Zobacz pełną wersję : 350D + 580EXII jako wspomaganie AF
czy ktoś z Was wie może czy da się ustawić 580ex i 350d tak żeby lampa tylko wspomagała pracę AF ale nie błyskała? jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?
Korpus nie posiada takiej opcji - niestety.
czy ktoś z Was wie może czy da się ustawić 580ex i 350d tak żeby lampa tylko wspomagała pracę AF ale nie błyskała? jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?
Spróbuj wymusić w lampie tryb TTL (C.Fn-03 w lampie ustaw na wartość 1).
A czy 400D + 430 EXII też to umożliwia?
jaszczur78
22-01-2009, 00:47
Mam 40D i 580 EX II. Jeżeli działa wspomaganie z lampy (czerwony wzorek) i lampa błyska przy zdjęciu, to jeżeli w menu sterowania lampą dam lampę na WYŁĄCZ, to nie błyska przy zdjęciu, ale wspomaganie działa elegancko. Myślę że przy 350D też się tak da, ale nie mogę tego sprawdzić. Po prostu ustaw na aparacie że lampa wyłączona (przekreślone kółko z piorunem).
W Olympusie działało na tej samej zasadzie ;)
Powodzenia!
Myślę że przy 350D też się tak da, ale nie mogę tego sprawdzić. Po prostu ustaw na aparacie że lampa wyłączona (przekreślone kółko z piorunem).
Po uaktywnieniu tego programu oświetlenie wspomagające automatykę ostrości generowane przez lampę nie działa - body nie korzysta z żadnej lampy błyskowej, czy to wbudowanej czy to zewnętrznej i w związku z tym iż nie komunikuje się z lampą, nie ma możliwości "wymuszenia" oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości.
patric89
22-01-2009, 11:44
Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moim zestawem. Po podłączeniu pod 450d lampy 430EX II i w menu sterowania lampą ustawieniu lampa wyłączona, podczas robienia zdjęć wspomaganie AF działa a lampa nie błyska.
Bardzo ciekawa sprawa, myślę że bardzo przydatna w niektórych sytuacjach, przy złym oświetleniu gdzie AF sie gubi a lampy nie można używać.
A czy 400D + 430 EXII też to umożliwia?
niestety nie, ponieważ 430EX nie da się przestawić w tryb TTL.
Mam 40D i 580 EX II. Jeżeli działa wspomaganie z lampy (czerwony wzorek) i lampa błyska przy zdjęciu, to jeżeli w menu sterowania lampą dam lampę na WYŁĄCZ, to nie błyska przy zdjęciu, ale wspomaganie działa elegancko. Myślę że przy 350D też się tak da, ...
to źle myślisz, ponieważ 350D nie ma w menu tak zaawansowanego sterowania lampą z poziomu aparatu jak 40D.
Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moim zestawem. Po podłączeniu pod 450d lampy 430EX II i w menu sterowania lampą ustawieniu lampa wyłączona, podczas robienia zdjęć wspomaganie AF działa a lampa nie błyska...
no to świetnie :-) ale 350D i 400D nie maja w menu opcji sterowania lampą...
Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moim zestawem. Po podłączeniu pod 450d lampy 430EX II i w menu sterowania lampą ustawieniu lampa wyłączona, podczas robienia zdjęć wspomaganie AF działa a lampa nie błyska.
Tylko jakbyś nie zauważył, rozmawiamy tutaj o 350D a nie o 450D. W przypadku 350D wybór trybu "zdjęcia bez błysku" w żaden sposób nie rozwiązuje powyższego problemu.
Bardzo ciekawa sprawa, myślę że bardzo przydatna w niektórych sytuacjach, przy złym oświetleniu gdzie AF sie gubi a lampy nie można używać.
sprawa moze i ciekawa tylko się zastanawiam czy sensowna bo jeśli jest na tyle ciemno że AF odwala kiche to i zdjęć nie porobisz.
Spróbuj wymusić w lampie tryb TTL (C.Fn-03 w lampie ustaw na wartość 1).
no to świetnie :-) ale 350D i 400D nie maja w menu opcji sterowania lampą...
Dokładnie tak. I tutaj lampa którą można przełączyć w TTL rozwiązuje problem.
400D z 550EX śmiga, aż miło.
sprawa moze i ciekawa tylko się zastanawiam czy sensowna bo jeśli jest na tyle ciemno że AF odwala kiche to i zdjęć nie porobisz.
Zawsze można ze statywu zrobić :wink:
patric89
22-01-2009, 20:13
napisałem o 450d bo miałem nadzieje że może sie komuś przyda ta informacja
pozdrawiam
michal_sokolowski
21-03-2010, 22:52
odgrzebuję to.
czy możecie potwierdzić, że w trybie servo nie działa wspomaganie z lampy AF ?
(sprawdzalem dziś na 50d + 430 EX)
Z każdą lampą i z każdym aparatem wspomaganie AF nie działa w trybie Servo.
michal_sokolowski
22-03-2010, 07:22
dzięki.