Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: czy wolno publikować zdjęcia?

Domyślnie czy wolno publikować zdjęcia?

Witam,
    przeczytałam trochę postów, ale nie odszukalam się jednoznacznej odpowiedzi.
    Chciałam zapytać: czy mozna fotografować i publikować w internecie samoloty i statki na których są nazwy linii lotniczych, czy morskich itp. czy to tego też jest wymagana jakaś zgoda? To byłaby juz chyba paranoja... szukam odpowiedniej podstawy prawnej, ale nie mogę znaleźć

pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wiem jak jest z nazwami linii, ale np. na fotostockach Ef-a 16 z polskimi szachownicami nie chcieli. Bez znaków przeszło...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie znam podstawy prawnej, ale znam bardzo długo i bezproblemowo działający serwis z tysiącami zdjęć samolotów:

http://www.airliners.net/

Zdjęcia nadsyłane są przez spotterów z całego świata, więc chyba raczej nie ma żadnych ograniczeń.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna Awatar Radus
    Miasto
    Skierniewice

Domyślnie

ale stocki to inna sprawa. Tam z kazdego przedmiotu trzeba retuszować wszelkie oznaczenia

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canonac Zobacz posta
    Witam,
    przeczytałam trochę postów, ale nie odszukalam się jednoznacznej odpowiedzi.
    Chciałam zapytać: czy mozna fotografować i publikować w internecie samoloty i statki na których są nazwy linii lotniczych, czy morskich itp. czy to tego też jest wymagana jakaś zgoda? To byłaby juz chyba paranoja... szukam odpowiedniej podstawy prawnej, ale nie mogę znaleźć

pozdrawiam
    pewnie że można.. np: http://extremespotting.com/
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

mysle ze w kontekscie reporterskim badz informacyjnym zdjecia mozna publikowac bez problemu (biorac pod uwage mozliwosc ze dostanie sie prosbe osob na zdjeciu o usuniecie), odnosnie fotografii komercyjnej do wykorzystania w promocji/reklamie to juz niestety wymagane sa zgody wlascicieli konkretnych marfek jak i osób.

nie róbmy z prawa włoskiego makaronu, przepisy powstaly glownie po to aby uregulowac ogolne i powszechnie przyjete sposoby i zastosowania materialu foto.
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bez przesady, jak jakiś samolot ma kłopoty to jego zdjęcia pojawiają się w telewizjach i portalach internetowych na całym świecie, w tekście jest też zawsze mowa o nazwie linii, często o numerze lotu i nazwisku pierwszego pilota.
    Wykorzystanie takich fot do celów reklamowych innego podmiotu gospodarczego to już zupełnie inna bajka.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    mysle ze w kontekscie reporterskim badz informacyjnym zdjecia mozna publikowac bez problemu (biorac pod uwage mozliwosc ze dostanie sie prosbe osob na zdjeciu o usuniecie), odnosnie fotografii komercyjnej do wykorzystania w promocji/reklamie to juz niestety wymagane sa zgody wlascicieli konkretnych marfek jak i osób.

nie róbmy z prawa włoskiego makaronu, przepisy powstaly glownie po to aby uregulowac ogolne i powszechnie przyjete sposoby i zastosowania materialu foto.
    Dodaję tylko, że zdjęcia te muszą być zgodne z obowiązującym prawem, tzn niczyje dobro nie może być na ich podstawie naruszone. Wtedy można je publikować.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec Awatar yacenty
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a jak wyglada kwestia prezentacji zdjęcia maszyny rolniczej sąsiada, czy też fotki ustrzelonej na pokazach, targach, etc