PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne dźwięki przy czyszczeniu matrycy w 40 D

soft
04-02-2009, 10:35
Witam,
Wczoraj z niewielkiej wysokości upadł na ziemie mój Canon 40 D. Nic się nie stało , poza tym że czyszczeniu matrycy zaczęły towarzyszyć dziwne dźwięki, których przedtem nie było :-? Takie delikatne piski ( nie wiem jak to nazwać ). Czy to jakiś defekt ?
Pozdrawiam

Datarecky
04-02-2009, 11:42
Aby usłyszeć efekt dźwiękowy towarzyszący czyszczeniu matrycy w 40D trzeba się bardzo dobrze wsłuchać. Najlepiej przy zdjętym obiektywie. Jest to ciche, krótkie - trwające około 1/3 sekundy "ćwierknięcie".
Może po wypadku jesteś nieco przeczulony? ;-)

Pozdrawiam,

zuczek
04-02-2009, 11:54
Ja tam słyszę je normalnie ;) więc możliwy jest defekt.

soft
04-02-2009, 11:55
faktycznie jest to dość cichy dźwięk, ale napewno nie było go przedtem. jeżeli to normalna sprawa to ok.

soft
04-02-2009, 13:25
dokładniej to są to dwa krótkie odgłosy następujące zaraz po sobie

Misiek87
08-02-2009, 10:51
Jesli z zalozonym obiektywem slyszysz czysczenie migawki bedac np. 10 cm od aparatu - to cos jest nie tak. Minimalnie w roznych modelach moze roznic sie glosnosc czyszczenia. Jednak nie powinien byc to zaden brzek/pisk. Zadzwon do Canona i zapytaj co najlepiej z tym zrobic.

Goomis
09-02-2009, 16:07
Ja nie wiem mi się jeszcze przez rok nie udało wyłapać żadnego dźwięku czyszczenia matrycy(może jestem lekko głuchawy, może po prostu nie przykładałem się nawet ;-) ) No ale skoro twierdzisz, że wcześniej go nie było to zadzwoń na żytnią. Tylko nie mów przypadkiem, że Ci upadł. Po prostu powiedz, że wydaje Ci się, że nagle dzwięk czyszczenia stał się słyszalny i co to może być.

soft
09-02-2009, 19:27
na żytnią dzwoniłem i uslyszałem to czego się spodziewałem, czyli że mam go wysłać bo oni nie udzielają tego typu informacji przez telefon. W sumie to nie mogą raczej inaczej postępować :) Na szczęście aparat działa sprawnie więc pewnie to zostawię w takim stanie. Dziękuję wszystkim za pomocne wskazówki :)

rog
09-02-2009, 22:45
W mojej 40d z dnia na dzień pojawił się słyszalny pisk przy czyszczeniu matrycy. Aparat mi nie spadł, o nic nim nie uderzyłem itp. Może to ze starości? :P

Goomis
10-02-2009, 01:01
Soft no wiesz dzisiaj działa a później nagle przestanie :-P
Czyszczenie matrycy polega na tym, że matryca jest wprawiana w drgania, kij wie może Ci się coś naderwało, jakiś kabelek czy coś, za tydzień się urwie, zrobi spięcie i tak Ci wytrzęsie matrycę, że wystrzeli przez obiektyw, albo wszystkie megapiksele się z nij wysypią :-D :-P
Może będziesz miał okazję wpaść osobiście na Żytnią albo dać znajomemu czy coś to może by zdiagnozowali chociaż?

Tezet-gdynia
10-02-2009, 01:15
Ja nie chce siac herezji zadnych ale to chyba jest jakis filtr przed matryca ktory jest wprowadzany w drgania a nie sama matryca ? Piszczenie, hmmmm, na moj sluch moga byc dwie rzeczy. Albo pomiedzy ten filtr a matryce wpadl jakis syfek i piszczy podczas tarcia i predzej czy pozniej sie zmieli i zniknie. Albo naderwala/uszkodzila sie izolacja na cewce ktora wprowadza ten filtr w drgania i slychac przeskakujacy prad wysokiej czestotliwosci pomiedzy uzwojeniami ;)

Goomis
10-02-2009, 01:45
ogólnie system czyszczący jest zintegrowany z filtrem dolnoprzepustowym który jest w sumie częścią matrycy. Nie wiem co tam się dokładnie trzęsie. Nie wiem też czy jest jakaś cewka nie znam się na elektrotechnice ani tych obszarach fizyki. Z tego co wyczytałem są to wibracje ultradźwiękowe wywoływane zjawiskiem piezoelektrycznym. Ale nawet jeżeli jest tak jak mówisz, że uszkodziła się izolacja ewentualnej cewki to powiedzmy, że do puszki wleci jakiś pyłek wykazujący zdolności do przewodnictwa(załóżmy roboczo, że opiłek metaliczny) to może spowodować zwarcie.
Ja bym jednak oddał do serwisu(oczywiście jeżeli faktycznie to jest wyraźnie bardziej słyszalne-bo Żytnia też każe zapłacić za "niepotrzebne trucie tyłka" ale ja bym chyba jednak zaryzykował)

Tezet-gdynia
10-02-2009, 09:35
Ja bym to olal, a oddal dopiero jak zacznie naprawde glosno piszczec ;) Fakt jest taki ze kazdy prad o wysokich czestotliwosciach piszczy, w mniejszym lub wiekszym stopniu. Jedyna rada ze strony producentow w tym kierunku to zalanie uzojen lakierem zeby nie drgaly ;) Stare telewizory potrafily piszczec i cos im sie przez to dzialo ? Nie, taka byl ich natura i tyle ;)

APP
10-02-2009, 11:04
To rzuci nieco światła na temat konstrukcji matrycy / układu czyszczącego (na przykładzie 5DmkII):

zdjęcie układu matrycy (http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS5DMarkII/Images/features/clean.jpg)
schemat głównych elementów (http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS5DMarkII/Images/features/sensordiag.gif)

Max_im
10-02-2009, 12:11
Ja bym to olal, a oddal dopiero jak zacznie naprawde glosno piszczec ;)

Dobra rada- chyba że jest gwarancja która się kończy

Moim zdaniem coś się przesunęło zbyt blisko czegoś lub ma luz. I z tego powodu wpada w rezonans.