PDA

Zobacz pełną wersję : Oswietlenie studyjne

simon83
03-02-2009, 12:39
Witam,
Przegladalem chyba wszystkie watki odnosnie w/w tematu. Dzieki nim zdecydowalem sie na zakup studyjnych lamp blyskowych. Mysle o zestawie 2 sztuk ok. 300Ws jako glownych (do tego ew. uzywana obecnie 430EX) i czyms slabszym jako kontra badz podswietlenie tla. Licze na to, ze tym zestawem bede w stanie pstryknac rowniez cala postac.
Pytanie do Was, Drodzy Forumowicze, o kompromis miedzy jakoscia i cena, czyli co konkretnie kupic. Wstepnie myslalem o ograniczeniu kwotowym w postaci 1.8 - 2kPLN. Jezeli Waszym zdaniem warto zainwestowac troche wiecej, bo bedzie widac ta roznice w wygodzie pracy i/lub jakosci zdjec, piszcie. Nie wliczam do tej ceny statywow, tel, wyzwalacza radiowego, softboksow, beaty-dish etc, chociaz chcialbym w 3kPLN zmiescic sie z caloscia.

bundy
03-02-2009, 12:49
Rzuć okiem na to: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8365
Wprawdzie lampy 200Ws ale IMHO na początek to całkiem rozsądny zestaw, który możesz później rozbudowywać. Zmieścisz się spokojnie w założonym budżecie i jeszcze zostanie parę złotych na dodatkowy softbox i wyzwalacz radiowy (np. Elinchrom SkyPort albo ewentualnie Powerlux). Te lampy mają mocowanie akcesoriów typu Bowens, więc masz szerokie pole do manewru z dodatkami (softy, czasze itd.)

simon83
03-02-2009, 13:11
Cenowo jak najbardziej odpowiada mi ten zestaw. Czy jednak mocowo bedzie wystarczajacy?
Na Allegro znalazlem serie CY-xxxx (http://allegro.pl/item542864609_powermate_2x300ws_w_teren_i_do_studi a.html), ktora ma istotna pozytywna ceche - mozliwosc zasilania w terenie z 12V. Rozwiazanie na pewno przyszlosciowe. Niestety wyglad tych lamp nie budzi we mnie zaufania co do jakosci.
Poza tym Quantuum z serii S badz R+ (400Ws) lub Digital Pioneer DP-400, ale to juz cenowo ociera sie o gorny pulap, ktorego wolalbym na swoje amatorskie potrzeby nie przekraczac.

jk_cyfrowe_pl
03-02-2009, 13:14
Ja polecę Elfo z serii Quant. Myślę ze warto brać 500Ws bo różnica w cenie jest tak niewielka, że później można żąłować, że się nie dołożyło.

simon83
03-02-2009, 13:18
Ja polecę Elfo z serii Quant.
Jezeli to model, ktory znalazlem w cenie ~1500PLN/szt to raczej nie spelnia podstawowego zalozenia.

bundy
04-02-2009, 00:06
Cenowo jak najbardziej odpowiada mi ten zestaw. Czy jednak mocowo bedzie wystarczajacy?
Na Allegro znalazlem serie CY-xxxx (http://allegro.pl/item542864609_powermate_2x300ws_w_teren_i_do_studi a.html), ktora ma istotna pozytywna ceche - mozliwosc zasilania w terenie z 12V. Rozwiazanie na pewno przyszlosciowe. Niestety wyglad tych lamp nie budzi we mnie zaufania co do jakosci.

Co do mocy to wszystko zależy od gabarytów studia w którym je postawisz, zakresów przesłon i ISO na jakich focisz. IMHO na początek z lampami 200Ws można naprawdę dużo zrobić, a z czasem dokupisz coś mocniejszego i 200'ki dasz na kontry, tło itd.
"Chińczyki" z serii CY wcale nie są takie złe. Mają jednak jedną dość poważną wadę - nie zawsze trzymają temperaturę barwową błysku. Przy jednej lub dwóch lampach to jeszcze nie jest problem, ale przy większej ilości "rozjechanych" lamp mogą być cuda przy ustalaniu WB. Co do ich wyglądu, to nie jest aż tak źle z wykonaniem - są dość solidne.
W plenerze jeśli chcesz, to możesz zasilać dowolne lampy - są zasilacze akumulatorowe, które mogą pociągnąć 2-3 (częściej 2) lampy o łącznej mocy nawet 1000Ws. Fomei robi taki zasilacz o nazwie Power Star, ale cena to chyba coś koło 3500-4000 zł.

allgsm
04-02-2009, 00:14
Poza tym Quantuum z serii S badz R+ (400Ws) lub Digital Pioneer DP-400, ale to juz cenowo ociera sie o gorny pulap, ktorego wolalbym na swoje amatorskie potrzeby nie przekraczac.

Pracuje na takich lampach w studio, dzialaja bez zarzutu, nigdy nie mialem z nimi problemow, no i cena ;-) Teraz osobiscie kupilem sobie Bowensa, w sumie to to samo co CY ten sam chinczyk to robi ;-) Ja bym sie na poczatek nie pakowal w drogie lampy, kupil bym CY ale za to mocniejsze np.400 ws, do tego pozadne statywy i troche softow i beautydisha i jechane ;-)

Powodzenia

simon83
04-02-2009, 01:07
Dwie pozytywne opinie na temat CY chyba mnie przekonaja. Mimo wszystko wolalbym zainwestowac od razu w troche wieksza moc, choc nie ukrywam ze zestaw Fomei wywiera na mnie lepsze wrazenie. O zasilaniu w terenie wiem - sa tez w koncu agregaty :)

Pracuje na takich lampach w studio
Jaki dokladnie model posiadasz? U importera 550PLN za 300Ws to na pewno dobra cena. Czy wystarcza regulacja mocy tylko do 1/8?

Zdecyduje sie chyba na 2 sztuki CY-300K i do tego jakas CY100MR / CY-200K na tlo. Do tego 2 statywy, beauty-dish, 2x softbox i mam nadzieje ze cos uda sie porobic tym zestawem :)
Niewiele drozszy jest tez Quantuum, np. R300 (620PLN). Czy lepszy? Roznica cenowa niewielka, moze warto dolozyc te kilka groszy wiecej.

bundy
04-02-2009, 08:24
Zdecyduje sie chyba na 2 sztuki CY-300K i do tego jakas CY100MR / CY-200K na tlo. Do tego 2 statywy, beauty-dish, 2x softbox i mam nadzieje ze cos uda sie porobic tym zestawem :)
Niewiele drozszy jest tez Quantuum, np. R300 (620PLN). Czy lepszy? Roznica cenowa niewielka, moze warto dolozyc te kilka groszy wiecej.

Jeśli zdecydujesz się na te lampy to nie oszczędzaj na statywach - z własnych doświadczeń wiem, że tylko najwyższe modele z oferty np. Funsporta są cokolwiek warte. Reszta to totalny badziew, co chwieje się od kichnięcia modelki :-) A lampy CY lekkie nie są.
Co do kwestii wyboru CY, Quantum, Powerlux itp., to IMHO jest raczej tak jak napisał 'allgsm' - wszystkie tłucze na taśmie jeden i ten sam Chińczyk, tylko potem ubiera to w różne pudełka. Teza z tożsamością Bowensa do lamp CY i całej reszty jest dość śmiała, ale kto wie... :-)
'allgsm' ma rację - kup, zacznij focić, baw się ustawieniami i na pewno będzie dobrze. Zawsze możesz zrobić upgrade w przyszłości w miarę dostęnych środków.

SebaWolf
04-02-2009, 09:39
Niedawno sam zainteresowałem się tym zestawem FOMEI, w grę wchodziły również Quantuum'y /odrzuciłem bo o ile pamiętam niemają regulacji światła modelującego/. ale koniec końców po przewertowaniu tego forum i wszystkich wątków o oświetleniu w studio, zdecydowałem się na 2xCY300K i resztę gratów z funsportu /właśnie czekam na przesyłkę/. Co do oświetlenia tła będę chciał wykorzystać swoja 580EXII ale narazie niemam pomysłu jak ją odpalić, a szukam pewnego i niezawodnego rozwiaząnia którym chiński wyzwalacz i odbiornik z gorącą stopką chyba nie jest.

czeczot
04-02-2009, 10:04
uj.... CY. Ja mam 3 takie lampy i przymierzam się do wymiany na coś innego. Nie trzymają temperatury barwowej. jeszcze jak błyskasz na maxa to jest pół biedy, jak zmniejszysz moc błysku problem jest większy. I potem się okazuje że na głównym świetle masz jeden kolor skory modelki a na kontrze drugi..... życze powodzenia z wyciągnięciem czegoś z tego zdjęcia. TZN da się ... zrobić b&w

simon83
04-02-2009, 10:07
Quantuum'y /odrzuciłem bo o ile pamiętam niemają regulacji światła modelującego/
Nie jest wlasnie odwrotnie? Chyba wlasnie CY nie maja. Quantuum przynajmniej w serii S posiada mozliwosc proporcjonalnej regulacji pilota.

bundy
04-02-2009, 10:14
Nie jest wlasnie odwrotnie? Chyba wlasnie CY nie maja. Quantuum przynajmniej w serii S posiada mozliwosc proporcjonalnej regulacji pilota.

Nowsze CY mają regulację pilota. 300'ki mają na pewno, a co do 200 nie jestem pewien.

SebaWolf
04-02-2009, 10:20

za opisem z funsports http://www.funsports.pl/p,pl,21,lampa+studyjna+cy300k.html
"lampa modelująca żarówka 100W gwint e27
regulowana płynnie, niezależnie od energii błysku",

Quantuum S to już jednak trochę większy wydatek.

simon83
04-02-2009, 10:59
No tak, niezaleznie. Bardziej przydatna jest chyba regulacja proporcjonalna. Na szczescie zawsze mozna samemu proporcje wprowadzic :]

HuleLam
04-02-2009, 13:47
Pracuje na takich lampach w studio, dzialaja bez zarzutu, nigdy nie mialem z nimi problemow, no i cena ;-) Teraz osobiscie kupilem sobie Bowensa, w sumie to to samo co CY ten sam chinczyk to robi ;-) Ja bym sie na poczatek nie pakowal w drogie lampy, kupil bym CY ale za to mocniejsze np.400 ws, do tego pozadne statywy i troche softow i beautydisha i jechane ;-)

Powodzenia

allgsm - a masz aparat z cropem czy FF? Cropa trzeba / można mniej domykać w studio (z jednej strony Głębia ostrości, z drugiej limity dyfrakcyjne) i podobno (za Jankiem Muzykantem) spoko mniejsze energie błysku wystarczają

allgsm
04-02-2009, 15:32
Simon83 w studio 2x400Ws i stoi tez jedna 800Ws ale powiem szczerze ,ze wystarczaja te dwie 400-setki, i zazwyczaj max 50% mocy dalej nie krece.

Czeczot to albo masz trafione sztuki albo cos zle robisz, ja nie spotkalem sie z tego typu problemami.

HuleLam - teraz mam FF wczesniej mialem cropa i tez pracowalem z tymi lampami, dzialaly bez zazutu. I jak ktos napisal ,brac b.dobre statywy.

ExploRa
04-02-2009, 16:00
allgsm - a masz aparat z cropem czy FF? Cropa trzeba / można mniej domykać w studio (z jednej strony Głębia ostrości, z drugiej limity dyfrakcyjne) i podobno (za Jankiem Muzykantem) spoko mniejsze energie błysku wystarczają

Mozna leciec na 50% mocy i jak nie potrzeba duzej GO, to f8-f9 jest wystarczajaca.
Jak wieksze obiekty/studio to wiadomo, trzeba podkrecic moc i fx...
CY200K ma regulacje lampy modelujacej. Czasem, przy mniejszej mocy zdarza im sie miec inna temperature barwowa. Ale nie az tak aby jedna czesc modelki byla innego koloru. W kazdym razie u mnie. A kolory i tak dopasowuje swoje jak mi sie podoba w obrobce i w zaleznosci do czego. Do lamp CY i pewnie innych bez dobrego statywu, z wiekszym softboxem np. 90x120 wszystko leci na pysk. Wiec, to podstawa dobry statyw a i przyda sie do innych celow :)

bundy
04-02-2009, 16:02
Czeczot to albo masz trafione sztuki albo cos zle robisz, ja nie spotkalem sie z tego typu problemami.

Nie sądzę, żeby Czeczot był wyjątkiem, albo coś źle robił :-) Ja też miałem tego typu problemy, czyli rozjechaną temperaturę barwową na kilku lampach. Wyciągnięcie tak poświeconych zdjęć do poprawnego WB bywa masakrycznie trudne. Wiem, bo mi się takich wiele trafiło. Problemem by nie była różna temperatura poszczególnych lamp, bo eksperymentalnie można by wyłapać, która błyska inaczej i dać ją tam gdzie to ma mniejsze znaczenie, np. tło albo górne światło. Problemem jest to, że jedna lampa potrafi mieć spore fluktuacje temp. barwowej i raz błyśnie 5500K a innym razem 6000K, a to już jest pewna różnica. Załóżmy, że tak ci świecą dwie lampy oświetlające twarz - w efekcie część twarzy ma inny odcień i zgranie tego w obróbce jest albo upierdliwe albo wręcz niemożliwe. Dlatego ja jestem zwolennikiem "chińczyków" jako dobrego i taniego sprzętu do nauki, ale do poważniejszej pracy to już niestety trzeba mocniej ruszyć portfelem.

ExploRa
04-02-2009, 16:11
...Dlatego ja jestem zwolennikiem "chińczyków" jako dobrego i taniego sprzętu do nauki, ale do poważniejszej pracy to już niestety trzeba mocniej ruszyć portfelem.

Zgadzam sie w 100% :) ...A nic innego do nauki w tych cenach ni ma :)

talarczyk
04-02-2009, 19:25
Czy ktoś zna lampki fomei? 2 x 200Ws ze statywami, softem i parasolką - 1450zł
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8365

Przemek Lipski
04-02-2009, 20:39
Ja ostatnio kupiłem lampki Digital Pioneer 250Ws. Mają podział mocy błysku do 1/16, wentylator chłodzący. Mi jak na razie wystarczają. Kosztowały 530zł, ale może ostatnio coś się zmieniło z ceną. Producent to firma Jinbei ( http://www.goldenshell.com.cn jest wersja strony po angielsku ale niedopracowana zbytnio)

Grisha
04-02-2009, 20:56
Pisałem w innym wątku moje zdanie na temat tych fomei: W skrocie, niezły zestawik, ale w tej cenie można kupić podobny zestaw na Quantuum R300 co moim zdaniem jest lepszym rozwiązaniem. Jedyny minus tej opcji, to że trzeba osobno dokupić pokrowiec.

Sergiusz
04-02-2009, 21:12
Uważam, że jak za tą markę to jest to niezła cena zestawu w skład którego wchodzą 2 lampy 400 Ws statywy, parasolki itd. http://www.milso.com.pl/index_old.htm Będzie piąty rok jak używam lamp tej marki i nie mam powodu do narzekań a wręcz przeciwnie. 400Ws to raj na ziemi ale zawsze w zestawie dobrze jest mieć w razie by co przynajmniej jedną mocniejszą lampę.

allgsm
04-02-2009, 22:03
Heh ,teraz zauwazylem ,wkradl sie blad w moja wypowiedz. Zakupilem Bolinga a nie Bowensa ;-) Generalnie Boling to to samo zo CY ale w innej obudowie ;-)

Vitez
04-02-2009, 22:56
Uważam, że jak za tą markę to jest to niezła cena zestawu w skład którego wchodzą 2 lampy 400 Ws statywy, parasolki itd. http://www.milso.com.pl/index_old.htm

Oferta na zestaw wystawiona w październiku 2008 z adnotacją "oferta ważna do końca roku" . Tak więc ciekawe jaka oferta jest w tym roku :roll: .

HuleLam
05-02-2009, 10:07
Ja ostatnio kupiłem lampki Digital Pioneer 250Ws. Mają podział mocy błysku do 1/16, wentylator chłodzący. Mi jak na razie wystarczają. Kosztowały 530zł, ale może ostatnio coś się zmieniło z ceną. Producent to firma Jinbei ( http://www.goldenshell.com.cn jest wersja strony po angielsku ale niedopracowana zbytnio)

Hej,
zamawiałeś z wysyłką z ChRL ?
EDIT: a czy te lampy to nie to samo co "Delicacy"?

ToSemJa
09-02-2009, 04:59
No to może tutaj :)

Witam,

przekopałem troszkę forum w poszukiwaniu informacji jednak tematy które znalazłem są:
a) dość wiekowe (z czego połowa odpowiedzi to linki do allegro z usuniętymi aukcjami)
b) nie bardzo trafiające w moje pytanie
Jeśli coś przeoczyłem to oczywiście poproszę o link

Do rzeczy... trafiło mi się miejsce i chciałbym zrobic tam studio, jaki sprzęt byście polecili? Chodzi o (w miarę) pełne wyposażenie czyli:
- Lampy (myślę o 2-3 błyskowych + softboxy, parasolki itd) - jakie?
- statywy do oświetlenia + bom
- system zawieszania teł (może warto zwrócić uwagę na jakiś konkretny model?)
- system radiowego wyzwalania (warto inwestować w canonowski? chcę tym wyzwalać też 580 i 430kę w zestawie plenerowym)
- foto bezcieniowa (stół czy namiot, może jakiś magic hand?), tutaj mam już światło ciągłe więc błyskiem będę się tylko wspomagał.

więcej grzechów nie pamiętam, jednak może coś przeoczyłem co warto dodać do listy?

Budżet - powiedzmy plus/minus 10 000zł (wiadomo, im taniej tym lepiej ale jeśli coś jest warte swojej ceny to można dołożyć )

Dziękuję za uwagi i pomoc,
Piotr