Zobacz pełną wersję : Jaki czytnik do CF?
Zastanawiam jaki czytnik kupić do kart, czy tylko do CF czy jakiś do kilku?
I jakiej firmy, jaki model?
Coronado
13-07-2005, 21:41
czy tylko do CF czy jakiś do kilku?
A zamierzasz uzywac innych kart?
Pozdrawiam
Coronado
Nie bardzo choc mam drugi aparat na inne karty i zawsze moze cos sie trafic w przyszłosci ale głównie bedzie CF
co do wszystkiego to do niczego, napewno czytniki w stylu 15in1 bądą chodzić dużo wolniej niż 1in1
co do wszystkiego to do niczego, napewno czytniki w stylu 15in1 bądą chodzić dużo wolniej niż 1in1ale nie wydaje mi sie zeby to bylo jakos specjalnie zauwazalne.
czy tylko do CF czy jakiś do kilku?
I jakiej firmy, jaki model?Bierz najtanszy 2.0 jaki Ci wpadnie w rece.
i ja sie przychylam do najtanszego 2.0 USB
Też sądze że nie warto zwracać uwagi na kilka sekund różnicy :] Co do ceny to za 60zl masz spoko czytniki :) Za 40zl możesz kupić Hamy ! :] Pozdr!
polecam takie coś: http://allegro.pl/show_item.php?item=56390902
czytnik jak czytnik, ale nie zajmuje w plecaku miejsca na pół obiektywu.
działa z usb1.1 (12mbps) - więcej i tak karta nie wyciągnie, więc usb2 to marketing :)
kosztuje ułamek tego co pisali poprzednicy.
ja mam co prawda troche inny model (ładniejszy, bo pociągnięty srebrnym lakierem), ale sprzedawca już go nie ma. do OTG i pieca wkłada się bez dodatkowych 2m sznurka. całym sercem polecam, ze względu na rozmiar i związaną z nią wygodę używania.
SPROSTOWANIE (http://hazan.emiasto.com.pl/showpost.php?p=58016&postcount=13)
KuchateK
14-07-2005, 00:45
działa z usb1.1 (12mbps) - więcej i tak karta nie wyciągnie, więc usb2 to marketing :)
Jaja sobie robisz? Co ty masz za karte?
polecam takie coś: http://allegro.pl/show_item.php?item=56390902
czytnik jak czytnik, ale nie zajmuje w plecaku miejsca na pół obiektywu.
kosztuje ułamek tego co pisali poprzednicy.
Nie zgadzam sie, mam czytnik na USB 1 i jest to porazka, chce zgrac 2 karty (lacznie 1,5 GB) i trwa to za dlugo. Wlasnie szukam jakiegos czytnika na usb 2, ale jeszcze nie wiem dokladnie ktorego kupie :)
Co do tego czy uniwersalny czy nie to ja bym polecal tego pierwszego, nigdy nie wiadomo czy nie bedziesz musial uzyc innej karty, a moze jakis znajomy przyjdzie z prosba o odzyskanie danych na karcie i ma inna niz Ty ?
ja kupikem za 40zl ,,noname'', ktory dziala jako pen drive (usb 2.0) i jetem happy. funkcjonalnosc jest duza - bedac gdzies na wyjezdzie, zawsze mozna podpiac pod USB i zgrac foty na plytke. szybkosc - znaczna, a asq glupoty pisze.
Ja polecam czytnik firmy i-Tec na USB 2.0 jest naprawdę niezawodny.
kurcze, macie rację, popieprzyli mi się Mb i MB!
USB1.1: 12Mb/s == 1.5MB/s
Lexar x80: 80*150kB/s == 12MB/s
(czyli jakby nie było USB1.1 jest 8x za wolne)
ale z tego by wynikało, że mój patyk to jednak USB2, bo na pomarańczowym Kingstonie leci 3.5MB/s.
przepraszam za niumyślnego flejma :^)
Marfackib
14-07-2005, 09:44
więc usb2 to marketing :)
chyba nie korzystałeś jeszcze z USB 2
ależ wy lubicie flejmy :) :) :)
przeczytać co jest nad Twoim postem.
Marfackib
14-07-2005, 10:23
przeczytać co jest nad Twoim postem.
sorki....... ale jak pisałem mojego posta to tamtego jeszcze nie było
Zastanawiam jaki czytnik kupić do kart, czy tylko do CF czy jakiś do kilku?
I jakiej firmy, jaki model?CF, ja polecam Sandiska (znam kilka osob, ktore go uzywaja i zadnych problemow). Jesli masz Firewire, to wez taki wlasnie model.
Polecam rowniez sprawdzic czy windows bedzie mial sterowniki do czytnika,. Ostatnio musialem szukac ich na sieci kiedy chcialem zgrac karte u kolegi co nie jest zbyt wygodne.
gonzop44 podsuna mi jeszcze jedna mysl:
ja mam noname, z ktorym nie ma problemow ze sterownikami (win, linux),
natomiast oryginalny pendrive Kingstona - choc to nie czytnik - mial powazne
problemy ze sterami pod WinXP ! musial cos pobrac! czyli nie pracowal jako
standartowe mass-storage a **** jakas. pod linuxem nie wspomne o problemach
z tym Kingstonem...
podsumowujac: jeszcze raz polecam noname :)