Zobacz pełną wersję : [andy1980] moje poczatki
andy1980
04-02-2009, 19:21
Witam,
jestem nowy na forum i prosilbym o wszelakie wskazowki, ktore pomoga mi udoskonalic moje zdolnosci :)
Mam Canona 450d z KITowym obiektywem. To moja pierwsza lustrzanka wiec prosilbym o rady co i jak.
1
http://www.fothost.pl/upload/09/06/cab85d08.jpg
Pozdrawiam,
Andrzej
andy1980
05-02-2009, 20:08
witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem na tej stornie i nowym użytkownikiem lustrzanki,
mój sprzęt to Canon EOS 450D EF-S 18-55 IS KIT
1
KULKI
http://www.fothost.pl/upload/09/06/8ff29f02.jpg (http://www.fothost.pl)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
piszcie czy fotka jest dobra czy nie czego brakuje,
chętnie możecie mi napisać co mogę zrobić inaczej :)
Dopiero początki a już otarłeś się o graniczne możliwości posiadanego sprzętu - bardzo mała GO, ładny bokeh. Nie podejrzewałem kita o takie możliwości. Ktoś mógłby pomyśleć, że wydusiłeś z kita F=1,8 :)
(...) co mogę zrobić inaczej (...)
Zadbać o tło? Umieścić odbicie dalej od krawędzi zdjęcia? :roll:
Może ogólnie trochę to wszystko wycentrować albo zdecydowanie odsunąć od środka kadru? (ja osobiście odbieram to lekkie przesunięcie jako drażniące)
GO nie wygląda zbyt natualnie :twisted:
Jeśli to faktycznie pierwsze fotki, to może zamieszczając kolejną, napisz co zwróciło Twoją uwagę/skłoniło do jego zrobienia i co chciałeś osiągnąć, bo inaczej to będzie... ilu patrzących, tyle opinii/podejść/rad i ogólnie lanie wody się zrobi ;)
EDIT
I może jeszcze kilka uwag porządkowych ;-)
Staraj się w miarę możliwości zamieszczać większe zdjęcia i nie tak zżarte przez kompresję.
EXIF pewnie nie zaszkodzi, a jeśli nie chcesz tak zdjęć "publikować", to przynajmniej podawaj parametry -oszczędzimy sobie czasu i KB na banalne pytania o przesłonę i całą resztę.
Unikaj też wklejania zdjęć "wprost", raczej podawaj linki (oczywście odpowiednio zatytułowane/ponumerowane), bo inaczej z wątku może zrobić się galeria, którą nie każdy chce ładować ilekroć do niego zagląda (powszechnie ignorowany obyczaj, niestety).
Przepraszam przedmówców ale chyba macie "inne" zdjęcie niż ja - jam mam skompresowane do granic możliwości "coś" ze sztucznym odbiciem i sztuczną GO, która ociera się o możliwości "kitu" parafrazując wypowiedz kolegi... marfota...
Przepraszam ale to jest badziewie .
PS. Nabrałem się :oops:> to jakas akcja - taka zorganizowana ?
O GO już było, a odbicie faktycznie jest sztuczne, ale autor narazie nie wypowiedział się na temat swoich intencji/motywów (umiejętna obróbka w PS też ważna rzecz), więc czekamy, czekamy... ;)
@ delaa:
Ja też się nabrałem, ale co, czyżbyśmy mieli płoszyć tu "nowych" z zasady?
Świećmy dobrym przykładem, to bywa zaraźliwe 8-)
Zostaw fotoszopa i poczytaj trochę. Na początku poczytaj o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem zastanów się, co chciałbyś sfotografować i dla czego. Potem poczytaj jeszcze raz o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem zrób zdjęcie. Potem poczytaj jeszcze raz o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem ew. skorzystaj z fotoszopa.
andy1980
06-02-2009, 17:04
witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem na tej stornie i nowym użytkownikiem lustrzanki,
mój sprzęt to Canon EOS 450D EF-S 18-55 IS KIT
1
KULKI
http://www.fothost.pl/upload/09/06/8ff29f02.jpg (http://www.fothost.pl)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
piszcie czy fotka jest dobra czy nie czego brakuje,
chętnie możecie mi napisać co mogę zrobić inaczej :)
Model: Canon EOS 450D
Przeslona: f/5.6
Ogniskowa: 53/1
Naswietlanie: 1/60
andy1980
Zapomniałeś dodać ze aparat miał ustawione dodatkowo:
sharpen more x2
coopy layer0 to layer1
cut central element, clear the rest
set layer1 transparency to 15%
mirror layer1, move layer1
merge visible
Gaussian Blur for 0%-65% [height] of image height at high level
Gaussian Blur for 70%-100% [height] of image at low level
moj aparat tylu opcji nie ma :-)
Pozdrawiam!
Zbycholek
06-02-2009, 17:30
Zaraz postraszę mojego "kita" że pójdzie na allegro jak mi nie da takiej głębi ostrości, tylko nie wiem czy to coś da.
mi sie nie podoba, kadr wogole nie przemyslany, za duzo PS.
andy1980
07-02-2009, 13:40
Zdjęcie jest oryginalne, nie zostało poddane żadnej obróbce. Odbicie jest w pełni naturalnym efektem (kulki umieszczone są na szklanym stole)
wrzucilem to zdjecie do PS. wokol kulek perfidnie widac efekt wyostrzania.
Krzysiek27
07-02-2009, 19:30
Jak jest oryginalne to po co kasowałeś exifa jak i tak później podałeś w jakis sposób zdjęcie było zrobione. Wybacz ale na przysłonie 5.6 taka GO jest "trochę" podejrzana.
Grzesiek_PL
07-02-2009, 20:06
Według mnie to zdjęcie jest przerabiane w jakimś programie graficznym.
po co mi standard 1.4 jak na "kicie" taka GO ;)
może to jest KIT... ale odwrócony :D
te kuleczki to jest CZYSTA GRAFIKA KOMPUTEROWA z fotografią ma tyle wspólnego co....niewiele.:oops::-P:roll:
Zdjęcie jest oryginalne, nie zostało poddane żadnej obróbce. Odbicie jest w pełni naturalnym efektem (kulki umieszczone są na szklanym stole)
No, takie stwierdznie już zobowiązuje.
Pokaż teraz RAW albo pełną wersję JPEG+EXIF (ostatecznie wycinek większości kadru, 1:1 + EXIF), bo nie będzie o czym gadać :roll:
Grzesiek_PL
08-02-2009, 11:13
Jak ktoś mi zrobi zdjęcie w lustrze z lampą błyskową to moge takie same kulki zrobić w programie graficznym, zdjęcie jest potrzebne żeby kulki miały co odbijać :D.
Aparat padł i nie mam czym zrobić :(
andy1980
08-02-2009, 19:47
przepraszam bardzo to wielka pomyłka chciałem dodać to oryginalne ale chyba pomyliłem przy ładowaniu fotki przepraszam bardzo jeszcze raz
MariuszM
10-02-2009, 19:03
przepraszam bardzo to wielka pomyłka chciałem dodać to oryginalne ale chyba pomyliłem przy ładowaniu fotki przepraszam bardzo jeszcze raz
Nie przepraszaj tylko wstaw właściwe.
Nie przepraszaj tylko wstaw właściwe.
tez czekam na to właściwe :???::roll:
Litości, aaaaandy1980...
Sam cytowałeś własną wypowiedź (ze zdjęciem).
Czytałeś o zastrzeżeniach innych użytkowników forum.
Odpisałeś odnośnie tych odbić itd.
Nie patrzyłeś co wrzucasz/wrzuciłeś?
Wiesz, pomyślałem sobie: "A co tam, napiszę coś, mi też kiedyś zwrócono uwagę na to i owo, i było ciekawie. W końcu kilka z tych, nawet banalnych, zdań pamiętam i cenię sobie do dziś". Teraz jednak wymiękam. Nawet jeśli to nie wygłup/prowokacja, to na pewno strata czasu. Jeśli faktycznie chcesz się tu czegoś poduczyć, to masz pierwszą lekcję -może nieco zaskakującą, ale przez to chyba nawet cenniejszą.
Tyle ode mnie. Wątek wypada z subskrypcji.
Zdjęcie jest oryginalne, nie zostało poddane żadnej obróbce.
Dziękujemy, to już widac po GO;-)
Odbicie jest w pełni naturalnym efektem (kulki umieszczone są na szklanym stole)
To w takim razie pytanie na spostrzegawczość: Ile kulek jest na zdjęciu? ja się doliczyć szczerze mówiąc nie mogę, niemniej sądzę, że jest o jedną za mało. tak czy inaczej ta górna kulka jest źle wklejona, bo powinna być bardziej z tyłu, a pozatym mocnej schowana za tą małą, bo z tego punktu widzenia się niemal stykają krawedziami, co niestety nie wygląda naturalnie, ale to i tak nic przy fakcie, że 4 (choć widze 3) szklane kulki, umieszczone na płaskim, szklanym stole się po prostu rozjadą! stworzyłeś abstakcję! zrobiłeś coś z niczego! zaprzeczyleś prawom fizyki! bądź moim guru!:grin:
Pozdrawiam
PS: Jakież bylo moje zdziwienie, gdy czytałem te opinie o tych biednych kitach, co takiej GO nie mogą dać swoim właścicielom:lol: Wątek zasługuje na uznanie..;-)
Myślę że to prowokuje jakiś klon, dla jaj albo dla "zobaczymy jak zareagują"
Myślę że to prowokuje jakiś klon, dla jaj albo dla "zobaczymy jak zareagują"
Duch Kamila Wolskiego..:lol:
moze na forum nikona nudy i... ;)