Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Publikacja zdjęć imprez kulturalnych itp. ?

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie Publikacja zdjęć imprez kulturalnych itp. ?

Witam,

Mam takie pytanko, może ktoś z Was orientuje się w temacie.

Zamierzam się niedługo wybrać na targi ślubne w moim mieście. Chciałem tam porobić trochę fotek.

Czy takie fotki moge gdzieś publikować, np. na stronie www ?
    np.
    zdjęcia modelek w strojach ślubnych
    zdjecia stoisk
    zdjęcia osób zwiedzających
    taka trochę reporterka

Jak się ma do tego prawo?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Jak się ma do tego prawo?
    Art. 81 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r.
    oraz
    Ustawa o prawie prasowym z dnia 26 stycznia 1984 r. (Dziennik Ustaw z 7 lutego 1984 r.)

Trzeba przeczytać, przeanalizować.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

Art 81 nie wiele mi powiedział no chyba ze przyjąć modelki za osoby powszechnie znane i pełniące funkcje zawodowe (na wybiegu)
    Z hostessami to już chyba nie przejdzie...
    1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
    W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
    otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
    2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
    przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
    zawodowych;
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
    publiczna impreza.
    A ustawa prawo Prasowe, raczej mnie nie dotyczy
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Coś już napisał Awatar zxzx
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Moze ktos wie jak to sie ma na wyspach Brytyjskich , ostatnio wyczytalem ze facet na plazy robil zdjecia , byly tam bawiace sie dzieci i gosc mial z tego powodu powazne klopoty , jak to sie ma do koncertow , street portrait itp imprez jak wyzej . Im wiecej czytam tym bardziej sie gubie w tym , moze mieszka ktos w Szkocjii i orientuje sie w ich prawie
    CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
    www.wesolowski-photography.co.uk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mastercheat Zobacz posta
    Zamierzam się niedługo wybrać na targi ślubne w moim mieście. Chciałem tam porobić trochę fotek.
    Jeżeli nie będzie zakazu fotografowania wydanego przez organizatorów imprezy to wydaje mi się, że bez problemu możesz fotografować. Lecz zapomnij o komercyjnym wykorzystaniu fotografii.

Cytat Zamieszczone przez zxzx Zobacz posta
    ostatnio wyczytalem ze facet na plazy robil zdjecia , byly tam bawiace sie dzieci i gosc mial z tego powodu powazne klopoty , jak to sie ma do koncertow , street portrait itp imprez jak wyzej .
    Fotografując bawiące się dzieci, bez wcześniejszego poinformowania o tym opiekuna i uzyskania pozwolenia ( najlepiej na piśmie) może zakończyć się kwasem. Pomyśl przez chwile, czy chciałbyś aby ktoś niespodziewanie fotografował twoje dzieci, co byś sobie pomyślał w tym momencie?
    Prawo w Angli może różnić się od Naszego, więc zanim zaczniesz fotografować upewnij się jak sprawa wygląda.
    Ostatnio edytowane przez Memoriz ; 06-02-2009 o 23:25
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uprawnienia umieszczania postów