Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: co będzie za 5 lat?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Smile co będzie za 5 lat?

To pytanie wydaje się naiwne.Nikt tego nie wie. Chodzi mi o kwestie cen i jakości aparatów cyfrowych. W maj br. zakupiłem canona 350 D, za wydaje mi się, atrakcyjną cenę 3500zł/body plus kit/. Nie jest to moja pierwsza przygoda z cyfrą.Od listopada 2000 r. jestem posiadaczem HP 618, który wtedy kosztował mnie w promocji z drukarką Photosmart 1000 całe 3999 zł.Nie będę porównywał obu aparatów, bo z nimi jak z samochodami i ten jeżdzi i ten. To tak jak przesiąść się z małego fiata na dobrego forda.Postęp technologiczny wymusza obniżkę cen, co jest nie uniknione i potrzebne. Nie mniej jedna stary aparat trzyma się dzielnie w zestawieniu z nowym, ma dobrą optykę jak na kompakt, zdjęcia w TIFF-e , zwłaszcza robione w dobrym świetle są bardzo dobre, i pocztówka wychodzi super/ matryca 2,1 M/. Miałem zamiar pozbyć się staruszka, ale zdecydowałem ,ze pozostanie w czynnej rezerwie. Zrobiłem na nim kilka tysięcy zdjęć i nadal jest sprawny, jak w tej reklamie Duracela :grin: Nowe jest dobre, ale stare trzyma się nadal dobrze. Pewnie za 5 lat kupię nowe cyfrowe cudo, czy canon przetrzyma, nie wiem , HP jak przetrzyma to będzie super. I to było na tyle

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

HP tak dlugo dzialajacy to ewenement. niestety tyle tego badziewia (bo inaczej go nazwac nie moge) wracalo do nas na reklamacje ze przestalismy to sprzedawac.. i klient musi 3x powtorzyc ze "chce ten aparat" zanim mu go sprzedamy tak wiec gratuluje szczescia

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

co bedzie za 5 lat? oczywiscie trudno powiedziec...

ja uwazam, ze stare problemy w nowym wydaniu tj. nowy cyfrorowki bedza produkowaly fotki z jeszcze wieksza rozdzielczoscia (moze technika foveon bedzie zaadaptowana? lub jeszcze cos lepszego), ludziska nadal beda marudzic na temat ostrosci ich zdjec, beda szukac ,,ostrych'' obiektywow zdolnych podolac nowej, super rozdzielczosci przetwornikow, powstana kolejne problemy BF/FF (z pewnoscia spotegowane - teraz wszystko robi sie ,,jednorazowkami'' a co bedzie w przyszlosci - strach pomyslec), prawdziwi Artysci (ci od fotografii analogowej) beda dalej uwazac fotografie cyfrowa za lipna, a ich prace i ich ,,opowieci'' jako jedyne piekne i godne zachwytu...

oczywiscie nikt z nas nie jest w stanie przewidziec parametrow sprzetu za 5 lat (to chyba trudniejsze niz gra w LoTTo), ale ja sobie marze o nowych firmach w branzy foto - o konkurencji dla canona i nikona (tak jak teraz kodak-minolta i system anti-shake) - bo to dobrze skutkuje dla kupujacych pozdr!
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kodak-minolta? pokreciles
    konica..

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    kodak-minolta? pokreciles
    konica..
    pokrecilem. true.
    ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    pokrecilem. true.
    ale wlasnie zyczyl bym sobie wilu nowych hybryd! nawet LG-canon ;>
    Jak bedzie LG-Canon to na pewno sie pojawi HP-Nikon, wtedy ja przestane robic zdjecia...
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak bedzie Canon-Nikon (no bo przeciez nie na odwrot ) to dopiero bedzie zagwozdka

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jak bedzie Canon-Nikon (no bo przeciez nie na odwrot ) to dopiero bedzie zagwozdka
    CaNikon ... Nazwa dobra marketingowo
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja bym nei zrobił tego, dopóki bym nie miał pewności, że mają licencję Canona na bagnet obiektywu (by nie działo się tak, jak ze starymi sigmami, które nei działają z częścią cyfrówek i np z moim 33V).
    A także, jeśli miałbym pewność, że lampy od Canona, a także reszta akcesoriów będą w 100% współpracowały.
    To wtedy by można było pomyśleć.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

@adamek
    nie mam lamp, wiec nie mam problemu a w oddanie licencji przez canona nie wierze. trzeba jakiejs rewolucji na rynku

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów