Zobacz pełną wersję : Ciemne oczy dziecka - portret
Witam,
Mam pytanie o uchwycenie koloru oczu/źrenic przy robieniu portretu mojej córki - ma ona mocno ciemno brązowe oczka i na większości zdjęć oko zlewa się w ciemną całość (co ma też swój urok).
Mam pytanie czy robię gdzieś błąd? Czy też może jest ok, a jedyną drogą do wyróżnienia koloru źrenic/oka jest już photoshop/etc? Czy też może powinienem coś zrobić z dynamiką tonalną na poziomie puszki?
Poniżej przykład takiego zdjęcia.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Pzdr,
TS
zaznacz zrenice, warstwa->czarno bialy->zmiana krycia na mnozenie odwrotnosci albo rozjasnienie-> koreckcja krycia na jakies 70%
a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało?? bo szczerze mówiąc tęczówka z białkiem oka się nie zlewa, z powieką też więc nie bardzo wiem gdzie się zlewa.. rzęs chyba nie masz na myśli bo nie wyobrażam sobie zaznaczać rzęs na tle oka i rozjaśniać itp..
moje obie córki mają ciemnobrązowe oczy i jakoś nie zauważyłem takiego efektu - może słabo szukałem... ma taką a nie inną oprawę oczu i kombinacjami zrobisz że będzie nienaturalnie wyglądać
oskarkowy
13-01-2009, 10:36
a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało??
Na pewno ostrość się zlała.
Kolega pewnie naoglądał się za dużo zdjęć zachodnich modelek ze świecącymi białkami oczu, perłowymi zębami i woskową skórą. Szkoda, że chce coś podobnego robić takiemu ładnemu dziecku.
Chyba wiem o co chodzi, kolor tęczówki i źrenicy się zlewa...
Moja córka ma podobne - baaardzo ciemno-brązowe tęczówki ...
Ja z tym nic nie robię - taka jej uroda :D
a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało?? bo szczerze mówiąc tęczówka z białkiem oka się nie zlewa, z powieką też więc nie bardzo wiem gdzie się zlewa.. rzęs chyba nie masz na myśli bo nie wyobrażam sobie zaznaczać rzęs na tle oka i rozjaśniać itp..
moje obie córki mają ciemnobrązowe oczy i jakoś nie zauważyłem takiego efektu - może słabo szukałem... ma taką a nie inną oprawę oczu i kombinacjami zrobisz że będzie nienaturalnie wyglądać
Chodziło mi dokładnie o tęczówkę i źrenicę. Tak jak napisałem w pytaniu, zastanawia mnie czy efekt taki jak na zdjęciu jest ok, czy też fakt, że tęczówka/źrenica ma praktycznie identyczny kolor to moja wina. Oczywiście NIE CHCĘ, żeby zdjęcie wyglądało nienaturalnie.
Na pewno ostrość się zlała.
Kolega pewnie naoglądał się za dużo zdjęć zachodnich modelek ze świecącymi białkami oczu, perłowymi zębami i woskową skórą. Szkoda, że chce coś podobnego robić takiemu ładnemu dziecku.
Kolega NIE CHCE robić tego swojemu dziecku ;). Chce tylko robić jak najbardziej poprawne i jak najładniejsze zdjęcia i stąd pytanie - czy nie robię gdzieś błędu. Jeśli chodzi o ostrość, to ostrzyłem na prawe oczko.
Chyba wiem o co chodzi, kolor tęczówki i źrenicy się zlewa...
Moja córka ma podobne - baaardzo ciemno-brązowe tęczówki ...
Ja z tym nic nie robię - taka jej uroda
Tak - dokładnie o to mi chodzi :-D. Tak jak napisałem w pierwszym poście ma to dla mnie swój urok i podoba mi się. Myślałem po prostu, że robię gdzieś błąd, ale widocznie tak ma być, więc nie ma problemu.
A próbowałeś doświetlić czy to blendą czy lampą (nawet z dużym ujemnym FEC)? Catch lights w oczach naprawdę potrafią zrobić różnicę.
A próbowałeś doświetlić czy to blendą czy lampą (nawet z dużym ujemnym FEC)? Catch lights w oczach naprawdę potrafią zrobić różnicę.
Tak - przy doświetleniu lampą rzeczywiście na zdjęciu można czasami wychwycić ciemny brąz tęczówki.
Ale widzę po kolejnych zdjęciach, że jest to po prostu uroda oczu mojej córki - na tym samym zdjęciu oczy mojej żony mają wyraźną różnicę tęczówka/źrenica, a córki nie. Ma po prostu śliczne ciemne oczka i tyle ;).
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Oczka pewnie że śliczne. Ale iskierki też pomagają na tym ostatnim cropie - dużo więcej życia w tym spojrzeniu. Jeszcze fajniej będzie jak użyjesz większego źródła światła - blendy, lampy z parasolką albo... okna ;-)