E-TTL II, ale nie każdy obiektyw dostarca danych o odległości. Więcej szczegółów i listę szkieł masz tu: http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
fazid_66
11-02-2009, 07:23
2:Ciągle szukam jakiś szkiełek ale prawdziwe szkła są bardzo drogie a w dobie kryzysu kasy brak więc tak zastanawiałem się czy by kupić starsze obiektywy M42 lub FD do tego pierścień redukcyjny i za symboliczne złotówki można bardo fajne zdjęcia robić.Zdjęcia jakie chce robić to raczej plenerowe ślubne na spokojnie bo to wszystko trza manualnie ustawiać ,pytanie czy to zda egzamin ten starszy system do moje 350D
M42 tak, FD nie (przejściówka z soczewką, żeby ostrzyło w nieskończoności niemożebnie droga i jakość obrazu degraduje).
Są takie przejściówki na M42 co dają potwierdzenie ostrości - normalnie nie masz tego fiuczera - warto się w coś takiego zaopatrzeć bo 350D ma niewymienną matówkę, więc nie założysz takiej z klinem. No chyba że obiektyw krótki, dużo światła i można robić na hiperfokalnej.
czarny1978
11-02-2009, 14:08
Dzięki za odpowiedz na temat lampy tak myślałem że bedzie działać tylko nie byłem do końca pewien ,lepiej się upewnić niż kupić i być nie zadowolony bo ......
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A odnośnie tych M42 ja słyszałem że to wogule nie zdaje egzaminu i kupując taki obiektyw w raz z redukcją ktura potwierdza ostrość to "pieniądze wyżucone w błoto" ponieważ nadają się do fotografi jak sie ma czas i do makro ,potrzebuje więcej wiedzy na ten temat .
Tak. E-TTL II to nie funkcja lampy, a korpusu - po prostu aparat pobiera od obiektywu dane o odległości ostrzenia i uwzględnia je przy dobieraniu mocy błysku. Każda lampa z E-TTL będzie prawidłowo współpracować z korpusem E-TTL II, ale nie każdy obiektyw dostarca danych o odległości.
Bajki kolego opowiadasz;-) E-TTL nie uwzględnia w pomiarze w żadnym przypadku odległości ostrzenia. W Nikonowym i-TTL zdaje się tak jest.
Proponuję zapoznać się, czernemu1978 również, z lekturą (przyklejonego!) wątku właśnie o E-TTL II. (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421)
Czarny1978, polecam Ci również słownik j.polskiego, bo naprawde nie przystoi takimi kwiatkami ortograficznymi nas na forum częstować:mrgreen:
W adapterach eos/m42 to nie "redukcja" potwierdza ostrość, tylko specjalny chip. Jeśli nie bedzie dla Ciebie problemem ostrzenie manualne "na oko" na matówce na której nie wiele widać, to możesz kupić adapter bez potwierdzenia ostrości. Jego koszt jest dużo niższy.
Wbrew temu co słyszałeś (ciekawe swoją drogą od kogo) te adaptery zdają egzamin bezbłędnie - pozwalają na stosowanie szkieł M42 na eosach (takie ich zadanie). A efekty jakie można uzyskać z takiego połączenia zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.
Bajki kolego opowiadasz;-) E-TTL nie uwzględnia w pomiarze w żadnym przypadku odległości ostrzenia. W Nikonowym i-TTL zdaje się tak jest.
Proponuję zapoznać się, czernemu1978 również, z lekturą (przyklejonego!) wątku właśnie o E-TTL II. (http://canon-board.info/showthread.php?t=2421)
http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
Distance data incorporated into some calculations.
Second, E-TTL II can use distance data when it’s available. Many EF lenses (see list in next section) contain rotary encoders that can detect the current focus distance. For example, if your camera is focussed on an object 4 metres away then the lens will send this approximate focus distance data to the camera body.
Under certain conditions the distance data is factored into the calculations for determining proper flash output. This is particularly useful if you use the focus and recompose method without setting FEL - the new system can help minimize flash metering errors under these conditions. Canon describe the new system as essentially metering flash data across a flat plane rather than a point.
Up until now distance data hasn’t really been used much by EOS cameras. Some PIC (icon modes) apparently incorporate distance data into their exposure calculations, but that’s really been about it. E-TTL II is the first really useful application of this information that Canon have implemented, and is obviously very similar to the fashion in which Nikon have long relied on distance data for their flash metering system.
W podlinkowanym przez Ciebie wątku dość jasno pisze że dane o odległości są używane więc może sam zajrzyj do tego wątku...
Hmm... Powiadasz, że w żadnym przypadku? Cytat z podanego przez Ciebie wątku:
"Pomimo że odległość ostrzenia jest ważnym czynnikiem w sposobie działania E-TTL II nie jest warunkiem koniecznym w celu posiadania zysku z nowego systemu."
Tak samo w http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii:
"Second, E-TTL II can use distance data when it’s available. Many EF lenses (see list in next section) contain rotary encoders that can detect the current focus distance. For example, if your camera is focussed on an object 4 metres away then the lens will send this approximate focus distance data to the camera body."
Podkreślenie moje. Czyli jednak czasem uwzględnia. A zważywszy na to, że 380EX ma palnik odchylany tylko w górę, a nie można nim obracać, to np. w przypadku kadrów pionowych lampa przeważnie będzie na wprost (domyślam się), a w takim przypadku odległość od obiektu jest uwzględniana (o ile obiektyw ją przekazuje).
Racja, źle sie wyraziłem.:oops: Chodziło mi raczej o to, że skoro jest możliwość odchylenia palnika i odbicie światła od czegokolwiek, to informacja o odległości ostrzenia nie ma znaczenia (a inaczej mówiąc ma znaczenie tylko kiedy "wali sie na wprost"). Zwracam honor
https://canon-board.info/imgimported/2009/02/bezradny-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/bezradny.gif)
W adapterach eos/m42 to nie "redukcja" potwierdza ostrość, tylko specjalny chip. Jeśli nie bedzie dla Ciebie problemem ostrzenie manualne "na oko" na matówce na której nie wiele widać, to możesz kupić adapter bez potwierdzenia ostrości. Jego koszt jest dużo niższy.
nie warto oszczędzać - efekt będzie taki, że powiesz że z tymi M42 jest problem, a to niestety Twoja matówka Cię ogranicza. Kup ten pierścień z chipem - jesli poważnie myślisz o M42.:!:
Wbrew temu co słyszałeś (ciekawe swoją drogą od kogo) te adaptery zdają egzamin bezbłędnie - pozwalają na stosowanie szkieł M42 na eosach (takie ich zadanie). A efekty jakie można uzyskać z takiego połączenia zależą tylko i wyłącznie od Ciebie.
Potwierdzam to z własnego doświadczenia. :-D
Witam mam canona 350D świeżo zakupioną i potrzebuje odpowiedzi na dwa nurtujące tematy :
Używałem takiej baaardzo wiele lat i wciąż działa. Pamiętaj jednak że ma dwie wady: jest uchylna tylko w jednej płaszczyźnie. I druga - nie posiada trybu manual.
M42 tak, FD nie (przejściówka z soczewką, żeby ostrzyło w nieskończoności niemożebnie droga i jakość obrazu degraduje).
Są takie przejściówki na M42 co dają potwierdzenie ostrości - normalnie nie masz tego fiuczera - warto się w coś takiego zaopatrzeć bo 350D ma niewymienną matówkę, więc nie założysz takiej z klinem. No chyba że obiektyw krótki, dużo światła i można robić na hiperfokalnej.
Bzdura. Matówka w 350D jest jak najbardziej wymienna. Sam mam w moim 350D matówkę z klinem do ręcznego ostrzenia.
Bzdura. Matówka w 350D jest jak najbardziej wymienna. Sam mam w moim 350D matówkę z klinem do ręcznego ostrzenia.
Można wiedzieć gdzie to zrobiłeś? Ile Cię to kosztowało? Jestem bardzo zainteresowany zmianą matówki na taką znaną z analogów.
Kupiłem matówkę na allegro za 150 zł. Wymieniłem sam, instrukcję jak, znalazłem na tym forum, sama wymiana banalnie prosta.
czarny1978
11-02-2009, 22:44
Ok przepraszam za błędy ort. może i mi się zdarzają taka ma natura .(w szkołę kamieniami rzucałem zamiast się uczyć )
Panowie odnośnie tych M42 jak dla takiego kto zaczyna swoją przygodę z fotografią pewne rzeczy rozumiem ,mam 350D i ciężko jest wyostrzyć manualnie bez wspomagania potwierdzając ostrość przez dandelion ,dla tego zakładam że na pewno adapter zakupie z potwierdzeniem AF .Teraz czy przy zakupionym zestawie adaptera EOS/M42 plus dajmy na to szkła 50mm f2,0 będzie to działało bo słyszałem że korpus nie rozpozna obiektywu a że światłomierz nie będzie działał i wiele innych rzeczy których za bardzo nie rozumiem więc napiszcie jak chłopowi krowie na rowie prostym językiem by zwykły laik to zrozumiał czyli ja. Dziękuje.
Za dandelion dasz 120-150zł a za 50mm lepszej jakości niż zenitowy helios ok. 100zł. Myslę, że lepiej będzie jak kupisz od razu canona 50mm/f1.8 za 300zł na allegro. A jeśli chcesz robić plenery ślubne to i tak w końcu kupisz canona 85/f1.8 :)
Bodzius jeśli nadal jesteś zainteresowany matówką to odezwij się na priv. Prześlę Ci namiary na człowieką, który to wykonywał i zresztą zaopatrzył sporą część forum lubującą się w m42.
Nie wiem czy ostrzenie manualne na poczatek zabawy ze zdjeciami (i poznawaniem samego aparatu) to dobry pomysl; lepiej zakupic chyba 50 1.8 lub KITa od 18mm
czarny1978
12-02-2009, 00:03
Nie wiem czy ostrzenie manualne na poczatek zabawy ze zdjeciami (i poznawaniem samego aparatu) to dobry pomysl; lepiej zakupic chyba 50 1.8 lub KITa od 18mm
Miałem okazje użytkować takie szkiełko jak dla mnie to mała wiertarka udarowa i jeszcze w dodatku plastikowa obudowa ,czasami AF się gubił .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeśli nadal jesteś zainteresowany matówką to odezwij się na priv. Prześlę Ci namiary na człowieką, który to wykonywał i zresztą zaopatrzył sporą część forum lubującą się w m42.
Sorki że tak zapytam o co chodzi z tą wymianą matówki do M42 :?:
Chodzi o to, że żeby ostrzyć manualnie wystarczy wymienić standardową matówkę na taką z klinem, ostrzy się wtedy jak w starych lustrzankach bez AF, masz w środku kadru 2 połówki koła które schodzą się jak obraz jest ostry. Nie potrzeba wtedy przejściówki z potwierdzeniem ostrości.
No tyle, że taka matówka to koszt ZTCP ponad 200zł, więc bardzie sie opłaca kupić adapter z chipem...
Chodzi o to, że żeby ostrzyć manualnie wystarczy wymienić standardową matówkę na taką z klinem, ostrzy się wtedy jak w starych lustrzankach bez AF, masz w środku kadru 2 połówki koła które schodzą się jak obraz jest ostry. Nie potrzeba wtedy przejściówki z potwierdzeniem ostrości.
a co z AF w obiektywach posiadanych Canona:?:
tez nie ma potwierdzenia AF:?:
czyli wszystko ostrzymy ręcznie niezależnie od szkła:?:
czy matówkę mogę wymieniać samodzielnie w zależności od użytego obiektywu :?:
a co z AF w obiektywach posiadanych Canona:?:
tez nie ma potwierdzenia AF:?:
czyli wszystko ostrzymy ręcznie niezależnie od szkła:?:
czy matówkę mogę wymieniać samodzielnie w zależności od użytego obiektywu :?:
jak się wymieni matówkę na taką z klinem to oczywiście AF działa:)niestety nie ma podświetlania punktów AF-a(tych maleńkich czerwonych kropeczek, kwadracików itp. ...)widać natomiast czerwoną poświatę w wizjerze jak złapiemy ostrość. Możemy też korzystać z potwierdzenia, które daje nam matówka - czyli z klina. Przy obiektywach m42 i innych manualnych potwierdzenie tylko z klina. Matówki nie musisz zmieniać w zależności od użytego obiektywu. Na forum jest bardzo obszerny wątek o wykorzystaniu matówki z klinem - zachcam do szukania.