PDA

Zobacz pełną wersję : Err 99

woyd
08-07-2005, 21:59
Witam

Przytrafiło mi się dzisiaj coś, co sprawiło, że zamarłem na chwilę.

Podłączyłem do aparatu jakąś mała lampę błyskową. Mała prosta lampa - "Kinon" czy jakoś tam. Gdy usiłowałem pstryknąć zdjęcie pojawiło mi się "ERR 99". Wystraszony wyłączyłem aparat, zdjąłem lampę, włączyłem aparat i pstryknąłem zdjęcie. Wyświetlacz pokazał kompletnie czarne pole z numerem fotki, parametrami itp. Wystraszony jeszcze bardziej (i pewien, że aparat poszedł się....) wyjąłem baterie i włozyłem je ponownie. Po włączeniu aprat działał normalnie (dla pewności podpięłem lampę Exakta z którą już kiedyś fociłem i jest OK - stopka pracuje poprawnie). Odetchnąłem z ulgą.

Co się stało i z czym jest to związane ??
Wiem, że głupotą było podpinanie nieznanej mi lampy. Uległem namowie kolegi, który chciał żebym wziął sobie lampę, którą on używa z analogową minoltą. Tłumaczył mi, że ta lampa pracuje tylko na 2 paluszki (Exakta na 4), więc ma na pewno mniejsze napięcie na stopce i nic się nie powinno stać. Coś się jednak stało...

Spotkaliście się z czymś takim ??

McKane
08-07-2005, 22:16
Hehehe "tylko dwa paluszki" i "mniejsze napiecie" :) Sluchaj Ty takich wszystko wiedzacych kolegow to daleko zajedziesz :) Pewnie dales ze 100V na stopke i aparat nie wyrobil. Pare takich numerow i bedziesz musial kupic nowy aparat a mozliwe ze i ten juz nie jest od konca funkcjonalny.

gawryl
08-07-2005, 22:24
nie przejmuj sie - spieprzyles aparat i tylko tyle. to juz koniec. teraz Twoj aparat bedzie pracowal tylko z ta exacta ;)

a serio: nastepnym razem, przed podlaczeniem odkurzacza lub innego wynalazka zastanow sie mocniej.

woyd
08-07-2005, 22:29
Nie mówcie nic - co przeżyłem to moje. Co gorsza - wiedziałem wcześniej że powinienem mocno uważać i byle czego nie podpinac. Eh.....

Grunt, że aparat działa, i mam nadzieję, że na strachu się skończyło. A kumplowi to mam chęć coś urwać.

gawryl
08-07-2005, 22:38
A kumplowi to mam chęć coś urwać.
nie zwalaj winy na kumpla - jakby Ci zaproponowal rzucenie Twego aparatu o glebe to tez bys sie zgodzil? daj spokoj - mysl, mysl!

LemonR
09-07-2005, 11:18
Na przyszłość pamiętaj że bez względu na wartość napięcia zasilającego palnik wyzwalany jest napięciem wysokim. W lampach są przetwornice służące do zmiany napięć zasilających np z 3V do powiedzmy 100V a nawet i więcej. Spoko luzik jak działa to raczej nic się nie stało chociaż pewności nie ma więc czekamy na ten aparat na Allegro. :mrgreen:

Marfackib
09-07-2005, 11:25
Instrukcja Canon :
Err 99 - "ten błąd może się pojawić, gdy używany obiektyw jest inny niż marki Canon, lub działa nieprawidłowo obiektyw lub aparat" (myslę, że jak i obiektyw to i jak aparat wykryje inną lampe też się to może pokazać)

Osobiście raz mi sie pokazał Err 99, a była podpięta lampa EX420. Pomogło wyciągniecie i ponowne włożenie baterii. A swoją drogę warto nosić krótką ściągwę z instrukcji co oznacza każdy "Err".

santiblue
09-07-2005, 11:40
Kodow bledow nie ma za wiele i wszystkie sa opisane w insturkcji obslugi. nie wiem po co sciaga, chyba ze ktos ma mega skleroze.

Marfackib
09-07-2005, 11:59
Kodow bledow nie ma za wiele i wszystkie sa opisane w insturkcji obslugi. nie wiem po co sciaga, chyba ze ktos ma mega skleroze.
Właśnie o sklerozę mi chodzi. Błędów jest 5, ale zdarzają sie tak rzadko, że po roku napewno niejeden zapomni.

woyd
09-07-2005, 14:39
Marfackib - czyli jest prawdopodobne, że nic się nie stało, tylko aparat zasygnalizował, że z tą lampą "nie da rady". Byłoby super, bo się naprawdę zmartwiłem... Aparat mam dopiero od marca i wybuliłem na niego sporo kasy :D

KuchateK
09-07-2005, 19:08
No... To ja mam taka na jednego paluszka ktora na wyzwalaniu ciagnie 80V :)

A co do Err 99... EOS wywala tez blad jesli na stopke podpiac cos odwrotnie (nawet niskie napiecie). Zobacz czy ta lampa nie ma przypadkiem "plusa z minusem" poprzestawianego. Trafiaja sie takie przypadki.

woyd
09-07-2005, 19:39
KuchateK - lapmę po tym jednym "ekscesie" zostawiłem koledze. Wole poczekać i kupić coś "kompatybilnego" z EOS-em, czego nie będe musiał bać się podpinać.

Lutek
11-07-2005, 11:35
Instrukcja Canon :
Err 99 - "ten błąd może się pojawić, gdy używany obiektyw jest inny niż marki Canon, lub działa nieprawidłowo obiektyw lub aparat" (myslę, że jak i obiektyw to i jak aparat wykryje inną lampe też się to może pokazać)

Osobiście raz mi sie pokazał Err 99, a była podpięta lampa EX420. Pomogło wyciągniecie i ponowne włożenie baterii. A swoją drogę warto nosić krótką ściągwę z instrukcji co oznacza każdy "Err".
Ja miałem Error99 gdy miałem padniętą kartę CF....

Pozdr

Lutek
11-07-2005, 11:37
KuchateK - lapmę po tym jednym "ekscesie" zostawiłem koledze. Wole poczekać i kupić coś "kompatybilnego" z EOS-em, czego nie będe musiał bać się podpinać.
Aparat działa.... niby..... tylko nie wiadomo czy będzie wyzwalał na stopce....

Pozdr

KuchateK
11-07-2005, 16:06
Przeciez pisze ze podpial inna lampe i chodzi.
EOS'a odwrotna polaryzacja na stopce (i paroma innymi ukladami ktore niewiedziec czemu nie chca dzialac) mozna w sposob powtarzalny i "bezpieczny" wywieszac na Err 99.

Ale do trzysetek de to lampe radze sprawdzac zanim sie podepnie...

Swoja droga tak na marginesie ludzie wybadali ze 350'ki i 20'stki jada ponoc do 250V, wiec z tymi mozna szalec :mrgreen:

Xareks
11-07-2005, 18:09
Mam podobny problem po podpięciu obiektywu SIGMY 28-200 przy przesłonie większej niż 4 wyskakuje Err 99 . Ponoć pomaga wymiana Chipa w obiektywie . Macie może jakieś namiary kto i za ile to zrobi ?

kurak
31-08-2007, 11:16
Trochę odświeżę temat.

Mój problem dotyczy połączenia 350d z obiektywem sigmy 70-210 3.5-4.5 apo. Dzisiaj odebrałem obiektyw, podłączyłem do aparatu i... Err 99, oczywiście prawie dostałem zawału serca. Po kilku próbach udało mi się skutecznie podłączyć obiektyw, tak, żeby chwilę popracował i znowu pojawiał się ten błąd. Teraz już po włączeniu zazwyczaj działa, ale TYLKO dla największego otworu przysłony... Mogę robić zdjęcia, ale jak zmniejsze przysłonę to po zrobieniu zdjęcia (podniesieniu i opadnięciu lustra) wyświetla się Err 99, a zdjęcia nie ma na karcie. Co mogę z tym zrobić?

McKane
31-08-2007, 11:41
Odeslac do serwisu Sigmy na wymiane chipa

Avadra_K
31-08-2007, 11:51
Odeslac do serwisu Sigmy na wymiane chipa

Zdecydowanie tak - chociaż wiem z autopsji, że to niezawsze daje pożdany efekt. W moim przypadku niepomogło - z d20 cały czas pokazywało err99, za ro z 50E działa rewelacyjnie:mrgreen:

kurak
31-08-2007, 12:12
Ile może kosztować taka usługa? Zapomniałem zaznaczyć, ale obiektyw nie jest nowy.

McKane
31-08-2007, 12:40
Ile może kosztować taka usługa? Zapomniałem zaznaczyć, ale obiektyw nie jest nowy.

Mysle ze tyle ze nie oplaca sie ladowac w taki obiektyw. Za 600-700 zl masz sigme 70-300 APO ktora dziala bez problemu z cyfra.

muflon
31-08-2007, 20:21
A skoro już o Err99 mowa... chyba zajechałem moje 1D :( Objawy: po dłuższym (>1 dzień) nieużywaniu, po włączeniu aparatu i wciśnięciu spustu:

- otwiera się migawka
- nie podnosi się lustro
- wyświetla się Err99
- po jakimś czasie migawka się zamyka
- nic nie zapisuje się na karcie

Nie pomaga zdjęcie/założenie obiektywu, czyszczenie styków, włączanie/wyłączanie, zabawy z baterią, no po prostu nic... prawie :) Metodą " na MacGyvera" doszedłem do tego, że jak mu się "na rozruch" trochę pomacha lustrem używając palucha, to mu przechodzi praktycznie na całą resztę (pracowitego :mrgreen:) dnia.

To co, pewnie lustro do wymiany? Czy może jakieś smarowanie czy coś? Przebieg ~185k.

McKane
31-08-2007, 20:29
A nie skleja sie gdzies ? Albo moze cos sie obtarlo i zaczelo rdzewiec. Jak stoi 1 dzien to sie skleja/zaciera po czym rozruszasz to puszcza i dalej dziala ok. Ja bym delikatnie naoliwil laczenia.

muflon
31-08-2007, 21:06
Teraz nie mam czasu (akurat od dziś do niedzieli mam dużą imprezę), a potem.. będę miał tyle czasu, że będę mógł sobie pozwolić na serwis ;-) No ale w ogólności coś podobnego podejrzewam ("naoliwić").

adamek
31-08-2007, 22:16
Pocieszę, że to nie ejst migawka. ;)
(na polskie - z tego co pamiętam to migawka w 1d = około 2,5 migawki w 20d...)

jak mi poszła migawka to pan z serwisu wpisał w karcie usługi cytuję: "Migawka wali jak szalona"
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Po czym wymienili na nową.
MIałem tydzień do upływu gwarancji. :D

janmar
31-08-2007, 22:42
Za wymianę chipa w Sigmie 28-105 zapłaciłem około 300 pln dwa lata temu.Podobno cena zalezy od obiektywu i nie wszystkie obiektywy mozna przeczypować.Moim zdaniem popełniłem głupotkę:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

gokyu
01-09-2007, 14:00
Hehehe "tylko dwa paluszki" i "mniejsze napiecie" :) Sluchaj Ty takich wszystko wiedzacych kolegow to daleko zajedziesz :) Pewnie dales ze 100V na stopke i aparat nie wyrobil. Pare takich numerow i bedziesz musial kupic nowy aparat a mozliwe ze i ten juz nie jest od konca funkcjonalny.

kolego piszesz ze aparat moze nie byc juz do konca funkcjonalny - a pytanie: mi err 99 pojawil sie jak na lampe 420 nalozylem dyfuzor (uniwersalny) i dyfuzyjna nasadke (daszek) - lampa od poczatku pracowala z body (300D) i wczesniej err 99 sie nie pojawial - teraz zaczal?

masz jakies pomysly?

dzieki i pozdrawiam

ps odnosnie czyszczenia stykow lampy i stopki - mozna to zrobic delikatnie szmatka nasaczana spirytusem? czy jest cos "extra dedykowanego"? ;) - pozdrawiam i dziekuje

McKane
01-09-2007, 15:00
Watpie czy jest to efekt uzycia dyfuzora. Zaczalbym od czyszczenia stykow spirytusem i sprawdzenia czy lampa dobrze przylega do stopki. Przyczyn moze byc kilka na poczatek trzeba wyeliminowac strefy styku.

Najlepiej jednak sprawdzic lampe na innym body ... jesli problem bedzie sie powtarzal to serwis zostaje.

Magdziak
05-11-2007, 16:50
Hej, mam podobny problem, od jakiegoś czasu jestem posiadaczką Canona 400D i po paru dniach nie używania po próbie zrobienia zdjęcia wyskakuje Err99, więc tak jak w komunikacie wyłaczyłam go, właczyłam jeszcze raz, wyciągnełam baterie zamontowałąm od nowa i nic szczerze powiem że jestem bliska zawału, nie mam zielonego pojęcia co się stało...

piast9
05-11-2007, 16:58
Odepnij obiektyw i spróbuj zrobić zdjęcie bez niego. Jeśli pomoże to winne styki przy bagnecie albo sam obiektyw. Co to za szkło?

Magdziak
05-11-2007, 18:37
EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II, przetarłam styki i ruszył, ale mam nadzieje ze już sie to nie powtórzy...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aaaa i jeszcze mam pytanko, czy jest możliwe że na takie zachowanie sie aparatu miała wpływ nagła zmiana temperatur, ciepłe pomieszczenie i dość niska temeratuan na zewnątrz??

RNz
05-11-2007, 20:42
Oczywiście, że tak.
Weszłaś do ciepłego pomieszczenia i wilgoć się skropliła m. in. na stykach.
Następnym razem radze odczekac 30-60 min

Magdziak
05-11-2007, 23:13
bardzo dziękuje za pomoc, jest to moja pierwsza lustrzanka i za bardzo jeszcze nie wiem co i jak :)

Kubak82
07-11-2007, 11:54
Oczywiście, że tak.
Weszłaś do ciepłego pomieszczenia i wilgoć się skropliła m. in. na stykach.
Następnym razem radze odczekac 30-60 min

a najlepiej wsadz aparat do foliowego worka przed wejsciem do cieplego pomieszczenia - wilgoc skropli sie wtedy na folii a nie na aparacie..

djko
11-11-2007, 22:40
witam!
jestem nowy w temacie (i na forum). Ten błąd pokazuje mi się jak robię fotki na szkle Canon EF 55-200 mm 4.5-5.6 z EOS`em 300D kiedy przesłona jest powyżej granicy maxymalnego otwarcia (czyli że jest minimalnie zamknięta). Czy wiecie może co mam zrobić? (Na EF-S 18-55 ten komunikat mi się nigdy nie pokazał).

janmar
11-11-2007, 23:16
witam!
jestem nowy w temacie (i na forum). Ten błąd pokazuje mi się jak robię fotki na szkle Canon EF 55-200 mm 4.5-5.6 z EOS`em 300D kiedy przesłona jest powyżej granicy maxymalnego otwarcia (czyli że jest minimalnie zamknięta). Czy wiecie może co mam zrobić? (Na EF-S 18-55 ten komunikat mi się nigdy nie pokazał).

Nie rozumiem.:?: Jak mozna otworzyc powyzej granicy max.otwarcia:?: To znaczy ze otwierasz poza oznakowanie 4,5 w strone 4:?: Jesli tak, to [czemu uwazasz ze przysłona jest minimalnie zamknieta :?:] komunikat jest uzasadniony.Pozdrawiam:smile:

szadam
16-11-2007, 00:32
Mi taki błąd wyskakuje przy 17-85 IS. Jak uzywałem małej wartości przesłony to wyskakiwal mi co jakiś czas, a jak troche ja bardziej przymknąlem to za kazdym razem.
Pan w servisie powiedzial mi ze przyslona sie zacina i jest do wymiany. 22.11.2007 bede wiedzial co i jak z obiektywem :/