Witam,
jestem nowy na forum i prosilbym o wszelakie wskazowki, ktore pomoga mi udoskonalic moje zdolnosci
Mam Canona 450d z KITowym obiektywem. To moja pierwsza lustrzanka wiec prosilbym o rady co i jak.
1
Pozdrawiam,
Andrzej
Witam,
jestem nowy na forum i prosilbym o wszelakie wskazowki, ktore pomoga mi udoskonalic moje zdolnosci
Mam Canona 450d z KITowym obiektywem. To moja pierwsza lustrzanka wiec prosilbym o rady co i jak.
1
Pozdrawiam,
Andrzej
Ostatnio edytowane przez andy1980 ; 04-02-2009 o 19:46
Nie widzę zdjęcia.
Ostatnio edytowane przez andy1980 ; 05-02-2009 o 20:20 Powód: Automerged Doublepost
Dopiero początki a już otarłeś się o graniczne możliwości posiadanego sprzętu - bardzo mała GO, ładny bokeh. Nie podejrzewałem kita o takie możliwości. Ktoś mógłby pomyśleć, że wydusiłeś z kita F=1,8![]()
Ostatnio edytowane przez marfot ; 05-02-2009 o 20:33
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
ladne. dawaj wiecej.
analog i prajmy.
cyfra gdzieś w kącie.
Zadbać o tło? Umieścić odbicie dalej od krawędzi zdjęcia?(...) co mogę zrobić inaczej (...)
Może ogólnie trochę to wszystko wycentrować albo zdecydowanie odsunąć od środka kadru? (ja osobiście odbieram to lekkie przesunięcie jako drażniące)
GO nie wygląda zbyt natualnie
Jeśli to faktycznie pierwsze fotki, to może zamieszczając kolejną, napisz co zwróciło Twoją uwagę/skłoniło do jego zrobienia i co chciałeś osiągnąć, bo inaczej to będzie... ilu patrzących, tyle opinii/podejść/rad i ogólnie lanie wody się zrobi
EDIT
I może jeszcze kilka uwag porządkowych ;-)
Staraj się w miarę możliwości zamieszczać większe zdjęcia i nie tak zżarte przez kompresję.
EXIF pewnie nie zaszkodzi, a jeśli nie chcesz tak zdjęć "publikować", to przynajmniej podawaj parametry -oszczędzimy sobie czasu i KB na banalne pytania o przesłonę i całą resztę.
Unikaj też wklejania zdjęć "wprost", raczej podawaj linki (oczywście odpowiednio zatytułowane/ponumerowane), bo inaczej z wątku może zrobić się galeria, którą nie każdy chce ładować ilekroć do niego zagląda (powszechnie ignorowany obyczaj, niestety).
Ostatnio edytowane przez APP ; 05-02-2009 o 21:13
Przepraszam przedmówców ale chyba macie "inne" zdjęcie niż ja - jam mam skompresowane do granic możliwości "coś" ze sztucznym odbiciem i sztuczną GO, która ociera się o możliwości "kitu" parafrazując wypowiedz kolegi... marfota...
Przepraszam ale to jest badziewie .
PS. Nabrałem się> to jakas akcja - taka zorganizowana ?
Ostatnio edytowane przez delaa ; 05-02-2009 o 21:14
KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl
O GO już było, a odbicie faktycznie jest sztuczne, ale autor narazie nie wypowiedział się na temat swoich intencji/motywów (umiejętna obróbka w PS też ważna rzecz), więc czekamy, czekamy...
@ delaa:
Ja też się nabrałem, ale co, czyżbyśmy mieli płoszyć tu "nowych" z zasady?
Świećmy dobrym przykładem, to bywa zaraźliwe![]()
Ostatnio edytowane przez APP ; 05-02-2009 o 21:24
Zostaw fotoszopa i poczytaj trochę. Na początku poczytaj o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem zastanów się, co chciałbyś sfotografować i dla czego. Potem poczytaj jeszcze raz o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem zrób zdjęcie. Potem poczytaj jeszcze raz o kompozycji, kadrowaniu i mocnych punktach obrazu. Potem ew. skorzystaj z fotoszopa.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący