Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Publikacja zdjęć imprez kulturalnych itp. ?

mastercheat
30-01-2009, 23:31
Witam,

Mam takie pytanko, może ktoś z Was orientuje się w temacie.

Zamierzam się niedługo wybrać na targi ślubne w moim mieście. Chciałem tam porobić trochę fotek.

Czy takie fotki moge gdzieś publikować, np. na stronie www ?
np.
zdjęcia modelek w strojach ślubnych
zdjecia stoisk
zdjęcia osób zwiedzających
taka trochę reporterka

Jak się ma do tego prawo?

Olszewski
31-01-2009, 00:06
Jak się ma do tego prawo?

Art. 81 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r.
oraz
Ustawa o prawie prasowym z dnia 26 stycznia 1984 r. (Dziennik Ustaw z 7 lutego 1984 r.)

Trzeba przeczytać, przeanalizować.

mastercheat
31-01-2009, 00:26
Art 81 nie wiele mi powiedział:( no chyba ze przyjąć modelki za osoby powszechnie znane i pełniące funkcje zawodowe (na wybiegu)
Z hostessami to już chyba nie przejdzie...

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

A ustawa prawo Prasowe, raczej mnie nie dotyczy:(

zxzx
31-01-2009, 11:44
Moze ktos wie jak to sie ma na wyspach Brytyjskich , ostatnio wyczytalem ze facet na plazy robil zdjecia , byly tam bawiace sie dzieci i gosc mial z tego powodu powazne klopoty , jak to sie ma do koncertow , street portrait itp imprez jak wyzej . Im wiecej czytam tym bardziej sie gubie w tym , moze mieszka ktos w Szkocjii i orientuje sie w ich prawie :)

Memoriz
06-02-2009, 23:17
Zamierzam się niedługo wybrać na targi ślubne w moim mieście. Chciałem tam porobić trochę fotek.

Jeżeli nie będzie zakazu fotografowania wydanego przez organizatorów imprezy to wydaje mi się, że bez problemu możesz fotografować. Lecz zapomnij o komercyjnym wykorzystaniu fotografii.

ostatnio wyczytalem ze facet na plazy robil zdjecia , byly tam bawiace sie dzieci i gosc mial z tego powodu powazne klopoty , jak to sie ma do koncertow , street portrait itp imprez jak wyzej .
Fotografując bawiące się dzieci, bez wcześniejszego poinformowania o tym opiekuna i uzyskania pozwolenia ( najlepiej na piśmie) może zakończyć się kwasem. Pomyśl przez chwile, czy chciałbyś aby ktoś niespodziewanie fotografował twoje dzieci, co byś sobie pomyślał w tym momencie?
Prawo w Angli może różnić się od Naszego, więc zanim zaczniesz fotografować upewnij się jak sprawa wygląda.

Jago
07-02-2009, 12:30
mastercheat Poczytaj tutaj: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/60085-fotografowanie-ludzi-aspekty-prawne.htm