Witam. Mam canona 55-250 IS i zauważyłem że zarówno na AF i MF pierścień ostrości się obraca. Czy tak ma być czy coś się zwaliło?
Witam. Mam canona 55-250 IS i zauważyłem że zarówno na AF i MF pierścień ostrości się obraca. Czy tak ma być czy coś się zwaliło?
Z tego co wczytałem na Digital Picture pierścień ostrości się kręci podczas AF. To nic dziwnego, ja mam 50/1.4 USM i w trybie AF pierścień się kręci. Ale nie wydaje mi się, że przy MF też powinien mechanizm micro motor auto fokusa kręcić tym pierścieniem... bo przecież po to jest opcja Manual Focus, żeby wyłączyć ten mechanizm i samemu kręcić.
Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.
Zgadza się, sprawdziłem i okazało się że moja też nie jest ani zaklęta, ani zaczarowana, a pierścień się kręci (przeskakują pewnie ząbki) tylko i wyłącznie jak odległość ostrzenia jest za mała i nie może złapać ostrości... Sorry za w/w zdanie, widocznie niefortunnie się zasugerowałem tym zjawiskiem... co nie zmienia faktu, że samowolne kręcenie się pierścienia ostrości o tak od siebie (bez ingerencji czynnika ludzkiego) w trybie MF jest dla mnie kompletnie nie zrozumiane...
PS: Przepraszam jeszcze raz jeżeli kogoś wprowadziłem w błąd co do C50/1.4 USM.
Jestem użytkownikiem aparatów, obiektywów, lamp byłskowych marki Canon oraz statywu marki Manfrotto.
50/1,4 ma USM, pierścień się nie kręci, w wiertarkach się kręci, bo tam jest bezpośrednio z układem AF połączony.
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.
widzę że niejasno się wyraziłemchodzi mi o to że jak przełacznik jest w trybie AF to gdy ja sam zacznę ruszać pierścieniem ostrości mogę ją ustawiać manualnie mimo że jest ciągle na AF. pierścieniem można wtedy kręcić lecz opór jest większy niż na MF. tak ma być czy nie? w sigmie 17-70 chyba ręcznie na AF się nie dało
Sigma 17-70 a Canon 50/1,4 to dwa różne typy autofocusów.
Canon ma FTM i dlatego możesz kręcić pierścieniem ostrzenia do woli i _NIE_ zepsujesz AF. Ustawienie przełącznika AF/MF nie ma znaczenia.
W Sigmie _NIE_ wolno tego robić bez przestawienia przełącznika w MF, gdyż zepsuje się ją.
A, w końcu zrozumiałem w czym kłopot. Jeżeli nie masz FTM (full time manual) w tym konkretnym obiektywie, to nie kręć pierścieniem ostrości bez poprzedniego przełączenia go na MF bo popsujesz. Masz też taką informację w instrukcji obsługi.
Krótko mówiąc w Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS nie ma FTM więc to, że możesz kręcić przy AF nie oznacza, że powinieneś![]()
No opór jest większy, bo się "siłujesz" z silnikiem, nie polecam, można coś w ten sposób popsuć.
www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.