Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie żyleta!

DeLonge
14-01-2009, 00:20
Witam. Mam pytanie i licze że ktoś mi pomoże. Jak zrobić zdjęcie ostre jak żyleta? Chodzi mi o to żeby nie bylo mgiełki i eby wszytsko było przejrzyste i czyściutkie jak na lustro przystalo? Dajmy na to że zdjęcie jets zrobione poprawnie, nie jest porusozne itp. Dużo trzeba podciągnąć w PS? Wiem że zabawa levelami troche daje efejt wyostrzenia i że UnsharpMask tez wyostrza. Może mi ktoś powiedzieć jak wyostrza swoje fotki? Jak sprawia że sa żyletami? Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

punky
14-01-2009, 00:42
zacznijmy od tego jakim szklem chcesz to robic
potem sprawdz na wykresach MTF dla jakiej wartosci f obiektyw jest najostrzejszy

potem statyw wstepne poniesienie lustra oczekac 3-10 sek i wezykiem zwolnic migawke

nastepnie przy wolaniu raw dac takie ustawienie sharpness ktore wydaje ci sie najostrzejsze bez artefaktow

potem ostrzenie w PS lub GIMP (ew ostrzenie po zmniejszeniu)

szukaj tematu Janusza Body o ostrzeniu na tym forum

i wszystko

DeLonge
14-01-2009, 00:59
Oki. Dzieki. Mam 400d i nie wiem jak w nim zrobic wstepne podniesienie lustra. Foce kitem i 70-200 f4 L ale to szklo mam dwa dni i nie mialem okazji przetestowac w swietle dziennym. Robie dzu zdjec twrzy ludzkich wiec wtedy odpada statyw itp. Wiem ze musi byc niskie ISO ustawione. Staram sie to przestrzegac. Ale wazne sa dla mnie informacje czym moge najwiecej wyciagnac ze zdjecia (zeby bylo zyleta). Jakies konkerty. Zabawa z levelami? USM? A moze kilka rzeczy na raz?

preinwher
14-01-2009, 01:49
Oki. Dzieki. Mam 400d i nie wiem jak w nim zrobic wstepne podniesienie lustra.

W menu znajdź pozycję Cn F tam jest opcja wstępnego podniesienia lustra.

marekb
14-01-2009, 05:53
A na co to wstępne podniesienie lustra ??? To się używa przy długich czasach by wyeliminować wpływ drgań spowodowanych beZwladnoscia lustra przy jego podnosZeniu. Przy strzałach z ręki jest to nieuzasadnione. Żeby zdjęcie było ostre: 70-200bardZo dobry, dobre światło, krótkie czasy, przymknąć trochę obiektyw, w Psie neste wiele metod wyostrzania (musi poczytać ). Poziomy i krzywe mogą wMocnic kontrast co daje wieksA przejrzystość zdjęcia a nie ostrość.pamietaj jednak: b. Krótkie czasy i odpowiednie swiatlo

Ps po pewnym czasie sam jednak dojdziesz do wniosku ze ostrość ni jest w całym zdjęciu najważniejsza. Hmm zapomniałem zw jestem na forum sprzetowym;)

C80
14-01-2009, 07:22
W PS3 i 4 w filtrach jest opcja "Ostrość"->"Inteligentne wyostrzanie" (ang. Sharpen->Smart sharpen). Żeby uzyskać potrzebny poziom ostrości można pokombinować z procentami i wielkością piksela.

Daje świetne efekty, pozwala nawet usunąć względnie małe mydło.

sluzalekmichal
14-01-2009, 09:26
Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.

preinwher
14-01-2009, 09:32
A na co to wstępne podniesienie lustra ???

Wiem że w tym przypadku to niepotrzebne, autor nie wiedział więc odpowiedziałem ;)

2marekm
14-01-2009, 10:20
Wyostrzanie tak ale nie na raz - mój sposób to z RAW czterokrotne wyostrzanie. Zdjecia masz jak żyleta.

Więcej kolego. Czy wyostrzasz RAWa /jaki program ?/. Czy już po wywołaniu ?

Alde
14-01-2009, 10:42
Najpierw trzeba ostre zdjęcie zrobić, potem głęboko się zastanowić co wyostrzyć na zdjęciu bo poranne drzewa we mgle to się nie ostrzy tudzież zmarszczki na twarzy modelki też nie chyba że jest taka potrzeba, metod ostrzenia jest tyle pewno ile robiących to i każdy ma swój malutki sekrecik co gdzie i w jakiej kolejności, najlepiej próbować czytać próbować czytać itp.

punky
14-01-2009, 12:09
A na co to wstępne podniesienie lustra ???

autor nie sprecyzowal jakie zdjecia bedzie robil
a mnie lekko fantazja poniosla

w przypadku zdjec krajobrazu wieczorem lub wczesnie rano
przyslona np f 11 - 16
iso 100
i czas wychodzi 1/25 lub mniej
mozna z reki
ja wole na statyw
eliminuje mozliwosc poruszenia

a dla oczywiscie dla maniakow ostrosci:
aparat po podniesieniu lustra zastyga w bezruchu, zwolnienie migawki nie powoduje prawie zadnych drgan i zdjecie moze wyjsc jeszcze ostrzejsze

jotes25
14-01-2009, 12:12
Jak zrobić zdjęcie ostre jak żyleta?

Wydłubać filtr AA.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Chodzi mi o to żeby nie bylo mgiełki i eby wszytsko było przejrzyste i czyściutkie jak na lustro przystalo?

Ostre zdjęcia to robią kompakty :lol: Ewentualnie jeśli koniecznie ma być lustrzanka, to lepiej Olympus niż Canon.

DeLonge
14-01-2009, 12:47

A mozesz mina priv na pisac co robisz z tym RAWami? Jakies info by mi sie przydalo. Chce miec informacje i miec co wyprobowac, wiele sposobow.

sluzalekmichal
14-01-2009, 15:23
Więcej kolego. Czy wyostrzasz RAWa /jaki program ?/. Czy już po wywołaniu ?

Samego Raw-a nie wyostrzam.
W PS najpierw lekke maska wyostrzajaca zalecana zresztą przez Canona.
Nastepnie wyostrzanie krawędzi wg. Janusza Body. Potem inteligentne wyostrzanie - tylko światła. Po okresleniu finalnej wielkości zdjęcia do wydruku ponownie maska wyostrzajacą pod kątem odbitki. To co otrzymujesz jest naprawde fajnie wyostrzone.
Oczywiscie przed tym najpierw koryguje kolor, ekspozycje, itp.- troche w CR dalej PS.

Pzdr.M.S.
Tutaj masz zdjecia wyostrzone w ten sposób:

http://www.garnek.pl/michals/a

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.garnek.pl/michals/3831466/robota)

To tak od razu na ekran.

DeLonge
14-01-2009, 15:51
Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny.

bebesky
14-01-2009, 16:14
Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku.

Czyli chcesz za darmo i bez żadnego wysiłku pozyskać wiedzę, którą wielu poznaje latami metodą prób i błędów, czytając, "tracąc" czas na naukę i doświadczenia, niejednokrotnie płacąc za to duże pieniądze (choćby celem wypróbowania różnego oprogramowania). Zgadza się????

kicha
14-01-2009, 16:29
Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny.

ok.

1 000 zł za komplaksowy tutorial. wystawiam fakture VAT

może być ?

mamut9
14-01-2009, 16:31

proponuje poszukać jakiegoś kursu obróbki fot w "stolycy"chyba takie tam są:confused: - bedzie szybko/dość dobrz/uwzględnią opory uczącego sie w pojmowaniu materiału/ i nie bądźże taki "cwaniaczek" rach ciach j i już - nauka to czas/kasa:oops:
kup se książkę np. obróbka fotografii cyfrowej lub podobną - jak na kurs ci się nie chce:-P

marekb
14-01-2009, 16:50
a na co ci takie ostre zdjęcia, szkoda czasu, masz filtry w PSIE i pobaw się nimi - w 2 dni będziesz wszystko wiedział

DeLonge
14-01-2009, 17:01
a na co ci takie ostre zdjęcia, szkoda czasu, masz filtry w PSIE i pobaw się nimi - w 2 dni będziesz wszystko wiedział

Dzieki. Chociaz Ty jakas pomoc oferujesz i informacje. Mam ksiazki i czytam je, ale wolalbym porozmawiac z kims kto ma pojecie a kasy na kurs nie mam no i czasu tez brak niestety. Coz licze na pomoc tych ktorzy chca pomoc i moga pomoc. Tekstow typu "kup se ksiazke" albo "idz na kurs" nie potrzebuje. Dziekuje.
Nalaza tez sie podziekowania dla dwoch osob ktore na priv mi pomoc oferuja.

Czyli chcesz za darmo i bez żadnego wysiłku pozyskać wiedzę, którą wielu poznaje latami metodą prób i błędów, czytając, "tracąc" czas na naukę i doświadczenia, niejednokrotnie płacąc za to duże pieniądze (choćby celem wypróbowania różnego oprogramowania). Zgadza się????

Nie tak. Licze na jakas pomoc. Jakies wytyczne. Co gdzie i jak? Nie chodzi mi o gotowca typu tu wpisz to a tu to. Ale jakies info. Po prostu jestem amatorem i myslalem ze ktos pomoze. Jezeli nie chcecie pomoc to nie ma problemu. Rozumiem was i nie bede sie gniewal. Bede siedzial nad PS i sie meczyl i albo cos wymecze albo sie zalamie.
Chodzi mi o to ze jak nie bede mail podstawowych informacji to bede bladzil. Musze wiedziec co robic z rawem i gdzie to robic, jak pozniej konwertowac fote zeby to mialo sens i co dalej z fota robic i co z nia robic. Pan Jznusz Body umiescil tyle roznych informacji zwiazanych z fotografia i obrobka i wiele osob z nich skorzystalo i nie chcial zadnych pieniedzy. On chcial pomoc. Ja sie zrwocilem do ludzi ktoryz tez chca mi pomoc.

jinks
14-01-2009, 19:04
Po:

1. Zmień monitor na LCD - są dużo ostrzejsze (więcej pikseli na cal) i wszystkie zdjęcia nagle stają się "ostre jak żyletka". Okazuje sie, że niepotrzebnie tak mocno wyotrzaliśmy :)

2. Zrób odbitki a przekonasz się, że te zdjęcia są już bardzo ostre bez wyostrzania.

A jeśli chodzi o wyostrzanie w PS to najłatwiej jednym ze sposobów:
- smart sharpen: promień 0.8-1.2, 60-80%,
- usm: 0.3, 200-300%, 0.

wcześniej możesz też potraktować zdjcia USM: 50, 5-15%, 0 - dla zwiększenia kontrastu lokalnego (coś jak clarity w ACR albo LR, ale moim zdaniem lepsze).

tantal
14-01-2009, 19:22
No więc życzliwie podano Ci szczegółowy tutek Janusza Body.Nie wiem z jaka szybkością piszesz na klawiaturze ale jeśli go przepiszesz to zrozumiesz że szybciej się to robi niż o tym pisze. Poza tym jak wreszcie te tutki przeczytasz, zauważysz ile Janusz pochłania literatury i jaką ilością/jakościa eksperymentów to weryfikuje. Może wtedy spojrzysz trzeźwiej na sprawę. IMHO w tutkach CB masz łopatologicznie podaną wiedzę za którą w księgarni wydałbyś gruubą kasę.
Poza tym http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wyostrzanie+site%3Acanon-board.info&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
Przyznaję - dużo czytania,ale gratis więc jakoś przebrnąłem....

manfred1
14-01-2009, 19:43

uuuuuuu życzę Ci aby każdy do kogo się zwrócisz o pomoc wyrecytował ci taką idiotyczną regułkę

Pikczer
14-01-2009, 20:04
Kazde zdjecie kazdym aparatem pomniejszone do 800x600 i potraktowane szarpnesem z Photoshopa bedzie ostre jak zyleta :-)

A jak chcesz zylete 1:1 to tylko sredni format i studio :-)

DeLonge
15-01-2009, 08:35
Tutka Janusza ogarnalem i robilem wedlug niego i jakos nie widzialem efektow. Moze cos zle robilem ale pozniej sotosowalem jego akcje ktora wrzucil i tez nie bylo efektow. Tam w tym tutku Janusza jakis koles podal swoj sposob ostrzenia. Jest krotszy i jakos efekty widac, ale caly czas jakos nie jestem zachwycony. Moze jest tak ze ja mam za duze wymagania. Chcialbym moim 400d robic foty zyleta a moze sie nie da a moze mam za mala wiedze a moze nie mam telantu itp. Mimo wszystko bede sie staral i cwiczyl i czytal.

Po:

1. Zmień monitor na LCD - są dużo ostrzejsze (więcej pikseli na cal) i wszystkie zdjęcia nagle stają się "ostre jak żyletka". Okazuje sie, że niepotrzebnie tak mocno wyotrzaliśmy :)

2. Zrób odbitki a przekonasz się, że te zdjęcia są już bardzo ostre bez wyostrzania.

A jeśli chodzi o wyostrzanie w PS to najłatwiej jednym ze sposobów:
- smart sharpen: promień 0.8-1.2, 60-80%,
- usm: 0.3, 200-300%, 0.

wcześniej możesz też potraktować zdjcia USM: 50, 5-15%, 0 - dla zwiększenia kontrastu lokalnego (coś jak clarity w ACR albo LR, ale moim zdaniem lepsze).

Mam monitor LCD. Ale odbitek nie robilem. Ale nieraz widzialem na necie foy zyleta. Przyznam ze kiedys myslalem ze wystarczy miec lustro i cykac foty i bede zylety hehe (baran ze mnie). Powoli musze ogarnac PS i am troche wyostrzac. Dzieki za pomoc.
Tantal dzieki za link. Poczytam i na pewno jakies informacje znajde.

sluzalekmichal
15-01-2009, 09:05
W moim odczuciu "przepis" Janusza Body" to jeden z etapów wyostrzania. Zresztą należy przeczytać cały opis Janusza. Wyostrzanie to nie tylko przepuszczenie akcji Janusza w Photoshopie ale proces bardziej złozony, o czym napisał zresztą sam Janusz.

Pozdrawiam Wyostrzaczy
M.S.

bebesky
15-01-2009, 09:41
Nie tak. Licze na jakas pomoc. Jakies wytyczne. Co gdzie i jak? Nie chodzi mi o gotowca typu tu wpisz to a tu to.

Czytałeś co sam napisałeś?

"Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny."

"bylbym wdzieczny"

a jaka jest dokładnie kwota ( twojej ewentualnej wdzięczności za wskazanie czegoś co jest nie tylko w płatnych książkach ale również w internecie a nawet na tym forum??

sluzalekmichal
15-01-2009, 10:11
Czytałeś co sam napisałeś?

"Potrzebuje onformacji konkretnych. Zeby mi ktos powiedzial: w CameraRaw robisz to i to (wyjasnij amatorowi), pozniej robisz do TIFF (co i jak) a pozniej w PS to i to robisz. Konkretnie krok po kroczku. Jak debilowi, hehe. Jak ktos czuje sie na silach zbey mi to potlumaczyc do bylbym wdzieczny."

"bylbym wdzieczny"

a jaka jest dokładnie kwota ( twojej ewentualnej wdzięczności za wskazanie czegoś co jest nie tylko w płatnych książkach ale również w internecie a nawet na tym forum??

To co napisałeś mnie przeraża. Chyba każdy się kiedyś uczył. W zasadzie mógłby trochę poczytać tu i tam tylko po co tracić czas. Przecież coś można koledze napisać. Trochę życzliwości.

kucza21
15-01-2009, 10:16
Babesky dobrze piszę, nie ma recepty na super ostre zdjęcia, można jedynie podsunąć coś. Myślę, że ludzie na forum lubią dzielić się wiedzą, ale nikt nie ma zamiaru dać gotowej recepty i pisać kilkadziesiąt skomplikowanych zdań których nie wiadomo czy zrozumiesz. Zdjęcie ostre jak żyleta jest również pojęciem bardzo względnym. Jeżeli ja mogę jakoś pomóc to napiszę, że do ostrego zdjęcia potrzebujesz przede wszystkim dobrego światła, czasy stosunkowo krótkie w zależności gdzie robisz zdjęcia. Jeśli chodzi o post proces to nie da się w łatwy sposób wytłumaczyć. Ja po prostu robię ( korzystam między innymi z akcji Janusza)

BTW myślę, że lustro i kitowski obiektyw wystarczy, żeby zrobić ostre zdjęcia.

enter
15-01-2009, 10:59
DeLonge, przejrzałem cały wątek i imho rozwiązanie jak zrobić dobrą fotkę masz jak na talerzu, teraz tylko wziąć aparat i zacząć ćwiczyć

jeszcze jednego nie rozumiem - możesz pokazać taką super ostrą fotkę i powiedzmy dla porównania Twój efekt, który Ciebie nie satysfakcjonuje ? może to nie problem w wyostrzaniu leży ?

DeLonge
15-01-2009, 14:56
Panowie prosilem ze teskty typu "jaka kwot" albo "idz se na kurs" sa zbedne tutaj. Nie chce offtopa. Pozdrawiam.

kubaj
15-01-2009, 15:03
tak troche offtop - czy udalo/chcialo sie komus zdjac filtr sprzed matrycy? ciekawi mnie co by wyszlo

DeLonge
15-01-2009, 15:07
DeLonge, przejrzałem cały wątek i imho rozwiązanie jak zrobić dobrą fotkę masz jak na talerzu, teraz tylko wziąć aparat i zacząć ćwiczyć

jeszcze jednego nie rozumiem - możesz pokazać taką super ostrą fotkę i powiedzmy dla porównania Twój efekt, który Ciebie nie satysfakcjonuje ? może to nie problem w wyostrzaniu leży ?

Masz racje. Mam przepis. Krotkie czasy i nieskie ISO. Jezeli mam mozliwosc to statyw i wczesne unieseinie lustra i najlepiej z wezyka. Mi tez chodzi o info co do postepowania z photoshopem. Zamieszcze pozniej jakies foty bo teraz nie mam mozliwosci. A zylety wedlug mnie to sa takie foty jak tu dwie pierwsze http://canon-board.info/showthread.php?t=30189 i http://canon-board.info/showthread.php?t=30189&page=7 ten PORSCHE. Tu tez jest piekna ostrosc http://plfoto.com/1710794/zdjecie.html
Wiem ze musze nauczyc sie jeszcze sprzetu. Np to ze kit jest ostry od 18mm-30mm albo ze 70-200 f4 nie jest naojstrzejszy przy f4 tylko trzeba troche przymknac. Nie wiedzialem wczesniej takich rzeczy.

bebesky
15-01-2009, 15:23
To co napisałeś mnie przeraża.

ależ dlaczego. czyżby dlatego że nie lubię pomagać leniom. Gdyby DeLonge nie zaprzeczał sam sobie (cio wskazałem) to bym się nawet nie odezwał.

Chyba każdy się kiedyś uczył. W zasadzie mógłby trochę poczytać tu i tam tylko po co tracić czas.

Właśnie. Każdy się uczył ale DeLonge nie chce się uczyć tylko potrzebuje gotowej recepty. A co do tracenia czau to DeLonge nie chce tracić czasu ale ty wymagasz żeby inni tracili czas tylko po to żeby on czasu nie tracił :)

Przecież coś można koledze napisać. Trochę życzliwości.
Tylko po co powielać coś co już na tym forum jest opisane a znalezienie tego jest banalnie proste?

DeLonge
15-01-2009, 15:51
Ej k***a nie jestem zadnym leniem. Moze jestem wolno uczacy sie. Czytalem kilka ksiazek o samym foceniu i mam jedne po photoshopie mega trudna. I czytam ja jak mam czas. Jest to bardzo dobra ksiazka ale nie wiem czemu ale lepiej mi sie uczyc rozmawiajac z kims. Pozatym powiedzialem ze kto nie chce mi pomoc to nie musi nic pisac. Nie potrzbuje komentarzy i oceniania mnie. Sa tacy co porozmawiaja i pomoga. Nie chce miec gotowca. Wolalbym wyjasnienie co dziala jak dziala i po co to robic. Zebym mogl sobie sam poznije wyostrzac foty tak jak chce i robic to z sensem a nie stosowac gotowec algorytmy dla wszystkich zdjec. Chce wedke a nie rybe (mam nadzieje ze znasz to powiedzenie). Nie chce zawracac glowy tym ktorzy mi nie pomoga.

bebesky
15-01-2009, 16:23
http://canon-board.info/showthread.php?t=19955&highlight=ostrzenie
http://canon-board.info/showthread.php?t=21153&highlight=ostrzenie
http://www.fotografia.kopernet.org/retusz2.html
http://psdtuts.wordpress.com/2008/08/22/wyostrzanie-zdjec-prosta-metoda/
http://www.cherub.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=625&Itemid=87
http://www.banki-zdjec.pl/wyostrzanie-zdjec-filtr-gornoprzepustowy.html

dalej twierdzisz że nie jesteś leniwy i że nikt nie chce ci pomóc

DeLonge
15-01-2009, 21:46
Linki z forum przjezalem. Ale owlalbym pogadac z kims co sie zna na tym. Sluchaj rozumiem ze jak nie chcesz pomoc to nie. Nie mam pretensji. ALe w sumie to i tak pomagasz bo dajesz mi linki. Dzieki. Kazda pomoc ma dla mnie znaczenie.
Kolejny raz wspomne ze nei che gotowca. Chce info co i jak, jakies wytyczne. Co sie stanie jak zwieksze to a co jak zwieksze co innego. Co daje ostrzenie na warstwach itp. Chce sobie radzic sam w przyszlosci.

airhead
16-01-2009, 00:40
tak troche offtop - czy udalo/chcialo sie komus zdjac filtr sprzed matrycy? ciekawi mnie co by wyszlo
Lecia'e :P
tak na poważnie to nie musi być taki głupi pomysł - 5D ma filtr, a mora i tak jest, więc nie ma czym się martwić

Szanowni Panowie moderatorzy: nie nie nadszedł już czas, żeby posprzątać trochę tych bluzgów?

Vitez
16-01-2009, 02:23
Ej k***a nie jestem zadnym leniem.

"A ty wiesz, że ja mogę wrzucić dwójkę... a potem trójkę..." - Ryba do Wąskiego w filmie 'Killer' .

Czyli - nie przeginaj...

tantal
16-01-2009, 05:24
Masz racje. Mam przepis. Krotkie czasy i nieskie ISO. Jezeli mam mozliwosc to statyw i wczesne unieseinie lustra i najlepiej z wezyka. Mi tez chodzi o info co do postepowania z photoshopem. Zamieszcze pozniej jakies foty bo teraz nie mam mozliwosci. A zylety wedlug mnie to sa takie foty

No właśnie, zapodaj te "nieostre" foty. Jeśli zmniejszysz swoje foty do takich rozmiarów jak te które podlinkowałeś, a następnie potraktujesz je np. akcją Janusza (możesz przecież zwiększyć opacity mieszania warstw do 100 ;-) plus "domalować" białym kolorem na masce warstwy miejsca które być może były pominięte przy ostrzeniu ) Zresztą nikt nie broni akcję powtarzać aż do skutku...czyli białych obwódek:-P
;-) Pewnie suwak kontrastu lokalnego (clarity) w Camera Raw warto czasem tez uruchomić.
Jak szukasz przykładów "ostrych fot" to najlepiej znajdź takie z exifami, porównasz coś więcej niż swoje odczucia (odpowiednia wtyczka firefoxa się przyda) :czas, ISO, itp.
Zresztą....jak przywalisz ostrością tak na maxa i motyw jest nadal nieostry a wszystko szumi i strasz białymi obwódkami to możesz spokojnie PS-a uniewinnić i śledztwem objąć szkło i technikę ;-) ;-)
Tak na marginesie:masz nieostre jpegi (prosto z puszki) czy to rawy tak Ci się wołają ?

wojkij
16-01-2009, 06:04
Niezły wątek, canik ze swoim 40d ma szanse na detronizacje :D

Zrozum DeLonge - nie ma uniwersalnej metody na wyostrzenie zdjęcia - każde wymaga indywidualnego podejścia i innej metody. A do tego potrzeba kompleksowej wiedzy - bez niej zostaje Ci jedynie maska wyostrzająca i metoda prób i błędów.

No i jeśli już tak bardzo chcesz konkretnej pomocy to wrzuć tu jakieś przykładowe zdjęcie które chcesz wyostrzyć - wtedy będzie można operować konkretami.

DeLonge
16-01-2009, 20:39
CHCIALEM PRZEPROSIC TYCH KTORYCH URAZILEM UZYCIEM NIE CENZURALNEGO JEZYKA. PONIOSLO MNIE. PRZEPRASZAM.

Zdjecia sa ostre ale nie tak jak te ktore pokazalem na linku wczesniej. Nie ma zylety po prostu.

Tezet-gdynia
18-01-2009, 01:16
ja stosuje usm 300-500, 0,2, 0 na duzym zdjeciu, pomniejszenie i znowu 300-500, 0,2, 0 i nie narzekam :P

sluzalekmichal
18-01-2009, 20:52
Receptura, ha,ha

Wyostrzanie x4

1. USM: Amount - 200, Radius - 0,3pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Normal
2. Akcja a la Janusz Body zmieniona - USM: Amount - 200, Radius - 0,4pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Luminosity
3. Smart Sharpen - Amount - 100, Radius - 1pix, Remove: Gaussian Blur ; Shadow: Fade amount: 100, Tonal width: 100, Radius - 1pix ; Highlight: Fade amount: 0, Tonal width: 1, Radius - 2pix
4. Jak już wykadrujesz zdjęcie do rozmiaru dla fotolabu : USM: Amount - 150 do 350 ( bardzo rzadko do 500), Radius - 0,5pix (w 95% przypadków nie zmieniam, czasem przy większych nieostrościach ustawiam 0,6pix), Threshold: 3 (w 95% przypadków nie zmieniam) , opcja mieszania warstwy: Normal. Tak więc po ustawieniu Radius: 0,5 i Threshold: 3 ustawiasz sobie zazwyczaj tylko Amount. To oczywiście duże uproszczenie, ale jak załapiesz to już jakoś pójdzie. Pamiętaj do fotolabu lekko przeostrzasz.

Pewnie inni mają lepsze sposoby, tylko czy Ci wyjawią. Działaj.

Pozdrawiam
M.S.

DeLonge
18-01-2009, 22:14
Dzialac bede. Jutro cala noc mam na zabawe z PS i czytanie. Dzieki wszystkim za pomoc.

rafal197011
28-01-2009, 01:39
Ja powiem tak jak zdjęcie jest mydlane to żylety nie zrobisz. Pokaż swoje prace to sie zobaczy co tam strzelasz. Moim zdaniem ostre zdjęcie wyjdzie przy dobrym śietle i krutkim czasie.

mazeman
28-01-2009, 09:43
4. Jak już wykadrujesz zdjęcie do rozmiaru dla fotolabu ...

Nie rozumiem :confused:

sluzalekmichal
28-01-2009, 10:19
Ostatnie wyostrzanie wykonuje po zmniejszeniu zdjęcia, ustaleniu finalnego kadru. Zdjęcia zmniejszam drogą kadrowania np: 216mm x 152mm - 300dpi.
Po tej operacji konwertuje zdjęcie do 8bit, dalej - zapisz jako - jpg, maksymalna jakość i wysyłam do wydruku.

Fotograf1995
30-01-2009, 22:55
Jak chcesz jak żyleta to ja mam sposób. Pójdź do najbliższego monopolowego kup żyletkę, wywołaj zdjęcie. Teraz usiądź spokojnie przy biurku (tylko nie bierz niczego do picia bo jeśli wylejesz- popsuje efekt) i ładnie konturki przedmiotów tą żyletą obrysuj. Ja po kilku próbach doszedłem do mistrzostwa.