Zobacz pełną wersję : Canon 400D plus Canon 50 1.8
marcinmarg
11-01-2009, 18:26
Witam, to mój 1 post na forum i wypada się przedstawić. Mam na imię Marcin, jestem z okolic Poznania. Zaczynam przygodę z foto i zaraz na początek mam pytanie. Sprzęt mój to Canon 400D plus Tamron 17-50, Sigma 70-300. (narazie na to mogę sobie pozwolić). Od kilku dni chodzi mi po głowie kupno Canona 50mm 1.8, no i teraz do was pytanie, czy jest sens?
Grzesiek_PL
11-01-2009, 18:48
Jest. Jedyny tak jasny obiektyw w takiej cenie.
Zdecydowanie jest sens. Jeżeli zadajesz takie pytania to wnioskuję, że póki co uczysz się generalnie robić zdjęcia, nie masz konkretnego ulubionego typu fotografii. 50 1.8 to jest taka ogniskowa i taka przysłona, która w wielu wielu sytuacjach może się przydać. Szczerze Ci polecam i doradzam zakup takiego obiektywu, najlepiej w wersji MKI (chyba, że w ciągu najbliższego roku planował byś planować zakup 50 1.4 wtedy kup MK II). Pierwsza wersja jest solidniejsza i generalnie lepsza.
SpiDeR26
11-01-2009, 20:15
Fajna portretowka, ktora mimo wszelkim opinia jest calkiem niezla jak za te pieniadze... Roznie bywa z AF ale po dluszym poznaniu mozna i to opanowac POLECAM !!!
Bierz i się nie zastanawiaj:)
amatorskie body + amatorskie szklo = strzelanie do celu 10 razy zanim sie trafi, masz tamrona ktory ma 2,8 na 50mm ... moze wiec lepiej 85mm, chyba ze nalezych do ludzi ktorzy sa zadowoleni z tej sigmy na 300mm wtedy bierz 50mm i sie nie zastanawiaj :)
Bierz i się nie zastanawiaj
Popieram ;-).
kubaj - ja tym zestawem zrobiłem kilka ślubów (tak wiem, że porównanie może nie pasuje, ale chodzi o sam AF) i miałem może 10% nietrafień (większość to półmroczne sale, oczywiście co dynamiczniejsze ujęcia to raczej odpadają, choć można próbować).
Obiektyw jest świetny, bo uczy kadrowania, co to jest GO, jest jasny i tani. Budową bym się nie przejmował, choć trzeba przyznać, że szybko się syfi w środku (plastik może być zaletą, bo - przynajmniej jest leciutki).
Poza tym: http://canon-board.info/showthread.php?t=18919
85 na cropie to się robi już trochę tele - ma koszmarne abberacje (dla mnie nieakceptowalne nawet na 2.8 i więcej, choć wiadomo, że dużo zależy od scenerii). Dodam, że 50 1.8 też tak ma ;-|.
posiadam ten zestaw i powiem ci, ze jak na swoja cene 50 1.8 jest dobry. czasem AF szaleje w trudniejszych warunkach itp. do amatorskim zastosowan polecam, jak trafisz dobry egzemplarz to nawet od 1.8 bedzie uzywalny.
marcinmarg
11-01-2009, 21:10
Nie jestem zadowolony z tej sigmy przy 300mm, ale jak pisałem narazie zaczynam z foto, nie chce inwestować dużo pieniędzy i potem się okaże że sprzęt leży w torbie. Wiem że Canon 50mm 1.4 wypada dużooo lepiej, ale jest dużo droższy.
no jak nie chcesz inwestowac duzo pieniedzy to mysle,ze 50 1.8 amatorsko cie zadowoli ( a roznica miedzy 50 1.8 a 50 1.4 jest ok 700zl)
Oczywiście, że warto - różnica między Tamronem na 50mm, a 50/1,8 jest naprawdę duża, oczywiście na korzyść 50/1,8.
Mam obydwa, więc piszę z własnego doświadczenia.
Pomijam fakt, że zdecydowanie bardziej lubię stałki :wink:.
Evitagen
11-01-2009, 21:38
:)
Marcin nie napisales po co Ci ta 50-tka. Pozniej piszez ze Sigma na 300 nie tego... to co chesz 50 zastapic to 300 czy jak?:) Okresl co chesz focic, bo wszyscy Ci doradzaja 50 z wlasnej prspektywy a moze Ty wogole nie potrzebujesz tej stalki hmm?
fotobronx
11-01-2009, 21:42
A moim zdaniem nie warto.
Mialem przez pewien czas tampona 17-50 i 50 1.8 i gdybym nie uzywal 50 dodatkowo w analogu to olalbym ta plastikowa stalke,choc pare fajnych zdj nia zrobilem.
Na twoim miejscu poprostu zbieralbym kase na 85 1.8 no chyba ,ze koniecznie chcesz 50 to 1.4.
marcinmarg
11-01-2009, 21:42
mojej siostrze urodziło się dziecko, chciałbym porobić mu trochę portretów itp.
Obiektyw jest świetny, bo uczy kadrowania, co to jest GO, jest jasny i tani. Budową bym się nie przejmował, choć trzeba przyznać, że szybko się syfi w środku (plastik może być zaletą, bo - przynajmniej jest leciutki).
ok nie mowie ze nie wart 250pln bo wart, ale bokeh to ma brzydki i to widac, niech kupi jesli cena jest tak wazna :)
Fajne, jasne, szkło za cenę piątkowego wyjścia na miasto. Mam polecam, używam czesto do focenia koncertów i 1.8 światło wystarcza.
kristof77
11-01-2009, 22:10
mojej siostrze urodziło się dziecko, chciałbym porobić mu trochę portretów itp.
400D z 50/1.8 II idealnie nadaje się do robione portretów niemowląt do rodzinnego albumu. Wspaniały stosunek jakości do ceny. Na pewno nic lepszego za tą cenę nie kupisz...
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3036565238_ab49f689b0-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3240/3036565238_ab49f689b0.jpg)
zbyszekjan
11-01-2009, 22:20
Jeżeli masz zamiar rozwijać się, inwestować w sprzęt to warto poczekać, dozbierać i kupić C50/1,4 , jeżeli nie to bierz C50/1,8.
za cenę piątkowego wyjścia na miasto
chyba NY albo Tokyo bo inaczej nie mialbys ciagle 350d
ok nie mowie ze nie wart 250pln bo wart, ale bokeh to ma brzydki
Używkę można kupić pewnie nawet za stówę (swoją za tyle sprzedałem, a jej wadą było wewnętrzne zasyfienie [nie wpływa za specjalnie na obrazek] i ok. 2-letnie używanie). Łatwo tanio kupić i łatwo sprzedać, więc i tak zyskujesz, a tracisz niemal nic.
Co do bokehu - jednym się podoba, innym nie. Mnie się podoba, w przeciwieństwie do Tamrona 17-50 (którego też na Twoim miejscu bym spylił i kupił/zamienił na coś szerokiego).
Poza tym - same zalety, szczególnie, jeśli chodzi o zdjęcia dzieci - tych małych i tych starszych. W przypadku niemowlaków to bajka - wystarczy doświetlić pokojowym światełkiem i nie trzeba walić lampą (małe dzieci tak lampą traktować - horror i barbarzyństwo).
Powiem Ci tak. Skoro jestes amatorem i chcesz porobic foty dziecku to bierz to szklo bez gadania. Ja jestem amatorem i kupilem ten obiektyw i mnie cieszy i uwazam ze ze jest spoko. Jakbym byl profesjonalista to jzu by mi pewnei nie odpowiadalo to szklo, wiesz plasitk i w ogole bokeh slaby. Owszem widzialem ladniejsze ale za wieksza kase. Jezeli dysponujesz wieksza kasa to kup sobie cos lepszego i tez nie bedziesz zalowal. Pamietaj kazda wydana zlotowka na sprzet daje duzo radosci. Sprzet daje mozliwosci.
Nie wiem czemu wam bokeh w tym szkle nie pasuje, myślę, że są tutaj naprawdę bardzo duże możliwości.
Mam to do sprzedania bo kupiłem 1.4, niedługo pewnie wystawię na giełdzie.
Pozdrówko
Piotrek
alternatywa - pancolar 50/1,8+ adapter M42 z potwierdzeniem ostrości
cena zestawu w sumie chyba podobna, ale jak z efektami - porównaj sam
pancolar
http://canon-board.info/showthread.php?t=42292
canon
http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
Agressiva
13-01-2009, 01:35
Witam wszystkich serdecznie
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, to może się przedstawię :)
Aga jestem lat nie za dużo, moje lustro to Canon 400D + kicior + Sigma 50mm f2.8 DG Macro.
Jako fotograf-amator-hobbysta nie mogę polecić szkła Canon 50mm f1.8 Prawdę mówiąc za dużo o nim złych rzeczy się naczytałam (w większości na zagranicznych serwisach), Mój Mąż dla własnego spokoju zakupił Canona 50mm f1.4 - dzięki tej jasności sliczne fotki wychodzą. A ja zainwestowałam w Sigme 50mm f2.8 DG Macro - najczęściej fotografuję przyrodę na terenówkach, poza tym do portretów także fajnie to szkło pasuje.
Tak czy inaczej poleciłabym poczekać nieco dłużej, przyoszczędzić i kupić dobry obiektyw
alternatywa - pancolar 50/1,8+ adapter M42 z potwierdzeniem ostrości
cena zestawu w sumie chyba podobna, ale jak z efektami - porównaj sam
pancolar
http://canon-board.info/showthread.php?t=42292
canon
http://canon-board.info/showthread.php?t=30154
podepnę się pod wątek ja mam pancolar z adapterem bez potwierdzenia ostrości i powiem szczerze mam czasem problem z nastawieniem ostrości, warto kupić adapter z potwierdzeniem ostrości jak to się sprawdza daje rade.
podepnę się pod wątek ja mam pancolar z adapterem bez potwierdzenia ostrości i powiem szczerze mam czasem problem z nastawieniem ostrości, warto kupić adapter z potwierdzeniem ostrości jak to się sprawdza daje rade.
Warto, będzie dużo łatwiej, szybciej itd. -jednym słowem polecam !
Tylko może być problem z ... nadążeniem za dzieckiem :D:wink:
Ja pomimo posiadania fajnych manualnych szkieł portretowych kupiłam 50/1,8, a i tak czasami AF nie nadąża za małymi ludzikami :wink:
Więc szkło manualne jako drugie - tak.
Zamiast - dla mnie dyskusyjne...:roll:
Jako fotograf-amator-hobbysta nie mogę polecić szkła Canon 50mm f1.8 Prawdę mówiąc za dużo o nim złych rzeczy się naczytałam (w większości na zagranicznych serwisach), Mój Mąż dla własnego spokoju zakupił Canona 50mm f1.4 - dzięki tej jasności sliczne fotki wychodzą. A ja zainwestowałam w Sigme 50mm f2.8 DG Macro - najczęściej fotografuję przyrodę na terenówkach, poza tym do portretów także fajnie to szkło pasuje.
Tak czy inaczej poleciłabym poczekać nieco dłużej, przyoszczędzić i kupić dobry obiektyw
Też się naczytałam... i jednak kupiłam (dzięki Tovers !) i nie żałuję.
Ja nie radzę czekać - akurat w tym przypadku. Zanim kupisz lepsze szkło (jeśli to potrwa np. pół roku) stracisz wiele okazji do zrobienia fajnych zdjęć. Dzieci rosną i zmieniają się baaardzo szybko, szybciej niż nam się wydaje.
A straconych okazji nikt Ci nie wróci...
Warto o tym pomyśleć.
Agressiva
13-01-2009, 11:05
warto kupić adapter z potwierdzeniem ostrości
Jezeli kiedys pomyślę o adapterze, to nie będę brała nic innego pod uwagę. Wzrok bardzo często mnie zawodzi z racji pracy non-stop przed komputerem i wiem, że czysto manualne ustawienia ostrości nie byly by dla mnie dobrym rozwiązaniem.
Dzieci rosną i zmieniają się baaardzo szybko, szybciej niż nam się wydaje.
Jak widac jest to sprawa bardzo indywidualna, jeżeli ktoś nie musi się spieszyc z zakupem to lepiej tego nie robic.
poszukiwacz2006
13-01-2009, 20:51
I ja dorzucę swój głos w dyskusji.
Czy jest to dobre szkło dla amatora, który właśnie zaczyna przygodę z fotografią? Wbrew pozorom pytanie dosyć trudne. Fatalny AF w tym obiektywie, może zniechęcić każdego fotografa do kontynuowania swojej pasji. A co dopiero w przypadku amatora, który nie będzie widział efektów swojej pracy, i twierdził, że kompaktem uzyskiwał bardziej ostre obrazy. Dlatego kupując to szkiełko, należy liczyć się z licznymi pomyłkami i nieostrymi fotami. Niemniej wszystkie pozostałe argumenty, przemawiają ZA : cena, światło, rozdzielczość, nie najgorsza plastyka ( bokeh kwestią gustu), nawet ten plastik tak bardzo nie razi - ze wszystkich trafionych zdjęć jestem bardzo zadowolony. Ja kupując obiektyw potrzebowałem tej ogniskowej i takiego światła i liczyłem się z tym, że AF będzie płatał mi figle. Nie sądziłem, że będzie to jednak tak wkur.....
Dlatego, zanim kupisz - uświadom sobie, że AF to według mnie tragedia ( miałem 24-85 USM, mam 85 1.8 USM). Jako amator nie żyjący z fotografii, oczekuję przyjemności z realizowania swojej pasji, która to radość jest mocno ograniczona przez celność mechanizmu ustawiania ostrości. Gdy tylko będą fundusze przesiadka na jaśniejszego brata. Pozdrawiam.
PS.Kiedyś uważałem, że najważniejszą cechą obiektywu jest rozdzielczość. Po pół roku używania 50 1.8 już tak nie myślę.
Jezeli chodzi o szkła manualne to cięż jest ustawiać otrość czegość co może sie poruszyć, wiem z doświadcznia. Dlatgeo właśnie kupiłem 50mm f1.8. Dla mnie do zastosowań amatroskich się nadaje i jestem zadowolony z zakupu tym bardziej że 315zł to nie dużo jak za stałke o takiej jasności. Chociaż wiem że za dużo od tego szkła nie można wymagać. Na początek powinno wystarczyć bo poźniej AF może troche wkurzać.
duzo tez zalezy od sztuki jaka sie trafi. tak czy owak - brac;)
Brać jak najbardziej.
Używam już 2 miechy, sporo fot odpada (AF) lecz te co zostaną są niezłe.
Jedna rada. Jak brać MKII to tylko nówkę z gwarancją. Moja padła po miesiącu lekkiego używania, sprawa załatwiona na Żytniej.
Ja bym już tego szmelcu (czyt. canona 50/1.8 II) nigdy nie kupił. Cena tego obiektywu odzwierciedla jego jakość. Dla mnie było to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Już lepiej zainwestować (jak się nie ma pieniędzy na 50/1.4) w jakąś 50 z M42.
Szkla na m42 sa niezle. Naprawde daj niezly foty. Trzeba tylko miec przejsciowke z potwierdzeniem AF i nauczyc sie osrzyc i bedzie spoko. Ale czsem AF sie przydaje moim zdaniem.
Posiadam wyżej wymieniony zestaw, i mogę go z czystym sercem polecić. Jednak jest jedna różnica - ja mam ten obiektyw w pierwszej wersji - w pełni metalowy rocznik 87 ;) i tego polecam. Dobre światło, w związku z tym AF niewiele się myli, bardzo fajny do nauki i zorientowania się co chcesz robić. W moim AF jest dość stary, więc nie mogę pochwalić jego szybkości (chyba że za wiele wymagam od USM'ów, zobaczę wkrótce ;) ) ale nie jest źle. Jeśli poszperasz na allegro, być może znajdziesz tą starą wersję. Bokeh - ładny. Wogóle poprostu dobry obiektyw, czego nie mogę powiedzieć o 28mm który także posiadam - często się myli. 50 natomiast nie, o wiele rzadziej - być może ma to związek ze światłem, 50 - 1,8 a 28 - 2,8. Przykładowe zdjęcia:
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3220884220_761f474a69-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3394/3220884220_761f474a69.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/01/3220026729_fb630327ec-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3451/3220026729_fb630327ec.jpg)
Naprawdę warto, szczególnie tego starego, plastikowe bagnety to naprawdę porażka jakości.
EDIT: inna sprawa - rozejrzałem się w necie teraz jakie są ceny i znalezienie go graniczy z cudem, najprędzej na eBay... może akurat ktoś wyprzedaje.