Zobacz pełną wersję : czy wolno publikować zdjęcia?
Witam,
przeczytałam trochę postów, ale nie odszukalam się jednoznacznej odpowiedzi.
Chciałam zapytać: czy mozna fotografować i publikować w internecie samoloty i statki na których są nazwy linii lotniczych, czy morskich itp. czy to tego też jest wymagana jakaś zgoda? To byłaby juz chyba paranoja... szukam odpowiedniej podstawy prawnej, ale nie mogę znaleźć :(
pozdrawiam
Nie wiem jak jest z nazwami linii, ale np. na fotostockach Ef-a 16 z polskimi szachownicami nie chcieli. Bez znaków przeszło...
Nie znam podstawy prawnej, ale znam bardzo długo i bezproblemowo działający serwis z tysiącami zdjęć samolotów:
http://www.airliners.net/
Zdjęcia nadsyłane są przez spotterów z całego świata, więc chyba raczej nie ma żadnych ograniczeń.
ale stocki to inna sprawa. Tam z kazdego przedmiotu trzeba retuszować wszelkie oznaczenia ;)
Witam,
przeczytałam trochę postów, ale nie odszukalam się jednoznacznej odpowiedzi.
Chciałam zapytać: czy mozna fotografować i publikować w internecie samoloty i statki na których są nazwy linii lotniczych, czy morskich itp. czy to tego też jest wymagana jakaś zgoda? To byłaby juz chyba paranoja... szukam odpowiedniej podstawy prawnej, ale nie mogę znaleźć :(
pozdrawiam
pewnie że można.. np: http://extremespotting.com/
mysle ze w kontekscie reporterskim badz informacyjnym zdjecia mozna publikowac bez problemu (biorac pod uwage mozliwosc ze dostanie sie prosbe osob na zdjeciu o usuniecie), odnosnie fotografii komercyjnej do wykorzystania w promocji/reklamie to juz niestety wymagane sa zgody wlascicieli konkretnych marfek jak i osób.
nie róbmy z prawa włoskiego makaronu, przepisy powstaly glownie po to aby uregulowac ogolne i powszechnie przyjete sposoby i zastosowania materialu foto.
MacGyver
21-01-2009, 22:55
Bez przesady, jak jakiś samolot ma kłopoty to jego zdjęcia pojawiają się w telewizjach i portalach internetowych na całym świecie, w tekście jest też zawsze mowa o nazwie linii, często o numerze lotu i nazwisku pierwszego pilota.
Wykorzystanie takich fot do celów reklamowych innego podmiotu gospodarczego to już zupełnie inna bajka.
mysle ze w kontekscie reporterskim badz informacyjnym zdjecia mozna publikowac bez problemu (biorac pod uwage mozliwosc ze dostanie sie prosbe osob na zdjeciu o usuniecie), odnosnie fotografii komercyjnej do wykorzystania w promocji/reklamie to juz niestety wymagane sa zgody wlascicieli konkretnych marfek jak i osób.
nie róbmy z prawa włoskiego makaronu, przepisy powstaly glownie po to aby uregulowac ogolne i powszechnie przyjete sposoby i zastosowania materialu foto.
Dodaję tylko, że zdjęcia te muszą być zgodne z obowiązującym prawem, tzn niczyje dobro nie może być na ich podstawie naruszone. Wtedy można je publikować.
a jak wyglada kwestia prezentacji zdjęcia maszyny rolniczej sąsiada, czy też fotki ustrzelonej na pokazach, targach, etc
a jak wyglada kwestia prezentacji zdjęcia maszyny rolniczej sąsiada, czy też fotki ustrzelonej na pokazach, targach, etc
Sądzę, że lektura poniższego linku http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/60085-fotografowanie-ludzi-aspekty-prawne.htm da odpowiedź Tobie jak i innym kolegom z forum, nt apsektów prawnych poruszonych w temacie pt "Czy wolno publikować zdjęcia". Pozdrawiam.
hm... a jak przekonać administratora strony aby wystawił fotkę? Może jednak ktoś miał doświadczenie? niestety w ww linku, ten akurat temat nie został poruszony. Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi.
a jak przekonać administratora strony aby wystawił fotkę?Co? Możesz jaśniej?