PDA

Zobacz pełną wersję : Jakich uzywacie ładowarek do akuumulatorów

macgaw
19-01-2009, 22:36
witam
mam pewien problem, otoz:

jest zima, aparatu uzywam bardzo rzadko. pojawila sie okazja do pofocenia w domu i tu nagle zonk.
mam dwie ladowarki do aku, firm mniej wiecej nieznanych. jedna jest na baterie r20, ale laduje tez zywkle aku....

przy ladowaniu cala noc i po wlaozeniu do lampy (430 ex) blysnie z 2 razy i koniec. mam kilka kompletow (glownie energizer) i zawsze ten sam objaw.....

np w myszce chodza jakby normalnie (ale myszka nie ma chyba takiego poboru), w solniczce i pieprznicce tez chodza........

dzis pomyslalem ze mogla uszkodzic sie lampa (choc nigdy nie spadla, raczej obchodze sie jak z jajkiem)

jestem w stanie zainwestowac w dobra ladowarke (zeby sprawdzic na poczatek) co polecacie, albo moze lepiej co macie juz sprawdzonego i niezawodnego

djcargo
19-01-2009, 22:42
Na początek lepiej kup komplet zwykłych baterii żeby zobaczyć czy to wina lampy czy akumulatorków czy ładowarki...

Niezawodnych ładowarek nie ma, ale osobiście polecam GP, chociaż mam też Pentagrama i też śmiga dobrze. Nie polecam najtańszych bubli - wystarczy, że kupisz jakąś firmową ładowarkę, nawet tańszą i będziesz zadowolony.

adamskladak
19-01-2009, 22:43
uniross - sprint90 ,uniross globe-trotter pocket , energizer compact charger 12h
ta ostania najgorsza wedlug mnie a pierwsza najlepsza

pozdrowienia ADAM :)

xangel
20-01-2009, 01:14
jak już radził djcargo na początek sprawdź na zwykłych bateriach czy się coś zmieni, a do ładowania akusów tylko bc-700 (znajdziesz mnóstwo na alledrogo) świetna rzecz, ma ładowanie, testowanie pojemności (czasami można się zdziwić lub wk...ic) i odświeżanie akusów. do tego jeszcze akumulatorki eneloop lub innej firmy w tej technologii i będziesz żył długo i szczęśliwie.... :-D

axk
20-01-2009, 17:04
...do ładowania akusów tylko bc-700...

Dlaczego "tylko"? Na rynku są znacznie lepsze ładowarki niż wspomniana BC-700, tak więc z takimi stwierdzeniami byłbym ostrożny.

marcooos
20-01-2009, 17:59
Ja jestem zwolennikiem markowych ładowarek. Mam również ładowarkę do baterii R20 firmy "noname" i próba ładowania w nich akumulatorków AA zakończyła się podobnie jak u Ciebie - czyli siadły po krótkiej chwili. Po naładowaniu w ładowarce sony działały normalnie.
Ale rzeczywiście zrób najpierw próbę z normalnymi bateriami (tańsze niż nowa ładowarka)

Tomeksad2
20-01-2009, 19:27
Ja mam BC 700 i jest super. Pełen podgląd tego co się dzieje z aku, czterokanałowa czyli każdy aku monitorowany oddzielnie, z każdym możesz robić co innego czyli rozładowywać, ładować, testować czy odświeżać. Do tego mam eneloopy. Po roku leżenia zachowują 85% energii. Od niedawna mam 580 EX II i na jednym komplecie zrobiłem około 700 - 800 fotek, fakt że w mieszkaniu i pewnie nie zbliżyła się za bardzo do pełnej mocy. Pierwszy raz ładowałem eneloopy i trochę się zdziwiłem bo mają pojemność 2000, a po naładowaniu gdy ładowarka pokazała full miały w granicach 2400 - 2500 ( nie wiem czy to dobrze czy nie, ale ładowarka ma zabezpieczenia przed przeładowaniem ). Mam jeszcze inne jakieś badziewie do małpki o pojemności 2300 i gdy się naładują pokazuje w granicach 1800 - 2100 więc myślę, że warto zainwestować w porządną ładowarkę i aku.

axk
20-01-2009, 19:53
Jeżeli chodzi o pomiary pojemności ogniw wykonywane poprzez "popularne" ładowarki (w tym BC-700 i inne podobne) to nie sugerował bym się do końca tym co wskazuje wyświetlacz. "Popularne" ładowarki w żadnym wypadku nie są miernikami, co najwyżej wskaźnikami (klasa urządzenia >= 2.5), tak więc ich wskazania dotyczące pojemności mogą być co najwyżej szacunkowe.

mafo
20-01-2009, 20:50
Ja używam ponad rok BC-900 z akumulatorami eneloop i nigdy nie miałem problemu. Lampa błyska bez problemu. Przy używaniu w modelach zdalnie sterowanych (mają duży pobór) też nie ma z akumulatorami problemu. BC-900 mogę polecić.

kepasa
20-01-2009, 20:57
za mafo... mam bc-900 i eneloop'y i szczerze polecam taki zestaw i kazdy element z osobna... jeszcze nigdy mi lampa nie padla, a kupilem specjalnie 8szt co by jakby sia tak stalo mnie nie bolalo... ladowarka super nawet "uzdrowila" jakies starocie w domu...

macgaw
20-01-2009, 23:19
dzieki za podpowiedzi

kupilem owe zwykle baterie "made in tesco", lampa blysla bodajze 20 razy pod rzad takze jestem zadowolony ze to nie lapma :)

zaraz cos poszukam na alleg

w koncu od czego ma sie kolegow forumowiczow!!!

milinet
21-01-2009, 11:27
kup bc-900 mimo tego że czasem wybuchają, ja mam powerexa mc9000 która potrafi ładować 2000mA jednocześnie na 4 bateriach ale nie polecam, jest za duża i ma podświetlany wyświetlacz co jest wadą akurat bo przy sprawdzaniu pojemności które trwa dwa dni oświetla mi pokój w nocy...