Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zgrywanie zdjec z karty

kaszanka7
07-02-2009, 19:03
Czy istnieje mozliwosc zgrywania fot z karty z jednoczesnym ich wykasowaniem. Pytanie dotyczy 50D.

Pozdrawiam Jarek

elix
07-02-2009, 19:07
Tak, wchodzisz w katalog ze zdjeciami, naciskasz ctrl+A nastepnie ctrl+X i teraz tylko w katalogu w ktorym chcesz je przechowywac naciskasz ctrl+V :)

rolaj
08-02-2009, 00:15
Tak, wchodzisz w katalog ze zdjeciami, naciskasz ctrl+A nastepnie ctrl+X i teraz tylko w katalogu w ktorym chcesz je przechowywac naciskasz ctrl+V :)
Albo zaznaczasz wszystko (ctrl+A), chwytasz prawą myszą i w katalogu do którego zgrywasz dajesz przenieś "tutaj" Dotyczy wszystkiego, nie tylko 50D

kaszanka7
08-02-2009, 01:16
Nie wiem jak jest na PC-cie, ale na MAC-u po podlaczeniu aparatu nie zglasza sie on jako dysk. Dlatego moje pytanie.

rolaj
08-02-2009, 01:25
Nie wiem jak jest na PC-cie, ale na MAC-u po podlaczeniu aparatu nie zglasza sie on jako dysk. Dlatego moje pytanie.
A......... to taki dość istotny drobiazg. (Skąd, u Boga Ojca, mieliśmy Twoim zdaniem wiedzieć, że chodzi o Apple?!). Nie umiem Ci pomóc.

Vitez
08-02-2009, 17:00

Ale czytnik kart CF na Macu zgłosi się jako dysk. Dalej już powinieneś sobie poradzić z przeniesieniem (nie kopiowaniem zdjęć).
Swoją drogą odradzam - zawsze coś w trakcie transferu albo jakiś czas później może się stać. Ja trzymam zdjęcia na karcie jak najdłużej i formatuję ją tuż przed tym jak chce jej użyć w aparacie.

Jago
08-02-2009, 18:20
Także odradzam transfer zdjęć połączony z ich jednoczesnym kasowaniem. Nie tylko człowiek, ale i metalowe skrzynki też umieją być złośliwe. A odzyskiwanie utraconych (skasowanych) zdjęć nie zawsze w pełnym wymiarze kończy się powodzeniem !

kaszanka7
08-02-2009, 22:41
Dzieki wszystkim za podpowiedzi - macie oczywiscie slusznosc z tym jednoczesnym kasowaniem, tez tej metody nie preferuje, ale w przypadku ,,zabawy'' w poznawanie czy to obiektywu, lampy czy samego aparatu jest tego sporo do wywalenia. W takim przypadku formatuje karte. Mam nadzieje ze taka metoda nie powoduje skracanie jej zywotnosci.

Jago
08-02-2009, 23:22
Formatowanie na pewno nie skraca żywotności karty. Przygotowuje ono kartę do prawidłowego zapisu przez czyszczenie jej powierzchni magnetycznej (tworzenie właściwych ścieżek dzielonych później na sektory). Z powodu tej czynności nie musisz się troskać o jej żywotność :!:

tomasek
13-02-2009, 02:28
Formatowanie na pewno nie skraca żywotności karty. Przygotowuje ono kartę do prawidłowego zapisu przez czyszczenie jej powierzchni magnetycznej (tworzenie właściwych ścieżek dzielonych później na sektory). Z powodu tej czynności nie musisz się troskać o jej żywotność :!:

W kartach Compact Flash nie ma powierchni magnetycznej, jest kość pamięci - kawałek krzemu ;-)

Poza tym "szybkie formatowanie" ZTCW wymazuje dane w tablicy alokacji - "spisie treści" - mam rację?

Polanin
13-02-2009, 05:38
(...)mam rację?Chyba masz. To samo chciałem napisać.

Jago
13-02-2009, 09:40
W kartach Compact Flash nie ma powierchni magnetycznej, jest kość pamięci - kawałek krzemu ;-)

Poza tym "szybkie formatowanie" ZTCW wymazuje dane w tablicy alokacji - "spisie treści" - mam rację?

Masz rację. Tutaj dla zainteresowanych jest co nieco o kartach: http://www.pamieciflash.republika.pl/index.htm A to warto też przeczytać: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033621.html