Zobacz pełną wersję : [CES 2009] Nowe kamerki Canona
http://www.camcorderinfo.com/content/Canon-Pushes-Pro-Features-for-Flagship-HD-Camcorders-in-09---HF-S100-HF-S10-HF20-and-HF200-35816.htm
S10 - 1499€
hf s100 - 1299€
hf 200 - 899€
hf 20 - 1099€
hv 40 - 1099€
Kolekcjoner
06-01-2009, 13:31
Widzę że od jakiegoś czasu Canon prowadzi niezłą ofensywę w dziale video.
Widzę że od jakiegoś czasu Canon prowadzi niezłą ofensywę w dziale video.
Tymi kamerkami dał... ciała. HV20 (wciąż) rządzi!
Sytuacja dosłownie przypomina tą z luster. Jest dziura/target na Canonowski odpowiednik "GS400 na sterydach", full manual, HDV, 25P, lepsze szkło, DVIII, lepszy in-mic, zebry, itp, itd. .... za połowę A1 tj. $2k.
A tak jest kupa na AVCHD: HF S-10 -> HV20 z nowym szkłem, mocno ($500) overpriced i w dodatku mniej czuła (18 vs 27 dB). Jedyny plus to SDHC. Tym wysypem imho Canon się cofa.
Czekam co pokaże konkurencja ;)
Kolekcjoner
06-01-2009, 14:57
Tymi kamerkami dał... ciała. HV20 (wciąż) rządzi!
Sytuacja dosłownie przypomina tą z luster. Jest dziura/target na Canonowski odpowiednik "GS400 na sterydach", full manual, HDV, 25P, lepsze szkło, DVIII, lepszy in-mic, zebry, itp, itd. .... za połowę A1 tj. $2k.
A tak jest kupa na AVCHD: HF S-10 -> HV20 z nowym szkłem, mocno ($500) overpriced i w dodatku mniej czuła (18 vs 27 dB). Jedyny plus to SDHC. Tym wysypem imho Canon się cofa.
Czekam co pokaże konkurencja ;)
Wiesz to nie do końca tak jest jak piszesz. Te premiery wypełniają prawdopodobnie jakąś tam dziurę w ofercie. Zawsze tak jest, bo zawsze się tak produkty pozycjonuje. I wcale nie jest tak, że najlepiej się sprzedają wszystkomające ;) hity na papierze. Najlepszym przykładem jest 450D - jest wiele aparatów lepszych oraz wiele tańszych ale to on jest numerem jeden sprzedaży na całym świecie wśród dslr. Przy tym rynek kamer dla Canona to zupełnie inna bajka i tutaj muszą być bardzo przebiegli. Zobaczymy.
Jeśli mogę coś doradzić bo jestem też filmowcem , to polecam raczej sony i panasonika . Kamerki Canona zawsze miały słabą mechanikę. No może teraz jak są Dyski
to się poprawią. Filmuje minimum 20-30 imprez rocznie i 99% firm pracuje na sonym
...dlaczego ?
Proponuje też przetestować spust zumowania ( w panasoniku starsze modele miały to kiepsko rozwiązane ) , miło jak są 3CCD i światełko minimum 5 luxy ( nie w trybie night) w seriach profesjonalnych to 2-1 luxy ...ale w związku z obrazem Hd można trafić na takie co maja nawet 7 ... w kiepskim oświetleniu jak muzeum itp ...straszne szumy..
Najlepiej przed zakupem sprawdzić na zapleczu sklepu w półmroku ...a nie np. w Media przy świetlówkach tam wszystkie piękne :)
Ps. Miło jak kamerka wakacyjna ma odcięcie szumu wiatru
Kolekcjoner
06-01-2009, 20:26
I informacja na optyczne.pl:
http://www.optyczne.pl/1498-nowość-Wysyp_kamer_wideo_od_Canona.html
I informacja na optyczne.pl:
http://www.optyczne.pl/1498-nowość-Wysyp_kamer_wideo_od_Canona.html
OK, kluczowe zdanie:
Matryca CMOS 8.0 MP odpowiedzialny jest za wyższą rozdzielczość niż 1920x1080 Full HD, zapewniając odwzorowanie każdego szczegółu. Obraz video jest konwertowany do rozdzielczości Full HD i rejestrowany w maksymalnej szybkości dozwolonej w standardzie AVCHD – 24Mbps – dając bardzo ostre obrazy i łagodne oddanie ruchu.
Pogratulować Digica... czekam na sample z camcorderinfo, ale mimo wszystko i tak ssie... cena za duża o $500-300.
Powinni skasować HV40 i w jej cenie - $999 - to puścić.
Przy tej okazji widać strategię firmy pod obecne?/przyszłe powershoty... a właśnie dzisiaj dostałem z 80 zdjęć z S2 IS - rewelacyjny, stary dobry sensor, no ale jak widać to se ne vrati...
... Teraz Panasonic.
Kolekcjoner
06-01-2009, 23:16
... Teraz Panasonic.
Zwalnia i zamyka faby... ;)?
Zwalnia i zamyka faby... ;)?
W 2009 konkurencja nawaliła :(
http://www.camcorderinfo.com/content/Sony-Unveils-Five-Big-New-HD-Camcorder-HDR-XR520-HDR-XR500-HDR-XR200-HDR-XR100-and-HDR-CX100-35980.htm
http://www.camcorderinfo.com/content/Panasonic-Announced-Its-Flagship-Camcorders-The-High-Definition-HDC-HS300-HDC-TM300-HDC-HS250-35963.htm
There can be only one... i w tym roku jest to overpriced HF-S100.
Kolekcjoner
08-01-2009, 19:01
E.. tam .... bajki ;).
Obie firmy zarówno Panas jak i Sony rozrosły się do niemożebnych rozmiarów i sami przyznają (szczególnie Sony), że muszą przejść poważną restrukturyzację, bo póki co wiele działów przynosi starty, a niektóre są bez sensu rozbudowane. Co do kamer które dla obu tych firm są w pewnym sensie solą ziemi - będą się starali trzymać ale konkurencja takiej firmy jak Canon to nie przelewki (zapewne wiesz, że kapitałowo jest to większa firma zarówno od Sony jak i od Panasonic'a). Dochodzi jeszcze czynnik znany od lat czyli wyjątkowa wręcz umiejętność managmentu Canona do zarabiania pieniędzy na wszystkim za co się nie wezmą.
Jak to się wiąże z tematem - a tak, że bardziej wierzę marketingowcom Canona, że wiedzą co robią wypuszczając takie, a nie inne produkty niż nawet najbardziej opiniotwórczym gremiom w tym temacie.
BTW: przkład z innej beczki - wyśmiewane przez wielu na forach lustrzanki Sony A350 z pozoru mające w stosunku do konkurencji wiele mankamentów są hitem rynkowym i zmieniły pozycję Sony na rynku dslr i to mimo, że wcale nie są jakoś nadzwyczaj tanie.
Czytając mocno okrojoną, specyfikację kamery Sony HDR-XR520VE nie mogę się z tobą zgodzić.
Jeśli mogę coś doradzić bo jestem też filmowcem , to polecam raczej sony i panasonika . Kamerki Canona zawsze miały słabą mechanikę. No może teraz jak są Dyski
to się poprawią. Filmuje minimum 20-30 imprez rocznie i 99% firm pracuje na sonym
...dlaczego ?
Proponuje też przetestować spust zumowania ( w panasoniku starsze modele miały to kiepsko rozwiązane ) , miło jak są 3CCD i światełko minimum 5 luxy ( nie w trybie night) w seriach profesjonalnych to 2-1 luxy ...ale w związku z obrazem Hd można trafić na takie co maja nawet 7 ... w kiepskim oświetleniu jak muzeum itp ...straszne szumy..
Najlepiej przed zakupem sprawdzić na zapleczu sklepu w półmroku ...a nie np. w Media przy świetlówkach tam wszystkie piękne :)
Ps. Miło jak kamerka wakacyjna ma odcięcie szumu wiatru
Interesuję się tym tematem, ale z moich studiów wynika, że z wielkiej czwórki (Sony, Canon, Panasonic, Hitachi) najwyżej są cenione Sony i właśnie Canon. A przynajmniej tak wynika z najróżniejszych rankingów.
Podobno Panasonic już zaczyna odchodzić od matryc 3CCD, bo Sony, który tego nie stosuje, uzyskuje lepszą jakość obrazu.
Sony bardziej stawia na łatwość obsługi, a Canon na manual, choć też wprowadził tryb easy.
Zastanawiałem się nad Canonem HF 10/100, ale na razie wychodzi mi jednak Sony CX11.
Co myślisz o tej zabawce, jako praktyk ?
Pozdrówka
Kolekcjoner
18-02-2009, 12:48
Nie wiem skąd masz te inforamcje ale np. Hitachi to kompletna nisza jeśli chodzi kamery.
Te prawdy które napisałeś są to takie obiegowe opinie, które w zależności od konkretnego modelu są albo prawdziwe albo nie. A diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach i to na nich bym się skupił, a nie na generaliach. I tak jak w przypadku wyboru aparatu bardzo ważne jest do czego ma to służyć.
BTW: matryce 3CCD nadal dają świetnej jakości obraz. IMO lepszy od pojedyńczego CMOS-a. Tylko mówimy o 3CCD w normalnym rozmiarze (jak np. w PD170), a nie atrapach 1/6" jak w budżetowych Panasach.
Nie wiem skąd masz te inforamcje ale np. Hitachi to kompletna nisza jeśli chodzi kamery.
Te prawdy które napisałeś są to takie obiegowe opinie, które w zależności od konkretnego modelu są albo prawdziwe albo nie. A diabeł jak zwykle siedzi w szczegółach i to na nich bym się skupił, a nie na generaliach. I tak jak w przypadku wyboru aparatu bardzo ważne jest do czego ma to służyć.
BTW: matryce 3CCD nadal dają świetnej jakości obraz. IMO lepszy od pojedyńczego CMOS-a. Tylko mówimy o 3CCD w normalnym rozmiarze (jak np. w PD170), a nie atrapach 1/6" jak w budżetowych Panasach.
Mam na myśli wyłącznie kamerki z górnej półki i we wszystkich recenzjach, które czytałem, obraz z matrycy Sony był znacznie wyżej oceniany, niż z Panasonica 3CCD.
W nowych, najlepszych kamerkach Panas już raczej odchodzi od 3CCD.
Pozdrówka
Kolekcjoner
18-02-2009, 15:54
A ta górna półka to.... ??? Jakieś konkrety?
No raczej full HD i większe matryce.
:-D
Ale nie jestem praktykiem, na razie dopiero przymierzam się do zakupu i stąd moje zainteresowanie tematem
Pozdrówka
Nie, żeby nie było lepszych, ale to jest revoluszyn
http://www.camcorderinfo.com/content/Panasonic-Announces-AG-HPX300-Pro-Camcorder-36199.htm
Kolekcjoner
18-02-2009, 16:21
Czyli to takie opowiadania, full HD to jest teraz prawie każda kamera ;).
Moim zdaniem problemem Panasoników nie było rozwiązanie 3CCD (to jest standard w profi kamerach) tylko maciupkie matryce. Zresztą w obecnej chwili nadal mają maciupkie tylko, że CMOS.
Nawiasem mówiąc Canon, którego tak cenisz ma w serii semiprofi właśnie 3CCD - np. HDV Canon XH G1
Ale nie jestem praktykiem, na razie dopiero przymierzam się do zakupu i stąd moje zainteresowanie tematem
Tylko ciągle nie mówisz w jakim zakresie cenowym się obracasz, bo tutaj rozpiętość jest gigantyczna.
Gietrzy - 10000$ ;)
Czyli to takie opowiadania, full HD to jest teraz prawie każda kamera ;).
Moim zdaniem problemem Panasoników nie było rozwiązanie 3CCD (to jest standard w profi kamerach) tylko maciupkie matryce. Zresztą w obecnej chwili nadal mają maciupkie tylko, że CMOS.
Nawiasem mówiąc Canon, którego tak cenisz ma w serii semiprofi właśnie 3CCD - np. HDV Canon XH G1
Tylko ciągle nie mówisz w jakim zakresie cenowym się obracasz, bo tutaj rozpiętość jest gigantyczna.
Gietrzy - 10000$ ;)
"Niedoporozumienie". :-D
Ja zarabiam na życie w inny sposób, niż fotografowanie, czy filmowanie, więc interesują mnie normalne kamerki Kwanona typu HF10/11/100 oraz Sony CX11, UX19 itd.
Nie jest prawdą, że teraz HD jest prawie każda kamera.
Wielcy producenci kamer nadal rozwijają linie kamer SD i mają je w ofercie na AD 2009, bo to chyba nadal największy rynek.
Do filmowania bobaska w kołysce, czy koleżanki-małżonki na wczasach przysłowiowemu Kowalskiemu często nadal wystarcza tania kamerka SD.:mrgreen:
Pozdrówka
Kolekcjoner
19-02-2009, 00:29
Pozdrówka
"Niedoporozumienie". :-D
Ja zarabiam na życie w inny sposób, niż fotografowanie, czy filmowanie, więc interesują mnie normalne kamerki Kwanona typu HF10/11/100 oraz Sony CX11, UX19 itd.
Nie jest prawdą, że teraz HD jest prawie każda kamera.
Wielcy producenci kamer nadal rozwijają linie kamer SD i mają je w ofercie na AD 2009, bo to chyba nadal największy rynek.
Do filmowania bobaska w kołysce, czy koleżanki-małżonki na wczasach przysłowiowemu Kowalskiemu często nadal wystarcza tania kamerka SD.:mrgreen:
Pozdrówka
Wiem że wystarcza - nawet komórka ;). Zresztą biorąc pod uwagę rozmiary sensora niektórych kamer to to HD jest rzeczą bardzo umowną (stąd emot).
Co do rozwijania SD. Mają w ofercie na ten rok ale sądzę, że to tylko kwestia czasu jak znikną z rynku. To tak jak w kompaktach - komu są potrzebne matryce 12 mpx - przecież dla większości amatorskich potrzeb 5 to aż nadto ale marketing robi swoje i wyścig trwa. W kamerach jest to samo.
BTW: oglądałeś nowe Legrie - wyglądają bardzo interesująco?
BTW2: te Panasoniki z 3 matrycami dają świetne odwzorowanie kolorów - lepsze niż u konkurentów w podobnej cenie. Jeśli poprzez wprowadzenie cmosów poprawili czułość to sądzę, że nie należy ich skreślać.
Nie, żeby nie było lepszych, ale to jest revoluszyn
http://www.camcorderinfo.com/content/Panasonic-Announces-AG-HPX300-Pro-Camcorder-36199.htm
W czym widzisz rewolucję? W cenie za tę piękność :D?