Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: dziwne dźwięki przy czyszczeniu matrycy w 40 D

soft
    Guest

Domyślnie dziwne dźwięki przy czyszczeniu matrycy w 40 D

Witam,
    Wczoraj z niewielkiej wysokości upadł na ziemie mój Canon 40 D. Nic się nie stało , poza tym że czyszczeniu matrycy zaczęły towarzyszyć dziwne dźwięki, których przedtem nie było :-? Takie delikatne piski ( nie wiem jak to nazwać ). Czy to jakiś defekt ?
    Pozdrawiam

Datarecky
    Guest

Domyślnie

Aby usłyszeć efekt dźwiękowy towarzyszący czyszczeniu matrycy w 40D trzeba się bardzo dobrze wsłuchać. Najlepiej przy zdjętym obiektywie. Jest to ciche, krótkie - trwające około 1/3 sekundy "ćwierknięcie".
    Może po wypadku jesteś nieco przeczulony? ;-)

Pozdrawiam,

Domyślnie

Ja tam słyszę je normalnie więc możliwy jest defekt.
    www.fotoadam.eu
    FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

soft
    Guest

Domyślnie

faktycznie jest to dość cichy dźwięk, ale napewno nie było go przedtem. jeżeli to normalna sprawa to ok.

soft
    Guest

Domyślnie

dokładniej to są to dwa krótkie odgłosy następujące zaraz po sobie

Początki nałogu

Domyślnie

Jesli z zalozonym obiektywem slyszysz czysczenie migawki bedac np. 10 cm od aparatu - to cos jest nie tak. Minimalnie w roznych modelach moze roznic sie glosnosc czyszczenia. Jednak nie powinien byc to zaden brzek/pisk. Zadzwon do Canona i zapytaj co najlepiej z tym zrobic.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja nie wiem mi się jeszcze przez rok nie udało wyłapać żadnego dźwięku czyszczenia matrycy(może jestem lekko głuchawy, może po prostu nie przykładałem się nawet ;-) ) No ale skoro twierdzisz, że wcześniej go nie było to zadzwoń na żytnią. Tylko nie mów przypadkiem, że Ci upadł. Po prostu powiedz, że wydaje Ci się, że nagle dzwięk czyszczenia stał się słyszalny i co to może być.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

soft
    Guest

Domyślnie

na żytnią dzwoniłem i uslyszałem to czego się spodziewałem, czyli że mam go wysłać bo oni nie udzielają tego typu informacji przez telefon. W sumie to nie mogą raczej inaczej postępować Na szczęście aparat działa sprawnie więc pewnie to zostawię w takim stanie. Dziękuję wszystkim za pomocne wskazówki

Bywalec

Domyślnie

W mojej 40d z dnia na dzień pojawił się słyszalny pisk przy czyszczeniu matrycy. Aparat mi nie spadł, o nic nim nie uderzyłem itp. Może to ze starości? :P

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Soft no wiesz dzisiaj działa a później nagle przestanie :-P
    Czyszczenie matrycy polega na tym, że matryca jest wprawiana w drgania, kij wie może Ci się coś naderwało, jakiś kabelek czy coś, za tydzień się urwie, zrobi spięcie i tak Ci wytrzęsie matrycę, że wystrzeli przez obiektyw, albo wszystkie megapiksele się z nij wysypią :-D :-P
    Może będziesz miał okazję wpaść osobiście na Żytnią albo dać znajomemu czy coś to może by zdiagnozowali chociaż?
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów