PDA

Zobacz pełną wersję : Raw+L ?!

aqua
15-07-2005, 22:48
Ustawiłem sbie wiekość zdjęć na RAW + L (najlepszej jakosci), zgralem do kompa i okazałosie ze wszko jest w JPG i tej samej wielkosci?
O co t chodzi?
Polwa powina być w rawach!

akustyk
15-07-2005, 22:50
jak przelaczyles na program zielony to nie dziwota :-)

aqua
15-07-2005, 22:55
Nie miałem na zielonym, było na AV

Tomasz Golinski
15-07-2005, 22:59
Jaki aparat? W 300d/10d powinien być jeden plik z raw+jpg. Być może masz włączone ukrywanie rozszerzeń w windows a przeglądarka do obrazków go łapie.

aqua
15-07-2005, 23:04
Mam 20D
Wlasnie powinem byc raw i jpg
jak sprawdzic to ukrywanie rozszezen?
Jak wczeniej robilem same rawy to po zgraniu byly to rawy

Tomasz Golinski
15-07-2005, 23:05
W takim razie to nie to. Nie mam aparatu, więc się nie wypowiadam dalej :)

Coronado
15-07-2005, 23:18
Ustawiłem sbie wiekość zdjęć na RAW + L (najlepszej jakosci), zgralem do kompa i okazałosie ze wszko jest w JPG i tej samej wielkosci?
O co t chodzi?
Polwa powina być w rawach! A jak patrzysz na info zdjecia na aparacie to co Ci podaje? RAW? Pamietaj, ze miedzy 10D a 20D zmienilo sie rozszerzenie Rawow - moze to ma znaczenie? Patrzysz na zgrane pliki w jakim programie - Windows Explorer?

Pozdrawiam
Coronado

aqua
15-07-2005, 23:21
info na zdjęciu, RAW + L
Tak, Windows Explorer
Patrzylem tez w RawShooter i ich nie znajduje bo nie sa Rawami

maverick
15-07-2005, 23:42
Wyciągnij kartę z aparatu i zgraj przez czytnik, to na 100% znajdziesz "zagubione" RAWy. Ewentualnie zmień tryb transferu w aparacie.
Uważam, że podłączanie aparatu do kompa jest mało wygodne, zwłaszcza ta gumowa zaślepka... fajne to, jak nie trzeba otwierać.

aqua
15-07-2005, 23:45
Planuje kupić czytnik, ale na razie go nie nie kupiłem, czy jest inna opcja na ta chwile?

Tomasz Golinski
16-07-2005, 00:18
Aqua:
Ewentualnie zmień tryb transferu w aparacie.

maverick
16-07-2005, 10:19
z menu wybierz opcję "Communication" i masz do wyboru dwie wartości; jeśli obecnie explorer nie widzi RAW, to przełącz na ten drugi tryb. Pomaga na 100%. Sam używałem z WinXP bez dodatkowych programów, ewentualnie użyj dołączonego do aparatu programu Capture, czy jakoś tak. On pokazuje aparat jako dysk, z którego można przeciągać myszką pliki do dowolnej lokalizacji. Jeśli dobrze pamiętam, to jeśli przełączysz na ten drugi tryb transferu danych, to explorator windy widzi raw, a znów ten program canonowski ich nie widzi :)
Kup czytnik, np. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=11560

aqua
16-07-2005, 11:13
zmienialem juz wczesniej i nie pomgło, ale u zanajomego poszlo przez czytnik

maverick
16-07-2005, 12:25
zmienialem juz wczesniej i nie pomgło, ale u zanajomego poszlo przez czytnik
W wgrałeś sterowniki, bo bez nich winda nie zobaczy aparatu?

aqua
16-07-2005, 12:35
Nie wgrywałem sterowników, ale komp widzi aparat

Na początku nabroiłem, bo podłączyłem aparat przed wgraniem programu i to się chyba teraz mści?

maverick
16-07-2005, 12:56
Moja rada - kup czytnik kart CF i nie wgrywaj niczego z płyt dostarczonych z aparatem. To idealne rozwiązanie, jeśli masz dobry konwerter plików RAW, np. CameraRAW 3.1 z PS CS2.

perian
16-07-2005, 13:15
Na początku nabroiłem, bo podłączyłem aparat przed wgraniem programu i to się chyba teraz mści?

No zapewne, trzeba było przeczytać instrukcję, albo poczytać forum.

gonzo44
16-07-2005, 13:22
Moja rada - kup czytnik kart CF i nie wgrywaj niczego z płyt dostarczonych z aparatem.
wyrzuc instrukcje i uzywaj programow tematycznych ;-)
Jezeli nie wgrasz tego co jest na plytach to stracisz mozliwosc np robienia zdjec poprzez komputer.

maverick
16-07-2005, 14:40
wyrzuc instrukcje i uzywaj programow tematycznych ;-)
Jezeli nie wgrasz tego co jest na plytach to stracisz mozliwosc np robienia zdjec poprzez komputer.
Przesadzasz, CameraRAW ver. 3.1 jest o niebo lepszym programikiem od tego Canonowskiego niby"pro" programu, który nie jest ani wygodny, ani bardziej funkcjonalny od wspomnianego pluginu do PS.
Jeśli ktoś potrzebuje robić autoportrety, to się zgadzam, że ten soft się przyda, ale ile można pstrykać własną gębe...

Broncobilly
17-07-2005, 19:00
ten RAW i duzy jpg to dla mnie największa wada tego aparatu. Skoro nie chcieli dać możliwości wyboru wielkości jpg to powinien on być wg jak najmniejszy by mół słuzyć jako prevka internetowa albo do szubkiego podglądu w terenie - dobrze ze chociaż ceny kart lecą na łeb - pamiętam jak swoją pierwszą CF 128MB okazyjnie za 178 $ w Kaliforni kupowałem

birez
17-07-2005, 19:05
Allee o sssoochoodzii ??

Przeciez w 20d mozna swobodnie wybierac wielkosc i jakosc jpg'a zapisywanego wraz z raw'em - w takiej samej skali w jakiej mozna wybierac wielkosc i jakosc "pojedynczego" jpga.

gonzo44
17-07-2005, 19:13
Jeśli ktoś potrzebuje robić autoportrety, to się zgadzam, że ten soft się przyda, ale ile można pstrykać własną gębe...
Proponuje myslec troche mniej egocentrycznie, sa przeciez na swiecie niezliczone tabuny owadow, kwiatkow itp, ktore swietnie foci sie ze statywu z aparatem przypietym kablem do kompa - szczegolnie jezeli ostrosc ustawiasz recznie.

birez
17-07-2005, 19:21
Hmmm... wydaje mi sie ze wygodniej bylo by tu uzyc wezyka niz taszczyc kompa w jakies ugory zeby kwiatki pofocic ;)

Za to takie zdjecia wyzwalanie z kompa idealnie nadaja sie do wypracowania szkolnego z biologii o wzroscie rosclin - podpinamy zasilacz, kompa, celujemy w kwiatka, i idziemy sobie a pozniej zbieramy zniwo :D
Szkoda tylko ze juz nie musze pisac takich wypracowan :-/