Zobacz pełną wersję : 50d - regulacja AF - spostrzezenia
dziobolek
19-11-2010, 12:07
przeczytałem cały ten wątek i mam mętlik. Mam już przygotowaną kasę na 50d, a tu takie informacje ; /. Wstrzymywać się czy brać?
Brać ;-)
Pozdrówka!
przeczytałem cały ten wątek i mam mętlik.
Chyba "mydlik" a nie mętlik :-D
Jakbym nie brał na ratki to bym kupił używane 5d ( no, ale do używanego trza by było doliczyć migawkę i lustro = następna kasa ). A tu 50d mam troszkę gorzej z szumami 1600 :3200, ale body jest NOWE. Nie mam kasy na dokładanie w naprawy a chciałem się cieszyć z dobrego aparatu.
PS. Na razie skończyły się problemy z moim obiektywem 50 1.8 po zejściu do firmware 1.0.3. A drugi mój obiektyw 17-85 IS ciągle zasuwa niesamowicie celnie i szybko niezależnie od firmware. domyślam się że jest jakiś myk z czasami i dokładnością skoku silniczka, słoiki bez USM się gubią - tylko moje wymysły :)
Przemek_PC
19-11-2010, 18:37
to bym kupił używane 5d ( no, ale do używanego trza by było doliczyć migawkę i lustro = następna kasa )
Jak kupujesz używany samochód to też od razu liczysz remont zawieszenia, blacharkę i remont silnika? Dziwne wyliczenia. Mało to ofert sprzedaży 5D? Można przebierać i wybrać dobry egzemplarz.
Masz w pewnym sensie rację , ale z mojego punktu widzenia:
1. mam moje 50d bezgotówkowo
2. jestem początkujący - ćwiczę prawie codziennie od 5 miesięcy
fotki lecą na liczniku jak oszalałe w skali kilku miesięcy.
Dochodzę powoli do momentu, że zdobyłem już na tyle doświadczenia, że zaczynam w pełni planować efekt i fotek zadowalających jest coraz więcej przy mniejszej ilości pstrykniętych.
Więc nie liczę jak dobry jest stan 5d , skoro wiem że ma nabite a ja go swoją nauką dobiję.
W MOIM WYPADKU KUPONO 5D I INTENSYWNA NAUKA = W SZYBKIM CZASIE WYMIANA MECHANIZMÓW
Tak już prawie mam górkę na nowy obiektyw. A 50d mam nadzieję że zarobi na 5d mark II.
Pozdrawiam - to był tylko mój punkt widzenia, którego nikomu nie narzucam
Bogdan56_Ch
24-11-2010, 14:51
Ja też nie jestem fanem kupowania staroci o niepewnej jakości. Z nowym aparatem masz gwarancje, więc przy intensywnym cykaniu masz możliwość wymiany migawki na gwarancji. Z czasem intensywność robienia zdjęć maleje i jeżeli do tego czasu aparat będzie bezawaryjny, to masz duże szanse że jeszcze długo popracuje.
Myślę, że jak ktoś kto przeszedł szkołe z lustrzankami analogowymi to teraz nie ma kłopotów z rozważnym szafowaniem ilości cyknięć. Analog nauczył, że każde zdjęcie musi być przemyślane i do tego porządnie złapany kadr. Laby robiły wtedy zdjęcia bez obcinania niechcianych fragmentów kadru, w cyfrze to nagminny proceder.
ekspresowy
26-11-2010, 16:21
faktycznie wymiana softu w 50d załatwia sprawę z af w 50d?
Witam
......
Wymieniłem fabryczne 1.0.7 na wymienione 1.0.3
MASAKRA!!! :
-mikro regulacja AF nie pływa
-AF na c50 1.8 II nagle nie musi poruszać silnikiem przy ponownym naciśnięciu przycisku AF prz tym samym ujęciu.
-fotki ostre jak brzytwa
Zdarzy się nieostra ale możecie mi wierzyć lub nie, jakby mi nowa pucha spadła z nieba miesiąc przed świętami . Pozdrawiam, mam nadzieję że innym trochę pomogłem. Testuje już od trzech godz. i ciągle jest dobrze :)
PS
Z tym firmware zacząłem snuć teorię spiskową CANONA.
To całkiem niesamowite z tą wymianą na starszą wersję.
U mnie chyba działa dość poprawnie AF np na: - TAMRON 17-50mm F2.8 VC. I nie było by tak chyba łatwo sprawdzić różnicę między obiema wersjami oprogramowania.
Jednak informacja o pewniejszym AF w starszej wersji dość zaskakująca.
Najbardziej mnie osobiście denerwuje (na szczęście nie za często) bardzo fajne ujęcie które okazuje się nieostre.
Pozdrawiam
proponuję sprawdzić wszystkim chętnym.
Tylko uwaga próbowałem kilka razy dla pewności i w moim przypadku pozytywna zmiana była tylko z 1.0.7 na 1.0.3. Dla przykładu z 1.0.6 na 1.0.3 nie było poprawy ( jedna fotka trafiona druga BF/AF)
Tak jak pisałem, jak zrobiłem, tak zapomniałem o sprawie. Tylko jeden raz ustawiałem mikro dla mojej 50-tki i od tamtego czasu nic nie muszę ruszać.
Czekam na innych co potwierdzą, bo możliwe, że tylko mnie pomogło.
link do firmware 1.0.3
na stronie wpisać tekst z obrazka
http://www.opendrivers.com/driver/288661/canon-eos-50d-digital-slr-camera-firmware-1.0.3-windows-all-free-download.html
na następnej wybrać !!!: Backup Download Server
eos50d103.exe <<-- Backup Server
Starsznie jestem ciekawy czy u was też pomogło czy pojedyńczy przypadek
luck1985
27-11-2010, 11:58
A wersje na maca masz tez gdzies pod reka? :D
Na maca :
http://www.opendrivers.com/driver/288662/canon-eos-50d-digital-slr-camera-firmware-1.0.3-mac-os-x-free-download.html
ekspresowy
27-11-2010, 14:26
proponuję sprawdzić wszystkim chętnym.
Tylko uwaga próbowałem kilka razy dla pewności i w moim przypadku pozytywna zmiana była tylko z 1.0.7 na 1.0.3. Dla przykładu z 1.0.6 na 1.0.3 nie było poprawy ( jedna fotka trafiona druga BF/AF)
Tak jak pisałem, jak zrobiłem, tak zapomniałem o sprawie. Tylko jeden raz ustawiałem mikro dla mojej 50-tki i od tamtego czasu nic nie muszę ruszać.
Czekam na innych co potwierdzą, bo możliwe, że tylko mnie pomogło.
link do firmware 1.0.3
na stronie wpisać tekst z obrazka
http://www.opendrivers.com/driver/288661/canon-eos-50d-digital-slr-camera-firmware-1.0.3-windows-all-free-download.html
na następnej wybrać !!!: Backup Download Server
eos50d103.exe <<-- Backup Server
Starsznie jestem ciekawy czy u was też pomogło czy pojedyńczy przypadek
czyli co najpierw jakby trzeba było to updejt do 1.0.7 a potem dopiero dawngrejt do 1.0.3? i to powinno dać radę? - wkręcam się w temat bo chciałem kupić 50d ale jak poczytałem to się przeraziłem więc zacząłem szukać rozwiązania problemu nawet już wkręciłem się w akcję nikon d300 ale jak wklepałem w google d300 problem z af to powiem wam że też nie brakuje ludzi którzy mają problem z af d300 ;]
tezmarek
27-11-2010, 14:29
Ja mam inne spostrzeżenie. Aparat się "dociera" a w raz z nim bardzo delikatnie płynie AF (być może to skutek mikroprzesunięcia lustra). Po 10 000 zauważyłem lekkie przesunięcie z FF w kierunku poprawnego ostrzenia (na kilku obiektywach).
Oprócz tego mikroregulację najlepiej ustawić
- dla odległości, których najczęsciej używamy,
- dla ogniskowych, których najczęściej używamy,
- bazując na analizie realnych zdjęć (linijka tylko orientacyjnie - no chyba, że głównie fotografujemy linijki ;) )
luck1985
27-11-2010, 14:58
Pliku nie umieszcze na karte przez kompa - bez czytnika sie nie obedzie - a tego nie posiadam.
ekspresowy
27-11-2010, 15:18
Pliku nie umieszcze na karte przez kompa - bez czytnika sie nie obedzie - a tego nie posiadam.
widze ze w stopce masz 50d - twoj egzemplarz tez ma problem z af?
luck1985
27-11-2010, 15:22
Niekoniecznie problem , ale jak inny widzi poprawe dziala aparatu , to zobacze z ciekawosci czy ja cos zauwaze po nowym sofcie.
ryszard_p
27-11-2010, 15:39
... po przeczytaniu kilku ostatnich wpisow tego watku postanowilem sprawdzic w moim
50d wersje oprogramowania i okazuje sie , ze mam 1.0.1
Czy w takim razie byloby wskazane aby zmienic na 1.0.3 ?
ekspresowy
27-11-2010, 15:45
Niekoniecznie problem , ale jak inny widzi poprawe dziala aparatu , to zobacze z ciekawosci czy ja cos zauwaze po nowym sofcie.
a jaki masz firmware zainstalowany? fabryczny?
luck1985
27-11-2010, 15:56
Kupilem z miesiac temu , wiec ostatni-1.0.7
AF jak dla mnie pracuje dziwnie z Tamronem. Auto AF nie lapie na pkt , na ktorym wszystko inne by mi lapalo. Pisalem o tym ,nikt problemu nie widzial , mialem ustawiac sam na srodkowy pkt i ok. Ale malpka , na kicie ostrzyl na pkt , ktory logicznie powinien byc zlapany , a 50+tamron lapia gdzies z boku i wydawalo mi sie to dziwne.
Moze mam dziwne schizy z tym , ale ..... no ale cos mi nie daje spokoju.
A oprocz tego sprzet spoko , foty ladne i pasuje. Nie oczekuje wodotryskow , bo na wystawy nie chodze i nie kasuje od nikogo pieniedzy. Ot co , umilacz czasu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A wymienilem , bo cena ladna w tej chwili , za 400D dostalem 900zl wiec wymienilem sobie sprzet.Chodzilo mi glownie o wielkosci i wage -lepiej mi to lezy w rece , czuje ze mam aparat , a nie "zabawke"
ekspresowy
27-11-2010, 16:03
w sumie mam taką samą szklarnie co Ty + c 50 f1.8 i już z tego co czytałem wiem że mogę mieć problemy z af na tych szkłach - w sumie przymierzam się do 17-40L . Zamierzam zarabiać na zdjęciach dla tego cykam się kupować narzędzie które nie będzie pewne. Naprawdę nie wiem co robić z 50D. Sprzedałem 40d ale widzę że może się trochę pospieszyłem. ;]
... po przeczytaniu kilku ostatnich wpisow tego watku postanowilem sprawdzic w moim
50d wersje oprogramowania i okazuje sie , ze mam 1.0.1
Czy w takim razie byloby wskazane aby zmienic na 1.0.3 ?
a jak działa Twój AF? masz z nim jakieś problemy?
DO luck1985
Plik z firmware najprawdopodobniej umieścisz przez kabel usb na windows 7.
W parcy mam windows xp i faktycznie tam tylko transmisja obrazów.
ryszard_p
27-11-2010, 17:11
a jak działa Twój AF? masz z nim jakieś problemy?
...poki co nie widze problemow z AF . Dziala poprawnie.
ekspresowy
27-11-2010, 17:13
...poki co nie widze problemow z AF . Dziala poprawnie.
To lepiej nie ruszaj softu ;) a nuż się coś zepsuje ;)
ryszard_p
27-11-2010, 17:24
Dziekuje ekspresowy.
Wiec pozostanie tak jak jest. A poza tym juz wkrotce (mam taka nadzieje) przejde na FF.
ekspresowy
27-11-2010, 17:56
Dziekuje ekspresowy.
Wiec pozostanie tak jak jest. A poza tym juz wkrotce (mam taka nadzieje) przejde na FF.
daj znać jakbyś chciał sprzedać swoją 50d ;) - skoro nie ma problemów z AF ;]
ew. na priv. prebieg, stan i cena ;) hihi
Mam nowego 50D ,z 50/1,8 żadnych problemów ,celny tak na 85% ,dokupiłem troche szkieł i nie które potrzebowały kalibracji ustawiłem więc korekcje w korpusie i jest ok ,myśle że ewentualne problemy wynikają z błędnie przeprowadzonej kalibracji.
ekspresowy
27-11-2010, 17:58
Mam nowego 50D ,z 50/1,8 żadnych problemów ,celny tak na 85% ,dokupiłem troche szkieł i nie które potrzebowały kalibracji ustawiłem więc korekcje w korpusie i jest ok ,myśle że ewentualne problemy wynikają z błędnie przeprowadzonej kalibracji.
a co z 50mm na f1.8? działa af? celny? łapie? może jakieś sample w takiej konfigurracji
Kupilem z miesiac temu , wiec ostatni-1.0.7
AF jak dla mnie pracuje dziwnie z Tamronem. Auto AF nie lapie na pkt , na ktorym wszystko inne by mi lapalo. Pisalem o tym ,nikt problemu nie widzial , mialem ustawiac sam na srodkowy pkt i ok. Ale malpka , na kicie ostrzyl na pkt , ktory logicznie powinien byc zlapany , a 50+tamron lapia gdzies z boku i wydawalo mi sie to dziwne.
Moze mam dziwne schizy z tym , ale ..... no ale cos mi nie daje spokoju.
A oprocz tego sprzet spoko , foty ladne i pasuje. Nie oczekuje wodotryskow , bo na wystawy nie chodze i nie kasuje od nikogo pieniedzy. Ot co , umilacz czasu.
A wymienilem , bo cena ladna w tej chwili , za 400D dostalem 900zl wiec wymienilem sobie sprzet.Chodzilo mi glownie o wielkosci i wage -lepiej mi to lezy w rece , czuje ze mam aparat , a nie "zabawke"
Pracuję na identycznym sprzęcie z tym samym softem i nie mam żadnego problemu z Tamronem, czyli to nie jest wina softu :)
luck1985
27-11-2010, 19:19
Ok , soft zostawiam. Wina moze lezec po str Tamrona - glosna sprawa i nie wiem na czym sie skonczylo , bo mieli czekac na odp Tamron Japan. Chodzilo o krzyzowe pkt AF.
Jako wady nie widze czy cos w tym stylu. Nie daje mi spokoju , ze srodkowy pkt powinien zlapac ostrosc na przedmiocie , a on lapie mi z boku na biurku gdzies. Chociaz jak robie zdj jest ok , za duzo czytam i se cos wmawiam :D
Ktoś oprócz użytkownika Bendi zaobserwował jeszcze lepszą pracę AF po zmianie firmware na 1.0.3?
filipson
30-11-2010, 20:09
ohohoho jak tak czytam wasze posty to pojawia mi się uśmiech na twarzy. Mam sporo szkiełek: tamron 17-50mm 2.8 sigma 10-20mm 3.5 sigma 50mm 1.4 tamron 90mm 2.8 tamron 70-200mm 2.8 i z każdym szkłem moje fotki są jak żyleta. Wiadomo, że czasem AF się pomyli. Chyba nie ma idealnego szkła, które ma 100% celność ale w 95% przypadków moje szkiełka trafiają tam gdzie celuję :)
Problem w ty iż wiele osób szuka panaceum na niepowtarzalny autofokus w sofcie aparatu a nie w samym szkle. Grzebanie w body lub w podmiana w nim softu w przypadku np. C 50/1.8 ma znikome powodzenie z winy konstrukcji samego szkła.
generalnie przeszedłem do 1.0.3. nie zauważyłem, żadnych korzyści więc wróciłem do 1.0.7. tyle co dodam od siebie.
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przywitać.
Serwus :)
Od kilku miesięcy myślę o zakupie puszki Canona ale czym więcej czytam tym więcej zastanawiam się nad sensem takiego ruchu. Przeraża mnie, że płacąc tyle pieniędzy (kilka tyś. złotych) trzeba martwić się od razu jakimiś regulacjami, BF/FF itp. Tak nie powinno być ... ale jest i nie będę się tu rozwodzić.
W każdym razie mam pytanie:
1. Czy nie lepiej ostrzyć wszystko ręcznie i nie używać praktycznie AF?
Dawniej zenitem czy innymi aparatami robiłem masę zdjęć i nie miałem problemów z ostrością. Teraz takie ceny a problem występuje więc czy to nie jest wyjście? Ostatnio robiłem zdjęcia 30d ze stałką 30mm 1.4 i sporo niestety wyszło nieostrych bo jakoś AF nie zadziałał jak powinien lub ja zrobiłem zdjęcie nieodpowiednio (nie chcę wszystkiego zwalać na sprzęt).
Cała Żytnia już jest tak wysławiona (niestety jeden serwis w Warszawie) a mi nie uśmiecha się wysyłać sprzętu co chwila, który nawiasem mówiąc w przesyłce kurierskiej może ulec uszkodzeniu (niekoniecznie ewidentnemu).
Czy nie lepiej kupić analoga z obiektywami jasnymi i olać AF? Cieszyć się dobrą jakością i ćwiczyć rękę obracając pierścień szkła? :)
Pozdrawiam
filharmoniusz
24-01-2011, 11:02
Czy nie lepiej kupić analoga z obiektywami jasnymi i olać AF? Cieszyć się dobrą jakością i ćwiczyć rękę obracając pierścień szkła? :)
Pozdrawiam
Tylko wtedy musiałbyś kupować jeszcze klisze - jeżeli wolisz, to jasne, że tak.
Możesz jeszcze używać manualnych szkieł bez AF na nowych, cyfrowych puszkach i jeżeli tego AF tak bardzo nie potrzebujesz, to jest to bardzo dobre wyjście :) Niejedna osoba tak robi :)
Przemek_PC
24-01-2011, 11:33
Przecież każdy obiektyw z AF ma możliwość jego wyłączenia więc po co kombinować z przechodzeniem na analog? Można też zaopatrzyć się w matówkę z klinem i rastrem i już jest jak w Zenicie 12XP czy Praktice MTL-5(0) :)
Albo kupić NIKON'a :-D:wink:
Od kilku miesięcy myślę o zakupie puszki Canona ale czym więcej czytam tym więcej zastanawiam się nad sensem takiego ruchu. Przeraża mnie, że płacąc tyle pieniędzy (kilka tyś. złotych) trzeba martwić się od razu jakimiś regulacjami, BF/FF itp. Tak nie powinno być ... ale jest i nie będę się tu rozwodzić.
Wyatt nie panikuj :-)
Na forach zwykle piszą ludzie, którzy mają jakieś problemy ze sprzętem (albo z samym sobą). Zadowoleni użytkownicy zwykle nie piszą, że u nich wszystko działa dobrze.
Mam 50D i nic nie musiałem regulować. Może dlatego, że nie chce mi się robić testów, cegiełek, dekielków itp. :-D
AF zawsze możesz wyłączyć i ręcznie ostrzyć, nie ma z tym problemu :-)
jacek_73
24-01-2011, 19:22
Wyatt nie panikuj :-)...
I tak to w życiu niestety bywa. Na nieokreśloną liczbę osobników, u których problemy z AF nie występują, dwóch może trzech się odezwie w sprawie. Reszta czy to miała (ma) owe problemy czy też słyszała od kogoś że takie problemy są, nader ochoczo się wypowiada i stąd użytkownik (czytelnik) for internetowych nabiera przekonania, że na pewno jak kupi obiektyw coś będzie nie tak.
Pozdrawiam.
Nie ma co panikować mam najnowszy firmware i tylko raz skalibrowałem tamiego 17-50 pod C50D (trochę zajęło znalezienie odpowiedniego ustwienia) i teraz trafia w punkt jak trzeba (na 450D tez miał minimalny FF taki sam ja na 50D), reszta szkieł nie ruszana i zero problemu działają jak na 450D. jakoś nie zauważyłem, że microregulacja miała wpływ na obiektyw przy innych body (jakiś mit albo szkło z d... pozatym 85mm hm.... ten typ tak ma z celnością, u tamiego wiadomo jak to jest, ale bez paniki)
Nie chcę odbiegać od tematu ale czy jeśli mówimy o mikroregulacji to zestaw Canon 5d m ii + Tamron 28-75 2.8 jest do przyjęcia "w ciemno" tzn. nawet przy zakupie przez net? Mikroregulacja z poziomu body wystarczy czy może być problem? Poza tym - matówka precyzyjna (Canon Eg-S Super Precision Focusing Screen - 160zł) i w razie czego MF :)
Przy okazji - proszę o propozycję szkieł nowych (chcę FVAT i pewność) bez AF do 5d dobrych :) o zakresie właśnie powyższego Tamrona lub zbliżonym.
W takim razie body 60d jest totalnym gniotem skoro nie ma mikroregulacji?
Czy też jest ok pod warunkiem stosowania tylko i wyłącznie nowych obiektywów systemowych bo w razie czego bezpłatnie skalibrują i to rozwiąże problem?
Pozdrawiam i dziękuję za wypowiedzi
Wyatt
na temat 5D jest oddzielny wątek więc może tam proszę pytać, co do 60D to również jest odpowiedni wątek i tam też pytać.
Kurde, to jest wątek o 50D i mikroregulacji w tym konkretnym przypadku/body.
później rosną wątki gigantyczne gdzie na temat są suma summarum dwie strony.
U mnie w 50D jest ok, mikroregulacja może i działa ale skończyłem fotografować tablice itd.
Też trochę się bałem przy zakupie 50D BF i FF. Na początku ustawiałem, ustawiałem i ustawiałem. Dziś już mam z tym spokój, co jakiś czas warto skalibrować sobie, a potem znowu spokój. mikroregulacja to taki badziew że jak się go nie ma to się cieszy z fotografowania, a jak się ma to się dąży to ustawiania ostrości w punkt niczym jakiś snajper. badziew przydatny bo jak z czasem body nam się zużyje wraz z szklarnią to do pewnego momentu możemy sami zrobić kalibrację. nie ma co przesadzać i dążyć do "perfekcji" naszego AFa w naszym body bo ustawiać będziemy tydzień, a i tak to psu na budę. Ja ustawiam tylko jak męczę jakieś makro gdzie GO to kilka mm i fajnie trafić w punkt, natomiast przy normalnym fotografowaniu ostrość jest tam gdzie powinna.
pozdr.
Janusz1966
31-01-2011, 23:34
Witam
Poszukuję programu który odczytuje w EXIF ustawienie mikro-regulacji aparatu. Aparat 50D zapisuje prawdopodobnie te dane. Podczas przeglądania zdjęć na aparacie te dane są widoczne ale po zgraniu na kompa już niestety nie potrafię do nich dotrzeć...?
Janusz
Ehmmm.... ZoomBrowser EX niejakiego Canona.AF Microadjustment wyświetla się tam tylko wtedy, gdy jest ustawiony inaczej niż na zero.
Witam
ExifTool - pokazuje (chyba) wszystkie parametry jakie zapisują puszki w plikach RAW i JPG.
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/index.html
Do tego GUI - interfece
http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/forum/index.php/board,7.0.html
--
plik exiftool(-k).exe zamieniamy jego nazwę na exiftool.exe
umieszczamy w tym samym katalogu co ExifToolGUI.exe
---
Po uruchomieniu programu - ExifToolGUI.exe klikamy na wybrany plik CR2 lub jpg
Klikamy w prawym górnym rogu na przycisku Maker
szukamy Tag name (jest w dolnej części listy) AFMicroAdjValue
Pozdrawiam
Przy okazji (nie znalazłem dedykowanego w miarę świeżego wątku) mam problem z ExifTool GUI. Ogólnie mam go razem z ExifTool w jednym katalogu, nazwę zmieniłem na exiftool.exe, gui się uruchamia, ale nie podaje info o exif, nie można exportować exif do pliku np txt, komunikat: Can't open perl script "-e". No such file or directory.
Nie mam perla, bo teoretycznie nie trzeba.
Jakieś sugestie :) ?
Podbijam - sprawdzałem na innym windowsie (7) i tam działa, a u mnie nie - czego szukać to nie wiem... Mam Xp pro.
Przypominam o temacie - exiftool używam na innym kompie, natomiast pozostają 2 laptopy, na których jest ten właśnie błąd. Zainstalowałem nawet ActivePerl.... ale nic. Ktoś z tym walczył?
Przypominam o temacie - exiftool używam na innym kompie, natomiast pozostają 2 laptopy, na których jest ten właśnie błąd. Zainstalowałem nawet ActivePerl.... ale nic. Ktoś z tym walczył?
SOA#1 zarówno na XP jak i na 7 64-bit.
To "-e" w komunikacie błędu jednak daje do myślenia.
Może wersje exiftool i exiftoolgui nie są ze sobą kompatybilne (np. gdzieś w systemie siedzi stara wersja exiftool do której odwołuje się GUI)?
Oooo dzięki za odzew. Exiftool nowy, odpalany z cmd bez exiftoolgui... teoretycznie powino działać bo jest standalone. Identyczna wersja na innym PC działa. Nie mam 7 64-bit. Wszystko XP.
Oooo dzięki za odzew. Exiftool nowy, odpalany z cmd bez exiftoolgui... teoretycznie powino działać bo jest standalone. Identyczna wersja na innym PC działa. Nie mam 7 64-bit. Wszystko XP.
Tu jest hint (z instalacją perla właśnie):
http://u88.n24.queensu.ca/exiftool/forum/index.php?topic=3119.0
Co mi jeszcze przychodzi do głowy... problem ze ścieżką może?
Pokaż co masz w ExifToolGUI.ini
Dzięki za linka, ale już na niego wcześniej trafiłem i raczej nic z niego nie wynika.
Poza tym powtarzam, że skupiam się na razie na samym exiftool (z linii poleceń) bez GUI więc pomińmy GUI w rozważaniach.
Poza tym powtarzam, że skupiam się na razie na samym exiftool (z linii poleceń) bez GUI więc pomińmy GUI w rozważaniach.
Aaa, nie doczytałem że z shella.
W takim razie pokaż z jakimi parametrami wywołujesz program.
Wystarczy samo exiftool.exe.... cokolwiek dalej to i tak się sypie.
Pierwsze uruchomienie tworzy katalog par-USER i pliki w c:\Documents and Settings\USER\Ustawienia lokalne\temp\
Może ktoś podać jakie pliki są tam tworzone ?
U mnie perl58.dll i exiftool.exe.
Pierwsze uruchomienie tworzy katalog par-USER i pliki w c:\Documents and Settings\USER\Ustawienia lokalne\temp\
Może ktoś podać jakie pliki są tam tworzone ?
U mnie perl58.dll i exiftool.exe.
Zmienna PATH folderu dla woluminu 1TB
Numer seryjny woluminu: 486E-ECF0
C:.
│
└───cache-exiftool-8.88
│ 0650f5bf.pm
│ 08cbfa71.pm
│ 118b2180.pm
│ 140d56c1.pm
│ 17bc8446.pm
│ 1baabaf8.pm
│ 1f1a9233.pm
│ 24c73e29.pm
│ 278090af.dll
│ 2ed99ece.pm
│ 310a2143.pm
│ 3143f48b.pm
│ 34bdba63.dll
│ 35db2b29.pm
│ 42fda9b5.pm
│ 4a2ee9db.dll
│ 4a503d1c.pm
│ 4cd4e60a.pm
│ 4ec52c0d.pm
│ 5f4ef536.pm
│ 6397a86d.pm
│ 63f0c698.pm
│ 66488d97.pm
│ 671d8b64.dll
│ 673c8c10.pm
│ 6cbe3bf6.pm
│ 743f7118.pm
│ 7609e91c.pm
│ 85d27459.pm
│ 8805214c.pm
│ 8b5f9c7e.pm
│ 8b67f6e9.pm
│ 96367e8f.pm
│ 96d7d021.pm
│ 984740f7.pl
│ 997eccd1.pm
│ 9a6a9a93.dll
│ 9fcbe6c8.pm
│ ad046bb4.pm
│ b1f2e254.pm
│ b2eac1a1.pm
│ b8c96bc1.pm
│ b933fec0.pm
│ ba2043c8.pm
│ c3964dc7.pm
│ cc834ce3.pm
│ cd30841b.pm
│ d183fe29.dll
│ d33dc205.pm
│ dd9dc6b5.pm
│ ddcc2701.pm
│ e353cdb8.pm
│ e4a0a340.pm
│ e6740576.pm
│ e6f1375f.pm
│ efa6855a.pm
│ exiftool.exe
│ f40688ae.pm
│ fde9125d.pl
│ perl58.dll
│
└───inc
│ MANIFEST
│ META.yml
│
├───lib
│ │ ActivePerl.pm
│ │ AutoLoader.pm
│ │ base.pm
│ │ bytes.pm
│ │ bytes_heavy.pl
│ │ Carp.pm
│ │ Config.pm
│ │ Config_heavy.pl
│ │ constant.pm
│ │ Cwd.pm
│ │ DynaLoader.pm
│ │ Encode.pm
│ │ Errno.pm
│ │ Exporter.pm
│ │ Fcntl.pm
│ │ fields.pm
│ │ FileHandle.pm
│ │ integer.pm
│ │ IO.pm
│ │ overload.pm
│ │ POSIX.pm
│ │ re.pm
│ │ SelectSaver.pm
│ │ Socket.pm
│ │ sort.pm
│ │ Storable.pm
│ │ strict.pm
│ │ Symbol.pm
│ │ Thread.pm
│ │ UNIVERSAL.pm
│ │ utf8.pm
│ │ utf8_heavy.pl
│ │ vars.pm
│ │ warnings.pm
│ │ Win32.pm
│ │ XSLoader.pm
│ │
│ ├───ActivePerl
│ │ Config.pm
│ │
│ ├───ActiveState
│ │ Path.pm
│ │
│ ├───Archive
│ │ Zip.pm
│ │
│ ├───auto
│ │ ├───Compress
│ │ │ └───Zlib
│ │ │ autosplit.ix
│ │ │ Zlib.bs
│ │ │ Zlib.exp
│ │ │
│ │ ├───Cwd
│ │ │ Cwd.bs
│ │ │ Cwd.exp
│ │ │
│ │ ├───Digest
│ │ │ ├───MD5
│ │ │ │ MD5.bs
│ │ │ │ MD5.exp
│ │ │ │
│ │ │ └───SHA
│ │ │ SHA.bs
│ │ │
│ │ ├───DynaLoader
│ │ │ autosplit.ix
│ │ │ dl_expandspec.al
│ │ │ dl_findfile.al
│ │ │ dl_find_symbol_anywhere.al
│ │ │
│ │ ├───Encode
│ │ │ Encode.bs
│ │ │ Encode.exp
│ │ │
│ │ ├───Fcntl
│ │ │ Fcntl.bs
│ │ │ Fcntl.exp
│ │ │
│ │ ├───File
│ │ │ └───Glob
│ │ │ autosplit.ix
│ │ │ Glob.bs
│ │ │ Glob.exp
│ │ │
│ │ ├───IO
│ │ │ IO.bs
│ │ │ IO.exp
│ │ │
│ │ ├───List
│ │ │ └───Util
│ │ │ Util.bs
│ │ │ Util.exp
│ │ │
│ │ ├───MIME
│ │ │ └───Base64
│ │ │ Base64.bs
│ │ │ Base64.exp
│ │ │
│ │ ├───PerlIO
│ │ │ └───encoding
│ │ │ encoding.bs
│ │ │ encoding.exp
│ │ │
│ │ ├───POSIX
│ │ │ abs.al
│ │ │ alarm.al
│ │ │ assert.al
│ │ │ atan2.al
│ │ │ atexit.al
│ │ │ atof.al
│ │ │ atoi.al
│ │ │ atol.al
│ │ │ autosplit.ix
│ │ │ bsearch.al
│ │ │ calloc.al
│ │ │ chdir.al
│ │ │ chmod.al
│ │ │ chown.al
│ │ │ clearerr.al
│ │ │ closedir.al
│ │ │ cos.al
│ │ │ creat.al
│ │ │ div.al
│ │ │ errno.al
│ │ │ execl.al
│ │ │ execle.al
│ │ │ execlp.al
│ │ │ execv.al
│ │ │ execve.al
│ │ │ execvp.al
│ │ │ exit.al
│ │ │ exp.al
│ │ │ fabs.al
│ │ │ fclose.al
│ │ │ fcntl.al
│ │ │ fdopen.al
│ │ │ feof.al
│ │ │ ferror.al
│ │ │ fflush.al
│ │ │ fgetc.al
│ │ │ fgetpos.al
│ │ │ fgets.al
│ │ │ fileno.al
│ │ │ fopen.al
│ │ │ fork.al
│ │ │ fprintf.al
│ │ │ fputc.al
│ │ │ fputs.al
│ │ │ fread.al
│ │ │ free.al
│ │ │ freopen.al
│ │ │ fscanf.al
│ │ │ fseek.al
│ │ │ fsetpos.al
│ │ │ fstat.al
│ │ │ fsync.al
│ │ │ ftell.al
│ │ │ fwrite.al
│ │ │ getc.al
│ │ │ getchar.al
│ │ │ getcwd.al
│ │ │ getegid.al
│ │ │ getenv.al
│ │ │ geteuid.al
│ │ │ getgid.al
│ │ │ getgrgid.al
│ │ │ getgrnam.al
│ │ │ getgroups.al
│ │ │ getlogin.al
│ │ │ getpgrp.al
│ │ │ getpid.al
│ │ │ getppid.al
│ │ │ getpwnam.al
│ │ │ getpwuid.al
│ │ │ gets.al
│ │ │ getuid.al
│ │ │ gmtime.al
│ │ │ isatty.al
│ │ │ kill.al
│ │ │ labs.al
│ │ │ ldiv.al
│ │ │ link.al
│ │ │ load_imports.al
│ │ │ localtime.al
│ │ │ log.al
│ │ │ longjmp.al
│ │ │ malloc.al
│ │ │ memchr.al
│ │ │ memcmp.al
│ │ │ memcpy.al
│ │ │ memmove.al
│ │ │ memset.al
│ │ │ mkdir.al
│ │ │ offsetof.al
│ │ │ opendir.al
│ │ │ perror.al
│ │ │ POSIX.bs
│ │ │ POSIX.exp
│ │ │ pow.al
│ │ │ printf.al
│ │ │ putc.al
│ │ │ putchar.al
│ │ │ puts.al
│ │ │ qsort.al
│ │ │ raise.al
│ │ │ rand.al
│ │ │ readdir.al
│ │ │ realloc.al
│ │ │ redef.al
│ │ │ remove.al
│ │ │ rename.al
│ │ │ rewind.al
│ │ │ rewinddir.al
│ │ │ rmdir.al
│ │ │ scanf.al
│ │ │ setbuf.al
│ │ │ setgid.al
│ │ │ setjmp.al
│ │ │ setuid.al
│ │ │ setvbuf.al
│ │ │ siglongjmp.al
│ │ │ sigsetjmp.al
│ │ │ sin.al
│ │ │ sleep.al
│ │ │ sprintf.al
│ │ │ sqrt.al
│ │ │ srand.al
│ │ │ sscanf.al
│ │ │ stat.al
│ │ │ strcat.al
│ │ │ strchr.al
│ │ │ strcmp.al
│ │ │ strcpy.al
│ │ │ strcspn.al
│ │ │ strerror.al
│ │ │ strlen.al
│ │ │ strncat.al
│ │ │ strncmp.al
│ │ │ strncpy.al
│ │ │ strpbrk.al
│ │ │ strrchr.al
│ │ │ strspn.al
│ │ │ strstr.al
│ │ │ strtok.al
│ │ │ system.al
│ │ │ time.al
│ │ │ tmpfile.al
│ │ │ tolower.al
│ │ │ toupper.al
│ │ │ umask.al
│ │ │ ungetc.al
│ │ │ unimpl.al
│ │ │ unlink.al
│ │ │ usage.al
│ │ │ utime.al
│ │ │ vfprintf.al
│ │ │ vprintf.al
│ │ │ vsprintf.al
│ │ │ wait.al
│ │ │ waitpid.al
│ │ │
│ │ ├───re
│ │ │ re.bs
│ │ │ re.exp
│ │ │
│ │ ├───Socket
│ │ │ Socket.bs
│ │ │ Socket.exp
│ │ │
│ │ ├───Storable
│ │ │ autosplit.ix
│ │ │ CAN_FLOCK.al
│ │ │ fd_retrieve.al
│ │ │ freeze.al
│ │ │ lock_nstore.al
│ │ │ lock_retrieve.al
│ │ │ lock_store.al
│ │ │ logcarp.al
│ │ │ logcroak.al
│ │ │ nfreeze.al
│ │ │ nstore.al
│ │ │ nstore_fd.al
│ │ │ read_magic.al
│ │ │ retrieve.al
│ │ │ show_file_magic.al
│ │ │ Storable.bs
│ │ │ Storable.exp
│ │ │ store.al
│ │ │ store_fd.al
│ │ │ thaw.al
│ │ │ _freeze.al
│ │ │ _retrieve.al
│ │ │ _store.al
│ │ │ _store_fd.al
│ │ │
│ │ ├───Term
│ │ │ └───ReadKey
│ │ │ autosplit.ix
│ │ │ ReadKey.bs
│ │ │ ReadKey.exp
│ │ │
│ │ ├───Thread
│ │ │ Thread.bs
│ │ │ Thread.exp
│ │ │
│ │ ├───threads
│ │ │ └───shared
│ │ │ shared.bs
│ │ │ shared.exp
│ │ │
│ │ └───Win32
│ │ Win32.bs
│ │ Win32.exp
│ │
│ ├───Carp
│ │ Heavy.pm
│ │
│ ├───Class
│ │ Struct.pm
│ │
│ ├───Compress
│ │ Zlib.pm
│ │
│ ├───Digest
│ │ base.pm
│ │ MD5.pm
│ │ SHA.pm
│ │
│ ├───Encode
│ │ Alias.pm
│ │ Config.pm
│ │ Encoding.pm
│ │
│ ├───Exporter
│ │ Heavy.pm
│ │
│ ├───File
│ │ │ Basename.pm
│ │ │ Copy.pm
│ │ │ Find.pm
│ │ │ Glob.pm
│ │ │ Path.pm
│ │ │ RandomAccess.pm
│ │ │ Spec.pm
│ │ │ stat.pm
│ │ │ Temp.pm
│ │ │
│ │ └───Spec
│ │ Unix.pm
│ │ Win32.pm
│ │
│ ├───Hash
│ │ Util.pm
│ │
│ ├───Image
│ │ │ ExifTool.pm
│ │ │
│ │ └───ExifTool
│ │ │ AES.pm
│ │ │ AFCP.pm
│ │ │ AIFF.pm
│ │ │ APE.pm
│ │ │ APP12.pm
│ │ │ ASF.pm
│ │ │ BigTIFF.pm
│ │ │ BMP.pm
│ │ │ BuildTagLookup.pm
│ │ │ BZZ.pm
│ │ │ Canon.pm
│ │ │ CanonCustom.pm
│ │ │ CanonRaw.pm
│ │ │ CanonVRD.pm
│ │ │ CaptureOne.pm
│ │ │ Casio.pm
│ │ │ Charset.pm
│ │ │ DICOM.pm
│ │ │ DjVu.pm
│ │ │ DNG.pm
│ │ │ DV.pm
│ │ │ EXE.pm
│ │ │ Exif.pm
│ │ │ Fixup.pm
│ │ │ FLAC.pm
│ │ │ Flash.pm
│ │ │ FlashPix.pm
│ │ │ Font.pm
│ │ │ FotoStation.pm
│ │ │ FujiFilm.pm
│ │ │ GE.pm
│ │ │ Geotag.pm
│ │ │ GeoTiff.pm
│ │ │ GIF.pm
│ │ │ GIMP.pm
│ │ │ GPS.pm
│ │ │ H264.pm
│ │ │ HP.pm
│ │ │ HTML.pm
│ │ │ HtmlDump.pm
│ │ │ ICC_Profile.pm
│ │ │ ID3.pm
│ │ │ Import.pm
│ │ │ InDesign.pm
│ │ │ IPTC.pm
│ │ │ ITC.pm
│ │ │ iWork.pm
│ │ │ JPEG.pm
│ │ │ Jpeg2000.pm
│ │ │ JPEGDigest.pm
│ │ │ JVC.pm
│ │ │ Kodak.pm
│ │ │ KyoceraRaw.pm
│ │ │ Leaf.pm
│ │ │ LNK.pm
│ │ │ M2TS.pm
│ │ │ MakerNotes.pm
│ │ │ Matroska.pm
│ │ │ Microsoft.pm
│ │ │ MIE.pm
│ │ │ MIFF.pm
│ │ │ Minolta.pm
│ │ │ MinoltaRaw.pm
│ │ │ MNG.pm
│ │ │ MPC.pm
│ │ │ MPEG.pm
│ │ │ MPF.pm
│ │ │ MWG.pm
│ │ │ MXF.pm
│ │ │ Nikon.pm
│ │ │ NikonCapture.pm
│ │ │ NikonCustom.pm
│ │ │ Ogg.pm
│ │ │ Olympus.pm
│ │ │ OOXML.pm
│ │ │ OpenEXR.pm
│ │ │ Panasonic.pm
│ │ │ PanasonicRaw.pm
│ │ │ PDF.pm
│ │ │ Pentax.pm
│ │ │ PGF.pm
│ │ │ PhotoMechanic.pm
│ │ │ Photoshop.pm
│ │ │ PICT.pm
│ │ │ PNG.pm
│ │ │ PostScript.pm
│ │ │ PPM.pm
│ │ │ PrintIM.pm
│ │ │ PSP.pm
│ │ │ Qualcomm.pm
│ │ │ QuickTime.pm
│ │ │ Radiance.pm
│ │ │ Rawzor.pm
│ │ │ Real.pm
│ │ │ Reconyx.pm
│ │ │ Ricoh.pm
│ │ │ RIFF.pm
│ │ │ RSRC.pm
│ │ │ RTF.pm
│ │ │ Samsung.pm
│ │ │ Sanyo.pm
│ │ │ Shift.pl
│ │ │ Shortcuts.pm
│ │ │ Sigma.pm
│ │ │ SigmaRaw.pm
│ │ │ Sony.pm
│ │ │ SonyIDC.pm
│ │ │ Stim.pm
│ │ │ TagInfoXML.pm
│ │ │ TagLookup.pm
│ │ │ Theora.pm
│ │ │ Unknown.pm
│ │ │ Vorbis.pm
│ │ │ WriteCanonRaw.pl
│ │ │ WriteExif.pl
│ │ │ WriteIPTC.pl
│ │ │ WritePDF.pl
│ │ │ WritePhotoshop.pl
│ │ │ WritePNG.pl
│ │ │ WritePostScript.pl
│ │ │ Writer.pl
│ │ │ WriteXMP.pl
│ │ │ XMP.pm
│ │ │ XMP2.pl
│ │ │ XMPStruct.pl
│ │ │ ZIP.pm
│ │ │
│ │ ├───Charset
│ │ │ Arabic.pm
│ │ │ Baltic.pm
│ │ │ Cyrillic.pm
│ │ │ Greek.pm
│ │ │ Hebrew.pm
│ │ │ JIS.pm
│ │ │ Latin.pm
│ │ │ Latin2.pm
│ │ │ MacArabic.pm
│ │ │ MacChineseCN.pm
│ │ │ MacChineseTW.pm
│ │ │ MacCroatian.pm
│ │ │ MacCyrillic.pm
│ │ │ MacGreek.pm
│ │ │ MacHebrew.pm
│ │ │ MacIceland.pm
│ │ │ MacJapanese.pm
│ │ │ MacKorean.pm
│ │ │ MacLatin2.pm
│ │ │ MacRoman.pm
│ │ │ MacRomanian.pm
│ │ │ MacRSymbol.pm
│ │ │ MacThai.pm
│ │ │ MacTurkish.pm
│ │ │ PDFDoc.pm
│ │ │ ShiftJIS.pm
│ │ │ Symbol.pm
│ │ │ Thai.pm
│ │ │ Turkish.pm
│ │ │ Vietnam.pm
│ │ │
│ │ └───Lang
│ │ cs.pm
│ │ de.pm
│ │ en_ca.pm
│ │ en_gb.pm
│ │ es.pm
│ │ fi.pm
│ │ fr.pm
│ │ it.pm
│ │ ja.pm
│ │ ko.pm
│ │ nl.pm
│ │ pl.pm
│ │ ru.pm
│ │ sv.pm
│ │ tr.pm
│ │ zh_cn.pm
│ │ zh_tw.pm
│ │
│ ├───IO
│ │ │ Dir.pm
│ │ │ File.pm
│ │ │ Handle.pm
│ │ │ Pipe.pm
│ │ │ Seekable.pm
│ │ │ Select.pm
│ │ │ Socket.pm
│ │ │
│ │ └───Socket
│ │ INET.pm
│ │ UNIX.pm
│ │
│ ├───List
│ │ Util.pm
│ │
│ ├───MIME
│ │ Base64.pm
│ │
│ ├───PerlIO
│ │ encoding.pm
│ │
│ ├───Scalar
│ │ Util.pm
│ │
│ ├───Term
│ │ Cap.pm
│ │ ReadKey.pm
│ │
│ ├───Text
│ │ ParseWords.pm
│ │
│ ├───threads
│ │ shared.pm
│ │
│ ├───Tie
│ │ Hash.pm
│ │
│ ├───Time
│ │ Local.pm
│ │
│ ├───unicore
│ │ │ Canonical.pl
│ │ │ Exact.pl
│ │ │ PVA.pl
│ │ │
│ │ ├───lib
│ │ │ ├───bc
│ │ │ │ AL.pl
│ │ │ │ AN.pl
│ │ │ │ B.pl
│ │ │ │ BN.pl
│ │ │ │ CS.pl
│ │ │ │ EN.pl
│ │ │ │ ES.pl
│ │ │ │ ET.pl
│ │ │ │ L.pl
│ │ │ │ LRE.pl
│ │ │ │ LRO.pl
│ │ │ │ NSM.pl
│ │ │ │ ON.pl
│ │ │ │ PDF.pl
│ │ │ │ R.pl
│ │ │ │ RLE.pl
│ │ │ │ RLO.pl
│ │ │ │ S.pl
│ │ │ │ WS.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───ccc
│ │ │ │ A.pl
│ │ │ │ AL.pl
│ │ │ │ AR.pl
│ │ │ │ ATAR.pl
│ │ │ │ ATB.pl
│ │ │ │ ATBL.pl
│ │ │ │ B.pl
│ │ │ │ BL.pl
│ │ │ │ BR.pl
│ │ │ │ DA.pl
│ │ │ │ DB.pl
│ │ │ │ IS.pl
│ │ │ │ KV.pl
│ │ │ │ L.pl
│ │ │ │ NK.pl
│ │ │ │ NR.pl
│ │ │ │ OV.pl
│ │ │ │ R.pl
│ │ │ │ VR.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───dt
│ │ │ │ can.pl
│ │ │ │ com.pl
│ │ │ │ enc.pl
│ │ │ │ fin.pl
│ │ │ │ font.pl
│ │ │ │ fra.pl
│ │ │ │ init.pl
│ │ │ │ iso.pl
│ │ │ │ med.pl
│ │ │ │ nar.pl
│ │ │ │ nb.pl
│ │ │ │ sml.pl
│ │ │ │ sqr.pl
│ │ │ │ sub.pl
│ │ │ │ sup.pl
│ │ │ │ vert.pl
│ │ │ │ wide.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───ea
│ │ │ │ A.pl
│ │ │ │ F.pl
│ │ │ │ H.pl
│ │ │ │ N.pl
│ │ │ │ Na.pl
│ │ │ │ W.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───gc_sc
│ │ │ │ AHex.pl
│ │ │ │ Alnum.pl
│ │ │ │ Alpha.pl
│ │ │ │ Alphabet.pl
│ │ │ │ Any.pl
│ │ │ │ Arab.pl
│ │ │ │ Armn.pl
│ │ │ │ ASCII.pl
│ │ │ │ AsciiHex.pl
│ │ │ │ Assigned.pl
│ │ │ │ Beng.pl
│ │ │ │ BidiC.pl
│ │ │ │ BidiCont.pl
│ │ │ │ Blank.pl
│ │ │ │ Bopo.pl
│ │ │ │ Brai.pl
│ │ │ │ Bugi.pl
│ │ │ │ Buhd.pl
│ │ │ │ C.pl
│ │ │ │ Canadian.pl
│ │ │ │ Cc.pl
│ │ │ │ Cf.pl
│ │ │ │ Cher.pl
│ │ │ │ Cn.pl
│ │ │ │ Cntrl.pl
│ │ │ │ Co.pl
│ │ │ │ Copt.pl
│ │ │ │ Cprt.pl
│ │ │ │ Cs.pl
│ │ │ │ Cyrl.pl
│ │ │ │ Dash.pl
│ │ │ │ Dash2.pl
│ │ │ │ Dep.pl
│ │ │ │ Deprecat.pl
│ │ │ │ Deva.pl
│ │ │ │ Dia.pl
│ │ │ │ Diacriti.pl
│ │ │ │ Digit.pl
│ │ │ │ Dsrt.pl
│ │ │ │ Ethi.pl
│ │ │ │ Ext.pl
│ │ │ │ Extender.pl
│ │ │ │ Geor.pl
│ │ │ │ Glag.pl
│ │ │ │ Goth.pl
│ │ │ │ Graph.pl
│ │ │ │ Grapheme.pl
│ │ │ │ Grek.pl
│ │ │ │ GrLink.pl
│ │ │ │ Gujr.pl
│ │ │ │ Guru.pl
│ │ │ │ Hang.pl
│ │ │ │ Hani.pl
│ │ │ │ Hano.pl
│ │ │ │ Hebr.pl
│ │ │ │ Hex.pl
│ │ │ │ HexDigit.pl
│ │ │ │ Hira.pl
│ │ │ │ Hyphen.pl
│ │ │ │ Hyphen2.pl
│ │ │ │ IdContin.pl
│ │ │ │ Ideo.pl
│ │ │ │ Ideograp.pl
│ │ │ │ IDSB.pl
│ │ │ │ IdsBinar.pl
│ │ │ │ IDST.pl
│ │ │ │ IdStart.pl
│ │ │ │ IdsTrina.pl
│ │ │ │ InAegean.pl
│ │ │ │ InAlphab.pl
│ │ │ │ InAncie2.pl
│ │ │ │ InAncien.pl
│ │ │ │ InArabi2.pl
│ │ │ │ InArabi3.pl
│ │ │ │ InArabi4.pl
│ │ │ │ InArabic.pl
│ │ │ │ InArmeni.pl
│ │ │ │ InArrows.pl
│ │ │ │ InBasicL.pl
│ │ │ │ InBengal.pl
│ │ │ │ InBlockE.pl
│ │ │ │ InBopom2.pl
│ │ │ │ InBopomo.pl
│ │ │ │ InBoxDra.pl
│ │ │ │ InBraill.pl
│ │ │ │ InBugine.pl
│ │ │ │ InBuhid.pl
│ │ │ │ InByzant.pl
│ │ │ │ InCherok.pl
│ │ │ │ InCjkCo2.pl
│ │ │ │ InCjkCo3.pl
│ │ │ │ InCjkCo4.pl
│ │ │ │ InCjkCom.pl
│ │ │ │ InCjkRad.pl
│ │ │ │ InCjkStr.pl
│ │ │ │ InCjkSym.pl
│ │ │ │ InCjkUn2.pl
│ │ │ │ InCjkUn3.pl
│ │ │ │ InCjkUni.pl
│ │ │ │ InCombi2.pl
│ │ │ │ InCombi3.pl
│ │ │ │ InCombi4.pl
│ │ │ │ InCombin.pl
│ │ │ │ InContro.pl
│ │ │ │ InCoptic.pl
│ │ │ │ InCurren.pl
│ │ │ │ InCyprio.pl
│ │ │ │ InCyril2.pl
│ │ │ │ InCyrill.pl
│ │ │ │ InDesere.pl
│ │ │ │ InDevana.pl
│ │ │ │ InDingba.pl
│ │ │ │ InEnclo2.pl
│ │ │ │ InEnclos.pl
│ │ │ │ InEthio2.pl
│ │ │ │ InEthio3.pl
│ │ │ │ InEthiop.pl
│ │ │ │ InGenera.pl
│ │ │ │ InGeomet.pl
│ │ │ │ InGeorg2.pl
│ │ │ │ InGeorgi.pl
│ │ │ │ InGlagol.pl
│ │ │ │ InGothic.pl
│ │ │ │ InGreekA.pl
│ │ │ │ InGreekE.pl
│ │ │ │ InGujara.pl
│ │ │ │ InGurmuk.pl
│ │ │ │ InHalfwi.pl
│ │ │ │ InHangu2.pl
│ │ │ │ InHangu3.pl
│ │ │ │ InHangul.pl
│ │ │ │ InHanuno.pl
│ │ │ │ InHebrew.pl
│ │ │ │ InHighPr.pl
│ │ │ │ InHighSu.pl
│ │ │ │ InHiraga.pl
│ │ │ │ InIdeogr.pl
│ │ │ │ InIpaExt.pl
│ │ │ │ InKanbun.pl
│ │ │ │ InKangxi.pl
│ │ │ │ InKannad.pl
│ │ │ │ InKatak2.pl
│ │ │ │ InKataka.pl
│ │ │ │ InKharos.pl
│ │ │ │ InKhmer.pl
│ │ │ │ InKhmerS.pl
│ │ │ │ InLao.pl
│ │ │ │ InLatin1.pl
│ │ │ │ InLatin2.pl
│ │ │ │ InLatin3.pl
│ │ │ │ InLatinE.pl
│ │ │ │ InLetter.pl
│ │ │ │ InLimbu.pl
│ │ │ │ InLinea2.pl
│ │ │ │ InLinear.pl
│ │ │ │ InLowSur.pl
│ │ │ │ InMalaya.pl
│ │ │ │ InMathe2.pl
│ │ │ │ InMathem.pl
│ │ │ │ InMisce2.pl
│ │ │ │ InMisce3.pl
│ │ │ │ InMisce4.pl
│ │ │ │ InMisce5.pl
│ │ │ │ InMiscel.pl
│ │ │ │ InModifi.pl
│ │ │ │ InMongol.pl
│ │ │ │ InMusica.pl
│ │ │ │ InMyanma.pl
│ │ │ │ InNewTai.pl
│ │ │ │ InNumber.pl
│ │ │ │ InOgham.pl
│ │ │ │ InOldIta.pl
│ │ │ │ InOldPer.pl
│ │ │ │ InOptica.pl
│ │ │ │ InOriya.pl
│ │ │ │ InOsmany.pl
│ │ │ │ InPhone2.pl
│ │ │ │ InPhonet.pl
│ │ │ │ InPrivat.pl
│ │ │ │ InRunic.pl
│ │ │ │ InShavia.pl
│ │ │ │ InSinhal.pl
│ │ │ │ InSmallF.pl
│ │ │ │ InSpacin.pl
│ │ │ │ InSpecia.pl
│ │ │ │ InSupers.pl
│ │ │ │ InSuppl2.pl
│ │ │ │ InSuppl3.pl
│ │ │ │ InSuppl4.pl
│ │ │ │ InSuppl5.pl
│ │ │ │ InSuppl6.pl
│ │ │ │ InSupple.pl
│ │ │ │ InSyloti.pl
│ │ │ │ InSyriac.pl
│ │ │ │ InTagalo.pl
│ │ │ │ InTagban.pl
│ │ │ │ InTags.pl
│ │ │ │ InTaiLe.pl
│ │ │ │ InTaiXua.pl
│ │ │ │ InTamil.pl
│ │ │ │ InTelugu.pl
│ │ │ │ InThaana.pl
│ │ │ │ InThai.pl
│ │ │ │ InTibeta.pl
│ │ │ │ InTifina.pl
│ │ │ │ InUgarit.pl
│ │ │ │ InUnifie.pl
│ │ │ │ InVaria2.pl
│ │ │ │ InVariat.pl
│ │ │ │ InVertic.pl
│ │ │ │ InYijing.pl
│ │ │ │ InYiRadi.pl
│ │ │ │ InYiSyll.pl
│ │ │ │ JoinC.pl
│ │ │ │ JoinCont.pl
│ │ │ │ Kana.pl
│ │ │ │ Khar.pl
│ │ │ │ Khmr.pl
│ │ │ │ Knda.pl
│ │ │ │ L.pl
│ │ │ │ Laoo.pl
│ │ │ │ Latn.pl
│ │ │ │ LC.pl
│ │ │ │ Limb.pl
│ │ │ │ LinearB.pl
│ │ │ │ Ll.pl
│ │ │ │ Lm.pl
│ │ │ │ Lo.pl
│ │ │ │ LOE.pl
│ │ │ │ LogicalO.pl
│ │ │ │ Lower.pl
│ │ │ │ Lowercas.pl
│ │ │ │ Lt.pl
│ │ │ │ Lu.pl
│ │ │ │ M.pl
│ │ │ │ Math.pl
│ │ │ │ Mc.pl
│ │ │ │ Me.pl
│ │ │ │ Mlym.pl
│ │ │ │ Mn.pl
│ │ │ │ Mong.pl
│ │ │ │ Mymr.pl
│ │ │ │ N.pl
│ │ │ │ NChar.pl
│ │ │ │ Nd.pl
│ │ │ │ NewTaiLu.pl
│ │ │ │ Nl.pl
│ │ │ │ No.pl
│ │ │ │ Nonchara.pl
│ │ │ │ OAlpha.pl
│ │ │ │ ODI.pl
│ │ │ │ Ogam.pl
│ │ │ │ OGrExt.pl
│ │ │ │ OIDC.pl
│ │ │ │ OIDS.pl
│ │ │ │ OldItali.pl
│ │ │ │ OldPersi.pl
│ │ │ │ OLower.pl
│ │ │ │ OMath.pl
│ │ │ │ Orya.pl
│ │ │ │ Osma.pl
│ │ │ │ OtherAlp.pl
│ │ │ │ OtherDef.pl
│ │ │ │ OtherGra.pl
│ │ │ │ OtherIdC.pl
│ │ │ │ OtherIdS.pl
│ │ │ │ OtherLow.pl
│ │ │ │ OtherMat.pl
│ │ │ │ OtherUpp.pl
│ │ │ │ OUpper.pl
│ │ │ │ P.pl
│ │ │ │ PatSyn.pl
│ │ │ │ PatternS.pl
│ │ │ │ PatternW.pl
│ │ │ │ PatWS.pl
│ │ │ │ Pc.pl
│ │ │ │ Pd.pl
│ │ │ │ Pe.pl
│ │ │ │ Pf.pl
│ │ │ │ Pi.pl
│ │ │ │ Po.pl
│ │ │ │ Print.pl
│ │ │ │ Ps.pl
│ │ │ │ Punct.pl
│ │ │ │ Qaai.pl
│ │ │ │ QMark.pl
│ │ │ │ Quotatio.pl
│ │ │ │ Radical.pl
│ │ │ │ Radical2.pl
│ │ │ │ Runr.pl
│ │ │ │ S.pl
│ │ │ │ Sc.pl
│ │ │ │ SD.pl
│ │ │ │ Shaw.pl
│ │ │ │ Sinh.pl
│ │ │ │ Sk.pl
│ │ │ │ Sm.pl
│ │ │ │ So.pl
│ │ │ │ SoftDott.pl
│ │ │ │ Space.pl
│ │ │ │ SpacePer.pl
│ │ │ │ STerm.pl
│ │ │ │ Sterm2.pl
│ │ │ │ SylotiNa.pl
│ │ │ │ Syrc.pl
│ │ │ │ Tagb.pl
│ │ │ │ TaiLe.pl
│ │ │ │ Taml.pl
│ │ │ │ Telu.pl
│ │ │ │ Term.pl
│ │ │ │ Terminal.pl
│ │ │ │ Tfng.pl
│ │ │ │ Tglg.pl
│ │ │ │ Thaa.pl
│ │ │ │ Thai.pl
│ │ │ │ Tibt.pl
│ │ │ │ Title.pl
│ │ │ │ Ugar.pl
│ │ │ │ UIdeo.pl
│ │ │ │ UnifiedI.pl
│ │ │ │ Upper.pl
│ │ │ │ Uppercas.pl
│ │ │ │ Variatio.pl
│ │ │ │ VS.pl
│ │ │ │ WhiteSpa.pl
│ │ │ │ Word.pl
│ │ │ │ WSpace.pl
│ │ │ │ XDigit.pl
│ │ │ │ Yiii.pl
│ │ │ │ Z.pl
│ │ │ │ Zl.pl
│ │ │ │ Zp.pl
│ │ │ │ Zs.pl
│ │ │ │ Zyyy.pl
│ │ │ │ _CanonDC.pl
│ │ │ │ _CaseIgn.pl
│ │ │ │ _CombAbo.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───hst
│ │ │ │ L.pl
│ │ │ │ LV.pl
│ │ │ │ LVT.pl
│ │ │ │ T.pl
│ │ │ │ V.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───jt
│ │ │ │ C.pl
│ │ │ │ D.pl
│ │ │ │ R.pl
│ │ │ │ U.pl
│ │ │ │
│ │ │ ├───lb
│ │ │ │ AI.pl
│ │ │ │ AL.pl
│ │ │ │ B2.pl
│ │ │ │ BA.pl
│ │ │ │ BB.pl
│ │ │ │ BK.pl
│ │ │ │ CB.pl
│ │ │ │ CL.pl
│ │ │ │ CM.pl
│ │ │ │ CR.pl
│ │ │ │ EX.pl
│ │ │ │ GL.pl
│ │ │ │ H2.pl
│ │ │ │ H3.pl
│ │ │ │ HY.pl
│ │ │ │ ID.pl
│ │ │ │ IN.pl
│ │ │ │ IS.pl
│ │ │ │ JL.pl
│ │ │ │ JT.pl
│ │ │ │ JV.pl
│ │ │ │ LF.pl
│ │ │ │ NL.pl
│ │ │ │ NS.pl
│ │ │ │ NU.pl
│ │ │ │ OP.pl
│ │ │ │ PO.pl
│ │ │ │ PR.pl
│ │ │ │ QU.pl
│ │ │ │ SA.pl
│ │ │ │ SG.pl
│ │ │ │ SP.pl
│ │ │ │ SY.pl
│ │ │ │ WJ.pl
│ │ │ │ XX.pl
│ │ │ │ ZW.pl
│ │ │ │
│ │ │ └───nt
│ │ │ De.pl
│ │ │ Di.pl
│ │ │ Nu.pl
│ │ │
│ │ └───To
│ │ Digit.pl
│ │ Fold.pl
│ │ Lower.pl
│ │ Title.pl
│ │ Upper.pl
│ │
│ └───warnings
│ register.pm
│
└───script
exiftool
main.pl
Ooo widzisz, miałem wrażenie, że powinno być więcej (w tym linku też ktoś wspominał, że ma tylko 2). Ciekawe, czemu nie tworzy całości.
Wrzucę w takim razie pliki z innego kompa na którym mi działa exiftool i zobaczymy czy tu ruszy (powinien).
Dzięki
lokowaty
05-05-2012, 18:54
witajcie onaniści sprzętowi :)
zamiast robic zdjecia ustawiacie, justujecie, testujecie, robicie fotki tabel testowych , szarych kart, białych kart, cegieł, murów, liczycie bad pixele, wypalone, nie zapalone, robicie fotki czarnego w ich poszukiwaniu , trzęsiecie się nad jakimiś pyłkami , które sa jedyne w waszej wyobraźni , zamiast robic zdjęcia :)
czy nie szkoda czasu na takie pierdoły? Niedawno kupiłem 50 d od takiego właśnie onanisty, za psie pieniądze, bo mu cos nie pasowało z tymi bf-ami czy co to tam jest.
Podpiąłem swoje szkła, pofociłem i jest ok.
Czy całą energię poświęcacie na szukanie dziury w całym i focenie cegieł ?
Rozwala mnie to :)))))
amen!
Kolekcjoner
05-05-2012, 23:18
amen!
A ja uważam, że takie strzeliste apele ;) są równie bezsensowne jak to czego się tyczą :cool:.
Stafford
12-05-2012, 08:44
A a uważam, że takie strzeliste apele ;) są równie bezsensowne jak to czego się tyczą :cool:.
Też tak myślę. W każdym z nas jest trochę z fotografa a trochę ze sprzętowego onanisty.
U niektórych jest to 90/10 u innych 10/90.
To, że niektórym większą radość sprawia posiadanie drogiego sprzętu niż robienie zdjęć nie powinno przeszkadzać innym... w końcu nic w tym złego.
agaj666 Ty to masz szczęście - kupiłeś zadbany sprzęt za psie pieniądze. Gdzie tu powód do narzekania ???
Przemek_PC
12-05-2012, 13:29
Ze zdjęciami jak z kawą. Jedni lubią po prostu dobre espresso i naciskają przycisk w automatycznym ekspresie a inni kalibrują młynki, mielą kawę, szukają idealnej proporcji grubość miału - siła ubicia, ustawiają ciśnienie wody i jej temperaturę, ze stoperem w ręku pilnują czasu ekstrakcji a następnie piją nie zawsze dobre espresso i znów kalibrują, mielą, ustawiają i mierzą. A skoro ich to bawi to niech sobie to robią. I żadne apele tego nie zmienią bo każdy znajduje radość w czymś innym.
Lysy1969
15-04-2016, 09:30
Witam Wszystkich i potwierdzam, ze zmiana firmware 1.09 na 1.03 w c50d spowodowala kolosalną poprawę działania af w przypadku obiektywu c50 1.8.
Paweł