Zobacz pełną wersję : Korekta ekspozycji ??
Mam pytanko jesli zrobic fotke w formacie RAW z ekspozycja na 0 to jak potem podciagnie sie ja w FileViwerUltility do +1 to bedzie to samo jak by sie zrobila ta sama fokte ale na aparacie ustawilo by sie na +1, bo teraz nie wiem czy lepiej krecic przeslona i czasami zeby np forka byla jasniejsza czy poprostu chlasnac w rawie i potem podciagnac EV w programie ?? wsumie programowo w raiwe mozna ustawiac wszystko ostrosc nasycenie bilans bieli ev
djtermoz
15-07-2005, 00:51
Najlepiej to jest zawsze poprawnie naswietlic a ewentualne poprawki software'owe robic w ostatecznosci.
KuchateK
15-07-2005, 01:30
Minus poprawek ekspozycji na plus softem jest taki ze podciagasz wszystko razem z szumami... Gorszy stosunek sygnalu do szumow. Choc nizsze iso i +1 to nie tak zle... 3200 podciagane +3 to jest cos :mrgreen: :twisted:
Zgadzam sie z poprzednikami. Po to, moim zdaniem miedzy innymi masz dSLR, aby robic korekte ekspozycji podczas naswietlania i nie martwic sie o to, ze trzeba zaplacic za wywolanie w labue trzech fotek aby zobaczyc, ktora wyszla optymalnie. Jesli masz swiadomosc, ze moze oszukac Cie swiatlomierz - korygoj od razu.
;-) niop ok ;-) dzieki za wyjasnienie ;-)