PDA

Zobacz pełną wersję : [andy1980] moje poczatki

andy1980
04-02-2009, 19:21
Witam,

jestem nowy na forum i prosilbym o wszelakie wskazowki, ktore pomoga mi udoskonalic moje zdolnosci :)

Mam Canona 450d z KITowym obiektywem. To moja pierwsza lustrzanka wiec prosilbym o rady co i jak.
1
http://www.fothost.pl/upload/09/06/cab85d08.jpg

Pozdrawiam,
Andrzej

zaitsev
04-02-2009, 22:35
Nie widzę zdjęcia.

andy1980
05-02-2009, 20:08
witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem na tej stornie i nowym użytkownikiem lustrzanki,

mój sprzęt to Canon EOS 450D EF-S 18-55 IS KIT

1
KULKI
http://www.fothost.pl/upload/09/06/8ff29f02.jpg (http://www.fothost.pl)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
piszcie czy fotka jest dobra czy nie czego brakuje,
chętnie możecie mi napisać co mogę zrobić inaczej :)

marfot
05-02-2009, 20:24
Dopiero początki a już otarłeś się o graniczne możliwości posiadanego sprzętu - bardzo mała GO, ładny bokeh. Nie podejrzewałem kita o takie możliwości. Ktoś mógłby pomyśleć, że wydusiłeś z kita F=1,8 :)

danny
05-02-2009, 20:24
ladne. dawaj wiecej.

APP
05-02-2009, 20:53
(...) co mogę zrobić inaczej (...)

Zadbać o tło? Umieścić odbicie dalej od krawędzi zdjęcia? :roll:
Może ogólnie trochę to wszystko wycentrować albo zdecydowanie odsunąć od środka kadru? (ja osobiście odbieram to lekkie przesunięcie jako drażniące)
GO nie wygląda zbyt natualnie :twisted:

Jeśli to faktycznie pierwsze fotki, to może zamieszczając kolejną, napisz co zwróciło Twoją uwagę/skłoniło do jego zrobienia i co chciałeś osiągnąć, bo inaczej to będzie... ilu patrzących, tyle opinii/podejść/rad i ogólnie lanie wody się zrobi ;)

EDIT

I może jeszcze kilka uwag porządkowych ;-)
Staraj się w miarę możliwości zamieszczać większe zdjęcia i nie tak zżarte przez kompresję.
EXIF pewnie nie zaszkodzi, a jeśli nie chcesz tak zdjęć "publikować", to przynajmniej podawaj parametry -oszczędzimy sobie czasu i KB na banalne pytania o przesłonę i całą resztę.
Unikaj też wklejania zdjęć "wprost", raczej podawaj linki (oczywście odpowiednio zatytułowane/ponumerowane), bo inaczej z wątku może zrobić się galeria, którą nie każdy chce ładować ilekroć do niego zagląda (powszechnie ignorowany obyczaj, niestety).

delaa
05-02-2009, 21:12
Przepraszam przedmówców ale chyba macie "inne" zdjęcie niż ja - jam mam skompresowane do granic możliwości "coś" ze sztucznym odbiciem i sztuczną GO, która ociera się o możliwości "kitu" parafrazując wypowiedz kolegi... marfota...

Przepraszam ale to jest badziewie .

PS. Nabrałem się :oops:> to jakas akcja - taka zorganizowana ?

APP
05-02-2009, 21:16
O GO już było, a odbicie faktycznie jest sztuczne, ale autor narazie nie wypowiedział się na temat swoich intencji/motywów (umiejętna obróbka w PS też ważna rzecz), więc czekamy, czekamy... ;)

@ delaa:
Ja też się nabrałem, ale co, czyżbyśmy mieli płoszyć tu "nowych" z zasady?
Świećmy dobrym przykładem, to bywa zaraźliwe 8-)

pank
06-02-2009, 12:03
Zostaw fotoszopa i poczytaj trochę. Na początku poczytaj o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem zastanów się, co chciałbyś sfotografować i dla czego. Potem poczytaj jeszcze raz o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem zrób zdjęcie. Potem poczytaj jeszcze raz o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem ew. skorzystaj z fotoszopa.

andy1980
06-02-2009, 17:04
witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem na tej stornie i nowym użytkownikiem lustrzanki,

mój sprzęt to Canon EOS 450D EF-S 18-55 IS KIT

1
KULKI

http://www.fothost.pl/upload/09/06/8ff29f02.jpg (http://www.fothost.pl)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
piszcie czy fotka jest dobra czy nie czego brakuje,
chętnie możecie mi napisać co mogę zrobić inaczej :)

Model: Canon EOS 450D
Przeslona: f/5.6
Ogniskowa: 53/1
Naswietlanie: 1/60

voriax
06-02-2009, 17:12
andy1980

Zapomniałeś dodać ze aparat miał ustawione dodatkowo:

sharpen more x2
coopy layer0 to layer1
cut central element, clear the rest
set layer1 transparency to 15%
mirror layer1, move layer1
merge visible
Gaussian Blur for 0%-65% [height] of image height at high level
Gaussian Blur for 70%-100% [height] of image at low level

moj aparat tylu opcji nie ma :-)

Pozdrawiam!

Zbycholek
06-02-2009, 17:30
Zaraz postraszę mojego "kita" że pójdzie na allegro jak mi nie da takiej głębi ostrości, tylko nie wiem czy to coś da.

Rosicky
07-02-2009, 12:23
mi sie nie podoba, kadr wogole nie przemyslany, za duzo PS.

andy1980
07-02-2009, 13:40
Zdjęcie jest oryginalne, nie zostało poddane żadnej obróbce. Odbicie jest w pełni naturalnym efektem (kulki umieszczone są na szklanym stole)

Rosicky
07-02-2009, 14:17
wrzucilem to zdjecie do PS. wokol kulek perfidnie widac efekt wyostrzania.

Krzysiek27
07-02-2009, 19:30
Jak jest oryginalne to po co kasowałeś exifa jak i tak później podałeś w jakis sposób zdjęcie było zrobione. Wybacz ale na przysłonie 5.6 taka GO jest "trochę" podejrzana.

Grzesiek_PL
07-02-2009, 20:06
Według mnie to zdjęcie jest przerabiane w jakimś programie graficznym.

MIC_a
07-02-2009, 20:31
po co mi standard 1.4 jak na "kicie" taka GO ;)

czajna
07-02-2009, 20:33
może to jest KIT... ale odwrócony :D

mamut9
07-02-2009, 21:25
te kuleczki to jest CZYSTA GRAFIKA KOMPUTEROWA z fotografią ma tyle wspólnego co....niewiele.:oops::-P:roll:

APP
08-02-2009, 08:59
Zdjęcie jest oryginalne, nie zostało poddane żadnej obróbce. Odbicie jest w pełni naturalnym efektem (kulki umieszczone są na szklanym stole)

No, takie stwierdznie już zobowiązuje.

Pokaż teraz RAW albo pełną wersję JPEG+EXIF (ostatecznie wycinek większości kadru, 1:1 + EXIF), bo nie będzie o czym gadać :roll:

Grzesiek_PL
08-02-2009, 11:13
Jak ktoś mi zrobi zdjęcie w lustrze z lampą błyskową to moge takie same kulki zrobić w programie graficznym, zdjęcie jest potrzebne żeby kulki miały co odbijać :D.
Aparat padł i nie mam czym zrobić :(

andy1980
08-02-2009, 19:47
przepraszam bardzo to wielka pomyłka chciałem dodać to oryginalne ale chyba pomyliłem przy ładowaniu fotki przepraszam bardzo jeszcze raz

MariuszM
10-02-2009, 19:03
przepraszam bardzo to wielka pomyłka chciałem dodać to oryginalne ale chyba pomyliłem przy ładowaniu fotki przepraszam bardzo jeszcze raz

Nie przepraszaj tylko wstaw właściwe.

mamut9
10-02-2009, 19:12
Nie przepraszaj tylko wstaw właściwe.
tez czekam na to właściwe :???::roll:

APP
10-02-2009, 20:57
Litości, aaaaandy1980...

Sam cytowałeś własną wypowiedź (ze zdjęciem).
Czytałeś o zastrzeżeniach innych użytkowników forum.
Odpisałeś odnośnie tych odbić itd.
Nie patrzyłeś co wrzucasz/wrzuciłeś?

Wiesz, pomyślałem sobie: "A co tam, napiszę coś, mi też kiedyś zwrócono uwagę na to i owo, i było ciekawie. W końcu kilka z tych, nawet banalnych, zdań pamiętam i cenię sobie do dziś". Teraz jednak wymiękam. Nawet jeśli to nie wygłup/prowokacja, to na pewno strata czasu. Jeśli faktycznie chcesz się tu czegoś poduczyć, to masz pierwszą lekcję -może nieco zaskakującą, ale przez to chyba nawet cenniejszą.

Tyle ode mnie. Wątek wypada z subskrypcji.

Slider
10-02-2009, 21:36
Zdjęcie jest oryginalne, nie zostało poddane żadnej obróbce.

Dziękujemy, to już widac po GO;-)

Odbicie jest w pełni naturalnym efektem (kulki umieszczone są na szklanym stole)

To w takim razie pytanie na spostrzegawczość: Ile kulek jest na zdjęciu? ja się doliczyć szczerze mówiąc nie mogę, niemniej sądzę, że jest o jedną za mało. tak czy inaczej ta górna kulka jest źle wklejona, bo powinna być bardziej z tyłu, a pozatym mocnej schowana za tą małą, bo z tego punktu widzenia się niemal stykają krawedziami, co niestety nie wygląda naturalnie, ale to i tak nic przy fakcie, że 4 (choć widze 3) szklane kulki, umieszczone na płaskim, szklanym stole się po prostu rozjadą! stworzyłeś abstakcję! zrobiłeś coś z niczego! zaprzeczyleś prawom fizyki! bądź moim guru!:grin:

Pozdrawiam

PS: Jakież bylo moje zdziwienie, gdy czytałem te opinie o tych biednych kitach, co takiej GO nie mogą dać swoim właścicielom:lol: Wątek zasługuje na uznanie..;-)

majcz
10-02-2009, 21:37
Myślę że to prowokuje jakiś klon, dla jaj albo dla "zobaczymy jak zareagują"

Slider
10-02-2009, 21:38
Myślę że to prowokuje jakiś klon, dla jaj albo dla "zobaczymy jak zareagują"

Duch Kamila Wolskiego..:lol:

MIC_a
10-02-2009, 21:41
moze na forum nikona nudy i... ;)