Zobacz pełną wersję : co będzie za 5 lat?
szpak121
06-07-2005, 15:51
To pytanie wydaje się naiwne.Nikt tego nie wie. Chodzi mi o kwestie cen i jakości aparatów cyfrowych. W maj br. zakupiłem canona 350 D, za wydaje mi się, atrakcyjną cenę 3500zł/body plus kit/. Nie jest to moja pierwsza przygoda z cyfrą.Od listopada 2000 r. jestem posiadaczem HP 618, który wtedy kosztował mnie w promocji z drukarką Photosmart 1000 całe 3999 zł.Nie będę porównywał obu aparatów, bo z nimi jak z samochodami i ten jeżdzi i ten. To tak jak przesiąść się z małego fiata na dobrego forda.Postęp technologiczny wymusza obniżkę cen, co jest nie uniknione i potrzebne. Nie mniej jedna stary aparat trzyma się dzielnie w zestawieniu z nowym, ma dobrą optykę jak na kompakt, zdjęcia w TIFF-e , zwłaszcza robione w dobrym świetle są bardzo dobre, i pocztówka wychodzi super/ matryca 2,1 M/. Miałem zamiar pozbyć się staruszka, ale zdecydowałem ,ze pozostanie w czynnej rezerwie. Zrobiłem na nim kilka tysięcy zdjęć i nadal jest sprawny, jak w tej reklamie Duracela :grin: Nowe jest dobre, ale stare trzyma się nadal dobrze. Pewnie za 5 lat kupię nowe cyfrowe cudo, czy canon przetrzyma, nie wiem , HP jak przetrzyma to będzie super. I to było na tyle
HP tak dlugo dzialajacy to ewenement. niestety tyle tego badziewia (bo inaczej go nazwac nie moge) wracalo do nas na reklamacje ze przestalismy to sprzedawac.. i klient musi 3x powtorzyc ze "chce ten aparat" zanim mu go sprzedamy ;) tak wiec gratuluje szczescia :D
co bedzie za 5 lat? oczywiscie trudno powiedziec...
ja uwazam, ze stare problemy w nowym wydaniu :) tj. nowy cyfrorowki bedza produkowaly fotki z jeszcze wieksza rozdzielczoscia (moze technika foveon bedzie zaadaptowana? lub jeszcze cos lepszego), ludziska nadal beda marudzic na temat ostrosci ich zdjec, beda szukac ,,ostrych'' obiektywow zdolnych podolac nowej, super rozdzielczosci przetwornikow, powstana kolejne problemy BF/FF (z pewnoscia spotegowane - teraz wszystko robi sie ,,jednorazowkami'' a co bedzie w przyszlosci - strach pomyslec), prawdziwi Artysci :) (ci od fotografii analogowej) beda dalej uwazac fotografie cyfrowa za lipna, a ich prace i ich ,,opowieci'' ;) jako jedyne piekne i godne zachwytu...
oczywiscie nikt z nas nie jest w stanie przewidziec parametrow sprzetu za 5 lat (to chyba trudniejsze niz gra w LoTTo), ale ja sobie marze o nowych firmach w branzy foto - o konkurencji dla canona i nikona (tak jak teraz kodak-minolta i system anti-shake) - bo to dobrze skutkuje dla kupujacych :) pozdr!
kodak-minolta? pokreciles ;)
konica.. ;)
kodak-minolta? pokreciles ;)
konica.. ;)
pokrecilem. true.
ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>
pokrecilem. true.
ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>
Jak bedzie LG-Canon to na pewno sie pojawi HP-Nikon, wtedy ja przestane robic zdjecia...
Jak bedzie Canon-Nikon (no bo przeciez nie na odwrot ;) ) to dopiero bedzie zagwozdka :D
Sprzęt obu potentatów,to nie jest żadna technologiczna rewelacja.
tu sie zgodze....
ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)... i inne *******ki, ktore mi brakuje....
czekam na nowe firmy :) LG-HP ;)
Riccardo
07-07-2005, 14:34
tu sie zgodze....
ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)... i inne *******ki, ktore mi brakuje....
zebys kupil 1-ke?
czekam na nowe firmy :) LG-HP ;)
predom-zenit? ;)
zebys kupil 1-ke?
nie, zebym zmienil firme przy pierszej, dobrej okazji!
gdyby LG (lub ktos inny) wypuscila cyfraka z bagnetem canona - i z rozsadnymi rozwiazaniami, bez debilnych ograniczen - wtedy zmienil bym system.
A ja bym nei zrobił tego, dopóki bym nie miał pewności, że mają licencję Canona na bagnet obiektywu (by nie działo się tak, jak ze starymi sigmami, które nei działają z częścią cyfrówek i np z moim 33V).
A także, jeśli miałbym pewność, że lampy od Canona, a także reszta akcesoriów będą w 100% współpracowały.
To wtedy by można było pomyśleć. :)
@adamek
nie mam lamp, wiec nie mam problemu :) a w oddanie licencji przez canona nie wierze. trzeba jakiejs rewolucji na rynku ;)
Hmm.
W oddanie też nei wierzę.
Raczej w sprzedaż. :) (jak Tamronowi na bagnet obiektywów)
snowboarder
07-07-2005, 16:51
tu sie zgodze....
ciagle nie moge skumac, czemu w cannie samowyzwalacz MUSI byc ustawiony na 10s, a JEDYNIE w wersji PROF (1Ds II i inne ,,tanie'' cacka) ma mozliwosc zmiany (na krotszy)
Skad to wziales? Przeciez mozesz ustawic mirror lock i w polaczeniu
z samowyzwalaczem masz 2 sekundy. Uzywam tego zawsze
gdy robie ze statywu (zamiast glupich remotes). Problem, ze musisz
to ustawiac za pomoca specjalnych funkcji, zamiast jedym duzym przyciskiem...
A tak z innej beczki: ja się zgadzam z tezą, którą przeczytałem w którymś z reviews 20D (ale dotyczy to też 350D), że w tej chwili DSLR Canona osiągnęły już coś w rodzaju "maturity". Wszystkie ewidentne bugi/niedoróbki zostały poprawione, aparat doskonale spełnia swoją funkcję, a cała reszta (i w szczególności, to co będzie za X lat) to już tylko marketing. Tu się coś utnie, tu się coś doda, żeby tłum ruszył do sklepów wydawać znowu $$$, bo "Y ma fajny bajer", ale rewolucyjnych zmian nie będzie. Praw optyki się nie pokona - dokładanie Mpix ma swoje (już bliskie) granice, a tak naprawdę to jest jedyne miejsce gdzie mogą jeszcze zajść rewolucyjne zmiany na lepsze. No, może jeszcze zakres tonalny matrycy :)
snowboarder
07-07-2005, 17:02
Sprzęt Canona i Nikona jest przereklamowany.
Są firmy ,które im "depczą po piętach",a niedługo przegonią ...
Mozesz podac nazwy tych firm? Tak z ciekawosci ;)
Problem, ze nikt im nie depcze po pietach, foveon w zasadzie umarl,
Minolta jest 4-5 lat za pozno (sam kiedys mial system Minolty z 7-mka,
czekalem na cyfrowa wersje i dalem spokoj, w zasadzie przez to opoznienie popelnili samobojstwo), Sigma sprzedala na calym swiecie bodajze 20 pare tysiecy 9-tek i 10-tek w sumie (totalna klapa). Fuji jest totalnie za drogi jak na swoja (wirtualna) podwojna rozdzielczosc. Pentax i Olympus to jakas nisza.
Tak naprawde problem, to to, ze Nikon spada na leb. D2x to kompletna klapa, 90% egzemplarzy jest wadliwych, zobaczcie co ludzie pokazuja - jakie "zdjecia" produkuja tym super aparatem! Takich kitow nie widzialem nawet z malych 2MP aparatkow. 3 lata zajmuje im wypuszczenie czegos nowego, D2hs to wstyd, nawet najbardziej zagorzali Nikonowcy nie mogli uwierzyc, ze 4MP zostal wypuszczony jako "zawodowy" aparat zaledwie pare miesiecy temu. I to najgorzej wrozy na przyszlosc, jesli Nikon pojdzie na smietnik, to Canon nie bedzie mial zadnej konkurencji w zakresie DSLR. Nie bedzie musial wydawac tyle na R&D, skonczy sie wojna cen.
Oby tak sie nie stalo, ale niestety wszystko na to wskazuje.
(..)
Otóż to. I taka jest niestety prawda. No może akurat w upadłość Nikona to nie wierzę - to zbyt duża "masa krytyczna" ( Spójrzcie na SCO - na przekór zdrowemu rozsądkowi ciągle działa :) ), ale w pewnym momencie problem braku konkurencji się pojawi :(
snowboarder
07-07-2005, 17:12
Praw optyki się nie pokona - dokładanie Mpix ma swoje (już bliskie) granice, a tak naprawdę to jest jedyne miejsce gdzie mogą jeszcze zajść rewolucyjne zmiany na lepsze. No, może jeszcze zakres tonalny matrycy :)
Dokladnie. Jesli udaloby sie poprawic czulosc sensora plus 12-16MP to bylby szczyt moich marzen. Slyszales o HDR? To potega, gdyby udalo sie jakos wejsc w chocby ograniczone zakresy mozliwosci HDR, to bylaby bajka.
Zreszta moze sie okazac, ze "szczyt moich marzen" bedzie na polkach w sklepie za dwa miesiace ;)
snowboarder
07-07-2005, 17:18
Otóż to. I taka jest niestety prawda. No może akurat w upadłość Nikona to nie wierzę - to zbyt duża "masa krytyczna" ( Spójrzcie na SCO - na przekór zdrowemu rozsądkowi ciągle działa :) ), ale w pewnym momencie problem braku konkurencji się pojawi :(
Zdziwilbys sie jak malo pro uzywa Nikonow. To powoli robi sie nisza, uzywany w zasadzie tylko w studyjnej fotografii portretowej i w modzie (ze wzgeldu na flash). Nigdzie w sporcie ani w gazetach. W znanych mi sportowych agencjach nikt nie ma Nikona. Nikt. Ostatnio mialem okazje pogadac z fotografami na pewnym meczu, jedna osoba miala Nikona i okazalo sie, ze to lokalna gazetka z jednym aparatem.
W gazetach nikt juz nie ma Nikona, mysle, ze przelom nastapil, gdy Canon wprowadzil IS wersje swoich dlugich obiektywow, gazety natychmiast chcialy je miec, a nigdy nie beda mieli dwoch systemow na raz (to stalo sie w zasadzie swieta wartoscia w dobie fotografii cyfrowej, wczesniej jeszcze gdzie niegdzie godzili sie na indywidulany wybor Nikona, film to film, teraz nie ma mowy o dwoch rodzjach RAW). Poza tym Nikon ma takie opoznienia w delivery swoich aparatow, ze przestali im wierzyc w cokolwiek.
KuchateK
07-07-2005, 19:23
gdyby LG (lub ktos inny) wypuscila cyfraka z bagnetem canona - i z rozsadnymi rozwiazaniami, bez debilnych ograniczen - wtedy zmienil bym system.
Ale to wtedy nie jest zmiana systemu a puszki raczej, nie?
Kodak juz sobie darowal bagnety Canona i Nikona. Nikon ma jeszcze gozej, bo kodak to chociaz swoje matryce robi :)
Z nowych systemow obstawiam SONY :) No i Panasonic z kodakiem w 4/3 moze cos podzialaja. Zobaczymy.
Tomasz Golinski
07-07-2005, 19:28
Precz z SONY.
KuchateK
07-07-2005, 19:32
A mialem napisac, ze pewnie Tomek zaraz wyskoczy z "z miloscia" do sony :D Zobaczymy... Sony lubi ekstremalne systemy w odosobnieniu ;) Moze zrobia cos w 4/3... Kto wie... Choc jak narazie to E1 i E300 ani sztuki poza sklepem nie widzialem :) 828 w porownaniu do trabich tez rarytas.
Skad to wziales? Przeciez mozesz ustawic mirror lock i w polaczeniu
z samowyzwalaczem masz 2 sekundy. Uzywam tego zawsze
gdy robie ze statywu (zamiast glupich remotes). Problem, ze musisz
to ustawiac za pomoca specjalnych funkcji, zamiast jedym duzym przyciskiem...
moge tak zrobic wgrywajac nielicencjowany ruski hack i stracic gwarancje (co zreszta zrobilem) - jesli uwazasz, ze to ,,naturalne'' rozwiazanie to wybacz, nie mamy o czym rozmawiac. dla mnie dalej canon ma debilne ograniczenia zmuszajace do kupienia wersji pro lub... balansowania na granicy utraty gwarancji.
moge tak zrobic wgrywajac nielicencjowany ruski hack i stracic gwarancje (co zreszta zrobilem) - jesli uwazasz, ze to ,,naturalne'' rozwiazanie to wybacz, nie mamy o czym rozmawiac. dla mnie dalej canon ma debilne ograniczenia zmuszajace do kupienia wersji pro lub... balansowania na granicy utraty gwarancji.
Cały czas jesteś w grubym błędzie uważając że głównym zadaniem Canon jest zrobienie Tobie dobrze, a im chodzi tylko o kasę...
Dają takie ograniczenia jakie marketingowo uważają za słuszne i póki co z czysto ekonomicznego punktu widzenia wychodzą na tym najlepiej na całym rynku. Ja bym chylił głowę przed ich umiejętnościami robienia pieniędzy zamiast pisać takie pierdoły...
Cały czas jesteś w grubym błędzie uważając że głównym zadaniem Canon jest zrobienie Tobie dobrze, a im chodzi tylko o kasę...
Dają takie ograniczenia jakie marketingowo uważają za słuszne i póki co z czysto ekonomicznego punktu widzenia wychodzą na tym najlepiej na całym rynku. Ja bym chylił głowę przed ich umiejętnościami robienia pieniędzy zamiast pisać takie pierdoły...
*******y to Ty piszesz, jesli wydaje Ci sie, ze jako jedyny zrozumiales marketingowe intencje firmy Canon. Post wczesniej dalem tego dowod, a jesli nie zrozumiales - popros mamy zeby Ci przeczytala na glos i przetlumaczyla.
Wracajac do tematu - za 5 lat licze na wiekszy wybor firm i wiele nowatorskich rozwiazan - konkurencja to jest to, co lubie !
Tomasz Golinski
07-07-2005, 21:27
Krzychu, troche przesadziles z tymi "*******ami" wiec nie dziw sie, ze gawryl sie denerwuje. Nastepne posty na ten temat bede cial.
To ja jeszcze a'propos wypisywania pierdół zadedykuje następujący link dla kolegi Gawryla...
http://www.kodak.com/global/en/professional/products/cameras/proSLRc/proSLRcIndex.jhtml
Tak odnośnie istnienia aparatów innych marek z bagnetem Canona...
Jakby jeszcze pogrzebać trochę w historii to by się trochę Kodaków z bagnetem EF znalazło...
Tomasz Golinski
07-07-2005, 21:33
Prosze ponownie o mniej ofensywny sposob dyskutowania.
To ja jeszcze a'propos wypisywania pierdół zadedykuje następujący link dla kolegi Gawryla...
http://www.kodak.com/global/en/professional/products/cameras/proSLRc/proSLRcIndex.jhtml
mam przeczytac caly serwis? czy chodzi Ci o cos konkretnie? trudno zrozumiec Twoje intencje....
jesli chodzi o fakt istnienia innych marek z bagnetem EF, to nie przecze - wiem,ze sa! uwazam jednak, ze jest ich za malo i za malo jest innych firm z rozwiazaniami w dziedzinie lustrzanek. takie firmy jak Canon czy Nikon czuja sie pewnie i robia to, co chca... oby sie im noga powinela - na nasza konsumencka korzysc, oczywiscie :) oby jak najszybciej wyrosl im konkurent, co by zdobywal rynek rozsadnymi rozwiazaniami (bez glupich ograniczen dla uzytkownikow) a do wersji pro wpychal coraz wieksze matryce, coraz wieksze bufory i takie tam, wlasnie tym zachecajac pro-uzeytkownikow do siebie.
mam przeczytac caly serwis? czy chodzi Ci o cos konkretnie? trudno zrozumiec Twoje intencje....
Ehe, konkretnie chodzi mi o DCS ProSLR/c do którego to dostałeś dokładnego linka. Mało czytelna ta strona, to fakt ale to już nie moja wina że pomyliłeś ją z całym serwisem... Przy okazji - ilość informacji udostępnianych przez Kodaka dla tego aparatu jest IMHO wzorowa.
uwazam jednak, ze jest ich za malo i za malo jest innych firm z rozwiazaniami w dziedzinie lustrzanek. takie firmy jak Canon czy Nikon czuja sie pewnie i robia to, co chca... oby sie im noga powinela - na nasza konsumencka korzysc, oczywiscie :) oby jak najszybciej wyrosl im konkurent, co by zdobywal rynek rozsadnymi rozwiazaniami (bez glupich ograniczen dla uzytkownikow) a do wersji pro wpychal coraz wieksze matryce, coraz wieksze bufory i takie tam, wlasnie tym zachecajac pro-uzeytkownikow do siebie.
To są ogólniki, wiadomo że każdy by chciał taniej, więcej, lepiej itp. Czysty truizm. Tyle że cały czas - nawet jakiejś nowej firmie wchodzącej na rynek - będzie chodziło o zrobienie kasy a nie uszczęśliwianie użytkowników (mimo że te rzeczy są skorelowane w jakiś tam sposób). To niezwykle złożony problem z wieloma czynnikami - wypuszczając produkt na rynek trzeba sobie zapewnić przyszłość - jak wypuszczą coś co ma wszelkie możliwe funkcje, co zrobią w następnym kroku ? Itp, itd....
@Krzychu:
zgadzam sie z Toba - odnosnie truizmu. Ale to jest watek ,,co za 5 lat'' - dlatego pisze o swoich marzeniach - tylko wolny rynek i wieksza konkurencja spowoduje, ze bede miec taniej, wiecej i lepiej :)
Tomasz Golinski
07-07-2005, 22:01
Krzychu, a w jaki sposob firmy zarabiaja pieniadze, jak nie uszczesliwiajac klienta????
Krzychu, a w jaki sposob firmy zarabiaja pieniadze, jak nie uszczesliwiajac klienta????
Wmawiając mu że go uszczęsliwiają ?
Tomasz Golinski
07-07-2005, 22:08
Wiec w efekcie klient jest szczesliwy czy nie?
Wlasnie o to mi chodzi: wiadomo, ze firmy uszczesliwiaja ,,umiarkowanie'' tak, aby co lepsze kaski zostawic do wersji pro - ale, niech to rzeczywiscie beda ,,co lepsze kaski'' a nie debilne ograniczenia.
A jesli mam puscic wodze fantazji to bym chcial, aby dodatkowo firmware byl programowany dla uzytkownikow ;) w C lub jakims innym prostym jezyku ;)
A jesli mam puscic wodze fantazji to bym chcial, aby dodatkowo firmware byl programowany dla uzytkownikow w C lub jakims innym prostym jezyku
No na ten moment jest to chyba moje najwieksze marzenie, moc zaprogramowac kazdy przycisk w dowolny sposob (tak na poczatek), a pozniej wszystkie inne funkcje....ehhh fantazja, fantazja
A tak naprawde to przydalaby sie taka konkurencja jaka jest powiedzmy miedzy AMD a Intelem - czyli totalna wojna technologiczno cenowa!
snowboarder
07-07-2005, 23:05
Sorry, nie zauwazylem, ze masz 300d...
Pisales, ze trzeba miec aparat z serii 1, a to nieprawda,
bo 20d ma tez ta opcje. Fakt, ze skomplikowana droga.
snowboarder
07-07-2005, 23:07
No na ten moment jest to chyba moje najwieksze marzenie, moc zaprogramowac kazdy przycisk w dowolny sposob (tak na poczatek)
W pewnym sensie CF to robia. Z kolei myslisz, ze naprawde lepiej bys
to ustawil niz setki testerow Canona przez ostatnie 40 lat?
Tomasz Golinski
07-07-2005, 23:09
Z kolei myslisz, ze naprawde lepiej bys
TAK! Zdecydowanie.
ustawil bys to tak, jak pasowalo by tobie.. i byc moze nikomu wiecej ;)
Tomasz Golinski
07-07-2005, 23:59
I o to chodzi wlasnie.
Z kolei myslisz, ze naprawde lepiej bys
Obawiam sie ze tak ,gdyz ustawialbym pod siebie a nie pod "typowego" uzytkownika.
Przegląd Sportowy działa na Nikonie (a na pewno dwie osoby conajmniej, które poznałem w Berlinie na Złotej Lidze :) )
Jurek Plieth
08-07-2005, 09:05
Tak naprawde problem, to to, ze Nikon spada na leb. D2x to kompletna klapa, 90% egzemplarzy jest wadliwych, zobaczcie co ludzie pokazuja - jakie "zdjecia" produkuja tym super aparatem! Takich kitow nie widzialem nawet z malych 2MP aparatkow. 3 lata zajmuje im wypuszczenie czegos nowego, D2hs to wstyd, nawet najbardziej zagorzali Nikonowcy nie mogli uwierzyc, ze 4MP zostal wypuszczony jako "zawodowy" aparat zaledwie pare miesiecy temu.
Już ja widzę oczami wyobraźni jak to czyta kolega Iczek :mrgreen:
A tak naprawde to przydalaby sie taka konkurencja jaka jest powiedzmy miedzy AMD a Intelem - czyli totalna wojna technologiczno cenowa!
dokladnie o tym mowie!
to jest to, na co czakam ;)
oby wczesniej, niz za 5 lat :) :) :)
ale tu sprawa jest trudniejsza: ze wzgledu na czynnik ludziki, ktory przejawia sie w snobstwie? glupocie? czy jeszcze sam nie wiem w czym.... bo jesli dla kogos jest rzecza ,,naturalna'', ze tansze modele aparatow maja idiotyczne ograniczenia (jak np. przytoczony przeze mnie samowyzwalacz) a nie po prostu slabsze parametry (szybkostrzelnosc, matryca itp) to firmy produkujace sprzet foto ciagle beda na tym zerowac!
jesli juz zostal przytoczony przez gonzo44 przyklad z dziedziny informatyki, to posluze sie takim oto argumentem uwypuklajacy moj punkt widzenia: jesliby dyski twarde w kompach mialy OGRANICZENIA w postaci TYLKO 1 partycja w wersji standart, natomiast dowolna ich ilosc w wersji PRO - i te dwie wersje sprzedawane by byly (oczywiscie!) za inna kase, to ja to nazywam debilizmem i czekam na wejscie innych firm :) ktore zdobeda rynek sprzetem bez ww ograniczen, a rozniacych sie w cenie wedlug pojemnosci, szybkosci = konkretnych parametrow! jesli jednak komus tego typu ograniczenia wydaja sie ,,naturalne'' - to brak pytan....
Zobaczcie jedno, Canon nie bedzie wypuszczac na rynek cuda bo na tym co ma doskonale zarabia, ludzie to kupuja i sie ciesza. Jak sie pojawi jakis konkurent ktory bedzie w stanie zagrozic to moze zaczna cos zmieniac na powaznie, ale watpie czy taki konkurent sie pojawi. Tez bym chcial zeby inne firmy mialy mocniejsza pozycje, zeby ceny spadly (zwlaszcza szkiel !!), ale chyba nie ma na co liczyc w nalblizszej przyszlosci...
Riccardo
08-07-2005, 09:53
ale tu sprawa jest trudniejsza: ze wzgledu na czynnik ludziki, ktory przejawia sie w snobstwie? glupocie? czy jeszcze sam nie wiem w czym.... bo jesli dla kogos jest rzecza ,,naturalna'', ze tansze modele aparatow maja idiotyczne ograniczenia (jak np. przytoczony przeze mnie samowyzwalacz) a nie po prostu slabsze parametry (szybkostrzelnosc, matryca itp) to firmy produkujace sprzet foto ciagle beda na tym zerowac!
A pewnie ze beda, bo jak nie odpowiada Ci opoznienie samowyzwalacza to zawsze mozesz kupic pilota. 350d niewygodny? - kupisz gripa. itd. Na akcesoriach sie zarabia.
I dalej, nie odpowiada Ci 350d - kupisz 20d. Mysle ze w USA czy w Japonii nie stanowi to takiego problemu finansowego jak u nas. A oni zarabiaja glownie na tamtych rynkach.
tak tylko wojna miedzy intelem a amd jest zupelnie inna, tam mozesz sobie "zmieniac system" co pare lat, tu jak masz obiektywow za parenascie albo i kilkadziesiat patykow, to w zasadzie ozeniles sie z canonem, a jak wiadamo rozwody bardzo duzo kosztuja
dobra.. ktory wykrakal?
Konica Minolta and Sony have today announced an agreement to jointly develop digital SLR cameras. This agreement appears to mean that both Konica Minolta and Sony will develop D-SLR cameras with Konica Minolta lens mounts. It also covers technology sharing between the two, including Sony's CMOS sensors and Info-Lithium batteries and Konica Minolta's AF, metering and Anti-Shake system. The release doesn't state whether each company will be able to use any of these techologies in products other than D-SLR's.
http://www.dpreview.com/news/0507/05071902kmsony.asp
.. konica-sony-minolta? :mrgreen: :lol:
no.... podoba sie :) wiecej ,,silniejszych graczy'' na rynku = wieksza konkurencja dla Canona, Nikona = zyska dla konsumentow ;) nice :) :)
dobra.. ktory wykrakal?
http://www.dpreview.com/news/0507/05071902kmsony.asp
.. konica-sony-minolta? :mrgreen: :lol:
LOL, no to teraz Konica-Minolta juz nie istnieje dla Tomka ;)
A tak na serio, jak sie zaczna laczyc wszystkie firmy ze wszystkimi to skonczy sie na tym ze bedziemy mieli dwie firmy, a ich nazwy sie nie zmieszcza na zadnym logo na lampie ;) Czyzby era monopolu fotograficznego sie zblizala ?
jak wroci z wykladow to sie na pewno odezwie :) uderz w stol, a nozyce.... ;)
Czyzby era monopolu fotograficznego sie zblizala ?
ja dostrzegam tendencje nie ku monopolowi, ale jednak ku konkurencyjnosci - pojawiaja sie nowi gracze. Wydaje sie naturalne, ze ci ,,nowi'' powstaja ze ,,starych'', mniejszych, poprzez laczenie sie... cieszy mnie to :) bo to juz nie monopol - to monopol coraz wiekszej liczby firm - czyli nie monopol :) ;)
ja dostrzegam tendencje nie ku monopolowi, ale jednak ku konkurencyjnosci - pojawiaja sie nowi gracze. Wydaje sie naturalne, ze ci ,,nowi'' powstaja ze ,,starych'', mniejszych, poprzez laczenie sie... cieszy mnie to :) bo to juz nie monopol - to monopol coraz wiekszej liczby firm - czyli nie monopol :) ;)
A na koncu Canon wszystkich wykupi i bedzie jeden wlasciwy system ;)
Tomasz Golinski
19-07-2005, 11:15
Widze, ze moja misja jest spelniona. Nie musze juz nic pisac, wszyscy i tak wiedza :twisted:
KuchateK
19-07-2005, 16:28
To ze Sony sie wezmie za dslr'y bylo do przewidzenia... ale ze z minolta... Hehehe :mrgreen:
snowboarder
19-07-2005, 17:51
To ze Sony sie wezmie za dslr'y bylo do przewidzenia... ale ze z minolta... Hehehe :mrgreen:
Ja ta zapowiedz rozumiem zupelnie inaczej. Sony, ktore (chyba)
traci klienta w Nikonie (przechodzi na wlasne sensory) probuje
ratowac sie jak sie da w D-SLR-ach i oglasza z pompa wspolprace
z Minolta. Niczego to nie zmienia, bo Minolta uzywa sensorow Sony.
Nowe D-SLR ze znaczkiem Sony nie powstana, bo Minolta bedzie
je produkowac z sensorami Sony czyli tak jak teraz.
Czyli caly rozglos dotyczy dokladnie niczego.
KuchateK
19-07-2005, 19:22
Czekaj czekaj... Zobaczymy... Sony ma zapedy... Maja pro video to i pro foto im sie pewnie sni :)
Zreszta po co by brali od minolty pomiar i af? Do kompaktow? Watpie. Tam to w porywach ten IS przesowanej matrycy...
Tomasz Golinski
20-07-2005, 20:07
Dzis znajomy probowal zrobic mi zdjecie malpka sony, ale maszyna zdecydowanie odmawiala. Wszystko focila, tylko mnie nie. Widocznie niechec jest obustronna :twisted:
K2_verti
20-07-2005, 22:41
A tak na serio, jak sie zaczna laczyc wszystkie firmy ze wszystkimi to skonczy sie na tym ze bedziemy mieli dwie firmy
Mam nadzieje że to stwierdzenie :D coś w stylu fuzji samochodowych ?
Ja najchętniej bym widział Canon-Leica-Sigma i na dodatek coś z mańki średnioformatowców np. Hasseblad :) Leica +szwedzi nie za bardzo dobrze przędą ostatnio więc mogliby się "zbratać" z Canonem.
Do tego za 5 lat może by wydali przystawkę która pasuje do każdego analoga ze stajni Canona coś spod znaku R9 z matrycą minimum 15mln i w każdym obiektywie szkło klasy L, Leiki + IS :lol:
A co tam to ma być za 5 lat - pomarzyć można ;)
Jak bedzie Canon-Nikon (no bo przeciez nie na odwrot ;) ) to dopiero bedzie zagwozdka :D
CaNikon ... Nazwa dobra marketingowo ;)
CaNikon ... Nazwa dobra marketingowo ;)
Może lepiej wziąć trzy pierwsze litery ze słowa Canon i dwie ostatnie z Nikon?
Może lepiej wziąć trzy pierwsze litery ze słowa Canon i dwie ostatnie z Nikon?
Dobre Minek, dobre :lol: