Zobacz pełną wersję : 400D jakie szkiełko
llprofanacjall
30-01-2009, 01:00
Witam,
Od miesiaca jetem szczesliwą posiadaczką Canona 400D z kit'owym obiektywem, ktory sprawuje sie calkiem niezle. Chcialabym jednak kupic dodatkowy obiektyw.
Fotografuję pustostany, cimne i brudne ruiny. Szukam dobrego obiektywu w rozsadnej cenie. Zastanawiam się nad staloogniskowym poniewaz jest najjasniejszy - jednak czy to bedzie dobry wybór?
A moze Sigma 75-300? Zainwestowac raz a porzadnie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :)
canon 17-85 IS USM - używka 600-700 ZŁ, na początek to dobry upgrade kita
17-85 to kompletnie nieopłacalna inwestycja, równie ciemny i nieciekawy optycznie co kit.
Na początek kup C 50/1.8(350zl) - śmieszna cena a możliwości spore.
canis_lupus
30-01-2009, 09:48
A czy do takiej fotografii nie lepiej coś szerszego? T17-50/2.8 np?
17-85, 50mm, 17-50 ... czy umiecie czytać?
Od miesiaca jetem szczesliwą posiadaczką Canona 400D z kit'owym obiektywem, ktory sprawuje sie calkiem niezle. Chcialabym jednak kupic dodatkowy obiektyw.
dodatkowy, a nie zamiennik kita, bo KIT jest OK! :-)
Fotografuję pustostany, cimne i brudne ruiny. Szukam dobrego obiektywu w rozsadnej cenie. Zastanawiam się nad staloogniskowym poniewaz jest najjasniejszy - jednak czy to bedzie dobry wybór?
A moze Sigma 75-300? Zainwestowac raz a porzadnie.
Sigma 75-300 i porządnie :confused:
toż to same stare grzmoty o wątpliwej współpracy z cyfrowymi korpusami!
trochę lepiej jeśli chodzi o Sigmy 70-300 (szczególnie APO DG), ale słowo porządnie to w tym zakresie ogniskowych pasuje jedynie do Sigmy 100-300/4 EX :-)
Natomiast jeśli chodzi o tańsze i bardziej poręczne tele, to chyba można polecić stabilizowany Canon EF-S 55-250 IS, ponieważ wydaje mi się, że duza jasność obiektywu nie jest tu sprawą priorytetową, jako że ruinki to obiekty nieruchome, więc stabilizacja doskonale spełni tutaj swoje zadanie.
Hej!
Trochę mnie dziwi, że do pustostanów tele.. no cóż więc może 85 f/1.8(będzie długo jasno, a i do portretów się przyda), lub ef-s 70-300 is podobno ukryta L_ka ( tak piszą ) i to chyba wszystko w rozsądnej cenie ..
glasseye
30-01-2009, 11:58
a mnie trochę dziwi, że "kit jest ok". tak podchodząc do sprawy, to 17-85 też jest ok. Ale jeżeli ktoś wymaga nieco więcej niż "ok" (które w przypadku kita msz w ogóle nie ma racji bytu, a przy 17-85 jest mocno na wyrost), a nie stać go na eLkę, to proponuję 28-135/3,5-5,6 IS USM. O niebo lepszy optycznie od słabego (i zdecydowanie za drogiego jeśli chodzi o jakość/cena) 17-85.
jeśli faktycznie kit jest ok to ja bym nie inwestował w drogie szkło, które niewiele wniesie do zdjęć tego rodzaju. rozwiązaniem patrząc na problem bardzo subiektywnie było by dla mnie zainwestowanie w porządny statyw a obiektyw kupiłbym bardziej "przyszłościowo" czyli na pewno nie podobny zakres ogniskowej do kita.
Mając kita, to rzeczywiście inwestycja w 17-85 lub tym bardziej 28-135 (szkło pierwotnie zaprojektowane pod pełną klatkę) mija się z celem. W zależności od potrzeb, to trzeba się zastanowić nad uzupełnieniem dołu lub góry w zakresie posiadanych ogniskowych. Statyw też jest wskazany.
...lub ef-s 70-300 is podobno ukryta L_ka ( tak piszą )...
Kolejny, często przytraczany, bzdurny mit nie mający kompletnie żadnego związku z rzeczywistością.
llprofanacjall
30-01-2009, 20:57
Tak, tak - kit jest ok. Jako poczatkujący fotograf nie mam mu nic do zarzucenia. Prawda jest taka, ze mozna nim robic dobre zdjecia kwestia podejscia i cierpliwosci. Jest jednak niewystarczajacy - apetyt rosnie w miarę jedzenia. Dlatego potrzebuję dodatkowego obiektywu.
Statyw juz mam - Velbon Sherpa 250 - sprawdza się doskonale.