Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 350D + 580EXII jako wspomaganie AF

Bywalec

Domyślnie 350D + 580EXII jako wspomaganie AF

czy ktoś z Was wie może czy da się ustawić 580ex i 350d tak żeby lampa tylko wspomagała pracę AF ale nie błyskała? jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?
    40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze

Bywalec Awatar GaGacek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Korpus nie posiada takiej opcji - niestety.
    Are you brave enough?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    czy ktoś z Was wie może czy da się ustawić 580ex i 350d tak żeby lampa tylko wspomagała pracę AF ale nie błyskała? jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?
    Spróbuj wymusić w lampie tryb TTL (C.Fn-03 w lampie ustaw na wartość 1).
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

A czy 400D + 430 EXII też to umożliwia?
    "chcesz mieć tele z górnej półki, jedz suchary zamiast bułki"
    Canon 400D, Tamron 90/2.8, kit, Helios 2/58 i mnóstwo pomysłów na zdjęcia...
    www.wieladek.ovh.org

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słubice (lubuskie)

Domyślnie

Mam 40D i 580 EX II. Jeżeli działa wspomaganie z lampy (czerwony wzorek) i lampa błyska przy zdjęciu, to jeżeli w menu sterowania lampą dam lampę na WYŁĄCZ, to nie błyska przy zdjęciu, ale wspomaganie działa elegancko. Myślę że przy 350D też się tak da, ale nie mogę tego sprawdzić. Po prostu ustaw na aparacie że lampa wyłączona (przekreślone kółko z piorunem).

W Olympusie działało na tej samej zasadzie

Powodzenia!

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaszczur78 Zobacz posta
    Myślę że przy 350D też się tak da, ale nie mogę tego sprawdzić. Po prostu ustaw na aparacie że lampa wyłączona (przekreślone kółko z piorunem).
    Po uaktywnieniu tego programu oświetlenie wspomagające automatykę ostrości generowane przez lampę nie działa - body nie korzysta z żadnej lampy błyskowej, czy to wbudowanej czy to zewnętrznej i w związku z tym iż nie komunikuje się z lampą, nie ma możliwości "wymuszenia" oświetlenia wspomagającego automatykę ostrości.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moim zestawem. Po podłączeniu pod 450d lampy 430EX II i w menu sterowania lampą ustawieniu lampa wyłączona, podczas robienia zdjęć wspomaganie AF działa a lampa nie błyska.
    Bardzo ciekawa sprawa, myślę że bardzo przydatna w niektórych sytuacjach, przy złym oświetleniu gdzie AF sie gubi a lampy nie można używać.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wielad Zobacz posta
    A czy 400D + 430 EXII też to umożliwia?
    niestety nie, ponieważ 430EX nie da się przestawić w tryb TTL.

Cytat Zamieszczone przez jaszczur78 Zobacz posta
    Mam 40D i 580 EX II. Jeżeli działa wspomaganie z lampy (czerwony wzorek) i lampa błyska przy zdjęciu, to jeżeli w menu sterowania lampą dam lampę na WYŁĄCZ, to nie błyska przy zdjęciu, ale wspomaganie działa elegancko. Myślę że przy 350D też się tak da, ...
    to źle myślisz, ponieważ 350D nie ma w menu tak zaawansowanego sterowania lampą z poziomu aparatu jak 40D.

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moim zestawem. Po podłączeniu pod 450d lampy 430EX II i w menu sterowania lampą ustawieniu lampa wyłączona, podczas robienia zdjęć wspomaganie AF działa a lampa nie błyska...
    no to świetnie :-) ale 350D i 400D nie maja w menu opcji sterowania lampą...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Przed chwilą sam z ciekawości sprawdziłem jak to jest z moim zestawem. Po podłączeniu pod 450d lampy 430EX II i w menu sterowania lampą ustawieniu lampa wyłączona, podczas robienia zdjęć wspomaganie AF działa a lampa nie błyska.
    Tylko jakbyś nie zauważył, rozmawiamy tutaj o 350D a nie o 450D. W przypadku 350D wybór trybu "zdjęcia bez błysku" w żaden sposób nie rozwiązuje powyższego problemu.
    EOS + Speedlite

Zablokowany

Domyślnie

Bardzo ciekawa sprawa, myślę że bardzo przydatna w niektórych sytuacjach, przy złym oświetleniu gdzie AF sie gubi a lampy nie można używać.
    sprawa moze i ciekawa tylko się zastanawiam czy sensowna bo jeśli jest na tyle ciemno że AF odwala kiche to i zdjęć nie porobisz.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów