Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Ciemne oczy dziecka - portret

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Ciemne oczy dziecka - portret

Witam,

Mam pytanie o uchwycenie koloru oczu/źrenic przy robieniu portretu mojej córki - ma ona mocno ciemno brązowe oczka i na większości zdjęć oko zlewa się w ciemną całość (co ma też swój urok).

Mam pytanie czy robię gdzieś błąd? Czy też może jest ok, a jedyną drogą do wyróżnienia koloru źrenic/oka jest już photoshop/etc? Czy też może powinienem coś zrobić z dynamiką tonalną na poziomie puszki?

Poniżej przykład takiego zdjęcia.

Pzdr,
    TS
    Było 50D + 24-105/4L + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

zaznacz zrenice, warstwa->czarno bialy->zmiana krycia na mnozenie odwrotnosci albo rozjasnienie-> koreckcja krycia na jakies 70%

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało?? bo szczerze mówiąc tęczówka z białkiem oka się nie zlewa, z powieką też więc nie bardzo wiem gdzie się zlewa.. rzęs chyba nie masz na myśli bo nie wyobrażam sobie zaznaczać rzęs na tle oka i rozjaśniać itp..
    moje obie córki mają ciemnobrązowe oczy i jakoś nie zauważyłem takiego efektu - może słabo szukałem... ma taką a nie inną oprawę oczu i kombinacjami zrobisz że będzie nienaturalnie wyglądać
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało??
    Na pewno ostrość się zlała.
    Kolega pewnie naoglądał się za dużo zdjęć zachodnich modelek ze świecącymi białkami oczu, perłowymi zębami i woskową skórą. Szkoda, że chce coś podobnego robić takiemu ładnemu dziecku.
    Jarek

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Chyba wiem o co chodzi, kolor tęczówki i źrenicy się zlewa...
    Moja córka ma podobne - baaardzo ciemno-brązowe tęczówki ...
    Ja z tym nic nie robię - taka jej uroda

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało?? bo szczerze mówiąc tęczówka z białkiem oka się nie zlewa, z powieką też więc nie bardzo wiem gdzie się zlewa.. rzęs chyba nie masz na myśli bo nie wyobrażam sobie zaznaczać rzęs na tle oka i rozjaśniać itp..
    moje obie córki mają ciemnobrązowe oczy i jakoś nie zauważyłem takiego efektu - może słabo szukałem... ma taką a nie inną oprawę oczu i kombinacjami zrobisz że będzie nienaturalnie wyglądać
    Chodziło mi dokładnie o tęczówkę i źrenicę. Tak jak napisałem w pytaniu, zastanawia mnie czy efekt taki jak na zdjęciu jest ok, czy też fakt, że tęczówka/źrenica ma praktycznie identyczny kolor to moja wina. Oczywiście NIE CHCĘ, żeby zdjęcie wyglądało nienaturalnie.

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy;
    Na pewno ostrość się zlała.
    Kolega pewnie naoglądał się za dużo zdjęć zachodnich modelek ze świecącymi białkami oczu, perłowymi zębami i woskową skórą. Szkoda, że chce coś podobnego robić takiemu ładnemu dziecku.
    Kolega NIE CHCE robić tego swojemu dziecku . Chce tylko robić jak najbardziej poprawne i jak najładniejsze zdjęcia i stąd pytanie - czy nie robię gdzieś błędu. Jeśli chodzi o ostrość, to ostrzyłem na prawe oczko.

Cytat Zamieszczone przez Selena;
    Chyba wiem o co chodzi, kolor tęczówki i źrenicy się zlewa...
    Moja córka ma podobne - baaardzo ciemno-brązowe tęczówki ...
    Ja z tym nic nie robię - taka jej uroda
    Tak - dokładnie o to mi chodzi :-D. Tak jak napisałem w pierwszym poście ma to dla mnie swój urok i podoba mi się. Myślałem po prostu, że robię gdzieś błąd, ale widocznie tak ma być, więc nie ma problemu.
    Ostatnio edytowane przez ts147 ; 13-01-2009 o 12:14

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A próbowałeś doświetlić czy to blendą czy lampą (nawet z dużym ujemnym FEC)? Catch lights w oczach naprawdę potrafią zrobić różnicę.
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    A próbowałeś doświetlić czy to blendą czy lampą (nawet z dużym ujemnym FEC)? Catch lights w oczach naprawdę potrafią zrobić różnicę.
    Tak - przy doświetleniu lampą rzeczywiście na zdjęciu można czasami wychwycić ciemny brąz tęczówki.

Ale widzę po kolejnych zdjęciach, że jest to po prostu uroda oczu mojej córki - na tym samym zdjęciu oczy mojej żony mają wyraźną różnicę tęczówka/źrenica, a córki nie. Ma po prostu śliczne ciemne oczka i tyle .

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczka pewnie że śliczne. Ale iskierki też pomagają na tym ostatnim cropie - dużo więcej życia w tym spojrzeniu. Jeszcze fajniej będzie jak użyjesz większego źródła światła - blendy, lampy z parasolką albo... okna ;-)
    Body, stałki, zoomik

Uprawnienia umieszczania postów