Zobacz pełną wersję : 350D i współpraca z jasnymi szkłami 1.4 i 1.8
Witam.
Proszę o informacje użytkowników 350d jak te body współpracuje (daje radę) z jasnymi szkłami . dokładnie chodzi mi o C 85mm/1.8 i C 28mm/1.8 C 50mm/1.4 :
praca w ciemnych warunkach , celność ogólnie AF z takimi szkłami ,
itp , idt.
z góry dziękuje za info ..
Paweł.
Przy bardzo słabych warunkach, na wszystkich szkłach AF szaleje i nieostre wychodzi mi ok 50% zdjęć, przy czym z 85 jest najlepiej a najgorzej z 28. Ale robić zdjęcia się da, ja po prostu w takich warunkach robię ich więcej. Jak jest nie za ciemno to wszystko działa idealnie. Mam te 3 stałki i nie potrzebuję już innych obiektywów.
chodzi mi o C 85mm/1.8 i C 50mm/1.4 :
praca w ciemnych warunkach , celność ogólnie AF z takimi szkłami
1600, 1/25-1/50, otwarta przysłona, 7w światła - tragedia.
czy jest szansa ze z puszką >350D (czyli min. 400D) gdzie AF jest nowszy te szkła zachowują się lepiej?
czy jasne szkła mają to do siebie ze GO przy pełnej dziurze jest na tyle małe ze nie ma szans na większą skuteczność i nawet 50D tutaj nie pomoże ?
czy jest szansa ze z puszką >350D (czyli min. 400D) gdzie AF jest nowszy te szkła zachowują się lepiej?
miałem 350d, dokupilem z czasem 50 1.4.. 50-60% zdjec zupelnie nietrafionych.. zabralem ten obiektyw do pracy i podpialem pod 400d - nagle zaczal trafiac :shock:
350d poszlo w swiat, jego miejsce zajal 40d.. problemow z af juz wiecej nie bylo..
czy jasne szkła mają to do siebie ze GO przy pełnej dziurze jest na tyle małe ze nie ma szans na większą skuteczność i nawet 50D tutaj nie pomoże ?
to po co by produkowali takie szkla :wink: :?: to raczej 350d ma na tyle nieprecyzyjny af - z innymi puszkami jest lepiej, duzo lepiej :-)
no to mnie pocieszyłeś ;-)
mój 350D z kitem działa dobrze - zanabyłem 85mm 1.8 i jestem w szoku więc pytam
bo nie wiedziałem czy to czasem nie szkło jest winowajcą (które wszyscy polecają)
FF/BF nie mam bo jak trafi to tam gdzie powinno ale jak nie trafi to tak ,że nic z tego nie
da się zrobić.
wiem ze szkła też trzeba nauczyć się obsługiwać ale w perspektywie mam zamiar nabyć najpierw szkła a potem zmienię BODY - szkła raczej nie tanieją tak szybko jak body ;-)
pozdrawiam
Pawel
mój 350D z kitem działa dobrze
Mój też.
wiem ze szkła też trzeba nauczyć się obsługiwać
Czyli na początku nie schodzić poniżej wartości 1/125.
ale w perspektywie mam zamiar nabyć najpierw
350D to puszka stara do kitów only, 1000D powinna mieć układ z 400D.
Zmień body na 400D i będzie OK (jak na standardy Canona ;) )
no to mnie pocieszyłeś ;-)
mój 350D z kitem działa dobrze - zanabyłem 85mm 1.8 i jestem w szoku
to ma tez druga strone medalu - w kombinacji ciemnego (5,6 lub 6,3) tele z konwerterem (x1,4 z zaklejonymi stykami) lepiej radzil sobie wlasnie 350d niz 40d.. tak zle i tak niedobrze ;-)
Patryk_mirek
26-01-2009, 15:48
Na własnych, podobnych doświadczeniach z 350d (plastikowe 50mm f/1.8) w bardzo trudnych warunkach są problemy z szalejącym AF (mam bardzo subiektywne wrażenie, że lepiej i szybciej sobie radzi z tym blisko 10-letni 50e niż 350d) i spora część zdjęć potrafi wyjść nieostra (podobnie z ciemniejszymi obiektywami (np f/2.8, kit).
Jeśli jednak masz dobrze wyćwiczone palce od 'AF z Zenita' to ostrość potwierdza raczej bez większych problemów.
to ma tez druga strone medalu - w kombinacji ciemnego (5,6 lub 6,3) tele z konwerterem (x1,4 z zaklejonymi stykami) lepiej radzil sobie wlasnie 350d niz 40d.. tak zle i tak niedobrze ;-)
Przesadzasz albo używasz centralnego punktu ;) Boczne punkty AF działają w w/w konfiguracji z 40d lepiej niż centralny w 350d.
a czy możne ktoś zapodać linka do dokładnego opisu różnic w budowie AF 350D<->400D i inne ?
wiem ze różnią się ilością punktów AF ale jakie jeszcze inne są różnice tych układów AF w tych aparatach (400d ma chyba AF z 30D ale nic więcej na ten temat nie mogę wyszukać) .
dziękuje
Paweł
Przesadzasz albo używasz centralnego punktu ;) Boczne punkty AF działają w w/w konfiguracji z 40d lepiej niż centralny w 350d.
uzywam centralnego punktu ;-)
zadko jest czas by uzywac bocznych a potem przekadrowac i pod tym jednym malym wzgledem troche zal mi 350d ;-)
a czy możne ktoś zapodać linka do dokładnego opisu różnic w budowie AF 350D<->400D i inne ?
wiem ze różnią się ilością punktów AF ale jakie jeszcze inne są różnice tych układów AF w tych aparatach (400d ma chyba AF z 30D ale nic więcej na ten temat nie mogę wyszukać) .
Źródło: http://www.robgalbraith.com/public_files/Canon_Rebel_XTi_White_Paper.pdf
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
uzywam centralnego punktu ;-)
zadko jest czas by uzywac bocznych a potem przekadrowac i pod tym jednym malym wzgledem troche zal mi 350d ;-)
Trzeba się przyzwyczajać do używania bocznych punktów, a nie centralne kadry strzelać ;) Za pomocą joysticka da się dość sprawnie wybierać punkty AF w zależności od potrzeb.
Trzeba się przyzwyczajać do używania bocznych punktów, a nie centralne kadry strzelać ;) Za pomocą joysticka da się dość sprawnie wybierać punkty AF w zależności od potrzeb.
i tak tez od dawna robie ;-) ale.. jesli jakis ptaszor zasuwa Ci przez kadr, to uzywajac tylko bocznych punktow czesto albo utniesz mu nogi albo skrzydla ;-) .. no i ze wzgledu na problem z kadrowaniem - przy malej GO, ostrzac bocznym punktem jest wieksze ryzyko ze bedziesz mial ostre skrzydlo zamiast glowy ;-)