PDA

Zobacz pełną wersję : kręci się pierścień ostrości na AF?

waka
10-01-2009, 17:12
Witam. Mam canona 55-250 IS i zauważyłem że zarówno na AF i MF pierścień ostrości się obraca. Czy tak ma być czy coś się zwaliło?

kristof77
10-01-2009, 18:03
Z tego co wczytałem na Digital Picture (http://www.the-digital-picture.com/reviews/Canon-EF-S-55-250mm-f-4-5.6-IS-Lens-Review.aspx) pierścień ostrości się kręci podczas AF. To nic dziwnego, ja mam 50/1.4 USM i w trybie AF pierścień się kręci. Ale nie wydaje mi się, że przy MF też powinien mechanizm micro motor auto fokusa kręcić tym pierścieniem... bo przecież po to jest opcja Manual Focus, żeby wyłączyć ten mechanizm i samemu kręcić.

sadaman
10-01-2009, 21:28
To nic dziwnego, ja mam 50/1.4 USM i w trybie AF pierścień się kręci.

A to ja mam chyba zaczarowaną sztukę C 50mm f/1.4 - ponieważ za żadne skarby w trybie AF nie chce się kręcić pierścień ostrości:???:
Jedyne co pracuje w trybie AF to skala ostrości oraz wysuwająca się mordka obiektywu :mrgreen:

KMV10
10-01-2009, 21:49
A to ja mam chyba zaczarowaną sztukę C 50mm f/1.4 - ponieważ za żadne skarby w trybie AF nie chce się kręcić pierścień ostrości:???:
Jedyne co pracuje w trybie AF to skala ostrości oraz wysuwająca się mordka obiektywu :mrgreen:
A moja C50/1,4 jest zupełnie zwyczajniusieńka i pierścień ostrości też się w niej sam nie kręci podczas wyostrzania :twisted:
Kolega z postu #2 pomylił się.

Szczur88
10-01-2009, 22:03
50/1,4 ma USM, pierścień się nie kręci, w wiertarkach się kręci, bo tam jest bezpośrednio z układem AF połączony.

waka
10-01-2009, 22:15
widzę że niejasno się wyraziłem:) chodzi mi o to że jak przełacznik jest w trybie AF to gdy ja sam zacznę ruszać pierścieniem ostrości mogę ją ustawiać manualnie mimo że jest ciągle na AF. pierścieniem można wtedy kręcić lecz opór jest większy niż na MF. tak ma być czy nie? w sigmie 17-70 chyba ręcznie na AF się nie dało

Szczur88
10-01-2009, 22:27
No opór jest większy, bo się "siłujesz" z silnikiem, nie polecam, można coś w ten sposób popsuć.

kristof77
10-01-2009, 22:32

Zgadza się, sprawdziłem i okazało się że moja też nie jest ani zaklęta, ani zaczarowana, a pierścień się kręci (przeskakują pewnie ząbki) tylko i wyłącznie jak odległość ostrzenia jest za mała i nie może złapać ostrości... Sorry za w/w zdanie, widocznie niefortunnie się zasugerowałem tym zjawiskiem... co nie zmienia faktu, że samowolne kręcenie się pierścienia ostrości o tak od siebie (bez ingerencji czynnika ludzkiego) w trybie MF jest dla mnie kompletnie nie zrozumiane... :confused:

PS: Przepraszam jeszcze raz jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd co do C50/1.4 USM.

KMV10
11-01-2009, 11:43
widzę że niejasno się wyraziłem:) chodzi mi o to że jak przełacznik jest w trybie AF to gdy ja sam zacznę ruszać pierścieniem ostrości mogę ją ustawiać manualnie mimo że jest ciągle na AF. pierścieniem można wtedy kręcić lecz opór jest większy niż na MF. tak ma być czy nie? w sigmie 17-70 chyba ręcznie na AF się nie dało

Sigma 17-70 a Canon 50/1,4 to dwa różne typy autofocusów.

Canon ma FTM i dlatego możesz kręcić pierścieniem ostrzenia do woli i _NIE_ zepsujesz AF. Ustawienie przełącznika AF/MF nie ma znaczenia.

W Sigmie _NIE_ wolno tego robić bez przestawienia przełącznika w MF, gdyż zepsuje się ją.

siudym
11-01-2009, 12:04
W T 17-50 2.8 takze nie wolno krecic bez pstrykniecia na M. Bylem pewien, ze mozna, ale wczesniej sprawdzilem manua'a i tam wyraznie bylo napisane, ze NIE WOLNO! :)

A 55-250 sie kreci jak AF ustrawia ostrosc. To normalne.

Nie weryfikowalem tego nigdzie, ale nie kreca pierscieniami ostrosci chyba tylko wszystkie szkla, ktore maja FTM?? Prawda?

kristof77
11-01-2009, 12:59

A, w końcu zrozumiałem w czym kłopot. Jeżeli nie masz FTM (full time manual) w tym konkretnym obiektywie, to nie kręć pierścieniem ostrości bez poprzedniego przełączenia go na MF bo popsujesz. Masz też taką informację w instrukcji obsługi.

Krótko mówiąc w Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS nie ma FTM więc to, że możesz kręcić przy AF nie oznacza, że powinieneś:!:

piotrgr
12-01-2009, 12:22
... Nie weryfikowalem tego nigdzie, ale nie kreca pierscieniami ostrosci chyba tylko wszystkie szkla, ktore maja FTM?? Prawda?

Nie dokońca jest to prawda, w trochę lepszych stałkach Canona , jezeli chodiz o budowę, niż 50/1.8 z silnikiem AFD w trybie AF pierścień ostrości jest mechanicznie odłaczony można sobie nim kręcić do woli jest poprostu luźny. Posiadam 28/2.8 i w nim to tak działa , podobną konstrukcję ma 24/2.8 i 35/2.