Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Problem 40d + 17-55/f2,8 IS

Widok wątkowy

NowyPit
    Guest

Domyślnie Problem 40d + 17-55/f2,8 IS

Jestem początkującym fotografem więc proszę o wyrozumiałość.
    Kupiłem 40d i szkło 17-55/2,8 IS. Problem leży w tym, że:
    - na dziurze większej niż 4,0 obraz wyraźnie nie ostrzy
    - zdjęcia statyczne na 17 przy przesł. 4,0 i czasie 1/50 wyglądają na poruszone (nieostre), co przy stabilizacji wydaje się być pomyłką
    - na szerokim obraz w środku kadru jest ostrzejszy niż na obrzeszach (a mówiąc dokładnie - najgorzej jest na prawym końcu kadru).
    Nadmienię że nie chodzi tu o kilka nieudanych fotek a o każdą jedną, jaką zrobiłem.

Picture style mam ustawiony na "krajobraz" czyli najbardziej wyostrzony. W Większości pstrykam na manualu (uczę się), ISO od 100, 200, 400 (na dworze w dzień) i 800, 1000 (w sztucznym świetle).
    Zanim zapytam o możliwości kalibracji, słówko o ustawieniach aparatu. Mianowicie: czy i na ile można wyostrzyć obraz w picture style by nie wpływało to negatywnie na jakość zdjęcia? Czy są inne regulacje ostrości obrazka w tym body o których niewiem?
    W jaki sposób można zaobserwować czy stabilizacja działa czy nie (oczywiście poza przełączeniem obiektywy na off). Poprostu nie widzę żadnej różnicy między włączoną a wyłączoną stabilizacją nawet na pełnym zoomie...

I pytanie o serwis: czy wymienione wyżej problemy da się usunąć poprzez kalibrację w serwisie? Czy oprócz tego na żytniej są jakieś serwisy na południu (Kraków, Częstochowa, Opole, Łódź)? Jak załatwia się takie sprawy - trzeba zawieźć sprzęt? Ile czasu go trzymają?
    Z góry dzięki za wszystkie uwagi.
    Piotrek
    Ostatnio edytowane przez NowyPit ; 26-01-2009 o 21:32

Uprawnienia umieszczania postów