Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jakich uzywacie ładowarek do akuumulatorów

Mieszany widok

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

Domyślnie Jakich uzywacie ładowarek do akuumulatorów

witam
    mam pewien problem, otoz:

jest zima, aparatu uzywam bardzo rzadko. pojawila sie okazja do pofocenia w domu i tu nagle zonk.
    mam dwie ladowarki do aku, firm mniej wiecej nieznanych. jedna jest na baterie r20, ale laduje tez zywkle aku....

przy ladowaniu cala noc i po wlaozeniu do lampy (430 ex) blysnie z 2 razy i koniec. mam kilka kompletow (glownie energizer) i zawsze ten sam objaw.....

np w myszce chodza jakby normalnie (ale myszka nie ma chyba takiego poboru), w solniczce i pieprznicce tez chodza........

dzis pomyslalem ze mogla uszkodzic sie lampa (choc nigdy nie spadla, raczej obchodze sie jak z jajkiem)

jestem w stanie zainwestowac w dobra ladowarke (zeby sprawdzic na poczatek) co polecacie, albo moze lepiej co macie juz sprawdzonego i niezawodnego
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na początek lepiej kup komplet zwykłych baterii żeby zobaczyć czy to wina lampy czy akumulatorków czy ładowarki...

Niezawodnych ładowarek nie ma, ale osobiście polecam GP, chociaż mam też Pentagrama i też śmiga dobrze. Nie polecam najtańszych bubli - wystarczy, że kupisz jakąś firmową ładowarkę, nawet tańszą i będziesz zadowolony.
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał

Domyślnie

uniross - sprint90 ,uniross globe-trotter pocket , energizer compact charger 12h
    ta ostania najgorsza wedlug mnie a pierwsza najlepsza

pozdrowienia ADAM
    Pozdrowienia
    -------------------
    CANON i szkielka

Awatar xangel
    Miasto
    St.Ouen(FR)

Domyślnie

jak już radził djcargo na początek sprawdź na zwykłych bateriach czy się coś zmieni, a do ładowania akusów tylko bc-700 (znajdziesz mnóstwo na alledrogo) świetna rzecz, ma ładowanie, testowanie pojemności (czasami można się zdziwić lub wk...ic) i odświeżanie akusów. do tego jeszcze akumulatorki eneloop lub innej firmy w tej technologii i będziesz żył długo i szczęśliwie.... :-D
    C40D+Grip, C17-55IS, C70-200 2.8L IS, C50 1.8 II, C100 2.8 Macro, C28-135IS(sprzedam) C100-400L IS(w drodze), EX550, 600R + jakieś filtry plecaki i takie tam

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xangel Zobacz posta
    ...do ładowania akusów tylko bc-700...
    Dlaczego "tylko"? Na rynku są znacznie lepsze ładowarki niż wspomniana BC-700, tak więc z takimi stwierdzeniami byłbym ostrożny.
    EOS + Speedlite

marcooos
    Guest

Domyślnie

Ja jestem zwolennikiem markowych ładowarek. Mam również ładowarkę do baterii R20 firmy "noname" i próba ładowania w nich akumulatorków AA zakończyła się podobnie jak u Ciebie - czyli siadły po krótkiej chwili. Po naładowaniu w ładowarce sony działały normalnie.
    Ale rzeczywiście zrób najpierw próbę z normalnymi bateriami (tańsze niż nowa ładowarka)

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Ja mam BC 700 i jest super. Pełen podgląd tego co się dzieje z aku, czterokanałowa czyli każdy aku monitorowany oddzielnie, z każdym możesz robić co innego czyli rozładowywać, ładować, testować czy odświeżać. Do tego mam eneloopy. Po roku leżenia zachowują 85% energii. Od niedawna mam 580 EX II i na jednym komplecie zrobiłem około 700 - 800 fotek, fakt że w mieszkaniu i pewnie nie zbliżyła się za bardzo do pełnej mocy. Pierwszy raz ładowałem eneloopy i trochę się zdziwiłem bo mają pojemność 2000, a po naładowaniu gdy ładowarka pokazała full miały w granicach 2400 - 2500 ( nie wiem czy to dobrze czy nie, ale ładowarka ma zabezpieczenia przed przeładowaniem ). Mam jeszcze inne jakieś badziewie do małpki o pojemności 2300 i gdy się naładują pokazuje w granicach 1800 - 2100 więc myślę, że warto zainwestować w porządną ładowarkę i aku.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Jeżeli chodzi o pomiary pojemności ogniw wykonywane poprzez "popularne" ładowarki (w tym BC-700 i inne podobne) to nie sugerował bym się do końca tym co wskazuje wyświetlacz. "Popularne" ładowarki w żadnym wypadku nie są miernikami, co najwyżej wskaźnikami (klasa urządzenia >= 2.5), tak więc ich wskazania dotyczące pojemności mogą być co najwyżej szacunkowe.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 20-01-2009 o 19:58
    EOS + Speedlite

mafo
    Guest

Domyślnie

Ja używam ponad rok BC-900 z akumulatorami eneloop i nigdy nie miałem problemu. Lampa błyska bez problemu. Przy używaniu w modelach zdalnie sterowanych (mają duży pobór) też nie ma z akumulatorami problemu. BC-900 mogę polecić.

Dopiero zaczyna Awatar kepasa
    Miasto
    Poland

Domyślnie

za mafo... mam bc-900 i eneloop'y i szczerze polecam taki zestaw i kazdy element z osobna... jeszcze nigdy mi lampa nie padla, a kupilem specjalnie 8szt co by jakby sia tak stalo mnie nie bolalo... ladowarka super nawet "uzdrowila" jakies starocie w domu...
    7D | S 30F1.4 | C 85F1.8 | S 8F3.5 | 580EXII

MM
    FB

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów