Zobacz pełną wersję : Canon EOS 20Da
Witam wszystkich :) Widać Canon nie śpi :p Słyszeliście juz o tym sprzęcie? Ja ostatnio czytałem gazete i siena niego nadziałem :] Jest on niby stworzony dla miłośników astrofotografii ... i ma ekran o przekątnej 1,8cala i można podglądać foty tak jak w kompaktach na żywca :P Aby zapewnić dokładne ustawienie ostrości centralny wycinek obrazu można powiększyć pięcio lub dziesięciokrotnie :] Można fotografowaćniebo nocąz dużą ilością szczegułów ... Co o tym sądzicie? Pozdrawiam !!!
santiblue
11-07-2005, 23:23
Juz dawno jest na rynku tylko ze do tej pory byl sprzedawany tylko w Japonii a u nas teraz mozna go teoretycznie kupic ale na zamowienie. Jesli ktos sie astro zajmuje to dobre rozwiazanie dla niego. na codzien raczej marne do innych zastosowan.
djtermoz
11-07-2005, 23:24
No nowosc to to juz nie jest...
Ale widziales cene tego cudenka np. w NY? :shock:
http://www.bwayphoto.com/product.asp?id=cneos20da
Ciekawe kto to kupi za te kase? Canon chyba uwaza ze skoro porzadny teleskop astronomiczny kosztuje np. $20'000 to taki skromny 20Da za te marne $5000 to juz tylko niewielki wydatek.
No przecież co to jest 5000$ na nasze polskie kieszenie :P "Każdego" na to stać;)
KuchateK
11-07-2005, 23:30
Duzo taniej mozna dostac odpowiedniki przerabiane przez taka jedna firme... Gdzies byl link na forum.
Widać Canon nie śpi :p Słyszeliście juz o tym sprzęcie? Ja ostatnio czytałem gazete i siena niego nadziałem :]
Slyszelismy... juz w lutym tego roku :roll: .
Skoro masz dostep do internetu to zagladaj czasem na stronke www.dpreview.com gdzie masz najswiezsze newsy z dzialu fotografii cyfrowej.
Gazety sa jak widzisz "nieco" w tyle - prawie pol roku.
Tu masz news z lutego o 20Da : http://www.dpreview.com/news/0502/05021405canoneos20da.asp
A tu masz identyczny jak twoj watek z naszego forum... ale rowniez z lutego:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2056
Oraz jego update:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3567
A tu watek w ktorym ktos popelnil podobny blad co ty - wyskoczyl z tematem na forum nie sprawdzajac czy dany temat nie byl juz omawiany (polecam opcje "Szukaj" - wystarczylo wpisac 20Da):
http://canon-board.info/showthread.php?t=2308
Ok dzieki za info :) Myślałem że coś nowego znalazłem ale wiadomo kto tu "rządzi" :D Vitez widze że spoko z Ciebie gość :] Pozdro!
to moze teraz ja z troche innej beczki. Kumpel chce kubić jakieś body [cena nie gra roli] byle by matrycał jak najmniej szumiała przy dużych czułościach. Co byście polecali 20Da czy 5D?
Skoro cena nie gra roli to 1DSMkll lub niech poczeka do targów,może będzie jakaś premiera w tej klasie.
Kumpel chce kubić jakieś body [cena nie gra roli] byle by matrycał jak najmniej szumiała przy dużych czułościach. Co byście polecali 20Da czy 5D?
Polecilibysmy poczekac okolo miesiaca na pierwsze testy i zdjecia testowe nowych body.
a na dzień dzisiejszy?? 5D czy 20Da króry bardziej szumi?
ale co to jest za pytanie :confused:
to są aparaty do diametralnie różnych zastosowań
20Da - astrophotography
a na dzień dzisiejszy?? 5D czy 20Da króry bardziej szumi?
no 20Da, bo ma matrycę i przetwornik z 20, tylko bez filtra AA, który szumów nie generuje...
no 20Da, bo ma matrycę i przetwornik z 20, tylko bez filtra AA, który szumów nie generuje...
Czy jestes pewien ze wiesz o czym piszesz i co piszesz:roll: ?
A to mi zarzucaja ze generuje mity :roll: . Skad to wymysliles?
ale co to jest za pytanie :confused:
to są aparaty do diametralnie różnych zastosowań
20Da - astrophotography
wiem ze 20Da jest do astrofoto. i dlatego pytam który moze mniej szumi. Skoro 20Da jest do astro to moze jest przystosowny do pracy przy duzych czułościach i długich czasach naświetlania.
nie - jedyna różnica to eliminacja filtra IR i odpowiednia kompensacja software'owa - bliska podczerwień w astrofotografii jest bardzo istotnym składnikiem widma.
A to mi zarzucaja ze generuje mity :roll: . Skad to wymysliles?
Co skąd wymyśliłem?
Z mojej wypowiedzi wynika, że usunięcie filtra sprzed matrycy nie ma wpływu na szumy, bo "filtr szumów nie generuje...."
Nie bardzo rozumiem gdzie ten mit... :roll:
Glownie chodzi o to ze Twoj post nie ma najmniejszego sensu, nawet jezeli czytac go od srodka tudziez wspak... i z niego dokladnie NIC nie wynika, jest poprostu bezsensowny...
Glownie chodzi o to ze Twoj post nie ma najmniejszego sensu, nawet jezeli czytac go od srodka tudziez wspak... i z niego dokladnie NIC nie wynika, jest poprostu bezsensowny...
A moze to Ty nie za bardzo sie przylozyles do czytania ? :)
Pytanie bylo "5D czy 20Da króry bardziej szumi?"
Odpowiedz ukasza (po lekkiej edycji) "no 20Da (bardziej szumi), bo ma matrycę i przetwornik z 20, tylko bez filtra AA, który to (wiadomo ze chodzi o filtr) szumów nie generuje..."
W wolnym tlumaczeniu wiec 20Da szumi bardziej niz 5D bo od zwyklej 20tki rozni go tylko brak filtra AA ktory jak juz to wczesniej Kubaman napisal odcinal kawalek waznego widma.
Il fuoco
11-02-2006, 13:46
Wam też mówili w szkole tak jak nam że nieumiemy czytać ze zrozumieniem?:) hehehe:) "a jednak" taka umiejętność się przydaje:)
ja bym powiedział że jak cena nie gra roli to niech poczeka 2 tygodnie:)
McKane, dzięki za wsparcie :). Chodziło mi dokładnie o to, o czym piszesz
Ale swoją drogą pisząc komentowany post, reguły składni naszego wspaniałego języka potraktowałem wyjątkowo swobodnie, ;) toteż przepraszam wszystkich za zamieszanie.
Tak to jest ja się przenosi skróty myślowe bezpośrednio na papier, przepraszam, ekran :)