Zobacz pełną wersję : Problem 40d + 17-55/f2,8 IS
Jestem początkującym fotografem więc proszę o wyrozumiałość.
Kupiłem 40d i szkło 17-55/2,8 IS. Problem leży w tym, że:
- na dziurze większej niż 4,0 obraz wyraźnie nie ostrzy
- zdjęcia statyczne na 17 przy przesł. 4,0 i czasie 1/50 wyglądają na poruszone (nieostre), co przy stabilizacji wydaje się być pomyłką
- na szerokim obraz w środku kadru jest ostrzejszy niż na obrzeszach (a mówiąc dokładnie - najgorzej jest na prawym końcu kadru).
Nadmienię że nie chodzi tu o kilka nieudanych fotek a o każdą jedną, jaką zrobiłem.
Picture style mam ustawiony na "krajobraz" czyli najbardziej wyostrzony. W Większości pstrykam na manualu (uczę się), ISO od 100, 200, 400 (na dworze w dzień) i 800, 1000 (w sztucznym świetle).
Zanim zapytam o możliwości kalibracji, słówko o ustawieniach aparatu. Mianowicie: czy i na ile można wyostrzyć obraz w picture style by nie wpływało to negatywnie na jakość zdjęcia? Czy są inne regulacje ostrości obrazka w tym body o których niewiem?
W jaki sposób można zaobserwować czy stabilizacja działa czy nie (oczywiście poza przełączeniem obiektywy na off). Poprostu nie widzę żadnej różnicy między włączoną a wyłączoną stabilizacją nawet na pełnym zoomie...
I pytanie o serwis: czy wymienione wyżej problemy da się usunąć poprzez kalibrację w serwisie? Czy oprócz tego na żytniej są jakieś serwisy na południu (Kraków, Częstochowa, Opole, Łódź)? Jak załatwia się takie sprawy - trzeba zawieźć sprzęt? Ile czasu go trzymają?
Z góry dzięki za wszystkie uwagi.
Piotrek
mate00sh
26-01-2009, 21:57
Dopóki nie wrzucisz jakiegoś przykładowego zdjęcia (najlepiej z EXIFem) to nie będziemy Ci w stanie pomóc.
Sample dawaj... ;g
Edit: mate00sh byłeś minimalnie szybszy. :D
W jaki sposób można zaobserwować czy stabilizacja działa czy nie (oczywiście poza przełączeniem obiektywy na off). Poprostu nie widzę żadnej różnicy między włączoną a wyłączoną stabilizacją nawet na pełnym zoomie...
Słychać pyknięcie i odgłos pracy - raczej cichy. Przy f=55mm zobaczysz wyraźnie jak obraz nieruchomieje - po naciśnięciu lekko spustu i złapaniu ostrości obraz nieruchomieje - nie widać ruchu względnego znaczników AF względem obiektów. To bardzo wyraźne i dla mnie pierwszy raz było zaskoczeniem.
Pewnie mnie wyśmiejecie, bo nigdy nie wrzucałem nic do neta i muszę się sporo nagłówkować jak to zrobić:)
Ale - wrzuciłem jedną z fotek tutaj: http://chomikuj.pl/NowyPit
Niewiem czy to wystarczy, jeśli nie to jeszcze pokombinuję:)
ogniskowa 17
migawka 1/50
f 3,2
ISO 800
lampa na TTL
AWB
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
<a href='http://s5.zapodaj.net/2405252.jpg.html'>http://s5.zapodaj.net/2405252.jpg.html</a>
ogniskowa 17
migawka 1/50
f 3,2
ISO 800
lampa na TTL
AWB[/QUOTE]
http://s5.zapodaj.net/2405252.jpg.html
ogniskowa 17
migawka 1/50
f 3,2
ISO 800
lampa na TTL
AWB[/QUOTE]
Z tego przykladowego zdjecia studniowkowego, to po prostu abramakabra.
A tak poza tym stabilizacja nie zatrzyma Ci ruchu w kadrze...
Ale smiem twierdzic, ze cos masz nie tak. Na tamronie przy 17mm/f4/[1/80]/ISO800/ mam wyrazne foty ze studniowki. Cos Ci sie rozjechalo w szkle lub body (AF). Choc stawialbym na szklo. SzkŁo nowe czy używka ? Jak nowe to do serwisu.
greg7878
27-01-2009, 13:47
Obiektyw do serwisu ...
patric89
27-01-2009, 13:55
tak jak koledzy radzę oddać szkło do serwisu jeżeli masz na gw bo coś tu jest zdecydowanie nie tak. to ze studniówki to kitem by lepsze wyszło...
Z tego przykladowego zdjecia studniowkowego, to po prostu abramakabra.
A tak poza tym stabilizacja nie zatrzyma Ci ruchu w kadrze...
Nie bardzo rozumiem więc dopytam: dlaczego "abramakabra"? Jakiś rażące błędy są po mojej stronie? Jeśli zrobiłem fotę źle, to napisz proszę coś więcej. Rozumiem przecież, że stabilizacja nie pomoże mi przy zdjęciach w ruchu, ale to przykład jednego z wielu ujęć statycznych - obiekt stoi, ja też. Oczywiście pstryknąłem to ujęcie conajmniej 5 razy i to które pokazuję jest najlepsze z wszystkich pod względem ostrości. Zauważ, że środek kadru jest ostrzejszy niż prawa strona, pomimo tej samej odelgłości. Czyja to wina?
No i pytanko o serwis: co powinienem zlecić - kalibrację szkła do body? body do szkła? czy jeszcze coś innego?
Sprawa sprzętowa, dużo gorsza prawa strona kadru, przez błąd ludzki takiego efektu się nie uzyska...
Sprawa sprzętowa, dużo gorsza prawa strona kadru, przez błąd ludzki takiego efektu się nie uzyska...
Czy przez ten błąd rozumiesz to, że powinienem robić tą fotę z większej odległości na zoomie czy wskazujesz na inny błąd - jaki?
p.s. proszę o wyrozumiałość dla amatora
Rozmawiałem ze znajomym fotografem i stwierdził, że ze szkłem jest wszystko ok, a wina leży po mojej stronie, bo:
- zdjęcie powinno być zrobione na f5,6 i 1/125 , lampa na wprost
- z większej odległości i na zoomie
Co wy na to? Po co mi tak jasne szkło skoro przy dziurze 3,2 zdjęcie jest nie do przyjęcia?
MM-architekci
27-01-2009, 16:24
rzeczywiscie masz cos ze szklem , sprawdzalem to ktore sprzedaje i obraz zdecydowanie lepszy , ten twoj mydli mocno , to ze rogi gorsze to swoja droga , porob sample i dolacz do szkla , opisz jak to wyglada , reklamuj i nie daj sobie wcisnac ze to normalne , taka jakos to kitowym szklem mozna uzyskac , jak nie lepsza nawet
Czy przez ten błąd rozumiesz to, że powinienem robić tą fotę z większej odległości na zoomie czy wskazujesz na inny błąd - jaki?
Właśnie wykluczam Twój błąd, wskazuję na wadę sprzętu.
Rozmawiałem ze znajomym fotografem i stwierdził, że ze szkłem jest wszystko ok, a wina leży po mojej stronie, bo:
To jak wytłumaczy taką różnicę ostrości lewa/prawa, bo jest spora....
Podpowiedzcie mi więc co robić. Szkło i body są nowiutkie na gwarancji, ale kupione w różnych sklepach. Czy oddać do sklepu samo szkło? Czy lepiej bezpośrednio do serwisu cały zestaw do kalibracji?
Nie bardzo rozumiem więc dopytam: dlaczego "abramakabra"? Jakiś rażące błędy są po mojej stronie? [...]
Abramakabra, bo normalnie z tego szkla nie powinno byc cos takiego. Totalnie rozjechane jest, wiec watpie aby to byla Twoja wina. Jak kolega wspomnial KITem bylo by zdecydowanie lepiej. Wiec serwis. Pewnie usterka nie tyle AF a jakiegos szkla wewnatrz lub grupy szkiel. Tym bardziej, ze po prawej leci wszystko.
Trzeba namierzyć winowajcę, body/szkło i jak jeszcze można to ja bym wymienił.
Niech Ci w sklepie sprawdzą szkło na innym body.
Podpowiedzcie mi więc co robić. Szkło i body są nowiutkie na gwarancji, ale kupione w różnych sklepach. Czy oddać do sklepu samo szkło? Czy lepiej bezpośrednio do serwisu cały zestaw do kalibracji?
To moze podaj sklep i numer seryjny, co by znowu po wymianie (jak do takiej dojdzie) ktos inny nie dostal tego kwiatka :)
A co do tego fotografa, to widac ma inna technike robienia zdjec, ktora niestety nie wytlumaczy tej prawej strony :)
Dzwoniłem do sklepu, innego szkła nie dają, w ciągu 14 dni ma być zrelizowana gwarancja, przypuszczją że dostanę z serwisu inne szkło.
Być może dałem się nabić w trąbę, bo szkło sprzedali mi bez pudełka twierdząc, że było w zestawie z body i ten zestaw został rozdzielony dlatego pudła nie ma. Kazałem zaznaczyć to na fakturze, mam dopisane że sprzedany bez pudełka. Ale teraz zaczynam mieć wątpliwości czy aby sprzedali mi nowy obiektyw...
SKLEP: UMT Częstochowa
nr ser. 39902822
greg7878
28-01-2009, 09:36
Szkło jest całkowicie rozkalibrowane , pierwsza moja myśl przy oglądaniu zdjęcia , że upadło ( i to kilka razy ). Body nie podejrzewam.
Nie bardzo rozumiem więc dopytam: dlaczego "abramakabra"? Jakiś rażące błędy są po mojej stronie? Jeśli zrobiłem fotę źle, to napisz proszę coś więcej. Rozumiem przecież, że stabilizacja nie pomoże mi przy zdjęciach w ruchu, ale to przykład jednego z wielu ujęć statycznych - obiekt stoi, ja też. Oczywiście pstryknąłem to ujęcie conajmniej 5 razy i to które pokazuję jest najlepsze z wszystkich pod względem ostrości. Zauważ, że środek kadru jest ostrzejszy niż prawa strona, pomimo tej samej odelgłości. Czyja to wina?
No i pytanko o serwis: co powinienem zlecić - kalibrację szkła do body? body do szkła? czy jeszcze coś innego?
Miałem identyczny zestaw, identyczny problem. U mnie problemem był FrontFocus, myślę że u Ciebie bez kalibracji się nie obejdzie. Szkoło które posiadasz (o ile nie trafił ci się lipny egzemplarz) jest bardzo ostre, już od przysłony 2.8. Dla 17mm jest ciut gorzej a rozmyte brzegi to standard.
Jeżeli okaże się że kalibracja jest potrzebna to body wraz z obiektywem wysyłasz do Warszawy (w ramach gwarancji sklep powinien przyjąć) i tam "powinni" to zrobić. Ja wysłałem im sam obiektyw, ustawili go pod swój wzorzec (chociaż pluli się że bez body) i działał idealnie, ale nie polecam bo może okazać się że body i szkoło mają problem.
Dobrze by było przed tym sprawdzić na innych obiektywach czy występuje ten sam problem.
Bardzo wam dziękuję za wszystkie sugestie. Opowiem później o wynikach po serwisowaniu.