Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Oswietlenie studyjne

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie Oswietlenie studyjne

Witam,
    Przegladalem chyba wszystkie watki odnosnie w/w tematu. Dzieki nim zdecydowalem sie na zakup studyjnych lamp blyskowych. Mysle o zestawie 2 sztuk ok. 300Ws jako glownych (do tego ew. uzywana obecnie 430EX) i czyms slabszym jako kontra badz podswietlenie tla. Licze na to, ze tym zestawem bede w stanie pstryknac rowniez cala postac.
    Pytanie do Was, Drodzy Forumowicze, o kompromis miedzy jakoscia i cena, czyli co konkretnie kupic. Wstepnie myslalem o ograniczeniu kwotowym w postaci 1.8 - 2kPLN. Jezeli Waszym zdaniem warto zainwestowac troche wiecej, bo bedzie widac ta roznice w wygodzie pracy i/lub jakosci zdjec, piszcie. Nie wliczam do tej ceny statywow, tel, wyzwalacza radiowego, softboksow, beaty-dish etc, chociaz chcialbym w 3kPLN zmiescic sie z caloscia.
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Rzuć okiem na to: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8365
    Wprawdzie lampy 200Ws ale IMHO na początek to całkiem rozsądny zestaw, który możesz później rozbudowywać. Zmieścisz się spokojnie w założonym budżecie i jeszcze zostanie parę złotych na dodatkowy softbox i wyzwalacz radiowy (np. Elinchrom SkyPort albo ewentualnie Powerlux). Te lampy mają mocowanie akcesoriów typu Bowens, więc masz szerokie pole do manewru z dodatkami (softy, czasze itd.)
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 03-02-2009 o 12:54
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cenowo jak najbardziej odpowiada mi ten zestaw. Czy jednak mocowo bedzie wystarczajacy?
    Na Allegro znalazlem serie CY-xxxx (http://allegro.pl/item542864609_powe...do_studia.html), ktora ma istotna pozytywna ceche - mozliwosc zasilania w terenie z 12V. Rozwiazanie na pewno przyszlosciowe. Niestety wyglad tych lamp nie budzi we mnie zaufania co do jakosci.
    Poza tym Quantuum z serii S badz R+ (400Ws) lub Digital Pioneer DP-400, ale to juz cenowo ociera sie o gorny pulap, ktorego wolalbym na swoje amatorskie potrzeby nie przekraczac.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Ja polecę Elfo z serii Quant. Myślę ze warto brać 500Ws bo różnica w cenie jest tak niewielka, że później można żąłować, że się nie dołożyło.
    Pozdrawiam
    Jakub Kaniuka
    Konsultant Handlowy cyfrowe.pl

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jk_cyfrowe_pl Zobacz posta
    Ja polecę Elfo z serii Quant.
    Jezeli to model, ktory znalazlem w cenie ~1500PLN/szt to raczej nie spelnia podstawowego zalozenia.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simon83 Zobacz posta
    Cenowo jak najbardziej odpowiada mi ten zestaw. Czy jednak mocowo bedzie wystarczajacy?
    Na Allegro znalazlem serie CY-xxxx (http://allegro.pl/item542864609_powe...do_studia.html), ktora ma istotna pozytywna ceche - mozliwosc zasilania w terenie z 12V. Rozwiazanie na pewno przyszlosciowe. Niestety wyglad tych lamp nie budzi we mnie zaufania co do jakosci.
    Co do mocy to wszystko zależy od gabarytów studia w którym je postawisz, zakresów przesłon i ISO na jakich focisz. IMHO na początek z lampami 200Ws można naprawdę dużo zrobić, a z czasem dokupisz coś mocniejszego i 200'ki dasz na kontry, tło itd.
    "Chińczyki" z serii CY wcale nie są takie złe. Mają jednak jedną dość poważną wadę - nie zawsze trzymają temperaturę barwową błysku. Przy jednej lub dwóch lampach to jeszcze nie jest problem, ale przy większej ilości "rozjechanych" lamp mogą być cuda przy ustalaniu WB. Co do ich wyglądu, to nie jest aż tak źle z wykonaniem - są dość solidne.
    W plenerze jeśli chcesz, to możesz zasilać dowolne lampy - są zasilacze akumulatorowe, które mogą pociągnąć 2-3 (częściej 2) lampy o łącznej mocy nawet 1000Ws. Fomei robi taki zasilacz o nazwie Power Star, ale cena to chyba coś koło 3500-4000 zł.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Poza tym Quantuum z serii S badz R+ (400Ws) lub Digital Pioneer DP-400, ale to juz cenowo ociera sie o gorny pulap, ktorego wolalbym na swoje amatorskie potrzeby nie przekraczac.
    Pracuje na takich lampach w studio, dzialaja bez zarzutu, nigdy nie mialem z nimi problemow, no i cena ;-) Teraz osobiscie kupilem sobie Bowensa, w sumie to to samo co CY ten sam chinczyk to robi ;-) Ja bym sie na poczatek nie pakowal w drogie lampy, kupil bym CY ale za to mocniejsze np.400 ws, do tego pozadne statywy i troche softow i beautydisha i jechane ;-)

Powodzenia
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Bywalec Awatar simon83
    Miasto
    Września

Domyślnie

Dwie pozytywne opinie na temat CY chyba mnie przekonaja. Mimo wszystko wolalbym zainwestowac od razu w troche wieksza moc, choc nie ukrywam ze zestaw Fomei wywiera na mnie lepsze wrazenie. O zasilaniu w terenie wiem - sa tez w koncu agregaty

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Pracuje na takich lampach w studio
    Jaki dokladnie model posiadasz? U importera 550PLN za 300Ws to na pewno dobra cena. Czy wystarcza regulacja mocy tylko do 1/8?

Zdecyduje sie chyba na 2 sztuki CY-300K i do tego jakas CY100MR / CY-200K na tlo. Do tego 2 statywy, beauty-dish, 2x softbox i mam nadzieje ze cos uda sie porobic tym zestawem
    Niewiele drozszy jest tez Quantuum, np. R300 (620PLN). Czy lepszy? Roznica cenowa niewielka, moze warto dolozyc te kilka groszy wiecej.
    Ostatnio edytowane przez simon83 ; 04-02-2009 o 01:11

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Zdecyduje sie chyba na 2 sztuki CY-300K i do tego jakas CY100MR / CY-200K na tlo. Do tego 2 statywy, beauty-dish, 2x softbox i mam nadzieje ze cos uda sie porobic tym zestawem
    Niewiele drozszy jest tez Quantuum, np. R300 (620PLN). Czy lepszy? Roznica cenowa niewielka, moze warto dolozyc te kilka groszy wiecej.
    Jeśli zdecydujesz się na te lampy to nie oszczędzaj na statywach - z własnych doświadczeń wiem, że tylko najwyższe modele z oferty np. Funsporta są cokolwiek warte. Reszta to totalny badziew, co chwieje się od kichnięcia modelki :-) A lampy CY lekkie nie są.
    Co do kwestii wyboru CY, Quantum, Powerlux itp., to IMHO jest raczej tak jak napisał 'allgsm' - wszystkie tłucze na taśmie jeden i ten sam Chińczyk, tylko potem ubiera to w różne pudełka. Teza z tożsamością Bowensa do lamp CY i całej reszty jest dość śmiała, ale kto wie... :-)
    'allgsm' ma rację - kup, zacznij focić, baw się ustawieniami i na pewno będzie dobrze. Zawsze możesz zrobić upgrade w przyszłości w miarę dostęnych środków.

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Niedawno sam zainteresowałem się tym zestawem FOMEI, w grę wchodziły również Quantuum'y /odrzuciłem bo o ile pamiętam niemają regulacji światła modelującego/. ale koniec końców po przewertowaniu tego forum i wszystkich wątków o oświetleniu w studio, zdecydowałem się na 2xCY300K i resztę gratów z funsportu /właśnie czekam na przesyłkę/. Co do oświetlenia tła będę chciał wykorzystać swoja 580EXII ale narazie niemam pomysłu jak ją odpalić, a szukam pewnego i niezawodnego rozwiaząnia którym chiński wyzwalacz i odbiornik z gorącą stopką chyba nie jest.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów